Běloruská opozice reaguje na Putinovo vyjádření ohledně přípravy intervence

28. 8. 2020

čas čtení 1 minuta
Koordinační rada běloruské opozice označila za nepřípustné formovat na ruském území nebo území jiného státu ozbrojené skupiny určené k využití na území Běloruska.


"Koordinační rada považuje za nepřípustné formování ozbrojených skupin určených k využití na území Běloruska na území Ruské federace nebo jiného státu: Odporuje to mezinárodnímu právu a konsolidované pozici běloruské společnosti," uvádí se prohlášení rady rozeslaném ve čtvrtek večer.

"Vyslovujeme politování, že na přání úřadujícího prezidenta, který by měl vystupovat jako garant ústavy, byly v Ruské federaci vytvořeny zálohy ze spolupracovníků zákon ochraňujících orgánů za účelem jejich využití na území Běloruska," dodává rada.

Dále připomněla, že v minulosti úřadující prezident nejednou prohlásil vnější vměšování do běloruských záležitostí za nepřípustné.

"Základem pro využití mechanismů Organizace dohody o kolektivní bezpečnosti je výlučně vojenské napadení. Nevidíme důvod, proč by se situace v Bělorusku měla vymknout kontrole. V Bělorusku probíhají výlučně pokojné akce podporované většinou Bělorusů," zdůraznila opozice.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
5646

Diskuse

Obsah vydání | 1. 9. 2020