Maďarsko schválilo zákon zakazující materiál o menšině LGBT ve školách a v televizi pro děti

16. 6. 2021

čas čtení 1 minuta
 

Nový maďarský zákon zakazuje sdílení informací o homosexualitě pro osoby mladší 18 let. Považuje to, jako v Rusku, za reklamu pro homosexualitu


Maďarský parlament schválil zákon, který zakazuje homosexuálům, aby vystupovali ve školních vzdělávacích materiálech anebo v televizních pořadech pro osoby mladší 18 let. Orbánova strana Fidesz zintenzivňuje svou kampaň proti právům menšiny LGBT.

 

Maďarský parlament schválil tento zákon 157 hlasy vůči jednomu. Poslanci strany Fidesz ignorovali prosbu jednoho z nejvýznamnějších zastánců lidských práv v Evropě, aby zákon odmítli, protože je to "urážka práv a totožnosti osob z menšiny LGBTI".

Zákon je srovnáván s ruským zákonem z roku 2013 zaměřeným "proti homosexuální propagandě" o němž nezávislí pozorovatelé uvádějí, že vedl v Rusku k zvýšení nenávisti ve společnosti a vyvolává tam fyzické útoky proti lesbickým, homosexuálním, bisexuálním a transgenderovým osobám.

Firmám bude také zakázáno používat reklamu ukazující solidaritu s homosexuály. V roce 2019  vyvolala reklamní kampaň firmy Coca-Cola, v níž byly usměvavé homosexuálnáí dvojice a protidiskriminační výroky, nenávist poslanců strany Fidesz, kteří požadovali bojkot výrobků firmy Coca-Cola.

Filmy, v nichž se vyskytují homosexuálové, budou mládeži nepřístupné. Totéž bude platit i o duhových vlajkách.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

2
Vytisknout
6566

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2021