Řekové souhlasí s dalšími škrty. Ministři eurozóny pochybují, že budou stačit

10. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Řecká vládní koalice se ve čtvrtek podřídila požadavkům na další bolestné škrty ve výdajích a rušení pracovních míst, jen aby ministři financí dalších zemí eurozóny obratem zpochybnili, zda to postačí k poskytnutí 130 miliardového balíku finanční pomoci, jenž má odvrátit bankrot.

Nový plán úspor obsahující výrazné snížení minimální mzdy o 22% a zrušení 15 000 pracovních míst ve veřejném sektoru vyvolal novou kritiku odborů a náměstka ministra práce, který na protest proti dohodě o škrtech rezignoval. Ale ministři šestnácti dalších zemí eurozóny dali najevo, že bude možná třeba ještě dalších kroků.

Podle německého ministra financí Wolfganga Schäubleho dohoda není ještě ve stavu, který by umožňoval podpis, a nelze v této věci očekávat brzké rozhodnutí.

AP získala vyjádření nejmenovaného evropského představitele, podle nějž zbývá dořešit 10-15 bodů, včetně pochy o tom, zda Řecko dokáže do roku 2020 snížit svůj dluh pod 120% ročního ekonomického výstupu, a řady dalších věcí.

20. března musí Řecko proplatit dluhopisy za 14,5 miliardy - a tyto peníze nemá. Celkový dluh dosahuje 350 miliard euro - což je 160% ročního ekonomického výstupu, což je pro zemi, která se už pátým rokem nachází v recesi, neudržitelné.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8872

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2012