Nord Stream 1: Rusko vypnulo plynovod s odvoláním na údržbu

31. 8. 2022

čas čtení 2 minuty
 

Odstávka, kterou náhle provedl státní podnik Gazprom, narušuje evropské snahy o vytvoření zásob na zimu.
 


Rusko ve středu zastavilo dodávky plynu hlavním plynovodem do Evropy s odvoláním na nutnost údržby jeho jediného zbývajícího kompresoru.

Výpadek na plynovodu Nord Stream 1 znamenal, že do Německa nebude proudit žádný plyn až do 3. září, uvedla ruská státní energetická společnost Gazprom. Na internetových stránkách provozovatele plynovodu Nord Stream 1 byl uveden nulový průtok.

 
Na rozdíl od červencové desetidenní údržby plynovodu Nord Stream 1 byly nadcházející práce oznámeny méně než dva týdny předem a provádí je společnost Gazprom, nikoli Nord Stream AG, a zaměřují se na poslední funkční turbínu stanice.

Moskva, která v červnu snížila dodávky prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1 na 40 % kapacity a v červenci na 20 %, viní z údržby problémy a sankce, které podle ní brání zprovoznění zařízení.
Zásobník plynu Reckrod u německého Eiterfeldu.
 
Přestože Rusko tvrdí, že odstávka je nutná kvůli údržbě plynovodu Nord Stream 1, od invaze na Ukrajinu také zcela přerušilo dodávky do Bulharska, Dánska, Finska, Nizozemska a Polska a omezilo toky přes další plynovody.

Německo se snaží nahradit dovoz ruského plynu do poloviny roku 2024 a jeho ministr hospodářství Robert Habeck tento měsíc uvedl, že Nord Stream je "plně funkční" a nevyskytly se žádné technické problémy, jak tvrdí Moskva.

Klaus Müller, prezident německého regulačního úřadu pro sítě, uvedl, že největší evropská ekonomika dosahuje lepšího pokroku při plnění svých zásobníků plynu, než se očekávalo, ale nemá dostatek plynu na přečkání zimy.

Snížené toky přes Nord Stream zkomplikovaly snahy celé Evropy o naplnění životně důležitých zásobníků plynu, což je klíčový strategický cíl pro přežití zimních měsíců, kdy se vlády obávají, že Rusko může plyn zcela zastavit.

Německo je již na dosah cíle 85 % zásobníků plynu v zemi k 1. říjnu, ale varovalo, že dosažení 95 % k 1. listopadu bude náročné, pokud podniky a domácnosti drasticky nesníží spotřebu.

Pro celou Evropskou unii je úroveň zásob 79,94 %, což je jen o málo méně než cíl 80 % k 1. říjnu, kdy začne být potřeba vytápět.

Někteří Evropané dobrovolně snižují spotřebu energie, včetně omezení používání elektrických spotřebičů  aby ušetřili, zatímco podniky se připravují na možné omezení spotřeby.

1
Vytisknout
4758

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2022