Kreml v pohotovosti. V Moskvě přibývá pověstí o převratu

4. 5. 2022

čas čtení 4 minuty
Nespokojení generálové se připojují k FSB, která chce sesadit Putina a ukončit válku na Ukrajině, napsal Michiel Willems.

Upozornění však: Řada komentátorů považuje tuto zprávu za nespolehlivou:



Moskvou se šíří pověsti, že se řada bývalých generálů a představitelů KGB připravuje sesadit ruského prezidenta Vladimira Putina a plánuje ukončit válku na Ukrajině, která je v Rusku stále více vnímána jako strategická chyba a především ekonomická katastrofa.

Nejvyšší představitel Putinova bývalého zaměstnavatele – ruská bezpečnostní služba FSB – je prý natolik frustrovaný nedostatečným vojenským pokrokem na Ukrajině, že podle různých analytiků a zpráv místních médií oslovil řadu generálů a bývalých armádních představitelů.

Konkrétně skupina nazývaná ‚Siloviki‘ – která se skládá z bývalých důstojníků FSB, kteří jsou aktivní v ruské politice – prý tvrdě prosazuje nahrazení Putina spolu s bývalými důstojníky z GRU, KGB a FSO, dalších ruských zpravodajských jednotek.

Analytici v Rusku i mimo něj navíc uvedli, že existují všechny známky toho, že by Putin mohl brzy čelit převratu.

Ruský prezident je údajně "velmi znepokojen" a zpřísnil bezpečnostní opatření v Kremlu a jeho okolí.

"Záleží na tom? Na tom hodně záleží,“ řekl ruský bezpečnostní expert Andrej Soldatov pro The Center for European Policy Analysis.

"Ruský prezident se několik týdnů připravoval na převrat, protože čelil ostré kritice kvůli své `zvláštní operaci` na Ukrajině a kvůli neustálým neúspěchům padlo za oběť čistkám asi 150 špionů," vysvětlil Soldatov.

Navíc se také šíří zvěsti o Putinově zdraví od začátku války. Na řadě videí vypadá ruský prezident unaveně a podrážděně.

Ukázalo se, že vztah mezi FSB a Putinem se od začátku války zhoršil.

V dubnu byli Putinem uvězněni dva vyšší důstojníci FSB.

Andrej Soldatov, který vede dobře informovaný investigativní web Agentura, oznámil, že Sergej Beseda, šéf pátého oddělení – pobočky zahraniční rozvědky FSB – a jeho zástupce byli zadrženi a umístěni do domácího vězení.

Tento krok byl považován za jasné znamení, že Putin je hluboce znepokojen rolí FSB v ofenzivě proti Ukrajině a obává se, že síly uvnitř zpravodajského aparátu mohou pracovat proti němu, uvedli západní představitelé pro platformu Agentura.

"Oba muži hráli hlavní roli ve zpravodajských operacích proti Ukrajině několik let a velmi pravděpodobně hráli hlavní roli při plánování invaze," řekl jeden z nich.

"Na vyšších úrovních FSB by mohlo dojít k významným změnám."

Ruský analytik Alexej Muravjev je rovněž přesvědčen, že ruský prezident čelí puči svých nejvyšších vojenských a zpravodajských šéfů.

Muravjev řekl Sky News Australia, že pokus o odstranění Putina může bezprostředně hrozit, protože "Myslím, že mezi Ruskem a zpravodajskou komunitou a ruským prezidentem Vladimirem Putinem došlo k napětí".

"Myslím, že nejvyšší velitel jim předložil tento druh narativu a když se to vrátilo, když Rusové začali mít těžké ztráty, Putin začal tiše obviňovat bezpečnostní služby," dodal.

"Ohledně počátečního plánování a počáteční fáze invaze, kdy ruská armáda přirozeně předpokládala, že tam jdou spíše jako osvoboditelé než jako útočníci," vysvětlil.

"Myslím si, že to nedopadlo dobře také proto, že sám pochází z bezpečnostního aparátu."

Žádost o vyjádření adresovaná Kremlu zůstala bez odpovědi.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
10432

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2022