Kosovo: Napětí se vyostřuje, Srbové odmítli nabídku KFOR

29. 9. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Kosovští Srbové odmítají zprostředkující roli KFOR, zatímco k hranicím Kosova se stahují srbské jednotky - a Bělehrad adresoval NATO ultimátum, které v úterý vypršelo. 

Kosovský ministr vnitra Xhelal Sfeçla prohlásil, že Priština přijala nabídku mise KFOR vedené NATO, ale dodal, že Srbové ji odmítli.

V rozhovoru s novináři Sfeçla řekl, že speciální kosovská policejní jednotka nebyla nasazena proto, aby ohrožovala zájmy lidí, ale aby chránila hraniční přechody a ty, kdo je obsluhují.

Dodal, že KFOR nabídla nahradit policejní jednotku při monitoringu přechodů, ale Srbové, kteří se v oblasti devátý den zdržují na barikádách, tuto nabídku odmítli. Podle ministra to odhaluje politický cíl coby jejich skutečný záměr.

Srbové ze severu Kosova postavili barikády a tvrdí, že opatření Prištiny ohledně dočasných poznávacích značek aut ze Srbska mělo omezit svobodu pohybu, ačkoliv Bělehrad ze své strany po léta od vozidel s kosovskými značkami požaduje totéž.

Stavba barikád podle ministra následovala po recipročním rozhodnutí Prištiny, která požaduje dočasné poznávací značky. V samotném Srbsku byl zaznamenán přesun těžké bojové techniky k hranicím Kosova.

"KFOR nabídla dodatečné nasazení a zajistila pohraniční přechody. Řekli jsme, že odstranění barikád by učinilo přítomnost speciální policie zbytečnou. Přesto je extrémisté odmítli," řekl Sfeçla na společné tiskové konferenci s rakouským protějškem Karlem Nehammerem v Prištině.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6134

Diskuse

Obsah vydání | 1. 10. 2021