Britští penzistí obětí sedmihodinové "kontroly" amerických imigračních úředníků

9. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Když přistála luxusní rekreační loď s 2000 britskými penzisty na krátkou zastávku v Los Angeles, jejich dvou a půl měsíční plavba za "aljašskými dobrodružstvími", za níž každý penzista zaplatil 300 000 Kč, se podle svědků proměnila spíš v zážitek z tábora v zálivu Guantánamo.

Luxusní rekreační loď zakotvila v Los Angeles dne 26. května na jeden den, byla to už její desátá zastávka na americkém území.

Když se skupina penzistů dotázala, zda je opravdu nutné, aby většinou velmi staří cestující byli podrobováni zdlouhavým imigračním procedurám, američtí imigrační úředníci se rozhodli britským penzistům pomstít.

I když všichni cestující už měli předem povolení k opakovanému vstupu na americké území, všech 2000 cestujících bylo v Los Angeles podrobeno kompletní a složité bezpečnostní prohlídce, která celkem trvala sedm hodin.

Američtí imigrační úředníci odebrali penzistům otisky všech prstů na obou rukou, vyfotografovali si jejich oční zornice, podrobně zkoumali jejich pasy a vyslýchali je ohledně jejich osobní historie.

Cestující si stěžují, že sedmihodinovou bezpečnostní prohlídku provedli američtí imigrační úředníci "jako pomstu" za to, že si několik z nich stěžovalo na zbytečně obtěžující imigrační proceduru.

Cestující si stěžují, že s nimi bylo "zacházeno jak s dobytkem", že byli nuceni stát dlouhé hodiny ve frontě v obrovském horku bez potravin či vody a bez přístupu k záchodům. Někteří cestující v horku omdleli, jiní se dostali do stavu zmatenosti.

Když jedna dáma v zoufalství žádala o přístup na záchod, jeden americký imigrační úředník jí řekl: "Tak se vyčůrejte z paluby do moře, nám to nevadí."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9245

Diskuse

Obsah vydání | 10. 6. 2011