Aby osvobodili čtyři rukojmí, zabili stovky lidí

8. 6. 2024

čas čtení 4 minuty
Moderátorka, Channel 4 News, sobota 8. června 2024:  V Izraeli radost, protože Izrael zachránil čtyři rukojmí, ale bolest a krveprolití pro rodiny uvězněné v Gaze, protože v oblasti, kde se operace uskutečnila, zahynuly desítky lidí. Dobrý večer.

Pro blízké čtyř rukojmích je to naprostá radost, ale v tomto brutálním konfliktu je tato radost spojena s mimořádně vysokou cenou, kterou platí Palestinci svými životy. Hamas dnes večer sděluje, že při izraelské záchranné operaci zahynulo více než 200 lidí, z nichž mnoho bylo žen a dětí. O těchto obětech se premiér Benjamin Netanjahu nezmínil, chtěl jen mluvit o úspěchu vojenské operace, operace, která, jak doufá, zachrání i jeho skomírající politickou pověst.


Izrael slaví návrat čtyř rukojmích k jejich rodinám po osmi měsících v zajetí v Gaze. Izraelské síly je zachránily ze dvou míst v uprchlickém táboře Nusrat. Při denní operaci byl zabit jeden důstojník a v poslední hodině ozbrojené křídlo Hamásu uvedlo, že zemřeli i někteří rukojmí, ale podle zdravotníků intenzivní izraelské bombardování zabilo také 94 Palestinců v Nusratu a Deir al Balah. Úřad vlády Gazy řízený Hamásem uvádí, že počet mrtvých je 210 a 400 zraněných. Nedaleká nemocnice al Aksa byla zaplavena obětmi. Její stav je popisován jako katastrofální a personál se snaží situaci zvládnout. Kieran Moody přináší více informací a upozorňuje, že jeho reportáž obsahuje znepokojivé záběry.

Reportér: Byl to určující obraz sedmého října. Lidé na hudebním festivalu Nova běží o život. Toho dne bylo zabito 1 200 lidí a více než 200 jich bylo zadrženo jako rukojmí, včetně 25leté Noah Agamaniové, která křičela, když ji odváděl Hamás. Nezabíjejte mě, křičela. Dnes se opět setkala se svým otcem. IDF uvedly, že byla jednou ze čtyř rukojmích z festivalu, kteří byli zachráněni z Gazy, a zveřejnily záběry ze složité denní operace, která se plánovala několik týdnů. Dalšími zachráněnými byli Al Mog Mirjan. Andrei Kozlov a Shlomi Ziv.

Netanjahu: "Jsme odhodláni dosáhnout propuštění všech rukojmích. A očekáváme, že je Hamás všechny propustí. Ale pokud tak neučiní, uděláme vše, co bude třeba, abychom je všechny dostali zpět domů."

Reportér: Tohle je Andrew Kozlov v červených trenýrkách, který se vrací do Izraele, ruku na ústech, že tomu nemůže věřit. Skupina zastupující rodiny rukojmích prohlásila, že dnešek je zázračným triumfem. Ale zatímco Izraelci oslavují a rukojmí se zotavují, co bylo potřeba k jejich záchraně? Protože takhle vypadala dnešní scéna v centru Gazy po izraelské operaci v Nusratu.


Zdravotnické úřady uvedly, že nejméně 94 lidí bylo zabito. Hamás uvedl, že mrtvých je více než 200. Mezi nimi ženy a děti.

Žena: "Byli jsme doma a zasáhla nás raketa. Moji dva bratranci zemřeli a další dva bratranci byli vážně zraněni. Nic nedělali. Jen seděli doma."

Al Aksa je poslední zbývající nemocnice v centrální části Gazy. Jeden ze zdravotníků řekl, že to byl masakr, že zabili desítky lidí, aby osvobodili čtyři lidi. A že Izraelci stříleli náhodně kolem tržiště a na domy lidí.



Muž: "Izraelci dovolili ženám a dětem vstoupit do domu, pak ho zasáhli. Více než 60 lidí bylo zabito. Nevíme, která těla patří komu. Jsou rozřezaná na kusy. Nikdo není celý."



Reportér: Sanitky přijížděly i dnes odpoledne. Některé se však nemohly dostat ke zraněným, hlášeno je více než 400 zraněných, rodiny se opět ocitly uprostřed této devět měsíců trvající války. Izrael tvrdí, že Hamás ukryl rukojmí v domech lidí. Hamas dnes prohlásil, že naši lidé se nevzdají a odpor bude pokračovat.

Dnešní scény v Gaze a Izraeli jsou alternativní realitou. Benjamin Netanjahu tleskal při setkání s Noe Agamaniovou a její rodinou, má jiné důvody k úsměvu. Jeho rival Benny Gantz měl dnes večer odstoupit z Netanjahuova válečného kabinetu kvůli jeho postupu v konfliktu. To bylo rychle odloženo. Dodá dnešní záchrana premiérovi odvahu k dalším operacím uvnitř Gazy a ukončí tak veškeré naděje na příměří? Dnes byli osvobozeni 4 rukojmí a desítky lidí při tom zahynuly. Zbývá ještě 116 rukojmích, jakou cenu zaplatí Gazané za jejich bezpečný návrat?

0
Vytisknout
2664

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2024