Sestra vojáka pluku Azov řekla o stavu propuštěných obránců: "99 % bez rukou, bez nohou"

1. 7. 2022

čas čtení 2 minuty
Téměř všichni bojovníci pluku Azov, kteří se vrátili z ruského zajetí, přišli o končetiny. Potřebují naléhavou lékařskou pomoc. Sestra velitele 36. samostatné brigády námořní pěchoty Sergeje "Volyně" Volyňského Taťána Charková vyprávěla o stavu propuštěných vojáků, informuje Julia Skoryková.

Podle Taťány Charkové, která také zastupuje Asociaci rodin obránců Azovstalu, jsou všichni propuštění vojáci v hrozném stavu. Někteří z nich nemohou mluvit, ale jsou rádi, že se jim podařilo vrátit se domů.

"Téměř všichni, 99 %, bez rukou, bez nohou. Někdo neslyší, někdo nevidí, ale jejich oči jsou šťastné. Někteří kluci mluví se slzami v očích, někteří nemohou mluvit. Teď si myslím, jsou na cestě. Kluci z této výměny potřebují naléhavou lékařskou péči, vyšetření," řekla.

Taťánin bratr zatím nebyl vrácen, rodina s ním od doby, kdy byl zajat Rusy, není v kontaktu.

"Všichni se na ně moc těšíme a uděláme maximum pro to, aby se všichni vrátili domů," dodal zástupce Asociace ochránců ochránců Azovstalu.

"Nyní se zdržujeme zveřejňování podrobností o procesu výměny a totožnosti propuštěných obránců a vyzýváme média, aby tak učinila s citem" uvádí telegramový kanál Asociace rodin obránců z Azovstalu.

Kdo další byl propuštěn z ruského zajetí?

Ukrajina a Rusko uspořádaly rozsáhlou výměnu zajatců. Podle Ústřední zpravodajské služby se stala největší od začátku totální ruské invaze. Mezi 144 vyměněnými z 95 obránců závodu Azovstal v Mariupolu je 43 vojáků pluku Azov.

Rozvědka také uvedla, že většina propuštěných Ukrajinců byla vážně zraněna. Jedná se o střelná a střepinová poranění, výbušná poranění, popáleniny, zlomeniny, amputace končetin. Všem propuštěným Ukrajincům se dostává náležité lékařské a psychologické pomoci.

Podrobnosti v ukrajinštině: ZDE

0
Vytisknout
5685

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2022