Ukrajina používá dřevěné kopie svých zbraní, aby nalákala Rusko k plýtvání raketami

31. 8. 2022

čas čtení 3 minuty
 
Dřevěné kopie raketových odpalovacích systémů dodaných USA přilákaly nejméně 10 ruských řízených střel Kalibr


Ukrajina  používá dřevěné kopie moderních amerických raketových systémů, aby oklamala Rusko a plýtvala na ně svými střelami.

Podle deníku The Washington Post přilákaly dřevěné  verze raketových odpalovacích systémů dodaných USA nejméně 10 ruských řízených střel Kalibr, což vedlo Ukrajinu k dalšímu zvýšení výroby dřevěných replik ve snaze nalákat Moskvu, aby vypálila své drahé rakety dlouhého doletu na falešné cíle.

 
"Když bezpilotní letouny uvidí baterii, je to jako VIP cíl," řekl deníku Washington Post vysoce postavený ukrajinský představitel s odkazem na ruské bezpilotní letouny, které dřevěné repliky dělostřeleckých systémů s dlouhým dostřelem zaměřují a předávají polohu falešných cílů  námořním střelám s plochou dráhou letu.

List Washington Post uvedl, že jeho zpráva je založena na rozhovorech s vysokými americkými a ukrajinskými představiteli a také na fotografiích dřevěných replik, které si list prohlédl.

Od začátku války se Rusko opakovaně chlubí, že zničilo mnoho raket vyrobených v USA, včetně raketových systémů s dlouhým dostřelem HIMARS, což USA označily za "zjevně nepravdivé" tvrzení.

"Tvrdili, že zasáhli více HIMARSů, než jsme vůbec dodali," řekl listu Washington Post jeden americký diplomat, který hovořil pod podmínkou anonymity.

Odborníci tvrdí, že raketové systémy dodávané ze Západu jsou  klíčové pro úspěchy Ukrajiny při zastavování ruských sil, a nejnovější zpráva zřejmě dále zdůrazňuje některé způsoby, jakými se Ukrajina snaží zabezpečit své zbraně dodávané ze Západu.

Ukrajina používá zbraně dodané z USA k úderům na ruské sklady zbraní a zásobovací linie, čímž zpomalila ofenzívu Moskvy ve východním Donbasu. Tyto zbraně jsou rovněž považovány za životně důležité pro dlouho očekávanou protiofenzívu Kyjeva zaměřenou na znovudobytí jižní provincie Cherson.

Rusko nezveřejňuje informace o svých zásobách přesně naváděných raket na Ukrajině. Ukrajinská rozvědka minulý týden uvedla, že Rusku zbývá "nanejvýš 45 % raket", zatímco vysoký americký představitel uvedl, že zásoby raket Moskvy znatelně poklesly, a dodal, že sankce Rusku ztíží doplňování drahých špičkových raket.

Údajné použití klamných cílů raketového systému rovněž poukazuje na připravenost Ukrajiny použít neortodoxní taktiku v boji proti armádě, která ji na bojišti převyšuje.

Deník The New York Times v pondělí uvedl, že některých největších vojenských úspěchů Ukrajina dosáhla tím, že použila zbraně, které má k dispozici, nečekaným způsobem, včetně montáže raket na nákladní automobily a umístění raketových systémů na motorové čluny.

Zdroj v angličtině ZDE

2
Vytisknout
4292

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2022