31133

Máme se špatně, protože jsme na sebe zlí

5. 9. 2022 / Ivan Větvička

čas čtení 4 minuty

Obrázek Pěst hněvu (kresba Ivan Větvička)


Hněv voličů je přirozený a zákonitý. Jako první ho využily extremistické strany a na demonstraci bylo prezentováno spousta nesmyslů. To ale neznamená, že se na Václavském náměstí sešlo 70 000 extrémistů a hlupáků.

Česká republika vydala od března roku 2020 do konce roku 2021 na boj s koronavirem a kompenzační opatření spojená s pandemií přibližně 330 miliard korun. (ČTK, 6. 1. 2022) Stát, kraje a obce vynaložily od konce února do konce května 2022 na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny 7 miliard korun (Český rozhlas, 22. 6. 2022) a stát deklaroval poskytnutí vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě, která by během léta 2022 mohla překročit 4 miliardy korun. (Český rozhlas, 29. 5. 2022)

Součet výdajů na pomoc Ukrajině a lidem odtamtud prchajícím se pohybuje kolem tří procent nákladů na domácí boj s koronavirem. Soudě podle výdajů, stát rozhodně nezanedbává vlastní občany, aby mohl upřednostnit Ukrajince.

Stát přehlíží mnoho českých občanů v tísni proto, že není schopen jejich problémy postřehnout.

 19132

Václavák plný Čechů podporujících mnichovskou dohodu

5. 9. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut

 

Za protestem, který na Václavské náměstí přivedl sedmdesát tisíc Čechů, stojí myšlenka, že postavením se na stranu ostatního civilizovaného světa proti nevyprovokované válce vedené autokratickou diktaturou Ruska proti oligarchické demokratické Ukrajině poškozuje Česká republika své vlastní zájmy. Domnívají se, že kdyby jejich země měla přátelštější vztahy s Kremlem, pak by klesly ceny plynu a ropy, lidé by nemrzli o zimě, průmysl a továrny by nezkrachovaly a ceny potravin by se vrátily k normálu. 


I kdyby tato utopická teorie byla správná (nečelí snad Maďarsko těmto problémům kvůli otevřené podpoře Vladimíra Putina?), je možné, aby Česká republika byla v rámci Evropy sólovým hráčem? Nebo partnerem Maďarska a možná i Rakouska a dokonce Itálie v nějakém alternativním bloku ve vztahu k Rusku?
 

 19132

Demonstrace "bezzubých občanů" (ekonomicky, statusově, fyzicky…)

5. 9. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 8 minut

"Včera bylo na demonstraci 70 tisíc lidí, 20 tisíc zubů a 100 tisíc exekucí", směje se dobře naladěný majitel třicetileté stavební firmy

" …Vládnoucí gangy uplatňují celkem jednoduchý recept, jak zlomit a podrobit si člověka. Neustálým tlakem a sugescí se rozum slabších po čase unaví, zatemní se a začne věřit v nesmysly….Lidé se srdcem jsou smeteni grázly…Jsou to většinou vnitřně nehezcí lidé, často polovzdělanci, tupí militaristi, lstiví lháři. Šaškárny s neudržitelnými pojmy, vydírání, výsměch, hromadné vyhlazování, požírání vyspělých barbary, podvody, gigantické krádeže - vše pod nejušlechtilejšími gesty…"

(Ladislav Smoček, Kosmické jaro, 1969)

Chodit na demonstrace, to patří k základním právům občana (dokonce i těch se špatným nebo umělým chrupem). Na konci osmdesátých let to byl opravdu vztek a bezmoc, brutální mlácení lidí, vodní děla a totální sounáležitost těch několika tisíc statečných. Listopad 1989 byl zázrak, to říkám vždy, to je asi dějinně neopakovatelné. Třeba ten nezapomenutelný humor davu…


 19132

Vládo, budíček!

5. 9. 2022

čas čtení 20 minut

Ale je toho, co je níže doporučováno, tato vláda vůbec schopna? Není trochu blbé, že se takovýto text vůbec musí psát? Není to přece jasné i bez dlouhého psaní? (JČ)
 
O protestech něco vím, píše na Facebooku Mikuláš Minář. Stejně tak o společenské dynamice. Pro ty, kdo to zlehčují, jsem napsal tento text. Jeho sdělení je následující: včerejší Václavák je zásadní signál. Pokud vláda nic nezmění a půjde to takto dál, smete ji časem Babiš s Okamurou a další obchodníci se strachem. Nejpozději za tři roky, možná však mnohem dřív. Řešení však podle mne existuje. Věřím, že většinu společnosti (ne všechny) lze sjednotit na dvou věcech: 1) na odporu proti Putinovi (a jeho drahotě) a 2) na masivní pomoci Čechům. Má-li se tak však stát, vláda bude muset v brzké době učinit zásadní strategický a komunikační obrat. Jinak to špatně skončí.

 16578

Vzývání odvahy a čeho je třeba se odvážit

5. 9. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta


Četl jsem teď nedávno, že se tváří v tvář krajní pravici nemáme bát. Výborně. Čeho se ale nemáme bát? Nemáme se bát sociální katastrofy, nemáme se bát toho, že fakultní nemocnice a vlaky nebudou mít elektřinu? Nebo se nemáme bát třeba západní sociální politiky?

 18934

Liz Trussová byla zvolena šéfkou britské Konzervativní strany a stává se příští britskou premiérkou

5. 9. 2022

čas čtení 3 minuty

 
O volbě nové britské premiérky rozhodlo pouhých 0,3 % britských voličů


Liz Trussová se stane příští britskou premiérkou po drtivém vítězství nad Rishim Sunakem v tvrdém souboji o post lídra Konzervativní strany.

Ministryně zahraničí, která získala 81 326 hlasů členů Konzervativní strany, zatímco bývalý ministr financí Sunak dostal 60 399 hlasů, přebírá funkci po Borisi Johnsonovi, kterého letos v létě sesadili jeho vlastní poslanci.

Euforie z vítězství však rychle ustoupí tvrdé realitě ekonomických problémů, které zemi svírají krize životních nákladů a rodiny se v zimě budou potýkat  s problémy při placení účtů za energie.

 18207

Oni si pořád nabíhají na vidle

5. 9. 2022

čas čtení 1 minuta





Rozhovor Britských listů 524. Francie v kolapsu

2. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



Historička Muriel Blaive vyučovala posledního roku na střední škole v krásném městě Nice na francouzské Riviéře. Jenže si z Francie přinesla ty nejhorší zkušenosti. O tom s ní hovoří Jan Čulík. Rozkládá se nám před očima Západ? Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 2. září 2022.

 19138

Nebojte se "rozmělnění českého národa". Je to neuvěřitelná VÝHODA!

4. 9. 2022

čas čtení 12 minut

Foto: D'Amato a De Jong se svými holčičkami

Rodiče britských vícejazyčných děti: "Mluvíme jakýmkoli jazykem, kterým dosáhneme cíle"
 

V roce 2021 žilo ve Spojeném království přibližně 6 milionů lidí s jinou než britskou národností, přičemž 9,6 milionu lidí se narodilo v zahraničí - 35 % z nich žije v Londýně. Ve společenských vědách se tato relativně nová krajina s tak různorodým národnostním původem často označuje jako "superdiverzita" - termín, který vymyslel německý antropolog profesor Steven Vertovec. Superdiverzita Spojeného království se odráží i v britském školském systému, kde přibližně 20 % žáků hovoří anglicky jako druhým jazykem. V londýnských školách se mluví více než 300 různými jazyky.

 
Tříletý Bart, který žije v Londýně, ve své domácnosti spokojeně žongluje s italštinou, holandštinou a angličtinou a díky vychovatelce ve školce také s trochou španělštiny. Jeho tatínek Riccardo Attanasio je synem italských přistěhovalců a jeho maminka Gwen Jansenová se do Spojeného království přistěhovala z Nizozemska před deseti lety. Mezi různými jazyky dokáží přecházet plynule a organicky. "Máme rušný, hektický život," říká Attanasio. "Když kiolem vás děti házejí hračky, zatímco se snažíte uvařit večeři nebo jít spát, mluvíte jakýmkoli jazykem, který dosáhne klidu."

Než se Bart narodil, Attanasio říká: "Neměli jsme plán jako takový, ale věděli jsme, že ho chceme vychovávat trojjazyčně. Když jsem vyrůstal, táta trval na tom, abychom se se sourozenci naučili italsky, abychom mohli komunikovat s prarodiči v Itálii. Italská kultura je mou velkou součástí. Chci, aby ji měl i Bart."

Hospodaření OSBL za srpen 2022: zůstatek 31.8. 2022 - 6 383,01 Kč

2. 9. 2022

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: V srpnu 2022 se poprvé v historii Britských listů zatím vybralo tak málo finančních příspěvků na provoz, že nebude možné uhradit skromný honorář našim třem redaktorům. Prosíme, přispějte, pokud máte zájem zachovat existenci Britských listů.

Dalším problémem je, že pražské firmě Dempsey and Clark Jana Panocha, která Britským listů léta ZADARMO poskytuje technickou podporu a provozuje jejich server, zdražili - jak se dalo čekat - elektřinu a budeme bohužel potřebovat finanční příspěvky od sponzorů i na to.  (JČ)

V srpnu 2022 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 45 454.02  výdaje byly  53 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže rychle směřujeme k nule. Zůstatek ke konci srpna byl 6 383,01  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci srpnu 2022.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 19033

Ruská agrese na Ukrajině: zasaženy obytné oblasti v Mykolajivu, podle Velké Británie jsou v ruských jednotkách problémy s morálkou a disciplínou

5. 9. 2022

čas čtení 4 minuty


- Rusové zasáhli obytné oblasti v Mykolajivu, říká gubernátor

Podle gubernátora Mykolajivu Vitalije Kima zasáhly ruské síly v noci na  neděli několik obytných cílů na jihu centrální části Ukrajiny.

Uvedl, že ruské ostřelování poškodilo v oblasti domy, tři nemocnice, dvě vzdělávací zařízení, hotel a muzeum.

Kim dodal, že mezi cíli byl i soukromý dům zničený raketou v obci Vysunsk, Bereznehuvate, kde údajně zemřelo jedno dítě a tři další mají zranění od střepin.

Uvedl, že město Mykolajiv bylo v noci ze soboty na nedělní ráno vystaveno "masivní raketové palbě", přičemž bylo poškozeno mnoho obecních budov a zatím je hlášena jedna zraněná osoba.

- Záporožská jaderná elektrárna byla odpojena od posledního zbývajícího hlavního elektrického vedení do sítě a je odkázána na záložní vedení, uvedla Mezinárodní agentura pro atomovou energii. Již dříve se objevily zprávy, že elektrárna na jihovýchodě Ukrajiny byla v sobotu v časných ranních hodinách vyřazena z provozu v důsledku trvalého ostřelování, které podle místních úřadů podporovaných Ruskem zničilo klíčové elektrické vedení.

- Ukrajinské jednotky 4. září osvobodily tři vesnice:



 19135

Symboly ztraceného ráje

5. 9. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 8 minut

 

Jako symboly ztraceného ráje bývají označovány idylické zahrady obklopující nejen středověké kláštery, hrady a zámky ale také i rodinné domy. Vstupujeme do nich nejrůznějšími branami a brankami za jediným účelem, abychom v nich nalezli, jak potěchu oka a duše tak i tolik vzácné chvíle klidu a pohody, kterých se nám v současném přetechnizovaném a neskutečně hlučném světě dostává méně a méně. Jednou z takových zahrad byla i ta, kterou v roce 2020 vytvořila v Jedna Dva Tři Gallery známá česká výtvarnice, absolventka několika Ateliéru – monumentální, intermediální a sochařské tvorby, v nichž studovala pod vedením Jiřího Příhody, Dušana Záhoranského a Pavly Scerankové a také Lukáše Rittsteina. Kromě toho stihla vystudovat i Indonesian Institut of the Arts v Yogyakartě, Linda Wrong.


Paní Wrong, vaše zahrada, kterou jste před dvěma lety ve zmíněné pražské galerii vytvořila pod názvem Magic Garden byla opravdu nejen nádherně magická, ale také alarmující. Bylo tím hlavním inspiračním zdrojem, který vás přivedl na myšlenku jejího vytvoření právě vaše indonéské studium?

 19132

Slova mají někdy až zázračnou moc, Petře Fialo

4. 9. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Ale jo, jasně. Jasně, že pestrá směska organizátorů demonstrace tvoří dohromady ten největší sajrajt, který se u nás momentálně nachází: ruské vlivové síly, obchodníky se strachem a naštvaností, politické dobrodruhy ochotné pružně hlásat cokoli, na co by mohli chytit nějaké příznivce, antivaxery, antimigranty, antiLGBT, anti-anti-cokoli, hrdé stalinisty, usvědčené lháře a lhářky...

(Pozn. JČ: Jenže se ptejme, CO MOTIVUJE LIDI, ABY SE TAKTO CHOVALI. A odstraňte tu motivaci.  To je to nejdůležitější.)

Jo, jasně. Jasně že nemalá část demonstrantů samotných patří k lidem, které už TGM nevybíravě označil za patologickou sedlinu společnosti,  jasně že jsou tam přívrženci extrémních směrů ve společnosti (ostatně na stejné barikády se sešla komunistka Konečná i proto-fašista Vandas, což je taky vrchol bizarnosti). Jasně že se tu sešla celá ruská pátá kolona, která to dostala za úkol.

 19084

Solidarita: Reakce Petra Fialy na protivládní demonstrace je zcela nedostatečná

4. 9. 2022

čas čtení 1 minuta

Praha 4.9.2022: Koalice Solidarita je znepokojena reakcí premiéra Petra Fialy na desetitisícové protivládní demonstrace v Praze. Vláda by měla brát vážně obavy o budoucnost či strach ze zdražování energií nutných pro důstojný život.

Její oblíbenost klesáa na chybnou komunikaci a minimální reakci upozorňují často i lidé vládě dříve naklonění.

Lídryně koalice Solidarity Anna Šabatová situaci komentovala slovy: ”Nechápu, jak česká pravice může situaci tak podceňovat. Vláda svou neakceschopností hazarduje s demokracií.


Rozhovor Britských listů 523. Teenageři jsou dnes opravdu v průšvihu

29. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta

 

Bohumil Kartous hovoří s psychoterapeutem Peterem Pöthem odborníkem na psychické problémy mladých lidí, o dnešní situaci dětí a teenagerů v České republice. Je kritická. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 30. srpna 2022.

 19132

Zatím největší úspěch krajní pravice v dějinách samostatné České republiky

3. 9. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Nechtěl jsem brát sobotní demonstraci na Václavském náměstí vážně. Říkal jsem si: kdo tak může přijít na akci, která se sice vydává za opoziční akci, ale kterou podporuje jen bizarní koktejl komunistů, krajní pravice a antivaxerů? Když jsem si někdy dopoledne přečetl, že je tam pět tisíc lidí, mávl jsem rukou v domnění, že více to už nebude. Odpoledne už to bylo sedmdesát tisíc. To mi vyrazilo dech.

 19120

Gorbačovův pohřeb v Moskvě se stal setkáním ruských liberálů

3. 9. 2022

čas čtení 6 minut



Putin se na něj vykašlal, ale tisíce lidí se přišly podívat na posledního sovětského vůdce, jehož rakev byla vystavena v Moskvě

Sloupový sál v Domě odborů je velký starý taneční sál, kde se vystavují sovětští vůdci, když zemřou. Před téměř sto lety zde leželo tělo Vladimíra Iljiče Lenina tři dny před jeho pohřbem. Následovali Stalin a Brežněv. Nyní je zde Michail Gorbačov, bledý v rakvi osvětlené světly: poslední sovětský vůdce je konečně uložen k poslednímu odpočinku.

Vladimir Putin nepřišel, což Kreml označil za důsledek jeho zaneprázdněnosti. Tisíce Rusů však přišly uctít jeho památku a stouply si do fronty  se kolem divadel a módních kaváren v centru města, přičemž každý z nich připomíná, že Michail Gorbačov pro některé stále zůstává hrdinou, píše Andrew Roth.

K sobotní pražské protivládní demonstraci: Několik názorů z Twitteru a z Facebooku

3. 9. 2022

čas čtení 7 minut



Nexta: Obří protivládní demonstrace se konala na Václavském náměstí v Praze. Demontranti protestovali proti rostoucím cenám elektrické energie a proti inflaci.



Zdeněk Steinbauer
Když jsem si přečetl ty požadavky, tak je to velká snůška prázdného nacionalismu...... sobeckého nacionalismu...... souhlasím s tím, aby cenu elektrické energie neurčovala burza, ale to snad dnes již ví každý i s podprůměrným IQ..... dokonce bych řekl, že organizátoři nevyužili šanci, kterou jim dala asociální vláda Fialy, ale evidentně jim v tom brání nacionalismus a xenofóbie a odmítání sociálního státu..... je smutné, že demonstraci kvůli vysokým cenám energií, vysoké inflaci atp. neuspořádala demokratická levice, Zelení, odbory a jim podobná hnutí....

Petr Jedlička

70 tisíc lidí, kteří se dneska sešli na Václaváku, odpovídá 1,3 % voličů z minulých parlamentních voleb, což je silný vzkaz vládě. Musí se nechat, že marketing organizátorů funguje na výbornou a téma drahých energií bylo dobře zvolené a vhodně se doplňuje s proruskými „mírovými“ snahami a stále přitažlivým antivaxxerstvím.

Však se také na Václaváku sešla vybraná společnost zastupující extrémy odleva doprava – mezi (avizovanými) řečníky byla antivaxxerka Hamplová, klausovský pomatenec Ševčík, trikoloristka Majerová, nová hvězda populistů Rajchl, komunista Skála, SPD, ale i různí ezoterici a agresívní dezinformátor a notorický dlužník Netík (sic).

Problém je v tom, že Česko je skutečně na špici evropských zemí, kde vysoké ceny energií nejvíc dopadají na obyvatele (viz tabulka zveřejněná ve Financial Times - v Britských listech ZDE) Premiér Fiala zatím nebyl schopen adekvátně reagovat zastropováním cen nebo jinými opatřeními, které by srazilo růst cen. Takže se může stát, že takhle situace časem srazí vaz jemu.

jestli z týhle demonstrace fialova vláda nedostane strach a nezačne konečně opravdu něco dělat, tak si ten kolaps státu asi fakt zaslouží.


daniel hule
@DanielHule

70.000 demonstrujících lidí je hodně

Nesklouzněme k jednoduchým odsudkům a přemýšlejme jak jejich strach a naštvanost zmírnit

Tato vláda má pohodlnou většinu díky souhře náhod.

 19033

Ruská agrese na Ukrajině: Ruští představitelé, zmocněnci a blogeři prosazují falešné narativy kolem ukrajinské protiofenzívy na jihu země.

3. 9. 2022

čas čtení 5 minut

 
⚡️Vzdušné síly Ukrajiny provedly 2. září více než 40 bojových letů.

Podle Generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny bojové lety zničily ruské kontrolní body a muniční sklady.

Generální štáb rovněž uvedl, že podle zpravodajských informací byla zničena kolona ruských nákladních automobilů směřujících do Záporoží.


⚡️Generální prokuratura: Ruské síly se dopustily více než 31 500 válečných zločin
ů.

Ukrajinská generální prokuratura uvedla, že od zahájení plnohodnotné invaze 24. února zaznamenala 31 506 válečných zločinů a zločinů agrese ruské armády na Ukrajině.


⚡️Starosta: Ruská raketa proletěla kolem školy v Charkově.


Starosta Charkova Ihor Těrechov oznámil, že raketa odpálená na Charkov v noci na 3. září rozbila okna školy. Nebyly hlášeny žádné oběti na životech.

Kocourkov

3. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



Rozhovor Britských listů 522. Co je příčinou propadu popularity Fialovy vládní koalice?

26. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta



Babišovo Ano zaznamenalo v České republice rekordní podporu 31 procent voličů. Vládní koalice Petra Fialy se propadá v popularitě. Proč? O tom hovoří Jan Čulík s politologem Jiřím Pehem. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 26. srpna 2022.

 18930

Nord Stream 1: Gazprom oznámil uzavření plynovodu na dobu neurčitou

2. 9. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Ruská energetická společnost měla v sobotu ráno obnovit dodávky plynu do Německ
a

Ruská energetická společnost Gazprom v pátek večer prodloužila odstávku toku plynu svým klíčovým plynovodem Nord Stream 1 do Německa a neuvedla žádný časový rámec pro jeho obnovení.

Tento krok přišel několik hodin poté, co se země G7 dohodly na zavedení cenového stropu na ruskou ropu ve snaze zastavit tok finančních prostředků do režimu Vladimira Putina.

 19046

Případ Trump: Mezi materiály FBI zabavenými v Trumpově domě Mar-a-Lago bylo 90 prázdných složek

2. 9. 2022

čas čtení 7 minut

 

Odhalení zvyšuje možnost, že některé z nejcitlivějších vládních dokumentů mohou být stále nezvěstné


Mezi věcmi, které FBI tento měsíc získala z rezortu Mar-a-Lago Donalda Trumpa, bylo 90 prázdných složek označených jako tajné nebo určené k vrácení tajemníkovi Bílého domu nebo vojenskému poradci. To vyplývá z podrobného soupisu věcí zveřejněného v pátek.

Soupis - odtajněný federálním soudcem, který dohlíží na žádost bývalého prezidenta, aby se rozhodlo zda takzvaný zvláštní mistr má určit, jaké materiály může ministerstvo spravedlnosti použít při vyšetřování - poskytl dosud nejúplnější obraz o tom, co si Trump odnesl do svého domu.

Rozhovor Britských listů 521. Co to pijí v té Praze? Chtějí rušit cyklotrasy a dávat přednost autům

22. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta



S Matějem Žaloudkem, zastupitelem za Prahu 3 a lídrem Strany zelených v Praze hovoří Jan Čulík o skutečně problematických předvolebních postojích některých pražských politiků před blížícími se komunálními volbami. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 23. srpna 2022.



 19131

Pistole selhala: Argentinská viceprezidentka Kirchnerová zázračně přežila pokus o vraždu

2. 9. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty


"Cristina je naživu, protože z nějakého zázračného důvodu, zbraň s pěti kulkami nevystřelila, přestože byla natažena", popsal argentinský prezident Alberto Fernández. Tento čtvrtek večer, kolem 21. hodiny, Cristina Kirchner přežila neúspěšný pokus o střelbu z pistole, která jí mířila přímo do obličeje, jen pár centimetrů od ní. Přestože útočník stiskl spoušť, pistole nevypustila kulky. (https://www.youtube.com/shorts/0qFg_aEbdhs)



Rozhovor Britských listů 520. Tak jak to teď vypadá na Ukrajině?

19. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta

 


O nynější situaci v důsledku ruské agrese na Ukrajině hovoří Jan Čulík se zbrojním expertem Britských listů Karlem Dolejším. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 19. srpna 2022.

 16469

Biden varuje, že demokracie v USA je ohrožena Trumpovými extremisty

2. 9. 2022

čas čtení 3 minuty



Joe Biden varoval, že americká demokracie je ve vážném ohrožení ze strany republikánských sil loajálních Donaldu Trumpovi, které "rozdmýchávají plameny" politického násilí ve snaze získat moc za každou cenu.

V projevu v hlavním vysílacím čase z Filadelfie, města, kde se zrodila americká demokracie, americký prezident uvedl, že Spojené státy se nacházejí v pokračujícím boji o "duši národa".

 19130

Sankce proti Putinovi – Rakousko měkne

2. 9. 2022

čas čtení 4 minuty

V Rakousku již neexistuje jasná většina pro sankce proti Rusku a tento trend pravděpodobně v zimě zesílí. Tlak na kancléře Nehammera sílí, mluví se dokonce o nových volbách. Na druhou stranu posiluje i pravicově nacionalistická a Putinovi nakloněná FPÖ, píše Christoph B. Schiltz.

Rozhovor Britských listů 519. Prague Pride: Jak se staví Češi vůči homosexuálům?

15. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta



Jeden mimopražský politik v souvislosti s pražským pochodem Prague Pride napsal: „Jako ateista říkám: Bůh ochraňuj tuto zemi!“ Co to znamená a jaký mají Češi postoj vůči minoritám a homosexuálům? O tom mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s Bohumilem Kartousem. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 16. srpna 2022.

 19091

Sbohem, zbraně! Do konce roku zůstane Rusko téměř bez granátů, dělostřelectva a obrněných vozidel

2. 9. 2022

čas čtení 18 minut

Šest měsíců války pro Rusko vedlo nejen ke kolosálním nenahraditelným ztrátám lidské síly, ale také k obrovským výdajům na zbraně a vojenskou techniku: Řízených střel je již velmi málo, granáty pro dělostřelectvo a obrněná vozidla budou vyčerpány do konce roku a stav vojenského letectva neumožňuje provést letecký útok v plném rozsahu. Rusko kvůli sankcím nemůže pokračovat v plnohodnotné průmyslové výrobě zbraní a doplňovat zásoby zbraní, které rychle docházejí, upozorňuje Pavel Luzin.

 18207

Rozumu jako šafránu, slušnosti ještě méně

2. 9. 2022 / Petr Haraším, Pavel Haraším

čas čtení 12 minut

Topolánek či Babiš, plynu se zbavíš!

Andrej Babiš, estébácký udavač tělem i duší, si počkal. Vyčkával. Nechal ODS do sytosti brebentit o norském plynu z polské strany. Nechal premiéra Petra Fialu dostatečně popustit stavidla profesorských fabulací, nechal pomalého milionáře a nadějného bankéře Pepého Síkelu ušklebit první místo v závodech šklebů, nechal Stanjuru secvičit estrádní číslo s finančními kotrmelci a pak se vyjádřil. Označil byvšího fanatického svazáka Mirka Topolánka, označil fosilní ODS a jejich oligarchy jako pachatele plné závislosti České republiky na ruském plynu.

 19033

Ruská agrese na Ukrajině: V Záporožské jaderné elektrárně bude OSN "trvale přítomna", protože dochází k ostřelování v její blízkosti

2. 9. 2022

čas čtení 4 minuty

- Šéf MAAE řekl, že jeho tým bude v záporožské jaderné elektrárně nadále přítomen

Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafael Grossi uvedl, že jeho tým jaderných inspektorů dokončil první prohlídku jaderné elektrárny v Záporoží na jihovýchodě Ukrajiny.

Ve videu zveřejněném na svém Twitteru Grossi uvedl:

    Dokončujeme dlouho očekávanou návštěvu Záporožské jaderné elektrárny. Právě jsem dokončil první prohlídku klíčových oblastí, které jsme chtěli vidět při tomto prvním přístupu k celému zařízení.

Je toho "ještě hodně, co je třeba udělat", řekl Grossi a dodal, že jeho tým zůstane na místě.

Dodal:

    Nejdůležitější je, že se snažíme zajistit trvalou přítomnost MAAE.

 19120

Děkovat Gorbačovovi? Není zač

2. 9. 2022

čas čtení 4 minuty

Michail Gorbačov, první a poslední prezident SSSR, chtěl zachránit sovětský systém, za jehož zničení mu nyní připisují zásluhy. To by si měl každý pamatovat po jeho smrti, když je oslavováno, co se stalo v době jeho vedení, jako by sám chtěl, aby se to stalo, píše Boris Stromachin.

 19106

Soumračný caudillo: Putin jako Franco

2. 9. 2022

čas čtení 1 minuta

Toto bude stát, v němž bude moc vycházet ze zvláštních služeb a vojenské elity. Tento stát bude mít soudržnou elitu spojující politiku i ekonomiku - a alespoň zpočátku mnozí z jeho odpůrců jeho rozhodnutí uvítají, tvrdil už v roce 1999 Vitalij Portnikov.

 18985

Studie: Koronavirus může vyvolat chronický únavový syndrom

2. 9. 2022

čas čtení 3 minuty

Od začátku pandemie existovalo podezření, že SARS-CoV-2 způsobuje chronický únavový syndrom (ME/CFS). Dobře kontrolovaná studie provedená skupinou výzkumníků z Charité—Universitätsmedizin Berlin a Centra pro molekulární medicínu Maxe Delbrücka (MDC) nyní ukázala, že i po mírném onemocnění COVIDem-19 se u podskupiny pacientů rozvinou příznaky, které odpovídají diagnostickým kritéria pro ME/CFS. 

 18692

Expert: Ukrajinská ekonomika byla invazí zničena

2. 9. 2022

čas čtení 3 minuty

Maksym Nefjodov, vedoucí projektu podpory reforem na KSE Institutu Kyjevské školy ekonomické, v ukrajinské národní televizi odhalil dramatický dopad, který měla ruská invaze na národní hospodářství, upozorňuje Jack Buckby.

 18580

Rusko má problém: Nedokáže vyrábět moderní zbraně

2. 9. 2022

čas čtení 6 minut

Než začala válka na Ukrajině, převládalo mezi téměř všemi vojenskými analytiky přesvědčení, že Rusko s mnohem vyspělejšími zbraněmi a vybavením se přežene přes Ukrajinu a zabere zemi během několika týdnů. Ale to se nestalo, píše Steve Balestrieri.

30782

Školní rok autisty

2. 9. 2022 / Pavlína Antošová

čas čtení 5 minut


Začíná dalších deset měsíců, které se mohou stát zkouškou nervů jak pro žáky, tak pro rodiče. Zvlášť když se u ratolestí vyskytují specifické vzdělávací potřeby. Můj syn – mladší ze dvou dětí – má lehkou poruchu autistického spektra (PAS), a tak nynější článek píši z této pozice. Navíc s časovým odstupem, který by se mohl ukázat jako prospěšný. Jak v České republice vypadají podmínky?

 18207

Podpora v energetické krizi. Žádná sláva, z roční pomoci je dvouletá

2. 9. 2022 / Radek Mokrý

čas čtení 1 minuta

 
 
Letos obdrží pomoc všechny domácnosti automaticky. Pro získání příspěvku v příštím roce, ale bude muset zákazník, tedy typicky SVJ, předat do 30. listopadu 2022 informaci o počtu bytů využívaných k bydlení dodavateli tepelné energie. Dodavatel tepelné energie předá tento údaj operátorovi trhu a ten pak s dalšími informacemi a finančními prostředky zpátky dodavatelům. Dodavatel tepelné energie je pak povinen zohlednit příspěvek do nejbližší zálohy nebo vyúčtování zákazníkovi.
https://www.energiezamene.cz/prispevek-na-teplo

Při sazbě D02d na elektřinu, její spotřebě 2 MWh ročně a nulové spotřebě za plyn mi celková pomoc za rok 2022 a 2023 dělá 10 298 Kč.

...lepší než drátem do oka říkává se v takových situacích, i když 10 298 Kč je na pohled pěkné číslo.

Ale je to podpora za celé dva roky, je nutné ho vydělit dvěma. Částka 5 149,- Kč pak už zdaleka není tak impozantní a vůbec neřeší očekávaná "divoká" čísla ročních vyúčtování za energie a správu nemovitostí, obvykle v březnu a dubnu běžného roku, v našem případě roku 2023.
Kalkukačka: https://www.energiezamene.cz/kalkulacka

 19126

MMF: Česká republika patří k zemím nejvíce postiženým nárůstem cen energií

2. 9. 2022

čas čtení 1 minuta


Analýza MMF hodnotila dopady energetické krize očekávané v průběhu celého roku 2022 na základě výhledových cen fosilních paliv v květnu, od kdy ceny rostou
. Zjistila, že průměrná britská domácnost by měla v roce 2022 přijít o 8,3 % své celkové kupní síly v důsledku nutnosti platit vyšší účty za energie. V Německu a Španělsku je to 4 %, přičemž v celé Evropě čelí vyšším dopadům než Spojené království pouze estonské a české domácnosti.

Zvýšení účtů za energie zvyšuje také náklady na další zboží, protože prodejci přenášejí zvýšení cen na ostatní. Tyto nepřímé dopady srazí britským domácnostem v roce 2022 další 2 % z peněz, které musí utratit. Analýza MMF zohledňuje, že lidé s růstem cen snižují spotřebu energie.

Energetičtí experti se shodují na nejlepších řešeních: rozsáhlý a rychlý program zateplování a rychlejší zavádění větrné a solární energie, které v současnosti vyrábějí elektřinu asi devětkrát levnější než plyn, a také krátkodobá finanční podpora pro plátce účtů.

Řešením energetické krize  je mnohem lepší izolace domů, výměna plynových kotlů za tepelná čerpadla a urychlení zavádění obnovitelných zdrojů energie.

 19120

Litevci nejsou nadšeni z Gorbačova

1. 9. 2022

čas čtení 3 minuty

Litevci nebudou glorifikovat Gorbačova. Nikdy nezapomeneme onen prostý fakt, že jeho armáda vraždila civilisty s cílem prodloužit okupaci naší země jeho režimem. Jeho vojáci stříleli na naše neozbrojené demonstranty a drtili je pod pásy svých tanků. Tak si na něho budeme pamatovat.

Gorbačov je odpovědný za brutální potlačení občanů Kazachstánu (1986), za masakr v Gruzii (1989), za "černý leden" v Ázerbajdžánu (1990), za krvavé akce v Litvě a v Lotyšsku (1991). Nechápu, jak mohl dostat Nobelovu cenu míru.

Jak se civilisté postavili sovětským tankům a vybojovali Litvě svobodu

Před 31 lety. 13. ledna 1991,  se SSSR, respektive to, co z něj zbylo, pokusil rozdrtit litevské hnutí za nezávislost a přivést Litvu zpět do sovětského svazku.

11. března 1990, Litva vyhlásila nezávislost. Byla první ze sovětských republik, která tak učinila v otevřeném odporu vůči Moskvě a sovětské vládě.

Sovětská vláda v čele s Michealem Gorbačovem reagovala na vyhlášení nezávislosti Litvy ultimátem: vzdát se nezávislosti, nebo čelit vážným důsledkům, které by zahrnovaly i možnou vojenskou invazi.

Litevci odpověděli 17. března, odmítli sovětské požadavky a požádali, aby západní země a "demokratické národy" uznaly jejich nezávislost.

V lednu 1991 zahájili Sověti proti Litvě rozsáhlejší vojenskou operaci s elitními jednotkami KGB.

 19124

USA požádaly britskou špionážní agenturu, aby zabránila Guardianu zveřejnit Snowdenova odhalení

1. 9. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Šéf GCHQ odmítl noční žádost Národní bezpečnostní agentury uprostřed napjatých vztahů v koalici zpravodajských služeb Five Eyes

 
Americká Národní bezpečnostní agentura (NSA) se podle nové knihy snažila přesvědčit svůj britský protějšek, aby zabránil deníku Guardian zveřejnit odhalení o tajném masovém sběru dat, které prozradil soukromý pracovník pro NSA Edward Snowden.

Sir Iain Lobban, šéf britského Vládního komunikačního ústředí (GCHQ), byl údajně s touto žádostí obvolán v časných ranních hodinách 6. června 2013, ale odmítl návrh, aby jeho úřad zasáhl jako cenzor jménem svého amerického partnera v oblasti elektronické špionáže.

 19120

Známý neznámý Michail Gorbačov

1. 9. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Zesnulý Michail Gorbačov je na Západě vnímán jako velký reformátor, který se valnou měrou podílel na ukončení studené války a který přivodil zánik „nebezpečné velmoci“ (David Klimeš, aktualne.cz). I další, převážně zpravodajské texty věnující se odkazu posledního sovětského lídra, se nesou v podobném duchu – jako by je přes kopírák psal tentýž autor. Suma sumárum: Gorbačov je v českých mediálních vodách vykreslován jako geniální hrobař, díky němuž jsme opět nabyli svobodu, a nikoliv jako politik, jehož postřehy jsou dnes velmi aktuální a potřebné.

 18551

O dohodě dvou carů, aneb levičáci jako kníže Metternich

1. 9. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

S velkým znepokojením sleduji facebookovské šíření následujícího argumentu, který často šíří lidé považovaní za levičáky: dohoda mezi Ukrajinou a Ruskem byla možná, ale USA do toho hodily vidle.

Jako by se mohl dohodnout car s carem bez ohledu na ukrajinský lid, ukrajinský parlament, ukrajinskou svobodu.

 19122

Gorbačov a Reagan: kapitalista a komunista, kteří pomohli ukončit studenou válku

1. 9. 2022

čas čtení 8 minut

Foto: Gorbačov a Reagan v texaských kloboucích, 1992, Wikimedia Commons
 
 
Když se Michael Reagan v roce 2004 zúčastnil pohřbu svého otce, bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana, vzpomíná, že muž, který seděl za ním, byl posledním vůdcem Sovětského svazu: Michail Gorbačov.

"S Michailem Gorbačovem a mou ženou jsme se v průběhu let spřátelili," řekl Michael Reagan v úterý z Los Angeles poté, co se dozvěděl o Gorbačovově smrti ve věku 91 let. "Nejvíce si vzpomínám na to, jak mi vyprávěl, že pokaždé, když se s ním můj otec setkal, otec každé setkání vždy zakončil slovy: 'Je-li to vůle Boží', a Michail Gorbačov mi říkal: 'Rozhlížel jsem se po místnosti, jestl  tam Bůh je'."

 18293

Když Michail Gorbačov oznámil stažení SSSR z Afghánistánu, USA pokračovaly v podpoře muslimských fundamentalistů

1. 9. 2022

čas čtení 5 minut

Úmrtí Michaila Gorbačova je dobrou příležitostí k přehodnocení některých velkých chyb prezidentů Ronalda Reagana a George Bushe mladšího v souvislosti s Afghánistánem. Představitelé Reaganovy éry odmítali uvěřit, že premiér Gorbačov skutečně zamýšlí stáhnout sovětská vojska z Afghánistánu, ačkoli Gorbačov v roce 1985 s tímto cílem nastoupil do úřadu.

Jak poznamenávají Světlana Savranská a Thomas Blanton v elektronickém sborníku National Security Archive Electronic Briefing Book No. 272, tehdejší úřadující ředitel Ústřední zpravodajské služby Bob Gates v roce 1987 citoval rčení, které se o Sovětech připisuje Číňanům, že "co medvěd sežral, to nikdy nevyplivne". Gates se později za toto nepřesné hodnocení omluvil, píše Juan Cole.

 19120

Tragédie Michaila Gorbačova

1. 9. 2022

čas čtení 6 minut

Michail Sergejevič Gorbačov byl nejtragičtější postavou nedávné historie. Jako člověk s vysokými ideály, který však pocházel z velmi omezeného intelektuálního prostředí, dosáhl velkých úspěchů - a přesto se dožil toho, že téměř všechny byly zničeny. Jedním z jeho nejlepších odkazů bylo, že ve srovnání s pádem jiných říší (včetně britské a francouzské), řídil pád Sovětského svazu jen s nepatrným krveprolitím. A nyní je i tento úspěch zničen postimperiální válkou na Ukrajině.

Gorbačov se dopustil velmi vážných chyb - ale je možné, že kombinace výzev, kterým čelil, by porazila i největšího státníka. Žádný jiný vůdce v dějinách nebyl nucen zásadně reformovat polorozvinutý, ale iracionální a sklerotický ekonomický systém a zároveň transformovat rozsáhlé nadnárodní impérium, i když se kolem něj rozpadala ideologie, která toto impérium držela pohromadě, píše Anatol Lieven.

 18514

Nastal čas odstřihnout se od trhů s elektřinou

1. 9. 2022

čas čtení 6 minut

Energetický sektor Evropské unie je dobrým příkladem toho, co tržní fundamentalismus udělal s elektrickými sítěmi na celém světě. S koncem levného zemního plynu platí maloobchodní spotřebitelé a podniky cenu za to, že jejich vlády přijaly zavádějící teorii.

Absurdita vychází z iluze, že státy mohou simulovat konkurenční, a tedy efektivní trh s elektřinou. Protože do našich domácností nebo podniků vede pouze jeden elektrický kabel, přenechání záležitostí trhu by vedlo k dokonalému monopolu - což je výsledek, který nikdo nechce. Vlády se však rozhodly, že mohou simulovat konkurenční trh, a nahradit tak veřejné podniky, které dříve vyráběly a distribuovaly elektřinu. Nemohou, píše Janis Varufakis.

 19120

Zemřel M. S. Gorbačov - muž, který byl hozen přes palubu vlastně každým…

31. 8. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

Pokud lidé nemají rádi marxismus, měli by vinit Britské muzeum“ (M. S. Gorbačov)

„Gorba“ byl pro moji generaci politické světlo v totální temnotě osmdesatých let, co se týká oficiálních politiků. Musím se přiznat, že jsem mu ze začátku tak úplně nevěřil, ale najednou se zjevil v té říši zla (R. Reagan) kultivovaný státník s velmi zajímavou se vzdělanou ženou Raisou, která ho doprovázela. A ministr zahraničí Eduard Ševardnadze - totéž.

 19123

Konec Mlejnka by měl být i koncem Rakušana

31. 8. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

 

Po rezignaci šéfa rozvědky Mlejnka by ministr Rakušan měl velmi rychle vybrat nového člověka, nyní snad rovnou s prověrkou na přísně tajné. Nebo spíše by měl hned rezignovat také. Když jsem se, musím říci, že pro mne velmi nečekaně, dozvěděl ráno v Radiožurnálu, že pan Mlejnek končí, hodně jsem musel přemýšlet nad tím, co se to vlastně stalo. Čerstvý článek na Seznamu dává snad odpověď.

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinské síly hlásí úspěch v protiofenzívě; v Mykolajivu hoří obilná sila

31. 8. 2022

čas čtení 15 minut


Ukrajina hlásí úspěch protiofenzívy ve třech oblastech, ale sděluje, že ruské ostřelování poškodilo sklady obilí u Černého moře


- Ukrajina hlásí "úspěchy" v protiofenzívě v Chersonu

Podle ukrajinského regionálního představitele zaznamenaly ukrajinské síly "úspěchy" ve třech oblastech Ruskem okupovaného Chersonského regionu.

Jurij Sobolevskij, zástupce předsedy chersonské oblastní rady, uvedl, že ukrajinské jednotky zaznamenaly úspěchy v okresech Cherson, Beryslav a Kachovka.


- Polsko, Estonsko, Lotyšsko a Litva uvedly, že zvažují zákaz vstupu ruským cestujícím, pokud tak neučiní Evropská unie jako celek.


Tyto čtyři země, které všechny hraničí s Ruskem, uvedly, že pozastavení platnosti dohody o zjednodušení vízového režimu mezi EU a Ruskem z roku 2007 je "nezbytným prvním krokem".

Tento krok, který navrhlo předsednictví a který podpořilo mnoho členů EU, by pro ruské cestovatele zdražil víza do EU a zrušil by lhůtu pro vydávání víz.

V prohlášení se dále uvádí:

"Je  třeba (drasticky) omezit počet vydávaných víz, především turistických, aby se snížil příliv ruských občanů do Evropské unie a schengenského prostoru."

Tento krok by měl obsahovat výjimky "pro disidenty i jiné humanitární případy", uvedli.

"Dokud taková opatření nebudou zavedena na úrovni EU, budeme... zvažovat zavedení dočasných opatření zákazu vydávání víz na národní úrovni, případně omezení překračování hranic pro ruské občany s vízy EU."

Estonský ministr zahraničí Urmas Reinsalu v rozhovoru s novináři v Praze vyzval k "zákazu vstupu občanů Ruské federace do Evropské unie". Dodal, že:

"Načasování je rozhodující a ztráta času je zaplacena krví Ukrajinců.!

Mezitím maďarský ministr zahraničí Peter Szijjarto na Facebooku oznámil, že EU pozastaví platnost dohody o zjednodušení vízového režimu z roku 2007."Nebude zaveden plošný zákaz vydávání víz, protože v tomto ohledu neexistuje jednotný názor," dodal.

 18682

Nord Stream 1: Rusko vypnulo plynovod s odvoláním na údržbu

31. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

 

Odstávka, kterou náhle provedl státní podnik Gazprom, narušuje evropské snahy o vytvoření zásob na zimu.
 


Rusko ve středu zastavilo dodávky plynu hlavním plynovodem do Evropy s odvoláním na nutnost údržby jeho jediného zbývajícího kompresoru.

Výpadek na plynovodu Nord Stream 1 znamenal, že do Německa nebude proudit žádný plyn až do 3. září, uvedla ruská státní energetická společnost Gazprom. Na internetových stránkách provozovatele plynovodu Nord Stream 1 byl uveden nulový průtok.

 19120

Urbi et Gorbi

31. 8. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

V předposlední den prázdnin ve věku nedožitých 92 let odešla poslední hlava Sovětského svazu, Michail Sergejevič Gorbačov. - Ten, kdo se pokusil zachránit sovětské impérium, avšak neuspěl. Na okrajích jeho pochybeného snažení o kvadraturu kruhu se nicméně velmi mnoho lidí dočkalo svobody, v níž už sotva doufali. 

 19118

Ve věku 91 let zemřel Michail Gorbačov, který se pokusil reformovat Sovětský svaz

31. 8. 2022

čas čtení 3 minuty

 

Gorbačovova kancelář již dříve uvedla, že se v nemocnici léčil.

Gorbačov, poslední sovětský prezident, uzavřel se Spojenými státy dohody o snížení zbrojení a navázal partnerství se západními mocnostmi. Odstranil železnou oponu, která od druhé světové války rozdělovala Evropu, a dosáhl sjednocení Německa.

Když v roce 1989 proběhly prodemokratické protesty v zemích sovětského bloku v komunistické východní Evropě, zdržel se Gorbačov použití síly - na rozdíl od předchozích kremelských vůdců, kteří poslali tanky potlačit liberalizaci v Maďarsku v roce 1956 a v Československu v roce 1968.

Protesty však podnítily snahy o autonomii v 15 republikách Sovětského svazu, které se v následujících dvou letech chaoticky rozpadly.

Gorbačov se marně snažil tomuto rozpadu zabránit.

Když se v roce 1985 stal ve věku pouhých 54 let generálním tajemníkem sovětské komunistické strany, rozhodl se oživit systém zavedením omezených politických a ekonomických svobod, ale jeho reformy se vymkly kontrole.

Jeho politika "glasnosti" - svobody slova - umožnila dříve nemyslitelnou kritiku strany a státu, ale také povzbudila nacionalisty, kteří začali prosazovat nezávislost v pobaltských republikách Lotyšsku, Litvě, Estonsku a dalších zemích.

Mnozí Rusové nikdy neodpustili Gorbačovovi turbulence, které jeho reformy rozpoutaly, a následný propad životní úrovně považovali za příliš vysokou cenu za demokracii.

Liberální ekonom Ruslan Grinberg po návštěvě Gorbačova v nemocnici 30. června řekl zpravodajskému serveru ozbrojených sil Zvezda: "Dal nám všem svobodu - ale my nevíme, co s ní."

Zdroj v angličtině ZDE

 19119

Ukrajina používá dřevěné kopie svých zbraní, aby nalákala Rusko k plýtvání raketami

31. 8. 2022

čas čtení 3 minuty

 
Dřevěné kopie raketových odpalovacích systémů dodaných USA přilákaly nejméně 10 ruských řízených střel Kalibr


Ukrajina  používá dřevěné kopie moderních amerických raketových systémů, aby oklamala Rusko a plýtvala na ně svými střelami.

Podle deníku The Washington Post přilákaly dřevěné  verze raketových odpalovacích systémů dodaných USA nejméně 10 ruských řízených střel Kalibr, což vedlo Ukrajinu k dalšímu zvýšení výroby dřevěných replik ve snaze nalákat Moskvu, aby vypálila své drahé rakety dlouhého doletu na falešné cíle.

30772

Pro pražské odéesáky: Éra automobilů skončila. Čím dříve to přijmeme, tím lépe

31. 8. 2022

čas čtení 8 minut

 
Nehody a znečištění způsobují, že se automobily  stávají neudržitelnými. Díky veřejné dopravě a sdíleným jízdám soukromé automobily končí
 


V roce 1989 přijela do Evropy skupina čínských vládních urbanistů na zjišťovací misi. Byli široce chváleni za omezení používání automobilů - země s miliardou obyvatel měla koneckonců jen několik milionů vozidel; kolo bylo králem; její městské ulice byly bezpečné a vzduch většinou čistý. Jak se jim podařilo mít tak málo aut? ptali se jejich hostitelé, kteří se jako vždy potýkali s chaotickými britskými ulicemi, dopravními zácpami a znečištěním.

"Ale vy tomu nerozumíte," odpověděl jeden z členů delegace. "Za dvacet let nebudou v Číně jezdit žádná kola."

 18109

Velkoobchodní ceny plynu klesají, protože se Evropa chystá zasáhnout na energetických trzích

31. 8. 2022

čas čtení 3 minuty



Evropská komise prohlásila, že pracuje "na plné obrátky" na mimořádných  intervencích a na dlouhodobé strukturální reformě

 
Velkoobchodní cena plynu prudce klesla v důsledku náznaků, že se Evropa chystá přímo zasáhnout na energetických trzích.

Evropská komise uvedla, že pracuje "naplno" na nouzovém balíčku a na dlouhodobější "strukturální reformě trhu s elektřinou". Bojuje proti prudkému růstu cen. Snahy o naplnění zásobníků plynu se zdají být v předstihu.

Ceny se zmírnily z téměř rekordních hodnot, ale stále jsou 12krát vyšší než na začátku roku 2021, tedy před začátkem energetické krize.

 18790

K německému nedostatku zbraní

31. 8. 2022

čas čtení 4 minuty

Německá ministryně zahraničí tento týden prohlásila, že Německo nemohlo posílat na Ukrajinu více vlastních zbraní, protože má nedostatečné zásoby. Pokud je tento příběh pravdivý, znamená to, že Německo s největší ekonomikou v Evropě nemá zařízení na rychlou výrobu dalších zbraní – navzdory tomu, že přislíbilo peníze na výrobu zbraní pro Ukrajinu, upozorňuje George Friedman.

 19117

Camilo, syn Che Guevary, zemřel ve Venezuele

31. 8. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

 
V úterý, 30. srpna, ve věku 60 let, zemřel  na infarkt syn Che Guevary.

Camilo Guevara se narodil v roce 1962. Che byl zajat a zabit v roce 1967, v Bolívii, když  Camilovi byly pouhé čtyři roky. Podle Prensa Latina byl Camilo Guevara na návštěvě Caracasu a zemřel "v důsledku plicní tromboembolie, která vedla k infarktu".

Jeho otec byl jedním z hlavních vůdců kubánské revoluce. Po ukončení studia medicíny Che se v roce 1955 seznámil s bratry Fidelem a Raúlem Castrovými. Společně bojovali proti diktátorovi Fulgenciu Batistovi a pomohli vytvořit komunistický režim na Kubě.

Camilo  bojoval za zachování obrazu svého otce a za to, aby byl i nadále připomínán po celém světě. 

Kubánský prezident Miguel Díaz-Canel napsal na Twitteru:

"S hlubokým zármutkem se loučíme s Camilem, Cheovým synem a propagátorem jeho myšlenek, ve funkci ředitele Cheova Centra, které uchovává část výjimečného odkazu jeho otce". 


 19041

V Rusku rapidně ubývá učitelů

31. 8. 2022

čas čtení 1 minuta

Odborníci z Ruské akademie ekonomiky a státních služeb tvrdí, že země letos na podzim čelí nedostatku až 250 000 učitelů, ale Sergej Kravcov, ministr odpovědný za základní a střední školství, popírá, že by existoval jakýkoli nedostatek nebo jakýkoli problém s personálem, upozorňuje Jelena Ryčková.

27412

Rusko: Prokletý obraz budoucnosti

31. 8. 2022

čas čtení 1 minuta

Kreml neustále zdůrazňuje potřebu mluvit o budoucnosti, ale není možné, aby se nějaká upřímná diskuse o budoucnosti uskutečnila, dokud bude u moci Vladimir Putin. Jakýkoli obraz budoucnosti odlišný od současnosti by zahrnoval přinejmenším implicitní kritiku toho, co je na jeho vládě špatné, píše Alexej Čadajev.

 19042

Šest scénářů budoucnosti Putinova režimu

31. 8. 2022

čas čtení 3 minuty

Když Putin zahájil rozšířenou invazi na Ukrajinu, mnozí předpovídali, že Kyjiv se buď okamžitě vzdá, nebo bude čelit převratu, který přivede k moci ty, kdo to udělají. Takové předpovědi se ukázaly jako směšné, ale co směšné není je to, že výsledek na Ukrajině bude mít hluboké důsledky pro budoucnost Ruska, říká Abbás Galljamov.

 17282

Teorie mezinárodních vztahů naznačuje, že se blíží válka velmocí

31. 8. 2022

čas čtení 12 minut

Tento týden se tisíce univerzitních studentů po celém světě poprvé začnou seznamovat s kurzy mezinárodních vztahů. Pokud budou jejich profesoři naladěni na to, jak se svět v posledních letech změnil, budou je učit, že hlavní teorie mezinárodních vztahů varují, že se blíží konflikt velmocí, upozorňuje Matthew Kroenig.

 19073

Putin se nepoučil od Stalina

31. 8. 2022

čas čtení 18 minut

23. února 1942 vydal Josif Stalin jakožto lidový komisař obrany a předseda Státního obranného výboru SSSR svůj "denní rozkaz". Bylo to téměř přesně 80 let předtím, než Vladimir Putin zahájil válku proti Ukrajině. Stalinův rozkaz byl určen "soudruhům, mužům Rudé armády a Rudého námořnictva, velitelům a politickým pracovníkům, partyzánům a ženám". O osm měsíců dříve prohlásil, že "fašistické Německo zrádně zaútočilo na naši zemi a hrubě porušilo smlouvu o neútočení", napsal Lawrence Freedman.

 18966

USA: Rusko nyní vlastní íránské "drony". Hodlá je nasadit proti Ukrajině

31. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

Podle USA Rusko nyní vlastní íránské bezpilotní letouny schopné nést zbraně, které pravděpodobně nasadí na bojišti na Ukrajině, uvedli představitelé Bidenovy administrativy pro CNN. Rusové na začátku tohoto měsíce vyzvedli drony z íránského letiště a v polovině srpna je přepravili zpět do Ruska v nákladních letadlech, upozorňuje Natasha Bertrandová.

 18241

Piráti a kauza Mlejnek, aneb koryta jsou koryta

31. 8. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Zdá se to téměř jako senzace: piráti se postavili proti zbytku vlády. Ti kdysi tak sebevědomí a establishment kritizující piráti si dovolili poprvé jít veřejně proti vládě, v níž nejsou vlastně vůbec, ale vůbec zapotřebí. Kdyby jejich poslanci odmítli hlasovat ve prospěch vlády, vláda má stále i tak, bez nich, pohodlnou většinu.

19569