Chudoba v Británii: Většina anglických škol rozdává dětem oblečení a jídlo

7. 9. 2023

čas čtení 3 minuty
Některé děti mají doma zakázáno čistit si zuby a splachovat záchod, aby ušetřily vodu

Britské školy rozdávají dětem oblečení a jídlo uprostřed krize životních nákladů, zatímco učitelé hlásí zhoršující se hygienu žáků, protože rodiny omezují čištění zubů, sprchování a dokonce i splachování záchodu.

Podle průzkumu mezi školami v Anglii devět z deseti uvedlo, že žákům poskytují oblečení a uniformy, zatímco sedm z deseti rozdává jídlo ve formě balíčků či z  potravinových bank, poukázek nebo dotovaných snídaní.

 

Více než 80 % vedoucích pracovníků britských škol výzkumníkům sdělilo, že tlak na životní náklady zvýšil počet dětí, které potřebují dodatečnou podporu, i míru jejich potřeb, a to zejména v nejvíce znevýhodněných školách.

Podle National Foundation for Educational Research (NFER) se mezitím poptávka po dodatečné podpoře v oblasti duševního zdraví vyšplhala na jednoho ze čtyř žáků v běžných školách a na dva z pěti ve speciálních školách, protože rodinný život je pod tlakem.

Zpráva NFER, která byla zveřejněna ve čtvrtek, vykresluje alarmující obraz hladových a zanedbaných dětí, jejichž život je hluboce ovlivněn - jejich základní potřeby nejsou uspokojeny -, protože jejich rodiče bojují s problémy. Školy jsou stále častěji vyzývány, aby poskytovaly sociální podporu.

Učitelé výzkumníkům řekli, že se obávají, že některé děti ve speciálních školách nemají důležité specializované vybavení včetně invalidních vozíků a pomůcek pro pohyb. Zaznamenali také nárůst nemocnosti žáků v důsledku nedostatečného vytápění v domácnostech a špatné výživy, což ovlivňuje školní docházku.

Jiní žáci chybí ve škole, protože jejich rodiče si nemohou dovolit platit dopravu, a 90 % základních, středních a speciálních škol uvedlo, že musí některým žákům dotovat mimoškolní aktivity.

Jeden učitel ve speciální škole uvedl: "Nedávno jsme si na školním výletě mysleli, že žáci mají problémy s chováním, když nesplachují záchod. Ale ukázalo se, že doma nesmějí plýtvat vodou a splachovat. Totéž platilo pro čištění zubů a sprchování. Hygiena je opravdu špatná a stále se zhoršuje."

Jeden učitel v běžné škole uvedl:  "Tolik našich žáků se potýká s problémy s chováním a duševním zdravím, protože život mimo školu je těžší." Jiný učitel dodal: "Nejhorší je skrytá chudoba a skutečnost, že nemůžeme podporovat všechny. V důsledku napjatých vztahů s rodiči zaznamenáváme nárůst obav o bezpečnost."

Průzkum NFER, kterého se zúčastnilo 2 500 vedoucích učitelů a ředitelů, ukázal, že špatné chování i absence žáků jsou na vzestupu. "Ve školství pracuji 25 let... nikdy jsme nezažili nic podobného tomu, čím procházíme v současné době," řekl jeden z vedoucích pracovníků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2953

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2023