Těhotnicím více práce...

27. 1. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Zdravotnický expert ODS Boris Šťastný reagoval na rozhodnutí soudu, že nemocnice mají povinnost zajistit zdravotní asistentku i ženám rodícím doma, výrokem "Ať si žena rodí pod smrčkem na Sněžce a pomáhá jí kolemjdoucí bába kořenářka". Přeloženo do jazyka principů: Postaráme se o vašeho novorozence, ale jedině tehdy, pokud naší fabrice uděláte kšeft.

Možná už by to opravdu stálo za zamyšlení: Jestliže jsou nemocniční porodnice tak úžasné, jak se nám tvrdí, proč se vůbec ještě vyskytují ženy, které je nevyhledávají a raději se snaží o alternativní porod? Nebude to celé trošku složitější? Není v přístupu porodníků cosi, co některé ženy od nekonečného dobrodiní porodnice odrazuje? A neprojevuje se to třeba právě teď ve výrocích Borise Šťastného?

Nedávno skupina recesistů spustila webovou stránku nazvanou Iniciativa reprodukčního zdraví. Bere si na mušku přesně to, co je na argumentaci našich "průmyslových" porodníků vratkého, přepjatého, hysterického. Cituji:

"S nelibostí sledujeme současný stav reprodukčního zdraví. Oplodnění pobíhají na špinavých zákoutích, těhotné ženy chodí do práce, rodí doma a mají bolestivé menstruace bez dohledu lékařů. Tomu je potřeba učinit přítrž! Iniciativa reprodukčního zdraví proto žádá nejen veřejnost, ale i vládu o zavedení takzvaných těhotnic, kde by bylo postaráno o těhotné ženy, rodičky i děti přesně tak, jak si zaslouží. - Když manželé zatouží zplodit potomka, není nic jednoduššího, než přijít do naší těhotnice! Zde si s vámi popovídá odborný personál, který vám trpělivě vysvětlí, co a jak je třeba udělat pro bezpečné a hygienické početí děťátka."

No ano, jen se nesmějte. Strana ohánějící se liberalismem prosazuje naprostou státní kontrolu nad lidskou reprodukcí, s tím, že kdo se "prohřeší", nemá právo na pomoc v intencích Hippokratovy přísahy. 

Takoví podezřelí sociálně nepřizpůsobiví jedinci by ovšem v těhotnici byli předem z celého procesu reprodukce spolehlivě vyloučeni...

0
Vytisknout
10689

Diskuse

Obsah vydání | 27. 1. 2012