Odejdou lidovci na pohřebiště dějin kvůli otrocké vazbě na ultrakonzervativní tmáře?

Krize lidovecké politiky

12. 10. 2023 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta


Lidovci měli kdysi svoji politickou oporu v církvi, ve věřících - jako politická strana nebyli ničím výjímeční, ale katolické regiony je podržely, z principu.
Dnes, myslím, jsou tyhle odpudivé, tmářské, nechutné hlasy z prostředí církevních starců tím, co je táhne ke dnu, reaguje Jiří Hlavenka prostřednictvím sociální sítě na nedávné přirovnání homosexuálů k "nevidomým" ze strany kardinála Graubnera

Co je kdysi drželo bezpečně nad 5 %, to je dnes dostává podobně bezpečně na procenta dvě. Jejich vládní politika není zlá, vlastně se neodlišuje od kvalit zbytku jejich koalice, v dobrém ani ve zlém. Za ztrátu přízně můžou poděkovat homofobii a předpotopnímu vnímání světa církevních špiček.

Jsem zvědavý, zda se budou schopní se vůči tomu vymezit a konzervativního katolicismu se odpoutat. I v KDU-ČSL není málo členů, kterým je toto velmi proti srsti - a občas to dávají najevo.
(Připodobnit homosexuály k nevidomým, tedy k lidem s vážným zdravotním postižením je mimořádně hnusné. Bohužel tento postoj "prosvítá" z církve ne zrovna zřídka)
Statistika ukazuje vývoj počtu věřících, poslední sloupec se týká katolíků.

3
Vytisknout
3354

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2023