Zlikvidovat byznys s bídou

26. 1. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 2 minuty

Možná se bude zdát ta rada panu Kmentovi a dalším postiženým exekucemi a dluhy málo konkrétní, ale v dané situaci neporadí baba, ale občanské poradny, které jsou roztroušeny po celé republice. Mají s dluhovým poradenstvím bohaté zkušenosti a dělají to profesionálně.

Od roku 2001, kdy začal platit zákon č. 120/2001 Sb. o soudních exekutorech a exekuční činnosti bylo v České republice vydáno už přes dva miliony exekuxčních výměrů. Neznamená to, že každý pátý občan je exekucí postižen, protože existuje poměrně velká skupina lidí, kteří mají podobně jako pan Kment exekucí několik.

Možností, jak z toho ven, je málo, jsou-li ovšem jaké vůbec. Dlužník obvykle rychle ztrácí dech, protože stát nastavil pravidla tak, že jakmile se chudák jednou do té pasti dostane, hrozně špatně se mu z ní vylézá. Nejde jen o vysoké poplatky vymáhané exekutory, ale v některých případech i o tzv. příslušenství (což jsou posudky a další platby) a hlavně náklady soudní.

Nechci se v souvislosti s  konkrétním případem p. Kmenta pouštět do nějakých analýz, ale pravda je, že to, co stát v případech exekucí připustil, demotivuje velkou skupinu lidí zaměstnávanou obvykle v provozech, kde není vyžadována kvalifikace. Jejich management o tom ví a začíná z ČR tyto provozy stěhovat.

Ministerstvo spravedlnosti má připraveny dílčí změny, které by měly dopady stávajícího mechanismu na dlužníky zmírnit vyhláškou. Podotýkám: zmírnit, ne odstranit. Exekuční kšeft bude jen méně výnosný. Vyhláška by měla být platná od března, situaci možná statisíců současných dlužníků to ale samozřejmě neřeší. Jejich pád a pád jejich pracovních příležitostí bude pokračovat. Panu Michalovi Kmentovi se možná díky tomu, že se BL svěřil se svým problémem nějaké pomoci dostane, systémově se takto ovšem pomáhat nedá. Je třeba změnit stav, kdy se stát snaží ulevit podnikatelům kde může, současně však léta povyšuje nemravný byznys s lidskou bídou na legitimní podnikání. V zájmu objektivity je ovšem nutno říci, že to dělaly i vlády současně opoziční ČSSD.

0
Vytisknout
10815

Diskuse

Obsah vydání | 27. 1. 2012