INDIE:

Policie uvěznila gándhíovského protikorupčního aktivistu

17. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Indická vláda se pokusila zlikvidovat kampaň věhlasného protikorupčního aktivisty tím, že uvěznila jeho i jeho stoupence jen několik hodin předtím, než se chystal zahájit veřejnou hladovku. Jeho uvěznění v tiharské věznici v Dillí vyvolalo spontánní protesty v mnoha městech po celé Indii.

V úterý večer se ho rozhodla náhle propustit, avšak aktivista odmítl z vězení odejít, pokud nedostane povolení uspořádat hladovku na hlavním náměstí v Dillí. Aktivista gándhíovského stylu Anna Hazare, 74, zastavil letos svými protesty v Dillí a v dalších městech dopravní provoz. Byl zatčen v pondělí, protože odmítl zrušit hladovku.

Po celé Indii se shromáždili na Hazarovu podporu skupinky stoupenců. Hazare je muž, který způsobil, že se rozsáhlá korupce ve vládnoucí indické Kongresové straně stala pro vládu velkým problémem. Úřady ho budou věznit týden, protože odmítl splnit policejní rozkaz, aby neprotestoval.

Je ironické, že je Hazare zadržován v tiharském vězení. Mezi vězni tam totiž jsou podnikatelé, politikové a jeden bývalý ministr. Všichni jsou obviněni z korupce, kterou Hazare, bývalý armádní řidič, odhaluje.

Jeho odpůrci ho obviňují z nedemokratických metod. Hazare ale tvrdí, že cílem jeho kampaně je zákon, který by vytvořil úřad protikorupčního ombudsmana, na jehož práci by dohlíželi poslanci, soudci i premiér.

Jeho činy jsou v souladu s dlouhou tradicí nenásilných protestů, kterých používal hrdina boje za indickou nezávislost Mahatmá Gándhí.

Indická vláda je ohledně korupce v defenzívě od loňska, kdy se při přípravách na hry Britského společenství národů odhalila korupce na mnoha úrovních federální i státní správy. Pak následoval skandál ohledně okolností týkajících se aukce telekomunikačního spektra, v jejímž důsledku přišla Indine podle oficiálních auditorů o 39 miliard dolarů. Z korupce byl obviněn i bývalý indický ministr pro komunikace, který je nyní v tiharském vězení.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
6052

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2011