Nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě líp

1. 12. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta
Podle aktuálního žebříčku agentury Bloomberg je ČR devětačtyřicátá z třiapadesáti zemí hodnocených podle robustnosti protipandemických opatření. Před ní najdeme například smutně proslulý Írán, kde konzervativní duchovní prosazují "alternativní" terapie proti COVIDu-19 (47. místo), Brazílii, jejíž prezident zpochybňuje samotnou nebezpečnost pandemie (37. místo), nebo Trumpovy USA (17. místo). - Podíl pozitivně testovaných za poslední týden se v ČR pohybuje kolem 22 %, přičemž v normálnějším zahraničí se vše nad hranicí 10 % považuje za alarmující údaj. - Skvělá příležitost protipandemická opatření uvolnit, co říkáte?


Věci se odehrávají zhruba podle predikce šéfa ČLK Milana Kubka z počátku listopadu: Původně přijatá a nyní rozvolňovaná opatření sice zastavila exponenciální růst epidemie, ale nenastartovala její exponenciální pokles. Situace se tedy relativně stabilizovala, ale na poměrně vysokých hodnotách rozšíření nákazy v populaci.

Proto bylo do této chvíle možno hovořit maximálně o postupném přibrzďování pandemie, nikoli ale o jejím zvládnutí a potlačení.

Na rozdíl od jarní první vlny jsme ani zdaleka nedosáhli žádného udržitelného stavu. Podařilo se nám jaksi dorazit na hranu útesu, tam se zachytit a neskočit. Toť vše.

V mezinárodním srovnání jsme na tom stále ještě neuvěřitelně bídně.

To je ovšem nejlepší chvíle udělat před Vánocemi rozhodný krok vpřed, co říkáte?

Nic totiž tak skvěle nepřipraví půdu pro lednový verdikt Evropské komise ohledně Babišova střetu zájmů, jako opětovný katastrofální rozjezd pandemie.

1
Vytisknout
8465

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2020