Polský ministr: Iniciativa Třímoří "je potenciální oblast úspěšné transatlantické spolupráce"

6. 10. 2021

čas čtení 2 minuty
  • Podle polského ministra představuje formát Třímoří příležitost pro strategickou spolupráci mezi USA a EU. 

"Jsem přesvědčen, že iniciativa Třímoří se může stát oblastí úspěšné transatlantické spolupráce, která bude prospěšná nám všem," prohlásil polský ministr zahraničí Zbigniew Rau na Fóru mladých poslanců iniciativy Třímoří.

Rau během fóra zdůraznil, že země Střední a Východní Evropy závisejí na dodávkách energií z Ruska, které představuje hrozbu stabilitě a region také není dostatečně připraven na výzvy spojené s vývojem digitálních technologií.

"Členské země se shodují, že nedostatek infrastrukturního spojení omezuje rozvoj a plné využití potenciálu našeho regionu. Měli bychom spolupracovat na překonání těchto nedostatků a rozvíjet se. To nás také učiní atraktivnějšími pro zahraniční investory, zejména ty mimo Evropu," řekl ministr.

Podle Raua je Třímoří také mimořádně důležité "pro příští generace", protože vylepšení infrastruktury zlepší i kvalitu života.

"Iniciativa Třímoří je zamýšlena jako posílení jednoty a soudržnosti Evropské unie," zdůraznil Rau.

"Naprosto věřím, že aliance mezi USA a Evropskou unií je fundamentální pro globální stabilitu a lepší budoucnost. Tato aliance je extrémně důležitá, když se díváme na vznikající výzvy. Jsem přesvědčen, že Iniciativa Třímoří se může stát oblastí úspěšné transatlantické spolupráce, která bude pro nás všechny prospěšná," dodal.

Třímoří je platformou regionální spolupráce mezi zeměmi EU ze Střední a Východní Evropy. Založil ji v roce 2015 polský prezident Andrzej Duda kvůli posílení potenciálu zemí ležících mezi Adriatikem, Baltským a Černým mořem. První summit iniciativy proběhl v chorvatském Dubrovniku. Formát Třímoří zahrnuje 12 států: Bulharsko, Českou republiku, Estonsko, Chorvatsko, Litvu, Lotyšsko, Maďarsko, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5024

Diskuse

Obsah vydání | 8. 10. 2021