Podrobuje Kreml centrálnímu řízení i lokální tisk?

30. 9. 2022

čas čtení 1 minuta
Ještě před pár lety mělo všech 46 okresů v Moskevské oblasti své vlastní místní noviny, z nichž mnohé byly známé tím, že poskytovaly pozitivní i negativní informace o místních událostech a představovaly zároveň líheň novinářů, kteří pokračovali v celoruských médiích, upozorňuje Sergej Peťko.

Ale oblastní administrativa, která chtěla jak ušetřit peníze, tak zablokovat jakoukoli kritiku, tyto noviny zničila, nařídila manažerům zvenčí, ať zablokují jakoukoli kritiku, a eliminovala žurnalistiku na této úrovni tím, že ze zbývajících novin sotva něco víc než shrnutí oblastních novin.

Jak rostoucí šeď místních médií v Moskevské oblasti, tak i absence skutečné práce pro novináře vedly k odchodu mnoha nejslibnějších novinářů a dokonce přiměly představitele oblasti přemýšlet o najímání imigrantů, aby pracovali pro noviny bez ohledu na úroveň jejich znalosti ruštiny nebo místní situace.

Stále méně obyvatel regionu vidí důvod číst takové noviny v jejich novém formátu, a tak se snížil náklad, zmizela reklama a krajské úřady odmítají napravovat rozdíl, který způsobili, jak říkají místní novináři, vlastními činy.

V současnosti jiné regiony přístup Moskevské oblasti nekopírují. Doufají, že tento region není testovacím případem toho, co může centrální vláda plánovat pro celou zemi, ale obávají se, že tomu tak je - zejména proto, že Kreml již dříve použil oblast sousedící s Moskvou jako testovací základnu.

Je-li tomu tak, pak místní noviny, na které se Rusové naučili obracet se od konce sovětských časů, pravděpodobně odejdou ze scény, takže místní lidé budou méně informováni, úředníci méně často pozorováni a novináři budou mít příležitost sbírat zkušenosti, které absolvovali v minulosti.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4432

Diskuse

Obsah vydání | 4. 10. 2022