Syrský uprchlík se vzdal své kandidatury na poslance v německém parlamentu po vlně rasistických výhrůžek

1. 4. 2021

čas čtení 2 minuty


Německá Strana zelených informovala, že její parlamentní kandidát Tareq Alaows zažil "obrovské množství rasismu" poté, co oznámil, že bude kandidovat na poslaneckou funkci v německém parlamentu


Mladý muž z Damašku, který měl v úmyslu kandidovat za Stranu zelených ve všeobecných volbách do německého parlamentu, svou kandidaturu nyní stáhl v důsledku toho, že se stal terčem četných výhrůžek smrtí a rasistických útoků.

 

Tareq Alaows, 31, který utekl před povinnou vojenskou službou v Sýrii a dorazil r. 2015 do Německa, byl letos v lednu nominován na kandidáta do parlamentních voleb pro německý Bundestag za Stranu zelených ve volebním okrsku Oberhausen v Severním Porýní-Vestfálsku. V úterý však Strana zelených oznámila, že Alaows svou kandidaturu zrušil v důsledku výhrůžek zaměřených proti němu a proti jeho blízkým.

V prohlášení Strany zelených se také praví, že byl Alaows ohromen "obrovskou vlnou rasismu" od té doby, co oznámil svou kandidaturu.

"Má kandidatura ukázala, že ve všech politických stranách, v politice i ve společnosti jako celek potřebujeme silné struktury, které se dokáží postavit proti strukturnímu rasismu a pomoci postiženým lidem," konstatoval Alaows ve svém prohlášení.

"Velký zájem veřejnosti, vyvolaný mou kandidaturou, ukazuje, čeho všeho uprchlíci mohou dosáhnout. Bohužel ale v naší společnosti nejsou v mnoha oblastech života místa bez diskriminace. Je na všech z nás, abychom se s tím ve svém prostředí aktivně vypořádali a věci změnili."

Alaows také vystoupil ze své místní pobočky Strany zelených ve snaze ochránit své soukromí.

Alaows je synem politického novináře a knihkupce. Studoval v Damašku právo a mezinárodní vztahy a účastnil se protestů proti Asadovu režimu.

V důsledku frustrace nad pomalým zpracováváním žádostí o azyl od uprchlíků v Německu před šesti lety, spolu s dalšími uprchlíky zorganizoval na jaře 2016 protestní tábor před radnicí v Bochumi.

I v dalších letech bojoval za práva žadatelů o azyl v Německu a byl jedním ze zakladatelů organizace  Seebrücke, aktivistické skupiny požadující dekriminalizaci záchranných akcí ve Středozemním moři.

Německý ministr zahraničí Heiko Maas vyjádřil svou solidaritu s Alaowsem a konstatoval, že výhrůžky a slovní útoky jsou "tragedií pro naši demokracii".

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

1
Vytisknout
5806

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2021