Rozhovory mezi Obamou a republikány se rozložily

25. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

USA se octly na pokraji velké ekonomické krize poté, co se v pátek za dramatických okolností rozložilo vyjednávání mezi Obamou a republikánskými vedoucími představiteli v Kongresu.

Po celý pátek odmítal šéf Republikánů ve Sněmovně reprezentantů John Boehner odpovídat na telefonáty z Bílého domu. Večer konečně Obamovi zavolal a sdělil mu, že se Republikáni rozhovorů už dál nebudou účastnit.

Za deset dnů čelí Spojené státy bankrotu. Pokud totiž nezvýší strop pro výši státní zadluženosti, který nyní činí 14,3 bilionů dolarů, dojde k vážným důsledkům nejen pro USA, ale pro celý svět.

Zdálo se, že Obama a Boehner téměř dospěli k dohodě. Jenže Boehnerovi se nepodařilo přesvědčit ortodoxní Republikány ve sněmovně, mnozí z nichž byli zvoleni v důsledku podpory hnutí Tea Party. Ti požadují hluboké škrty ve státním rozpočtu a odmítají zvýšení daní.

Frustrovaný Obama požadoval, aby se demokratičtí a republikánští šéfové Kongresu sešli v sobotu v 11 hodin. Varoval, že pokud nedojde k dohodě, budou trpět Američané po celé zemi. Nebude možno vydat šeky sociální podpory pro 70 milionů Američanů.

Spojené státy mají vážný, dlouhodobý problém v důsledku obrovské zadluženosti a své závislosti na komunistické Číně, které financuje americké dluhy a která už dvakrát vyjádřila znepokojení, že případný bankrot USA poškodí čínské investice.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10940

Diskuse

Obsah vydání | 27. 7. 2011