Tisková zpráva:

EU posílí pomoc Ukrajině i přes nelibost Maďarska. “Ať se Orbán klidně postaví na hlavu,” vzkazuje Gregorová

3. 2. 2023

čas čtení 1 minuta
Europoslanci podpořili 24. summit Evropské unie a Ukrajiny v Kyjivě. Setkání je prostorem k projednání současné situace a priorit, jako je finanční a vojenská podpora Ukrajiny, odpovědnost za ruské zločiny, potravinová a energetická bezpečnost či udělení statusu kandidátské země EU. Ve schválené rezoluci Evropský parlament vyzývá k další pomoci Ukrajině. 

Europoslanci vyzývají orgány EU a členské státy k neustávající pomoci Ukrajině. Konkrétně volají po posílení závazků politické, hospodářské, finanční a humanitární podpory. Žádají o zvýšení a urychlení vojenské pomoci, včetně poskytování moderních těžkých zbraní. V neposlední řadě Evropský parlament vítá přijetí již 10. balíčku protiruských sankcí a jejich další rozvoj.

Rezoluce také vyjadřuje podporu finančnímu balíčku ve výši 18 miliard eur na rok 2023 pro obnovení a zajištění stability země. „Minulý týden jsme spolu se zástupci Komise diskutovali o plánech v případě, že by finanční pomoc Ukrajině blokovalo Maďarsko. Komise nás ujistila, že pracují s mnoha variantami a podpora Ukrajiny neustane. A Orbán se může třeba postavit na hlavu,” popisuje pirátská europoslankyně Markéta Gregorová.

Ukrajina má v plánu uspořádat do konce února letošního roku také mírový summit na půdě OSN, kterého by se měly zúčastnit všechny členské státy. „Rusko v tuto chvíli není příliš motivované vyjednávat. Silně pochybuji, že by ruští představitelé přijeli a byli tak součástí mírového dialogu. Válka ale musí letos skončit. V této rozhodující fázi je tedy nutné Rusko k vyjednávání tlačit. Hlavně pomocí přísnějšího vymáhání sankcí a ukončení výjimek. Jsou to kroky, kterými chceme zajistit konec války a mír pro Ukrajinu a její občany,” doplňuje Gregorová.

0
Vytisknout
4536

Diskuse

Obsah vydání | 7. 2. 2023