MMF: Česká republika patří k zemím nejvíce postiženým nárůstem cen energií

2. 9. 2022

čas čtení 1 minuta


Analýza MMF hodnotila dopady energetické krize očekávané v průběhu celého roku 2022 na základě výhledových cen fosilních paliv v květnu, od kdy ceny rostou
. Zjistila, že průměrná britská domácnost by měla v roce 2022 přijít o 8,3 % své celkové kupní síly v důsledku nutnosti platit vyšší účty za energie. V Německu a Španělsku je to 4 %, přičemž v celé Evropě čelí vyšším dopadům než Spojené království pouze estonské a české domácnosti.

Zvýšení účtů za energie zvyšuje také náklady na další zboží, protože prodejci přenášejí zvýšení cen na ostatní. Tyto nepřímé dopady srazí britským domácnostem v roce 2022 další 2 % z peněz, které musí utratit. Analýza MMF zohledňuje, že lidé s růstem cen snižují spotřebu energie.

Energetičtí experti se shodují na nejlepších řešeních: rozsáhlý a rychlý program zateplování a rychlejší zavádění větrné a solární energie, které v současnosti vyrábějí elektřinu asi devětkrát levnější než plyn, a také krátkodobá finanční podpora pro plátce účtů.

Řešením energetické krize  je mnohem lepší izolace domů, výměna plynových kotlů za tepelná čerpadla a urychlení zavádění obnovitelných zdrojů energie.

2
Vytisknout
5561

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2022