Charles Dallara:

Řecko nemůže opustit eurozónu, jeho dluh u Evropské ústřední banky je větší než celý její kapitál

15. 5. 2012

čas čtení 2 minuty



Soukromé finanční instituce jako banky a důchodové fondy po celém světě zřejmě přijdou o desítky miliard dolarů, pokud Řecko udělá bankrot, varovala televize Channel Four. Charles Dallara, generální ředitel Institutu pro mezinárodní finance, byl hlavním vyjednavačem, když Řecko restrukturalizovalo letos na jaře své dluhy. Je to také bývalý význačný činitel správní rady MMF a amerického ministerstva financí. Toto řekl v pondělí večer ve vysílání Channel Four News:

Charlesi Dallaro, přijímáte nyní, že Řecko bude muset opustit eurozónu?

Charles Dallara: Ne, já jsem stále členem zmenšující se skupiny lidí, kteří jsou přesvědčeni, že se to nestane. Jsem přesvědčen, že cena, kterou by za to Řecko muselo zaplatit, cena pro Evropu i pro celou globální ekonomiku by byla příliš vysoká. Ještě to povede evropské politiky i řecké politiky k tomu, aby si to rozmysleli.

Evropské banky a evropské instituce by přišly o obrovské množství peněz. Je tak vysoce pravděpodobné, že odchod Řecka z eurozóny by byl špatně řízen, že by byl chaotický, že by to ohrozilo finanční instituce po celém světě. Vyvolalo by to tak velkou globální ekonomickou krizi, z jaké se stále ještě snažíme dostat. A proto si myslím, že nakonec převládne názor chladnějších hlav.

Myslím, že tato situace je příležitostí pro šéfy Evropské unie zastavit se a zamyslet se nad tím, zda jejich přístup k Řecku obecně a jejich přístup i k ostatním evropským zemím, které mají ekonomické problémy, nepotřebuje podstatnou změnu. Menší důraz na krátkodobé škrty, delší důraz na dlouhodobou finanční disciplínu a strukturní reformy a větší finanční podporu od Evropy.

Musíme si uvědomit, že řecký odchod z eurozóny by velmi pravděpodobně vedl k bankrotu Řecka. To by postihlo nejen soukromé věřitele, ale všechny věřitele Řecka, což jsou nyní základní instituce Evropské unie i MMF. To by mělo velmi závažné důsledky. Protože řecké dluhy u Evropské centrální banky jsou o hodně větší, než je celý kapitál této banky.

Takže si myslím, že v hodině dvanácté vznikne potřeba mezi evropskými i řeckými politiky se pragmaticky dohodnout a zorganizovat postupné oživení.

0
Vytisknout
11714

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2012