Bývalý islamistický terorista dostal čtyřletý trest

12. 5. 2011 / Kay Čejka

čas čtení 3 minuty

Němec Rami M (25) byl v SRN za účast v teroristické síti al Kaida odsouzen k 4 letům a 9 měsícům vězení. Rozsudek tak je díky rozsáhlému přiznání obžalovaného a dohodě se soudem poměrně nízký. Původně mohl Rami M. čekat trest až deset let.

Rodák z Frankfurtu nad Mohanem v roce 2009 odcestoval do Pákistánu, kde v provincii Waziristán prošel výcvikovým táborem al Kaidy. Zde byl v kontaktu s pravděpodobnou třetí nejvyšší šarží organizace, šáhem Yunisem al Mauretanim, který ho v létě 2010 poslal zpět do Německé spolkové republiky, kde měl každého půl roku vybrat 20000 eur pro podporu teroristické sítě. Po jeho zatčení pakistánskou policií a jeho převedení do Německa informoval tamnější úřady o možných atentátech na území SRN.

"Chci se všem omluvit", prohlásil M. před vynesením rozsudku a dodal, že prý lituje svých činnů. Jako mladistvý, prý víceméně nepřetržitě pod vlivem mariuhany, z nudy začal chodit do místní mešity, kde se postupně seznamoval s islámem. Dřive si údajně náboženství moc nevšímal. Prostřednictvím internetu a některých spoluvěřících v mešitě se postupně radikalizoval, i kvůli tomu, že se cítil být diskriminován policií. Časem se izoloval od společnosti a začal věřit, že už k ní nepatří. V Hamburgu, kam se přestěhoval se svou ženou, posléze zorganizoval "zájezdovou" skupinu do Pakistánu.

"Pro krysaře v mešitách byl snadnou kořistí", řekl předseda soudu Thomas Sagebiel při vynášení rozsudku. Již během procesu označil M. jako "velice nezralého". Také ale zdůraznil, že Rami M. musel být přesvědčeným členem al Kaidy. Proti němu prý svědčí dlouhá doba (13 měsíců), kterou strávil ve společnosti džihádistů. Naopak jeho plné doznání a spolupráce se spolkovou kriminální policí BKA mu trest výrazně snížilo. Údajně na základě informací získaných od M. se v Německu minulý listopad dočasně výrazně zpřísnila bezpečnostní opatření.

Soud se také zabýval otázkou, zda se al Kaida vůbec ještě smí vnímat jako teroristická organizace. "Al Kaida existuje i nadále" vypověděl v pondělí k této otázce islamolog Guido Steinberg. Na tomto faktu prý nemění nic ani skutečnost, že většina vůdčích členů byla již zabita. I smrtí Usámy bin Ládina se nepodařilo rozbít strukturu celé organizace. Z Německa odcházejí neustále "bojovníci" do Pákistánu a jiných zemí, aby se tam připojili k teroristickým skupinám, jako je al Kaida. Rami M. tak je pouze modelovým příkladem.

Autor je studentem 2.ročníku VOŠ CR. Článek je psán v rámci odborné praxe z mediální komunikace, kterou autor provádí v Britských listech.

0
Vytisknout
7355

Diskuse

Obsah vydání | 13. 5. 2011