Boje se rozšířily až do Tripolisu

21. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

V sobotu docházelo k výbuchům a ke střelbě v lybijském hlavním městě Tripolisu. Obyvatelé se v různých částech města střetli s bezpečnostními jednotkami.

Novináři, jejichž základnou je hotel Rixos ve středu města, hovořili o střelbě z velkých zbraní a místní občané kontaktovali tiskové kanceláře s informacemi, že v oblastech ve městě, ovládaných opozicí, dochází k bojům, poté, co byla odeslána esemeska apelující na občany Tripolisu: "Vyjděte do ulic a eliminujte agenty se zbraněmi."

K bojům v Tripolisu dochází poté, co celá řada porážek Kaddáfího jednotek na bojištích vedla k tomu, že se musely skoro všechny stáhnout do obklíčeného hlavního města. I když není možné určit rozsah bojů, všeobecně se šíří dohady, že se Kaddáfího vláda, trvající jednačtyřicet let, chýlí ke konci.

Vládní mluvčí Moussa Ibrahim sdělil reportérům, že jde o izolované incidenty, jejichž pachateli jsou ozbrojené gangy a několik tuctů vzbouřenců, kteří se připlížili do Tripolisu. Na bojích se podle něho také podílejí cizinečtí žoldáci, někteří z nich byli zajati.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6734

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2011