Húsiové usilují o celosvětovou publicitu, přijímají "íránskou osu odporu" jako "širší regionální strategii"

17. 1. 2024

čas čtení 1 minuta
Hlavní vyjednavač jemenských Húsiů v pondělí řekl, že postoj skupiny se od amerických náletů na její pozice nezměnil, a varoval, že útoky na lodě směřující do Izraele budou pokračovat.

Řekl, že skupina stále požaduje ukončení války v Gaze a dodávky humanitární pomoci na sever a jih pásma Gazy. "Nechceme eskalaci v Rudém a Arabském moři," řekl Abdalsalam.

Byly to Spojené státy a Británie, které militarizovaly Rudé moře svými válečnými loděmi, dodal. "Naše komunikace... nadále objasňujeme náš postoj a potvrzujeme, že všechny obchodní lodě v Rudém a Arabském moři jsou bezpečné, s výjimkou izraelských lodí nebo těch, které míří do Izraele, pouze a pouze," řekl.

Izrael pravidelně popírá, že by měl spojení s plavidly, která se stala terčem útoků v Rudém moři, a několik mezinárodních lodních společností pozastavilo dodávky nebo přešlo na delší a nejnákladnější trasy. "Náš postoj vychází z náboženských, morálních a humanitárních principů... stejně jako v reakci na výzvy palestinského lidu ... na podporu utlačovaných v pásmu Gazy," řekl Abdalsalam.

Hnutí Húsiů ovládá většinu Jemenu po téměř deseti letech války proti koalici podporované Spojenými státy a vedené Saúdskou Arábií. Zatímco Húsiové slibují, že budou pokračovat v útocích v Rudém moři, Rochelle Ferguson-Bouyahi z FRANCE 24 se spojila s Elisabeth Kendall, ředitelkou Girton College, University of Cambridge a členkou představenstva Centra geopolitiky na University of Cambridge.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
2031

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2024