Boris Johnson říká, že bychom neměli redigovat svou minulost. Avšak Británie o své minulosti lže už desetiletí

17. 6. 2020

čas čtení 5 minut


Když Boris Johnson tvrdil minulý týden, že odstraňování soch znamená "lhát o naší historii", bylo možno téměř obdivovat jeho neuvěřitelnou drzost, píše George Monbiot. Boris Johnson je člověk, kterého vyhodili z jeho prvního zaměstnání, v deníku Times, protože lhal o britské historii. Vymyslel si lživý citát od svého vlastního kmotra, historika Colina Lucase, aby vytvořil senzační článek o Růžovém paláci Edwarda II.  Další lež o historii - jeho vlastní historii - způsobila, že ho vyhodili z jiného zaměstnání, z funkce stínového ministra kultury za šéfa Konzervativní strany Michaela Howarda.

Johnson nám tvrdí: "Nemůžeme se snažit redigovat či cenzurovat svou historii. Nemůžeme předstírat, že máme jinou historii." Jenže lži a cenzura jsou klíčově důležité pro mýty, na nichž je sebeobraz oficiální Británie založen, a to má zásadní význam pro skrývání nástrojů, jejichž prostřednictvím ti, kteří nám dominují, získali své bohatství a moc.

Zamysleme se nad koncentračními tábory, které Británie vybudovala v padesátých letech v Keni.     Když se národ Kikuyu zmobilizoval a pokusil se získat zpět pozemky, které jim ukradli britští osadníci, téměř celé obyvatelstvo - více než 1 milion lidí - bylo uvrženo do koncentračních táborů.

Rozhovor Britských listů 292. Nevěřte, že autokratický stát se umí vypořádat s krizemi lépe

13. 6. 2020

čas čtení 1 minuta



(For English, scroll below. This interview is in Czech with English subtitles.)

" Myslím, že bychom měli být ostřejší v tom, jakým způsobem provážeme peníze s principy, které očekáváme, že budou [v Maďarsku] dodržovány." 

V druhé části rozhovoru Bohumila Kartouse s Věrou Jourovou, místopředsedkyní Evropské komise, se mluví o nebezpečí nesnášenlivosti, rasismu, nacionalismu a populismu především v nynější koronavirové krizi pro budoucnost Evropské unie. Věra Jourová zdůrazňuje, že chování Maďarska, které porušuje základní hodnoty Evropské unie, je nepřijatelné, a bude nutno proti tomu podnikout přísnější kroky. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 17. června 2020.


"I am of the opinion that we should be stricter in linking the disbursement of money to Hungary with the principles that we expect to be adhered to."

In this second part of the Britské listy interview with Věra Jourová, the Vice President of the European Commission, we discuss how intolerance, racism, nationalism and populism, in particular in today's coronavirus crisis, threatens the future of the European Union. Věra Jourová says that the behaviour of Hungary, which infringes the fundamental values of the European Union, is unacceptable and it will be necessary to take stricter measures against this. The interview is broadcast by the Czech TV station Regionalnitelevize.cz from Wednesday 17th June 2020.


See also: Věra Jourová: What will the European Union do against disinformation on the internet. A TV interview in Czech with English subtitles.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Ušatý traktorista pátrá, radí, informuje

17. 6. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Poláci bývali za minulého režimu podstatně úspěšnější ve snahách odvolat nepopulární a zkompromitované komunistické představitele než Češi. Problémem jejich úspěchů však bylo to, že soustředění se na personální výměny jim nakonec přineslo především rozmělnění hospodářské politiky, masivní zadlužení se na Západě a těžkou ekonomickou krizi. Změnu "poměrů", nikoliv prostou výměnu osob, se odvážilo požadovat teprve odborové hnutí Solidarita v roce 1980.

Mezitím v Absurdistánu 132:

Polsko bez LGBT je nejkrásnější!

17. 6. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 9 minut

Jak jste o tom už pravděpodobně slyšeli, protože se to dostalo do titulků všude, od Kanady po Austrálii, Polsko zažívá extremní vlnu homofobie, péčí pana prezidenta Dudy a jeho stranických kolegů. Zjevně totiž zpanikařili nad popularitou Rafała Trzaskowského, Dudova hlavního soupeře v nadcházejících prezidentských volbách, a tak se strana Právo a spravedlnost rozhodla, že musejí sjednotit své stoupence proti novému nepříteli. Téma komunit LGBT se už po určitou dobu nepoužívalo, tak se rozhodli k němu vrátit.

Začalo to všechno tweetem Joachima Brudzińského, v němž se vyjádřil, že "Polsko bez LGBT je nejkrásnější":



Celé vedení města Prahy musí kvůli koronaviru do karantény

17. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta



Průběžné zpravodajství:

Nový Zéland zuří, že do země dvě Britky znovu zavlekly koronavirus

17. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  17.6. bylo v ČR registrováno  10 112 nakažených (nárůst za posledních 24 hodin  je 47 nákaz) nakažených, v nemocnici bylo 131 osob a 332 osob zemřelo.  Hodnota R v ČR je  1 ZDE.

Dvěma nakaženým Britkám bylo na Novém Zélandě dovoleno opustit karanténu, protože zemřel jeden jejich rodič. Ministerstvo zdravotnictví bylo nuceno přiznat, že Britky se proti předpisům setkaly s přáteli. Premiérka Jacinda Ardern nyní zrušila právo pro osoby odejít z karantény kvůli návštěvě umírajících rodičů. Nový Zéland bude nyní hledat 320 kontaktů, s nimiž přišly Britky do styku. Nový Zéland po tomto fiasku předal kontrolu nad karanténou armádě. Mirna Šolić z Glasgow University, toho času v Záhřebu, upozorňuje na Facebooku, že přísné testování a sledování kontaktů nakažených provádějí systematicky už dlouho země jako Chorvatsko a další středoevropské země, do západních médií se to však nedostane.

- Počet mrtvých na celém světě je 443 685. Registrováno je 8 174 009 nákaz. Počty jsou zřejmě podceněny.

- Vědci, kteří zkoumali splachování záchodů, informují, že pokud spláchnete záchod, aniž byste uzavřeli víko, aerosol, který se kolem záchodové mísy rozšíří vzduchem až na několik metrů, je tak intenzivní a tak dlouho přítomný ve vzduchu, že ho vdechnete. Bylo zjištěno, že koronavirus se vyskytuje v lidských výkalech. ZDE  

- Peking zintenzivňuje krizová opatření. Byly tam registrovány desítky nových nákaz a obyvatelům bylo zabráněno ve výjezdu z města. Stovky letů byly zrušeny, školy uzavřeny a všechny obytné bloky znovu zavedly přísné testování. V Pekingu je nyní 137 nákaz.

- Šest amerických států zaznamenalo rekordní nárůst nákaz. Jsou to Arizona, Florida, Oklahoma, Oregon a Texas. Rychle také narůstá počet lidí v nemocnicích. Zdravotníci poukazují na to, že nárůst je důsledkem znovuotevření podniků a shromažďování lidí během tzv. Memorial Day, víkendového svátky koncem května.

- Japonští výzkumnívi potvrdili, že ke koronavirus přítomen ve stokách a v čističkách odpadních vod. Mohlo by to vyvolávat nové nákazy. Stejná situace je v Austrálii, v USA a v Evropě.

- Počet mrtvých na koronavirus v Indii rekordně stoupl o 2000 za posledních 24 hodin na 11 903.

- Mexiko zaznamenalo třetí nejvyšší počet úmrtí, 730.

- V Brazílii za posledních 24 hodin stoupl počet nákaz o 34 918 na 923 189. Počet registrovaných mrtvých, zřejmě výrazně podhodnocený, je 45 241.

- Britští vědci zjistili, že levný steroid dokáže zabránit úmrtí nejvážněji nemocných pacientů na koronavirus, těch na ventilátorech, o asi 30 procent.

- Pandemie jako koronavirová jsou důsledkem toho, že lidství ničí přírodu, konstatovali šéfové OSN, Světové zdravotnické organizace a WWF International. ZDE 

- Rusko zaznamenalo 7843 nových nákaz, je to nejnižší počet za posledních 24 hodin od 30. dubna. Celkem je v Rusku registrováno 553 301 nákaz. 

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

Bolsonarovi neonacisté a vazba na Ukrajinu

17. 6. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut

Foto: Sara WInter

Brazilský Nejvyšší soud je terčem populistického autokratického prezidenta Jaira Bolsonara už dlouhé měsíce. Nejvyšší soud totiž tomuto bývalému armádnímu kapitánu zrušil množství jeho prezidentských dekretů, protože byly neústavní. Prezident například nemá pravomoc zrušit opatření pro sociální distancování v pandemii, které zavedli primátoři měst a guvernéři států. Nemá také pravomoc likvidovat vládní struktury, které ochraňují domorodé indiány. Když vydal Bolsonaro dekret, že všichni venezuelští diplomaté musejí opustit Brazílii do 48 hodin, Nejvyšší soud rozhodl, že tento dekret je protizákonný až do té doby, než budou otevřeny letiště a hranice, protože Bolsonaro rozhodl, že venezuelští diplomaté budou muset z Brazílie odejít pěšky! Venezuelští diplomaté a jejich rodiny by musely jít pěšky čtyři tisíce kilometrů, jinak skončí ve vězení, řekl Bolsonaro.

Rozhovor Britských listů 291. Co bude Evropská unie dělat proti dezinformacím na internetu

12. 6. 2020

čas čtení 1 minuta


(For English, scroll below. This interview is in Czech with English subtitles.)


"Nemůžeme dovolit algoritmům, aby zničily naše společnosti."

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová zveřejnila tento týden projekt boje proti dezinformacím a manipulaci na internetu. O podrobnostech tohoto programu s ní v tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12. června 2020.

"We cannot allow algorithms to destroy our societies."

The European Commission Vice-President Věra Jourová has published an EU project for the fight against disinformation and manipulation on the web this week. Bohumil Kartous from Britské listy discusses the details of the programme with her on a direct line from Brussels. The interview is conducted in Czech, there are English subtitles. It was broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from 12th June, 2020.



Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Je Donald Trump jedinečným kandidátem pro příští prezidentské volby v USA?

17. 6. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut

(Vyzařuje současný záviděníhodný vzor chování pro vůdčího státníka v USA?)


Mimochodem: takto se předběžně dotýkáme také doprovodně kontroverzní otázky, komu kdy a kam případně jednou umístit sochu či nazvat po něm (či po ní) ulici nebo náměstí (anebo taky třeba univerzitu). Aniž si nutně musíme hned uvědomovat, že žádná hodnotící měřítka nebývají nutně věčná, ale vesměs jen orientačně provizorní, a pro různé hodnotící subjekty dokonce protikladná. Jen jako příklad: Gaius Iulius Caesar byl po galské válce zcela jinak hodnocen vítěznými Římany, a úplně naopak poraženými Galy, že? Jako kdyby taky „pravda“ v nadhozeném typu příkladů či „kategorií“ měla vždycky dvě protikladné a neodlučitelně doprovodné stránky (aspoň pro rozmanitá vytčená dění mezi lidmi). I když, statisticky vzato, ne vždy to bývá 50 na 50, ani v případě vyhodnocování homogenních souborů. Jenže ono to pak taky může třeba být blízko poměru 52 ku 48, anebo 48 ku 52, abychom byli naprosto nestranní (a jako to nedávno třeba bylo ve Velké Británii k otázce „Brexitu“); a uvažujte, kdo z hlasujících byl blíže k „pravdě“, když k následným opatřením se pak veze celých 100 %?

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Kolik je světů obdobných této Zemi? Ví se to? Dokonce přesně?

17. 6. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut


Náhodou jsem očima o takový údaj, který měl tu otázku zodpovědět, zakopl. Dokonce už i česky! (Ne že by to tedy měly být jen „plesky“!)

Takže raději ještě jednou: V onu chvíli jsem byl údajně teprve 3 hodiny za příslušným nemálo objevným zjištěním. (Ale i o dvě hodiny později to bylo stále časově „3 hodiny“ od vyhlášeného objevu. Navíc na základě jedné, a aktualizované, takzvané Drakeovy rovnice. Jména autorů: Tom Westby a Christopher Conselice (z britské univerzity v Nottinghamu). Původně zveřejněno (jakž lze se o tom dočíst): v odborném periodiku The Astrophysical Journal. Záštitu nad touto informací na svých webových stránkách si taky vzala ČESKÁ TELEVIZE.

Bolsonarovi vojáci nutí domorodé indiány, aby likvidovali tradice

13. 6. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty



Kromě toho, že se podezřívá, že Bolsonaro vysílá vojáky nakažené COVIDEM-19 k návštěvám indiánských kmenů po celé Amazonii, což je praxe, kterou odsoudili domorodé indiánské asociace jako špinavou strategii genocidy, Bolsonaro nyní zneužívá mimořádných zákonů k tomu, aby ponižoval domorodou indiánskou kulturu a náboženskou praxi. Na základě výmluvy, že je nutno domorodé kmeny ochránit před nákazou, nutí vojáci nyní indiány, aby pohřbívali své mrtvé způsobem, které drsně urážejí jejich dlouhou tradici.

Paradox: Americká dominance je tak obrovská, že i selhání USA se stávají globálním exportním artiklem

13. 6. 2020

čas čtení 4 minuty



Když začal nyní Boris Johnson napodobovat Donalda Trumpa tím, že v kulturní válce začal zveřejňovat tweety - dokazuje nám to, že globální dominance USA je tak obrovská, že i ta nejgrotesknější selhání Spojených států se stávají kulturním exportním artiklem, píše Jonathan Freedland.

Videonahrávka zavraždění George Floyda v Minneapolis vyvolala antirasistické protesty všude po světě. V Paříži, v Berlíně, v Tel Avivu, ve Stockolmu. Floydova tvář byla namalována na rozbitou zeď v Idlibu v Sýrii. "Nemohu dýchat!" - to se stalo globálním heslem.

Samozřejmě, ty protesty nejsou jen v solidaritě s Floydem a černošskými Američany. V každé zemi jsou zakořeněny ve velmi specifických zkušenostech z té země. Ale Amerika se stala roznětkou k akci. Obyvatelé Bristolu požadovali dlouhá léta odstranění sochy otrokáře Edwarda Colstona. Avšak až policejní vražda muže v Minnesotě způsobila, že socha byla svržena, a vyvolalo to celonárodní debatu o tom, co by se mělo stávat tématem kamenných a bronzových památníků.

Kolibříci vidí barvy, jaké si lidé mohou pouze představovat

17. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Zatímco lidé mají v oku tři typy buněk citlivých na světlo (čípků), které dokáží zachytit červenou, zelenou a modrou barvu, ptáci mají čtvrtý čípek, který dokáže detekovat i ultrafialové záření. Výzkumný tým vycvičil divoké kolibříky tak, aby prováděli sérii experimentů, při nichž bylo odhaleno, že vidí kombinace barev jako směs ultrafialové a zelené nebo ultrafialové a červené.

Je neuvěřitelné, co se všecko prodá

16. 6. 2020

čas čtení 7 minut

"Jeden muž, který utvářel historii" - kniha od jiného, který si to prostě všechno vymyslel

Boris Johnson,  The Churchill Factor: How One Man Made History. Hodder & Stoughton, 408 str. £25

"To je neuvěřitelné, co se dneska všecko prodá," konstatuje jedna postava slavného českého filmu Nuda v Brně, když pije divně chutnající kávu, protože jí do ní dcera nasypala uspávající prášky. Platí to tuplem o "knize" Borise Johnsona nazvané Faktor Churchill, která, jak jsme si mohli nedávno povšimnout při projíždění po pohyblivých schodech v pražském metru na reklamě, vyšla bohužel i česky. Skutečně. "Je neuvěřitelné, co se dneska všecko prodá."

Zde je recenze této "knihy", kterou napsal Richard Evans, profesor historie na University of Cambridge. Tragédií je, že člověk, který tuto "knihu" napsal, je v současnosti, doufejme, že jen dočasně, britským premiérem (JČ):

Propad a trapas: Britský velvyslanec v ČR děkuje jednomu z nejkontroverznějších českých populistů

14. 6. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 9 minut

 

Když znepokojení britští činitelé psali Churchillovi a varovali ho, že způsobuje zbytečné ztráty na životech, Churchill reagoval: "Proč Gándhí ještě neumřel?" a dodal, že hladomor je způsoben tím, že se "Indové množí jak králíci."


Podobně jako v Londýně napsal kdosi i na kopii londýnské sochy Winstona Churchilla před pražskou VŠE, že Churchill byl rasista.

To vyvolalo reakci kontroverzního českého populisty Dominika Duky. Ten podpořil mytologické, zidealizované vnímání Winstona Churchilla a položil k pomníku před VŠE květiny.

Pozoruhodně, britský velvyslanec v Praze Nick Archer mu na Twitteru za tuto akci, potvrzující lživý stereotyp, děkuje.


Považuju to za hodně kontroverzní, píše Jan Čulík. Britský velvyslanec porušil diplomatickou nestrannost a v probíhající diskusi se postavil na jedinou stranu, potvrzující falešné historické stereotypy. Nikdo nehájí poškozování soch, avšak v Británii probíhající diskuse o kontroverzních historických osobnostech je zdravá a naprosto legitimní. Archer předstírá, že se nic neděje a že musíme vzývat slávu kontroverzní britské osobnosti.

Bolsonaro zneužívá krizových zákonů pro koronavirovou pandemii k terorizování transsexuálů

15. 6. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 11 minut


Viktor Orbán si udělil v Maďarsku císařské pravomoci. Zneužil koronavirové pandemie jako výmluvy, avšak nevysvětlitelně zneužil těchto monokratických pravomocí nikoliv k tomu, aby schválil nějaký naléhavý zákon pro boj proti COVIDU-19. Namísto toho téměř okamžitě vydal dekret, že transsexualita v maďarském právním systému neexistuje. Je to hodně podobné tomu, co před lety řekl na tiskové konferenci v OSN íránský prezident Mahmúd Ahmadinežád, když se ptali na to, proč jsou v jeho zemi homosexuálové zabíjeni oběšením. Ahmadinežád slavnostně prohlásil, že v Íránu žádní homosexuálové nejsou.

Agenda NATO 2030 musí zahrnovat posílení americko-polských obranných vztahů

17. 6. 2020

čas čtení 5 minut

Minulý týden generální tajemník NATO Jens Stoltenberg spustil novou iniciativu, NATO 2030, k posílení Aliance a přípravě na nové výzvy během několika příštích dekád. Podle generálního tajemníka "Úsilí směřuje k zachování demokratického způsobu života a adaptování na nové skutečnosti. Abychom toho dosáhli, musíme zůstat vojensky silní, politicky být jednotnější a v globálním měřítku uplatňovat širší přístup," cituje Dan Gouré.

Může Asad padnout?

17. 6. 2020

čas čtení 5 minut

Zatímco svět nedává pozor, Sýrie se blíží na okraj kolapsu a diktátor je ve své vůbec nejslabější pozici. USA nyní mají slabou šanci předejít katastrofě, napsal Charles Lister.

The EC Vice-President Věra Jourová: EU should only give money to Hungary if the Hungarian government fully upholds the fundamental EU principles

12. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

In an interview with Britské listy to be broadcast next week, Věra Jourová, the Vice-President of the European Commission, says that the EU should only provide money for Hungary if the Hungarian government fully upholds the fundamental EU principles.

Here is the transcript of the interview:

Interviewer: It is evident that some EU member states do themselves seriously flirt with "alternative reality". The Hungarian government, its top representative Viktor Orbán often commits such offences. I do recall their map of the alleged "no-go zones" in the European Union, which was shown to be untrue many times, which was criticised many times, people have been pointing out that this is dissemination of disinformation from official sources. From official sources to Hungarian society. In connection with what is now happening in Hungary, Viktor Orbán is trying to exclude parliament from the division of democratic powers, so that he could rule on the basis of issuing decrees. How do you see the role of Hungary and how do you see the current situation in Hungary? And what will the European Commission and you personally want to do about it? So that the situation changes. Because Hungary looks like a great risk for the European Union.

Věra Jourová: It is a risk because this is a country which,  without reservation, is sending a message to the rest of Europe saying "We do not respect the fundamental principles which you hold dear".  Hungary sends this message to the older democracies in particular. So for me this is a hard nut to crack. I constantly bear in mind that Viktor Orbán is successful in talking to his voters, a large part of Hungarian society trusts him and votes for him, and his support has increased now in the Covid era because people trust him that he will manage to control the pandemic by his sharp managerial style. At the same time, this government and Viktor Orbán are deeply distrusted by the European Union. It is confusing, consider the current consultation which he has kicked out, no one understands why he does this, because this creates problems, it unnecessarily creates divisions in Europe and it unnecessarily incites anti-European attitudes in Hungary. Yet the Hungarians have traditionally had a very positive attitude towards the European Union. Paradoxically.

So, what do we do with this? Viktor Orbán uses a number of instruments which distance Hungary from the basic European Union principles. So far, he has not paid any price for this. I am of the opinion that we should be stricter in linking the disbursement of money to Hungary with  the principles that we expect to he adhered to. So this is being discussed now. Orbán says that there are no problems and that Hungary is a state that respects the law, so it should not be a problem for him to accept this  principle. But there are many other possibilities, whether they are legal or diplomatic. We must constantly tell not only Viktor Orbán, but also the Hungarians: "You are doing things which the rest of Europe considers to be very strange and we do not like it." So I do not have an immediate solution. And I am really sorry that this is happening. 

The video of this interview (of which the above is a transcript excerpt) has now been published:

It is in Czech with English subtitles.



See also:

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Rozhovor Britských listů 289. Krize a protesty v USA

5. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta



O krizové, chaotické situaci v USA v obecném politickém a ekonomickém kontextu hovoří Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů s performerem a grafickým umělcem Milanem Kohoutem, který žije a pracuje v americkém Bostonu. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Přichází ekonomická katastrofa. Budeme se zase chudým vysmívat, že za svou chudobu mohou oni sami?

15. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

 

Netflix a BBC odstranily ze svých přehrávačů komedii Little Britain z let po roce 2000, protože v ní hráli černochy bělošští herci s začerněnými tvářemi. I když to se už dlouho považuje za urážlivé a nepřijatelné, není to hlavní problém, argumentuje Nick Cohen. Jak předpovídá Světová banka, vzniká globální hospodářská krize, v jejímž důsledku bude do extremní chudoby uvrženo 100 milionů lidí. Jen v Británii budou zřejmě 4 miliony nezaměstnaných, potravinové banky to nezvládají a charitativní organizace kolabují. Jak budou evropské společnosti reagovat na masovou chudobu?

Po finanční krizi r. 2008 západní společnosti potrestaly oběti krize.

Průběžné zpravodajství:

Počet nákaz na koronavirus globálně přesáhl 8 milionů

16. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  16.6. bylo v ČR registrováno  10 064 nakažených (nárůst za posledních 24 hodin  je 40 nákaz) nakažených, v nemocnici bylo 119 osob a 330 osob zemřelo.  Hodnota R v ČR je  1 ZDE.

- Celkem je registrováno 8 001 138 nákaz a 434 849 úmrtí. Tyto počty jsou podhodnocené.

- Spojené státy mají více než čtvrtinu všech případů, 2 110 736 nákaz. V USA zemřelo 116 090 lidí.

- Brazílie je druhou nejpostiženější zemí, s 888 271 případy a 43 959 úmrtími.

- Rusko je na třetím místě, má více než 530 000 infekcí. Ovšem Rusko oficiálně registruje jen 7081 úmrtí způsobených koronavirem.

- Nová studie odhaduje, že 20 procent globálního obyvatelstva je ohroženo vážnou nemocí, pokud budou nakaženi COVIDEM-19 v důsledku obezity či srdečních chorob. ZDE  

- Nový Zéland má dvě nové infekce, lidé, kteří přicestovali z Británie.

- Britští provozovatelé hotelů a turistických objektů zuří, že se Británie nepodílí na projektu EU pro oživení turistiky. Evropská komise vytvořila aplikaci a stránky s informacemi pro turisty https://reopen.europa.eu/en v reálném čase o předpisech pro koronavirovou pandemii a o stavu infekcí v každé jednotlivé evropské zemi. Británie není zahrnuta, protože o to nepožádala.

- Boris Johnson odmítl apel fotbalisty Marcuse Rashforda, aby britská vláda na letní prázdniny nerušila systém poukázek pro obědy pro školní děti zadarmo, vzhledem k tomu, že by v tom případě hladovělo v Británii 200 000 dětí. ZDE 

- V Británii množství holičů stříhá lidem tajně vlasy. Chodí za nimi domů. V Missouri ohrozil jeden holič 90 svých zákazníků, když je stříhal a měl nákazu.  ZDE 

- Nová nákaza v Pekingu se týká 106 osob. Peking nyní zabránil vysoce rizikovým osobám v opuštění hlavního města

 - USA: Lidé, kteří už mají jiné nemoci, jako cukrovku či nemoci srdce, končí v nemocnici šestkrát častěji než zdraví lidé a dvanáctkrát častěji než zdraví lidé umírají. Americká Centra pro zvládání a prevenci nemocí (CDC) zveřejnila dava o více než 1,7 milionecvh nákaz koronavirem a o 103 700 úmrtích do 30. května 2020. Nákaza vážně  postihuje nebělochy téměř dvakrát častěji než bělochy. ZDE 

- Peking zesílil testování a znovu zavedl omezení v některých oblastech poté, co se v čínském hlavní městě znovu objevila nákaza spojená s velkoobchodním trhem potravin. Všechna sportovní a zábavní centra v Pekingu byla v pondělí uzavřena. V Pekingu bylo registrováno více než 100 infekcí.

- Mutace Covidu-19 podstatnou měrou zvyšují schopnost viru nakazit buňky, vyplývá z americké studie. Zřejmě to vysvětluje, proč rané epidemie v některých částech světa nezahltily tamější zdravotnictví tak jako epidemie v New Yorku a v Itálii.

- Postoje amerických Republikánů, dosud bagatelizujících koronavirovou epidemii, protože postihovala především barevné, se začíná měnit - nakaženy jsou nyní i republikánské venkovské oblasti ZDE

- Americký úřad pro správu potravin a léků FDA zrušil povolení používat pro léčbu COVIDU-19 hydrochlorochin, lék, který prosazoval Donald Trump. Navzdory tomuto rozhodnutí řekl Trump v polndělí, že jiné země prý vypracovaly vynikající zprávy o účinnosti tohoto léku, a stěžoval si, že jen americké úřady tomu nerozumějí.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

Populistický cyklus: Proč má pracovní síla bez budoucnosti hodnotu pro populisty

15. 6. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 16 minut


Početné rodiny a jedinci prožívají životy uvězněné mezi vysokými životními náklady a kupícími se exekučními řízeními. Přísliby změnit systém soukromých exekutorů a učinit exekuce majetku spravedlivějšími, anebo takový systém úplně ukončit, jsou zneužívány populisty.

Populistické politické proudy v zemích Visegrádu využívají protestního hlasování, deziluze s mírou korupce a selhání států V4 zajistit slušné životní podmínky pro své obyvatelstvo.

Práce načerno a pracovní nejistota obecně nejsou jenom překážkou pro životaschopnější rozvoj společností a hospodářství napříč regionem. Tyto palčivé společenské problémy představují také překážku pro myšlenku demokratické a sjednocené Evropské unie.

Odlišné jeviště, podobný scénář, a v té nečekané repríze opět smrt

16. 6. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty





Pochopitelně jsem nebyl toho smutného a komplikovaného dění svědkem. Mé výchozí informace jsou „z druhé či třetí ruky“. Konec toho případu z Atlanty je přitom podobný tomu, co se hodně nedávno událo v Minneapolisu; rovněž po policejním zákroku zemřel Afroameričan. V obou případech byla na místo nejdřív povolána policie, protože ta posléze oběť nemálo komentovaného policejního zásahu podle nezpochybňovaných informací se nejdřív nějak nechovala „v normě“. A jako kdyby v obou událostech byl zároveň nějak „rasový podtext“: bílý policista a jeho tmavou kůží obdařená oběť.

 15329

Všudypřítomný americký rasismus: osobní zkušenost

16. 6. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 

Byl jsem v New Yorku, když jsem byl poprvé konfrontován se skutečností, jak otevřený a všudypřítomný je rasismus ve Spojených státech. Právě jsem si našel (relativně) levný byt k pronájmu v Hobokenu v New Jersey, ale potřeboval jsem spolubydlícího, který by se se mnou podělil o výdaje. Všiml jsem si mladíka, který na školní nástěnce četl inzeráty volných pokojů, tak jsem mu o tom bytu řekl. Na pár vteřin se na mě podíval a neřekl ani slovo. Zdálo se mi to podivné, tak jsem svou nabídku opakoval. On pak téměř vykoktal reakci: Ale já jsem černoch. Zdálo se mi, že říká dost zvláštní věc, já jsem přece hledal spolubydlícího, co proboha s tím měla co dělat jeho barva kůže?

Demonstranti v Sýrii požadují Asadův pád v důsledku katastrofální hospodářské krize

12. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

 

Ve městě v režimem ovládané Sýrii se o tomto víkendu konají nové protesty: sílící hospodářská krize v Sýrii drasticky postihuje i ty nejloajálnější Asadovy stoupence. Poprvé to vážně ohrožuje Asadovu moc.

Potraviny jsou nyní dražší než kdykoliv během celé devítileté války. Vyvolává to protesty připomínající demonstrace Arabského jara v roce 2011. Konaly se tento týden v údajně provládním městě Sweida.

Trump likviduje Hlas Ameriky

16. 6. 2020

čas čtení 1 minuta

Hlas Ameriky, kteří znali českoslovenští občané před rokem 1989 - jeho hodinové vysílání v češtině a slovenštině na středních vlnách od 21 hodin bylo silně sledované - je státem financovaná americká rozhlasová stanice, jejímž úkolem je vysílat do zahraničí. Byla dosud nezávislá - to zřejmě teď díky Trumpovi končí:

Tohle by vás mělo znepokojit. CDC zakázala Hlas Ameriky, protože Trump se vyjádřil, že o něm neinformuje pozitivně. 4. června jmenoval Trump společníka ultrapravičáka Steva Bannona, MIchaela Packa, ředitelem organizace nadřazené Hlasu Ameriky. Připravte se na to, že se Hlas Ameriky stane státem financovaným Breitbartem.

Jak ředitelka, tak zástupce ředitelky Hlasu Ameriky odstoupili.



USA: Police zastřelila bezdůvodně dalšího černocha. Demonstranti podpálili restauraci

14. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Smrt Raysharda Brookse byla oficiálně prohlášena za vraždu. ZDE

OTŘESNÉ: Policisté probudili Raysharda Brookse, který spal ve svém automobilu, zaparkovaném na prázdném parkovišti. Obtěžovali ho 27 minut. Brooks auto neřídil. Bylo zaparkované. Dali mu dýchnout do balónku a zjistili, že je pod vlivem alkoholu. Brooks jim řekl, že se necítí dobře, že půjde domů pěšky, že je to jen pár stovek metrů. Policisté mu na to dali pouta (??).  Brooks se jim pokusil utéci, došlo k potyčce, on se jim vymkl a sebral jim taser. Běžel pryč přes parkoviště. Když se ohlédl a zvedl ruku s taserem, policista ho zastřelil dvěma výstřely do zad! Muž měl osmiletou dceru, která právě oslavovala narozeniny.




Poté, co policie v Atlantě zastřelila dalšího černocha, byla vypálena restaurace, zablokována silnice a policista, který vraždil, byl propuštěn


Demonstranti vypálili Wendyho restauraci v Atlantě, kde americká policie zastřelila mladíka, který se snažil uniknout zatčení, a zablokovala ve městě hlavní dálnici.

V pátek večer policie zastřelila sedmadvacetiletého Raysharda Brookse, poté, co byla k restauraci povolána policie s tím, že muž usnul v automobilové frontě u výdejního okénka restaurace.

Rozhovor Britských listů 290. Přežije letecký průmysl?

8. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta



Koronavirová krize měla katstrofální dopad na leteckou dopravu. Vzpamatuje se z toho letecký průmysl nebo ne? Budou po koronavirové krizi letenky dražší nebo levnější než dnes? Měl by stát sanovat firmy jako Smart Wings a pokud ano, tak jak? O těchto tématech hovoří Bohumil Kartous s Martinem Štulajterem, ředitelem letecké společnosti Air Explore. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od čtvrtka 11. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

COVID-19 dokáže poškodit plíce svých obětí tak, že je nepoznáte, informuje expert

16. 6. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Plíce některých lidí, kteří umírají v nemocnicích po měsíci, jsou "naprosto rozložené"


Covid-19 dokáže zlikvidovat plíce lidí, kteří na tuto nemoc zemřeli, v takovém stavu, že je nepoznáte jako plíce, sdělil profesor kardiovaskulární vědy v Dolní sněmovně.

Nemoc vyvolává tak obrovské poškození u lidí, kteří strávili v nemocnici déle než měsíc, že jde o "naprostou likvidaci architektury plic", konstatoval profesor Mauro Giacca z King's College v Londýně.

Rozhovor Britských listů 288. Zvedáme se v ČR z deprese, ale se zkušeností

3. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta



Jan Vlček je filmový architekt, který už dvacet let jezdí po České republice a vyhledává vhodné budovy pro natáčení filmů. Zná Českou republiku jako své boty. Bohumil Kartous s ním mluví v tomto Rozhovoru Britských listů o rozdílech mezi jednotlivými místy v ČR a o tom, která místa v České republice jsou nejzajímavější a nejdynamičtější. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 3. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Andrzej Duda: "Homosexualita je horší než komunismus!"

15. 6. 2020

čas čtení 2 minuty



Polský prezident Andrzej Duda se při vystoupení před nadcházejícími odloženými prezidentskými volbami zapřísahal, že "bude hájit děti před ideologií LGBT". Nenávist vůči homosexuálům bude tak zjevně hlavním tématem polských prezidentských voleb. Volby se maji konat 28. června.

Jak už jsme informovali, hlavním Dudovým oponentem je liberální primátor Varšavy Rafał Trzaskowski a z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že oba zřejmě dostanou v druhém kole  stejný počet hlasů. Trzaskowski podporuje práva LGBT komunity.

29864

Nejen pro některé „milionové chvilky“ je nutné navíc také jedno „vlajkové“ upozornění!

15. 6. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 1 minuta

Takže především: na jednom barevném snímku z poslední manifestace „milionových chvilek“ (dostupném na internetu) bylo možné vidět, že manifestanti tam nesli vlajku jako státní symbol jakoby naruby; a tedy při pohledu shora (nebo zezadu směrem vpřed) v opačném pořadí bílého a červeného pruhu, než jak to má být. Jinak řečeno: je-li vlajka nesená ve vodorovné poloze, má být při pohledu jaksi zezadu směrem vpřed vlevo bílý pruh a vpravo červený pruh; a klín v té vzdálenější polovině té vlajky.

Rozhovor Britských listů 287. Brexit bude ekonomická katastrofa

29. 5. 2020

čas čtení 1 minuta



"'Británie může být po brexitu opět velká,' Válím se smíchy v závějích. Evropská unie pro nás, kteří jsme zažili různé okupace, je obranou svobody," říká v tomto Rozhovoru Britských listů, vedeném s Janem Čulíkem, sedmaosmdesátiletý český honorární konzul v Edinburku dr. Paul Millar. V tomto rozhovoru se mluví o politice, jednak britské (brexit bez dohody v důsledku jednání anglických vládních maniaků, jako je Boris Johnson, opět hrozí) a také se zmiňuje pan doktor Millar o Václavu Klausovu starším, Václavu Havlovi a Miloši Zemanovi. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 29. května 2020.

Předchozí rozhovory s dr. Millarem:



Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Prosím, neignorujme mladé lidi trpící depresí

15. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Dnes jsem se ponořila strašně hluboko do starejch záloh souborů a dostala jsem se víc jak třináct let zpět, ke čtrnáctiletý Máje, píše Marie Salomonová. První srozumitelnější svědectví o mojí první epizodě deprese jsem tenkrát napsala v dopise nejlepšímu učiteli dějepisu panu Sokolovi.

Na začátku mu vysvětluju, že to píšu právě jemu proto, že nás jako žáky bere takové, jací jsme a přistupuje k nám jako k rovnocenným partnerům. Popisuju, co se mi děje v hlavě a jak vnímám svět. Na konci píšu, že kdyby se mi náhodou něco stalo, tak chci, aby aspoň někdo věděl, proč.


Rozhovor Britských listů 286. Cítím se být honorárním Skotem

27. 5. 2020

čas čtení 1 minuta



Proč byl generál Čepička, Gottwaldův zeť a ministr obrany za stalinismu, tak dlouho na záchodě?  Jan Čulík znovu hovoří s dr. Paulem Millarem, sedmaosmdesátiletým honorárním konzulem České republiky v Edinburku o jeho zkušenostech z vojenské služby v Československu v padesátých letech, o životě ostrakizovaného občana se špatným kádrovým původem v Československu a o uspokojující dlouholeté vědecké kariéře jeho i jeho manželky ve skotském Edinburku. Je to poučení, jak hloupý byl československý komunistický režim, který bránil realizaci svých nadaných občanů, po nichž západní země v rámci odlivu mozků z Československa okamžitě chňaply. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 27. května 2020.

Předchozí rozhovor s dr. Millarem "Narodili jsme se v blbé době" ZDE

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Anglie Borise Johnsona: V Londýně v sobotu na policii útočili ultrapravičáci

13. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Snad nejhnusnější scénou londýnských ultrapravicových nepokojů je tento idiot, močící těsně vedle památníku policisty Keithe Palmera, který byl zavražděn při ochraně parlamentu před teroristickým útokem:

Nedělní ultrapravicová žumpa Daily Mail se pokrytecky ptá, "kam zmizela tolerantní Británie, kterou jsme milovali?" No vy jste ji zničili, vy pseudonovinářští darebáci, systematickým vyvoláváním nenávisti, jak je vidět z vašich titulních stran:



From the 1st of January you will all be living in the country that these ppl "won" back. Led by their choice of political party. https://t.co/UfEdoOMAbh

— 𝙈𝙖𝙧𝙞𝙤𝙣 (@pickledpuffin) June 13, 2020




Komik David Baddiel: Co ti pitomci vlastně chtějí?


Zdraví nacisticky vztyčenou pravicí u cenotafu. Navzdory tomu, že je sochy naučily veškerou historii, kterou by měli znát, jsou tak trochu zmatení.

Novinář Peter Geoghean: Jsem šokován, že den poté, co premiér Johnson zveřejnil svou trumpovskou sérii tweetů bojuje ultrapravice s policií v londýnských ulicích. Šokován.

Fotografie roku? Černý aktivista z Black Lives Matter nese zraněného ultrapravičáka k sanitce:



Rozhovor Britských listů 285. Česká novinařina je v troskách

22. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta



Mainstreamová česká média v těchto dnech řeší především údajnou aféru ruských špionů, kteří měli plánovat ricinem usmrtit některé české politiky. Zaprvé, je to skutečně zpráva, nebo mámení, a zadruhé, je toto opravdu to nejdůležitější, čím by se měla v současnosti zabývat média v ČR? Ta, jak se zdá, vůbec nepochopila, že se svět změnil a že v dosud obdivovaných Spojených státech vládne stejný maniak s diktátorskými tendencemi jako v Rusku či v Číně. Na toto a další témata hovoří Jan Čulík s Danielem Veselým, Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 22. května 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Hospodaření OSBL za květen 2020

8. 6. 2020

čas čtení 1 minuta

V květnu 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 57 283.03 Kč,  výdaje byly 64 731,50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
24143