Pro přiznání důchodu by měl být klíčový počet vychovaných dětí

24. 6. 2011 / Ivo Patta

čas čtení 2 minuty

Pár poznámek k příspěvku Jiří Bati Sytý hladovému nevěří. Aneb "Vivat demokracie"!.

Rozebral jste tam skvěle, skutečně skvěle, plně s Vámi souhlasím, zásluhovost, ale ... 20 %! V tom je totiž ten největší omyl většiny soudců ústavního soudu (dva hlasovali proti), a následně i poslanců, kteří opakovaně prohlasovali Malou důchodovou reformu (Drábkův omyl to nebyl, tomu se rozhodnutí ústavního soudu nelíbí, ale jak se správně říká, drží hubu a krok).

Teď se samozřejmě logicky ptáte, kde je ta 80 % zásluhovost. Odpověď je jednoznačná, ve výchově dětí, které přímo financují důchody a zdravotní ošetření svých rodičů.V této chvíli si možná vzpomenete na další fenomen - "Romy" - tak na ty zase můžete zapomenout, protože nesplňují podmínku odpracovaných let a výchovu jejich dětí plně hradí státní rozpočet.

Uvedu Vám to na příkladu přímo z české praxe. Ekonomicky aktivní rodina (nikoliv sociálně vyloučená). Matka pracovala jen omezenou dobu, protože vychovávala devět dětí. Tyto děti jsou již dospělé a přispívají do společné kasy (ze které se přímo vyplácí důchody a zdravotní ošetření důchodcům), odvodem SP (sociálního pojištění) a ZP (zdravotního pojištění) v úhrnné výši 50 000 Kč. Matka, která vychovala těchto devět dětí, má starobní důchod 3 500 Kč.

Z uvedeného příkladu plyne jediné: Pracující rodiče, kteří řádně vychovali děti (jako Vy nebo já), sanují důchody bezdětných z dividend, které mohou oprávněně požadovat na základě svých investic do výchovy dětí. V současné době tunelují bezdětní a částečně jednodětní de facto neoprávněně 60 miliard korun ročně z důchodového systému. Je tomu tak mimo jiné díky tomu, že je zde již plných 30 let porodnost pod záchovným minimem 2,1 dítěte na 1 ženu. Dokud počty bezdětných nepřesáhly cca 10 % hranici počtu důchodců a byl dostatek dětí v populaci, dalo se to přehlédnout.

Důchodový systém dosud funguje zejména proto, že se náhradový poměr mezi průměrnou mzdou a průměrným důchodem rozevřel za posledních 20 let z hodnoty 56 % na 46 %. (v tisku najdete různé hodnoty, proto jsem to konzultoval přímo na Českém statistickém úřadu).

Jaká je ve skutečnosti situace pracujících rodičů vychovávajících děti? To je spočítáno do koruny již v článku z r. 2006, nebo to najdete detailně rozebráno v článku Bezdětnost se mnohonásobně vyplácí.

0
Vytisknout
10052

Diskuse

Obsah vydání | 24. 6. 2011