Jedna nula pro Nečase. Velmi levně a zbytečně

21. 1. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Nová evropská rozpočtová smlouva nebude nakonec zdaleka tak "německá", jak se myslelo, a dokonce lze cum grano salis tvrdit, že vychází vstříc českým požadavkům. Brusel nebude schvalovat konkrétní podobu rozpočtů členských zemí a schodky automaticky nepovedou k pokutám. Ve Strakovce, která měla k původně velice drsnému návrhu značné výhrady, se asi už začíná oslavovat. V Lidovém domě, který mezitím schválil původní značně ponižující návrh, se možná pije na žal. Opozice, která se vůči vládě vymezuje jako "ti nejposlušnější europoskoci pod sluncem", utrpěla zcela zbytečnou a oprávněnou porážku.

Zpráva Radiožurnálu dále konstatuje, že nová smlouva se nijak nedotýká vnitřního trhu Unie, což také ČR odmítala. Některé sankce zavedeny budou, ale celkově je návrh mnohem mírnější než to, co bylo původně na stole. 

Situace v EU se teď poměrně rychle vyvíjí. Změna ratingu vzorových "škrtačů" velmi oslabila postavení německé kancléřky coby hlavní propagátorky politiky přísných škrtů bez investic, bez jakékoliv stimulace ekonomik v problémech a bez opatření na podporu konkurenceschopnosti. Francouzský prezident Sarkozy hraje před jarními volbami vabank a bude se muset postavit do čela evropské protiškrtové opozice, protože jinak to udělá v dohledné době italský premiér Monti a později jeho vlastní nástupce v prezidentské funkci.

A politika ČSSD podtrhávající bezmeznou podporou Berlína nohy západoevropským levicovým stranám? Z té je snad možné vyvodit jedině pověstné cimrmanovské poučení pionýra slepých uliček: Rektálním alpinismem vůči silnému sousedu se úspěšnou opozicí státi nelze.

0
Vytisknout
14399

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2012