Etiopie: Vláda vyzývá občany k obraně hlavního města

3. 11. 2021

čas čtení 2 minuty
  • Postup tigrayských povstalců podle státních představitelů hrozí již i hlavnímu městu Addis Abebě. 

Vládní představitelé v etiopském hlavním městě Addis Abebě vyzvali obyvatele, aby registrovali své zbraně a připravili se k obraně svých čtvrtí uprostřed obav, že by na město mohli táhnout povstalci ze státu Tigray.

Výzva přišla několik dní poté, co Lidová fronta osvobození Tigraye (TPLF) oznámila obsazení dvou měst asi 400 km vzdálených od Addis Abeby.

Federální vláda vyhlásila celostátní výjimečný stav a Spojené státy vyzvaly povstalce, aby se nepokoušeli obsadit hlavní město.

Válka vypukla před rokem v oblasti státu Tigray na severu země.

Povstalci od té doby postoupili do sousedních států Amhara a Afar. Tisíce lidí zemřely a více než dva miliony opustily své domovy.

TPLF tvrdí, že chce prolomit obklíčení Tigraye, kde podle odhadů OSN 400 000 lidí žije v "podmínkách připomínajících hladomor".

Mezinárodní snahy zprostředkovat příměří mezi vládou a povstalci dosud selhávaly.

Šéf addisabebské kanceláře pro mír a bezpečnost dal obyvatelům dva dny na registraci zbraní, nebo jejich odevzdání vládě či příbuzným, kteří je dovedou používat, oznámila státní agentura Fana.

Kenea Yadeta dodal, že by se lidé měli "organizovat" sami a spolupracovat s bezpečnostními složkami na "kontrole" svých čtvrtí.

TPLF uvádí, že se zmocnila strategicky důležitých měst Dessie a Kombolcha a plánuje postupovat směrem k městu Kemise. To je vzdáleno asi 325 km od hlavního města.

Vládní představitelé označili tyto zprávy za "propagandu".

Premiér Abiy v pondělním televizním vystoupení prohlásil, že po boku TPLF bojují zahraniční síly. Detaily neupřesnil a TPLF obvinění popřela.

Podle Abiye mobilizace dosud nebyla řádně organizována.

"Bitvy mohou z různých důvodů dopadnout špatně, ale země nakonec válku vyhraje," dodal.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5372

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2021