EU: Čína a Rusko stojí za "dezinformačními kampaněmi" ke koronaviru

12. 6. 2020

čas čtení 1 minuta
V neobvykle přímočarém vyjádření EU tvrdí, že Čína a Rusko se věnují "cíleným" kampaním šíření novinářských kachen z oblasti medicíny a falešných zpráv ohledně koronaviru. Brusel vyzval sociální média, aby zakročila.


EU v nové strategické studii zveřejněné ve středu obvinila Peking a Moskvu z vedení cílených koronavirových dezinformačních kampaní.

"Zahraniční aktéři a jisté třetí země, zejména Rusko a Čína, se věnují cíleným vlivovým operacím a dezinformačním kampaním v EU, v jejím sousedství i globálně," uvedla v prohlášení Evropská komise.

Unijní experti tvrdí, že zaznamenali "masivní vlnu" medicínských hoaxů, falešných tvrzení, online podvodů, vyvolávání nenávisti a konspiračních teorií kolujících na sociálních médiích - stejně jako pokusy zahraničních aktérů vměšovat se do vnitřních záležitostí EU.

Komise vyzvala giganty jako Facebook, Twitter, YouTube a Google, aby dělali více pro čelení dezinformacím a odstranění zavádějícího či nebezpečného obsahu.

Vyzvala také k větší transparentnosti sociálních médií a kompilaci měsíčních zpráv s detailními informacemi o přijatých protiopatřeních.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8235

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2020