Mluvčí to má těžké

27. 5. 2011 / Ladislav Brzobohatý

čas čtení 2 minuty

Opravdu lituji pana mluvčího ministerstva zdravotnictví V. Sršně, že se musí podepsat pod takové prohlášení, leč "koho chleba jíš, toho píseň zpívej", jak praví staré přísloví. Smíchá pár fakt o technických detailech zařízení, kterým on určitě nerozumí (jako ostatně -- a pochopitelně -- i 99% potenciálních čtenářů), zpochybní autora původního článku a jeho práci a vydedukuje z toho, že se srovnává nesrovnatelné.

Měl by si uvědomit, že po éře různých klvaňů prohlášením ministerských mluvčích v ČR důvěřuje z lidí užívajících vlastní mozek opravdu málokdo. Když jsou závěry tak evidentní, jak pan mluvčí předkládá, proč tedy vůbec má být prováděn audit? A vyloženě úsměvné je jeho tvrzení:

"...si ministerstvo zdravotnictví objednalo audit u renomované auditorské firmy KPMG a požadovalo účast univerzitních odborníků ČVUT. Tento audit je naprosto hodnověrný a v rámci ČR nemá doposud obdoby."

Tato firma (KPMG) je tak renomovaná, že si před pár lety kvůli různým machinacím se svými zprávami, audity, posudky apod. vysloužila (v podstatě) pokutu 456 mil. USD (v US to proběhlo formou tzv.mimosoudního vyrovnání) -- viz např. ZDE nebo ZDE a nebyla zrušena z moci úřední (jako třeba Arthur Andersen) zřejmě jen kvůli tomu, že by nebezpečně klesl počet velkých auditorských firem.

Ta "účast univerzitních odborníků" má v našem případě jen "odborně přikrýt" závěry, neboť o tom co v auditorské zprávě bude, samozřejmě rozhoduje její zpracovatel - tedy KPMG. A podle našich bohatých zkušeností z posledních desetiletí, přímo či nepřímo, i zadavatel -- tj. ministerstvo. A když už se náhodou něco vyšetří, tak se obvykle celá záležitost táhne tak dlouho, až "vyšumí", respektive viník se nenajde, nebo je věc promlčena.

Takže jediné čím si můžeme být jisti je, že ohlášený audit bude náležitě drahý.

0
Vytisknout
9553

Diskuse

Obsah vydání | 27. 5. 2011