229 lidí je ohroženo na životě. Právě teď

29. 8. 2020

čas čtení 5 minut
Aktualizace: Italská pobřežní stráž reagovala na tísňové volání z lodi, financované britským pouličním umělcem Banksym,  a zachránila 49 uprchlíků, kteří nejvíce potřebovali pomoc. Loď předtím uvízla na moři poté, co její posádka pomohla více než 130 uprchlíkům a vedení lodi informovalo, že tísňové volání lodi evropské úřady ignorovaly.

V sobotu zveřejnil Banksy na svém Instagramu krátké video,   k němuž napsal: "Jako většina lidí, kteří se v uměleckém světě stanou úspěšnými, i já jsem si koupil jachtu na plavby ve Středozemním moři. Je to loď francouzského námořnictva, kterou jsme proměnili v záchrannou loď, protože evropské úřady záměrně ignorují tísňová volání od 'Neevropanů.'" Video končí slovy Na všech černých životech záleží.

* * *

Úřad OSN pro uprchlíky a Mezinárodní organizace pro migraci konstatují, že je nutno okamžitě převzít více než 200 zachráněných uprchlíků ve Středozemí z Banksovy lodi Louise Michel. Varovaly, že je na lodi příliš mnoho lidí, aby to bylo bezpečné. Obě organizace se také zmínily o dalších stovkách uprchlíků na dvou dalších charitativních plavidlech, které nutně potřebují bezpečný přístav.  Úřady poukázaly na to, že 27 migrantů, kteří opustili Libyi, včetně těhotné ženy a dětí, uvízlo na komerčním tankeru Maersk Etienne po nepřijatelně dlouhou dobu tří týdnů už od 5. srpna. Dalších 200 zachráněných lidí na lodi Seawatch4, která čeká celou řadu dní na to, aby jí bylo dovoleno přistát, také potřebuje naléhavou pomoc, konstatovaly obě instituce. Humanitární imperativ zachraňování životů by neměl být trestán ani stigmatizován, zejména když státy nejednají. Obě instituce také vyjádřily znepokojení, že Evropská unie neprovádí v centrálním Středozemním moři žádné vyhledávací a záchranné operace. Kritizovaly také absenci jakékoliv koordinace mezi členskými zeměmi EU, které vůbec nepodporují Itálii a Maltu, které nesou hlavní břemeno příchodu uprchlíků a migrantů.  ZDE 

Banksyho záchranná loď pro uprchlíky je v nouzové situaci. Je přeplněná zachráněnými  více než 200 lidmi

Evropská unie ignoruje žádosti Banksovy lodi Louise Michel o pomoc

Záchranná loď, kterou financuje britský pouliční umělec Banksy, se octla na hranici nouzové situace. Posádka zachránila z moře dalších 130 uprchlíků a na třicetimetrové lodi je nyní více než 200 lidí. Evropské úřady ignorují žádost lodě o pomoc.

Loď jménem Louise Michel, pojmenovaná po francouzské anarchistce, vyplula tajně dne 18. srpna ze španělského přístavu Burriana nedaleko Valencie, a je nyní v centrálním Středozemín moři. Ve čtvrtek tam zachránila 89 lidí, včetně 14 žen a 4 dětí.

 
 
V pátek loď reagovala na tísňový signál letadla Moonbird, který vyhledává na moři uprchlické čluny v nebezpečí. Letadlo zjistilo člun, který se nepohyboval a nabíral vodu.

"Loď Louise Michel tam doplula plnou rychlostí," konstatoval mluvčí lodi. "Vydali jsme záchranné vesty 130 osobám, abychom situaci zajistili."

Gumový člun je v současnosti v maltské záchranné oblasti. Člun je nebezpečně přeplněn a nabírá ody. Na palubě je mrtvola a několikd dalších osob utrpělo popáleniny od paliva a další zranění, po několika dnech na moři.

Uprchlíci na člunu už kontaktovali Alarm Phone, krizovou telefonní linku, pomáhající uprchlíkům na moři, a požádali o okamžitou pomoc. Aktivisté z Alarm Phone i z letadla Moonbird upozornily úřady Evropské unie na to, že je člun v krizové situaci.

Posádka svědčí, že ani italské, ani maltské úřady nereagovaly adekvátně.

Loď Louise Michel nyní ochraňuje 130 osob. Na její palubě už je 89 uprchlíků a na loď se vejde maximum 120 osob.

Aktivisté konstatují, že byli v evropské záchranné zóně ponecháni bez pomoci. Varují: Ať se z toho nestane seznam mrtvol. Dělejte svou práci. Zachraňte je.!

Lea Reisnerová, šéfka operací lodi Louise Michel, uvedla: "Ti lidé seděli ve směsici slané vody a paliva celou řadu dní. Je noc a evropské státy zatraceně nedělají svou práci. Odmítají jakoukoliv odpovědnost, zatímco my se snažíme udržet lidi při životě. Potřebujeme okamžitou pomoc."

Neeske Beckmannová z letadla Moonbird konstatovala: "Byli jsme šokováni, když jsme viděli ten gumový člun - byl nesmírně přeplněn a lidé na palubě se snažili odstraňovat vodu z člunu holýma rukama.  Víme, že to byla vážná krizová situace a rozhodli jsme se vyslat tísňový signál všem úřadům a činitelům v blízkosti. Odpovědné evropské úřady neragovaly na náš tísňový signál a jen loď Louise Michel pomohla v tomto vážném případu.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Andrew Stroehlein: 229 životů je ohroženo. Právě teď. Protože Evropská unie dává přednost blábolům rasistů před respektem pro lidské životy. Od roku 2014 zmizelo nebo zemřelo ve Středozemním moři více než 20 000 lidí. Vlády Evropské unie neplní svou odpovědnost provádět záchranné operace a dokoce brání soukromým organizacím, které začaly zachraňovat životy. Kriminalizuje je.

Loď nemůže plout, protože nabrala více než 200 lidí.





0
Vytisknout
7631

Diskuse

Obsah vydání | 2. 9. 2020