Británie: Blýská se na časy? Toryové prohráli dvoje klíčové doplňovací volby ve stejnou noc

24. 6. 2022

čas čtení 6 minut
Aktualizace: Boris Johnson prohlásil, že neodstoupí a že katastrofální prohra ve dvou volebních okrscích "nemá s ním nic společného".


Šéf státu v zahraničí. Klasická příležitost pro puč.


Zdá se, že voliči už mají Borise Johnsona plné zuby. Vrací se Británie od populismu k normálu?

Toryové prohráli dvoje klíčové doplňovací volby ve stejnou noc ve Wakefieldu a v Tivertonu a Honitonu.

Labouristé získali volební okrsek Wakefield a liberální demokraté  okrsek Tiverton a Honiton. Zvyšuje to tlak na Borise Johnsona.

 
Boris Johnson čelil dvojímu úderu do své autority poté, co konzervativci prohráli během noci na pátek doplňovací volby ve Wakefieldu a v Tivertonu a Honitonu. Přimělo to předsedu strany Olivera Dowdena k rezignaci.

Labouristé získali Wakefield, zatímco liberální demokraté překonali dosavadní obrovskou volební většinu 24 000 voličů a získali Tiverton a Honiton.


Výsledek voleb v  devonském Tivertonu a Honitonu na jihozápadě Británie, kde kandidát liberálních demokratů Richard Foord porazil torye Helen Hurfordovou o 6 144 hlasů a získal tak volební obvod, který byl v různých podobách konzervativní již více než sto let, je považován za největší početní většinu, která kdy byla v doplňovacích volbách zvrácena.



 


Vítězem doplňovacích voleb ve Wakefieldu byl vyhlášen kandidát labouristů Simon Lightwood.
 
Vítězství labouristů ve Wakefieldu se spíše očekávalo, vzhledem k tomu, že labouristé toto křeslo před volbami v roce 2019 trvale drželi, ale většina 4 925 hlasů pro Simona Lightwooda proti Nadeemu Ahmedovi z konzervativců je pro Keira Starmera velkou posilou v boji o znovuzískání křesel v severní Anglii, které přešly, v důsledku zpitomění dělnických voličů v těchto okrscích lživým populistickým příslibem výhod brexitu, ve volbách v roce 2019 k Johnsonovi.

Johnson je v současnosi ve Rwandě na summitu šéfů vlád zemí Commonwealthu, poté odcestuje na summit G7 a NATO do Německa a Španělska, takže příští týden bude mimo Británii. V jeho nepřítomnosti by však tato dvojnásobná radikální volební prohra mohla přimět řadové konzervativní poslance, aby se pokusili obnovit snahy o jeho sesazení.

V dopise Johnsonovi  předseda jeho strany Dowden uvedl, že doplňovací volby jsou "posledním z řady velmi špatných výsledků naší strany", a dodal: "Naši příznivci jsou z posledních událostí rozrušeni a zklamáni a já jejich pocity sdílím. Nemůžeme pokračovat v obvyklých činnostech. Někdo musí převzít odpovědnost a já jsem dospěl k závěru, že za těchto okolností by nebylo správné, abych zůstal ve funkci."

Sir Roger Gale, konzervativní poslanec a dlouholetý Johnsonův kritik, řekl, že voliči "vyslali velmi jasný signál nedůvěry premiérovi a my to musíme uznat".

Přestože Johnson počátkem tohoto měsíce vyhrál hlasování o důvěře, měl by odejít, řekl Gale v pořadu Today rozhlasové stanice BBC Radio 4: "Čestný premiér by nyní i v této fázi svůj postoj přehodnotil."

Ed Davey, předseda britské třetí strany liberálních demokratů, prohlásil, že výsledek hlasování v Tivertonu a Honitonu znamená, že nastal čas, aby toryovští poslanci "konečně udělali správnou věc" a Johnsona sesadili.

Řekl: "Tohle by měl být budíček pro všechny ty konzervativní poslance, kteří podporují Borise Johnsona. Nemohou si dovolit tento výsledek ignorovat."

Ve svém vítězném projevu Foord řekl: "Obyvatelé Tivertonu a Honitonu promluvili za Británii. Vyslali hlasitý a jasný vzkaz, že je čas, aby Boris Johnson odešel."

Keir Starmer řekl, že vítězství ve Wakefieldu ukázalo, že země "ztratila důvěru v torye", a dodal: "Tento výsledek je jasným odsudkem Konzervativní strany, které došla energie a nápady."

Poté, co Johnson vyhrál hlasování o důvěře po kontroverzích ohledně mejdanů v Downing Street, které narušily lockdown, stranické předpisy znamenají, že je po dobu jednoho roku oficiálně v bezpečí před obnovou tohoto hlasování. Tyto předpisy však lze změnit.

V okrsku  Wakefield, získal labouristický kandidát Lightwood   13 166 hlasů oproti 8 241 hlasům pro konzervativce Ahmeda, což znamená 12% nárůst ve prospěch labouristů.

V Tivertonu a Honitonu byl  Foord svědkem masivního 30% příklonu voličů od konzervativců  k liberálním demokratům. Získal 22 537 hlasů oproti 16 393 hlasům pro konzervativní kandidátku  Hurfordovou

Kandidátka toryů, která si prošla  složitou kampaní, se při sčítání hlasů v jihoanglickém Devonu zamkla v místnosti vyhrazené pro rozhovory s médii a  odmítla mluvit s tiskem.

Ve svém vítězném projevu Foord poděkoval voličům ve volebním obvodu, včetně příznivců labouristů, kteří mu podle jeho slov "půjčili" svou podporu, aby mu pomohli zvítězit.

Rozsah taktického hlasování, při němž labouristé získali v Tivertonu a Honitonu 1562 hlasů, zatímco kandidát liberálních demokratů ve Wakefieldu jen 508 hlasů, ještě více znepokojí konzervativní představitele a poslance.

Doplňovací volby byly vypsány poté, co   konzervativní poslanci v těchto dvou volebních okrscích   rezignovali. Imran Ahmad Khan odstoupil ve Wakefieldu poté, co byl usvědčen ze sexuálního napadení dospívajícího chlapce, zatímco Neil Parish skončil v Tivertonu a Honitonu poté, co v Dolní sněmovně sledoval na mobilu pornografii..

Pocit, že Johnson již není volebním přínosem, by mohl vést k tomu, že se toryovští poslanci rozhodně obrátí proti premiérovi, ačkoli nové hlasování o nedůvěře Johnsonovi se pravděpodobně neuskuteční dříve než na podzim.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
5082

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2022