Studenti brněnských vysokých škol odmítají reformu. Jednomyslně. Hrozí i demonstrace

26. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva o společném prohlášení studentských komor Akademických senátů brněnských vysokých škol k reformě vysokého školství, 26.1.2012

Brno - Pane premiére, žádáme vás o vrácení reformy vysokého školství k přepracování v souladu s připomínkami odborné veřejnosti. To vzkazují zástupci všech brněnských studentů vládě a jejímu předsedovi ve společném prohlášení, které včera na mimořádné schůzi vypracovali. Odmítají v něm zejména posilování rad veřejných vysokých škol na úkor akademických senátů, snižování počtu studentů v akademických senátech a návrh zákona o finanční pomoci studentů, který je podle nich šitý horkou jehlou. Dokument reprezentuje názory zástupců celkem 65 000 brněnských studentů.

"Předkládané věcné záměry jsou pro nás nepřijatelné. Výsledkem přijetí takových zákonů by bylo nejen omezení dobře fungujících demokratických principů uvnitř vysokých škol, ale i poškození dobře fungující terciární vzdělávací sféry s dopady na úroveň svobody a demokracie v České republice," píše se v prohlášení, které podepsali předsedové studentských komor akademických senátů (SKAS) šesti brněnských vysokých škol.

Taková jednota mezi studenty není obvyklá. Vedlo k ní vyhrocení situace okolo reformy vysokého školství v uplynulém týdnu. "Zcela mimořádný je už fakt, že se u jednoho stolu sešly desítky studentských senátorů z šesti vysokých škol. K tomu od sametové revoluce patrně nedošlo. A mimořádná je také jednomyslná shoda, s níž jsme přijali výslednou podobu dokumentu," okomentoval výsledek včerejšího jednání studentských senátorů předseda Studentské komory Akademického senátu Masarykovy univerzity Zdeněk Ručka.

Podle Ručky studenti v případě ignorace ministerstvem nezůstanou jen u prohlášení, ale v nejbližší době začnou demonstrovat. "Věříme, že vláda vezme protesty akademických obcí vážně, reformní návrhy stáhne a vrátí se k jednacímu stolu se zástupci vysokých škol. V opačném případě jsme připraveni vyjít do ulic," doplnil.

Dokument adresovaný předsedovi vlády podepsali:


Zdeněk Ručka za SKAS Masarykovy univerzity
Hana Landová za SKAS Veterinární a farmaceutické univerzity Brno
Hana Hřebačková za SKAS Janáčkovy akademie múzických umění v Brně
Karel Koranda za SKAS Vysokého učení technického v Brně
Martin Vokřál za SKAS Univerzity obrany
Vojtěch Rada za SKAS Mendelovy univerzity v Brně

0
Vytisknout
7901

Diskuse

Obsah vydání | 27. 1. 2012