Co je dovoleno Jovovi, není dovoleno ....!

12. 3. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 6 minut

(Ne)ctihodný pan ministr obrany, jinak také místopředseda vlády Alexandr Vondra (ODS) svým pozoruhodným trikem dokázal, jak (ne)efektivní jsou všechna ta dosud provedená opatření, reformy a jiné neodkladné "ptákoviny", které vyšly z dílny koaliční vlády!

Odhlédneme-li od účelovosti, potřebnosti a celkové efektivnosti české armády, pak udržování nejen potřebného stavu, úrovně, ale i stabilizace a udržení vojenských, draze vyškolených a nepostradatelných odborníků, je nutné tyto lidi motivovat finančně. Notabene nikoliv jen v nějakém běžném celostátním průměru cca 24 100 korun, ale výrazně vyšším. Což není ovšem věc jednoduchá, což dokazuje sám ministr Vondra svým neobvyklým trikem k potřebnému odměňování vojáků.To ovšem neznamená, že by vojáci brali platy rovnající se platům např. poslanců či senátorů! Přes veškerý (ano i ne zpochybnitelný) význam armády jsou vojáci placeni zcela nedůstojně, přičemž zřejmě vláda spoléhá, že jejich odměny se projeví až ve výsluhách po skončení činné služby, čímž jim to nízké platy v činné službě jako by vynahradí. Na to bych ovšem nevsadil ani své ošoupané boty!

Způsob, jakým se ministr Vondra dostal k financím nasvědčuje, že si vláda pomalu, ale zcela jistě pod sebou podřezává větev.Opatření, resp.úspory ve výdajích ze státního rozpočtu jsou prováděny zcela nekoncepčně, nekoordinovaně, chaoticky jen s cílem za každou cenu dosáhnout úspor. Výsledkem jsou nepodstatné úspory, zato s výrazným negativním dopadem, v tomto případě u armády, resp. platech a odměnách vojáků. Chápu, že si je pan ministr obrany vědom, alespoň z jeho úhlu pohledu, jaký má význam Armády ČR a to ani ne tak pro potřeby obrany či ochrany vnitrozemí ČR, ale především k potřebným službám a zájmům cizích mocností pod hlavičkou NATO. To se však dostáváme k opodstatněnosti významu a potřebám existence Armády ČR.

Víme, že armáda, resp. její vybavenost, je velmi drahá záležitost. Nicméně lze zcela reálně pochybovat, zda investice do armády odpovídají potřebám ČR zvláště, jsme-li zainteresováni ve službách NATO a v době ekonomické krize vůbec. Je neoddiskutovatelný fakt, že dosavadní existence armády ČR je zcela a výlučně ve službách zahraničního působení, notabene v oblastech, kde je vedena oficiální válka nikoliv obranného charakteru, a už vůbec ne v zájmech ČR, ale v zájmech cizích mocností, především USA. Armáda ČR se tak stává jakousi pomocnou, ale významnou, jednotkou US Army, resp. ve službách amerického establishmentu.

Obrátíme-li však pozornost na domácí ekonomické podmínky, v nichž se jako slon v porcelánu pohybuje naše koaliční vláda se svou rozpočtovou odpovědností, pak nelze přehlédnout obdobnou situaci u Policie ČR. Jestliže je stav vojáků Armády ČR někde na počtu 22 500 (obého pohlaví), stav příslušníků policie se pohybuje na hranici 40 tisíc (rovněž mužů i žen). To už je stav ponížený za poslední 3 roky o více jak 3 tisíce příslušníků a je tendence tyto stavy ještě snižovat. Nasvědčuje tomu i záměr vlády ponížit výdaje pro ministerstvo vnitra o 1,7 miliardy korun. I zde jsou však v rámci úsporných opatření vlády na výdajové stránce státního rozpočtu omezovány a kráceny výdaje. Nasvědčuje tomu i záměr vlády ponížit výdaje pro ministerstvo vnitra o 1,7 miliardy korun, což může mít na Policii ČR až dehonestující dopad s tím rozdílem, že trik, se kterým přišel ministr Vondra si bohužel ministr vnitra a už vůbec ne policejní prezident mohou dovolit. Jak se říká: Co je dovoleno Bohovi, není dovoleno vo....!

Pan ministr Vondra lobuje pro armádu v zájmu vyššího principu "nemravního", v zájmů vyšších míst, v zájmu "nerozborného přátelství s USA a nikdy jinak", v zájmu bank a nadnárodních korporací, které de facto vedou války a vojenské intervence po celém světě, ministr vnitra spolu s policejním ředitelem mohou pouze lapat po dechu. Bezpečnostní situace vládu ani politiky nezajímají, oni mají svou ochranu zabezpečenou stovkami bodygardů a členů ochranky, bezpečnost a ochrana občanů, jejich zdraví, života a majetku je pro ně věc zcela nepodstatná. Stejně jako je nezajímají osudy milionů občanů, kteří doplácejí na zločinné, mafiánské a korupční jednání vlády, politiků a státních orgánů, ovládané politikou vlády a jejich ministrů (Kalouska, Drábka, Hegera, Nečase atd.), o všeobecné kriminalitě nemluvě.

Zatím co vláda, resp. někteří členové vlády se nepokrytě exponují pro zachování a udržení dobrých vztahů s NATO, resp. USA, vnitřní bezpečnostní politika je vedena s cílem dosažení chaosu a anarchie, rozkladu společnosti, kterou by pak snáze usměrňovali k vlastním potřebám a cílům. K tomu budiž poznamenáno, že nemalým dílem k tomu přispívá i politika EU, která ne vždy je k potřebám našich občanů patřičně zohledněna. Což ovšem vládu (a politiky) netrápí potud, pokud se to nedotýká jich samotných.

Závěrem lze pouze konstatovat, že zatímco Policie ČR schází na úbytě, Armáda ČR (obrazně řečeno) vzkvétá přesto, že je nám, občanům, ve skutečnosti na dvě věci. Na které, není nutné jmenovat!

0
Vytisknout
8683

Diskuse

Obsah vydání | 12. 3. 2012