Rozhovor Britských listů 290. Přežije letecký průmysl?

8. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta



Koronavirová krize měla katstrofální dopad na leteckou dopravu. Vzpamatuje se z toho letecký průmysl nebo ne? Budou po koronavirové krizi letenky dražší nebo levnější než dnes? Měl by stát sanovat firmy jako Smart Wings a pokud ano, tak jak? O těchto tématech hovoří Bohumil Kartous s Martinem Štulajterem, ředitelem letecké společnosti Air Explore. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od čtvrtka 11. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 289. Krize a protesty v USA

5. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta



O krizové, chaotické situaci v USA v obecném politickém a ekonomickém kontextu hovoří Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů s performerem a grafickým umělcem Milanem Kohoutem, který žije a pracuje v americkém Bostonu. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Na Staroměstské náměstí patří maršál Koněv!

10. 6. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

Nelíbí se mi ideologické kulturní války, ať už jde o výraz intenzivního rituálního doprdelismu poinvazních normalizačních kolaborantů z osmdesátých let, kteří v osmdesátých letech, ač je o to nikdo nežádal, postavili v Praze 6 sochu generála Koněva - mimochodem, proč dnešní čeští komunisté neustále hájí Rusko, když je to otevřeně ultrapravicový stát, proti němuž by měli jako socialisté vášnivě protestovat, asi jako kdysi proti Pinochetově Chile? - ani úporná hysterie, která vnutila převážně ateistickým obyvatelům Prahy ahistorickou "rekonstrukci" - Mariánský sloup, který byl zjevným, důrazným signálem drtivého vítězství absolutistického, katolického Rakouska nad zoufale poraženým, zničeným, do země zadupaným občanským, měšťanským a tolerantním protestanským českým královstvím. Jan Fingerland, na jehož komentář výše souhlasně upozorňuje JIří Pehe, poukazuje na to, že se v pomníkových válkách chováme jak blbci - a právem ironicky uzavirá, že bychom Koněvovu sochu měli taky umístit na Staroměstské náměstí, abychom tím signalizovali, jak pomníkové války vořeme.

Ovšem pomníkové kulturní války nejsou v těchto dnech jen českou prerogativou. Po vraždě černocha George Floyda americkou policií v Minnesotě se po světě virálně rozšířily protesty proti utlačování a diskriminaci nebělochů - které často na sebe berou nenápadnou, jen implicitní, přesto nesmírně pohrdavou a neférovou formu. Po světových rozhlasech a televizích slyšíme svědectví nejrůznějších nebělochů, kteří se celý život, od útlého mládí, musejí vyrovnávat s diskriminací.

V ČR to ovšem nevedlo k úvahám nad drsnou rasistickou diskriminací Romů, v posledních letech i muslimů a uprchlíků, kteří jsou šmahem dehumanizováni. Výzva, aby se lidé káli nad případy zavražděných Romů v České republice, zdá se, zůstala bez odezvy.


Koněvova socha by měla stát u pitevny na Albertově

10. 6. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Kvůli nerudovské otázce spojené s odstraněnou pražskou Koněvovou sochou se v poslední době objevuje řada návrhů - včetně toho například, že pokud by se Rusko konečně začalo chovat jakžtakž slušně, mohlo by si ji odvézt. - Já se však přece jen domnívám, že optimální umístění pro monument Ivana Stěpanoviče by rozhodně představoval parčík po pravé straně pitevny Ústavu soudního lékařství na Albertově.

Trump si vymyslel, že policejní útok na penzistu "byla provokace Antify"

10. 6. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Donald Trump si bez důkazů vymyslel, že pětasedmdesátiletý muž, který skončil v nemocnici poté, co ho policisté v městě Buffalo shodili na zem, je zřejmě "provokatér z Antify" a incident byl "provokace". Odborníci v USA Trumpa upozornili, že žádná "Antifa" jako organizace neexistuje.

Dva policisté z Buffala byli obžalováni z fyzického útoku proti penzistovi poté, co z videa vyplynula, že shodili na zem Martina Gugina, pětasedmdesátiletého katolíka a dlouholetého mírového aktivistu, takovou silou, že se při pádu vážně zranil na zátylku.

Guiginův právní zástupce Kelly Zarcone sdělil v úterý v televizi, že důchodce už byl propuštěn z jednotky intenzivní péče, ale "je stále v nemocnici a potřebuje klid".

"Martin byl vždycky pokojným aktivistou, protože mu záleží na dnešní společnosti, zdůraznil Zarcone. "Nechápeme, proč by prezident Spojených států proti němu činil tak temná, nebezpečná a nepravdivá obvinění."

Trump to opakoval z ultrapravicové televizní stanice One America News Network, která je známá šířením nepravdivých konspiračních teorií.


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Nesmyslně zatčení demonstranti v New Yorku jsou zadržováni za děsných podmínek

10. 6. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Demonstranti v New Yorku, kteří byli z nesmyslných důvodů zatčeni a jsou vězněni už 48 hodin, jsou zadržováni za "děsivých" podmínek bez roušek, bez jídla a bez vody, konstatují právníci.

Do čtvrtka bylo v New Yorku zatčeno více než 2000 lidí - pětina všech zatčených v USA. Jsou obviněni, že se protivili zatčení, že se chovali neukázněně a že porušili zákaz vycházení, který byl nyní už zrušen.

Právníci poukazují na to, že newyorská policie nezveřejnila počet zatčených, a že zatčeným upírá právo na telefonát, takže se jejich přátelé a příbuzní obávají, co s nimi je, zda jsou naživu.

Policisté nenosí roušky a zatčeným jejich roušky zkonfiskovali. Zatčení jsou nacpáni do špinavých policejních cel bez sociálního distancování.

Mnozí demonstranti byli zatčeni za naprosté pitomosti. Na některé se policisté prostě vrhli, zatímco demonstranti klečeli na ulici, strhli je na zem a dali jim pouta. Jeden demonstrant byl zatčen proto, že si stoupl na trávník, aby mohl lépe natáčet.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

O čertově kopýtku autoritářského rebelování

10. 6. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

V reakci na čínské výhrůžky svému předchůdci výslovně vyžádané Hradem se předseda Senátu Miloš Vystrčil rozhodl pro cestu na Tchaj-wan ZDE. Tedy do země, jíž dolní sněmovna parlamentu odmítla byť i jen poděkovat za humanitární pomoc poskytnutou ČR v době pandemie ZDE. - V kauze ricin, v níž mohlo jít o potenciální ohrožení tří českých politiků via мокрое дело, zase obvyklý podezřelý Vojtěch Filip reaguje na vypovězení ruských "diplomatů" výzvou k odvolání ministra zahraničí ZDE.

Vystrčilova cesta na Tchaj-wan

10. 6. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta


K diskuzím o plánované cestě bývalého předsedy Senátu Kubery na Tchaj-wan jsem se nevyjadřoval a nesdílím dodnes žádnou vyhraněnou pozici. Čínu považuji za totalitní stát, který nám chce diktovat. Ale stejně tak si myslím, že je dobré uznávat politiku jedné Číny a udržovat s Čínou, pokud je to možné, obchodní vztahy.

Mezitím v Absurdistánu 131:

Nedělejte víc, než musíte. Koronavirus se šíří a někteří poslanci jsou rovnější než jiní

10. 6. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

V poslední kapitole tohoto seriálu  jsem se vysmíval zprávě Polské ligy proti difamaci, že za drahé peníze (přímo z kapes daňových poplatníků) připravila analýzu ohledně existeence polských prvků ve filmech, streamovaných čelnými platformami. Zjištěním této analýzy totiž bylo, že v drtivé většině filmů není o Polsku ani zmínka. To bylo všeobecně zesměšněno, ale kritici obdrželi  reakci, "když se vám to nelíbí, vyrobte si svoje". A taky že ano. Dr. Marcin Napiórkowski z Ústavu polské kultury na Varšavské univerzitě požádal o crowdsourcing (informace od veřejnosti) a zpráva byla hotova do 48 hodin.  A nestálo to ani korunu. Hlupáček. Cožpak on nechápe, že jediným účelem té původní analýzy bylo pro kamarády strany Právo a spravedlnost dostat větší finanční částku ze státních peněz, ne zjistit nějaké skutečné informace?

Průlběžné zpravodajství:

WHO: Není pravda, že asymptomatičtí nositelé nákazy koronavirus nešíří

10. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

 
 - Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  10.6. bylo v ČR registrováno  9751   nakažených, v nemocnici bylo 117 osob a 328 osob zemřelo.  Hodnota R v ČR se zvýšila na 1.1, což hrozí exponenciálním šířením nákazy. ZDE


- Dr Maria Van Kerkhove opravila svůj výrok, že osoby, nakažené koronavirem, které nemají příznaky, nákazu nešíří. Informovala, že z modelů vyplývá, že se nákaza šíří od 40 procent nakažených osob, které nemají příznaky nemoci.

- Šíření koronaviru "je silně spojeno s velkou mírou letecké dopravy", konstatuje studie Institutu pro ekonomiku a mír (IEP). Studie jmenovala Británii jako typický příklad, kde velké množství domácích i mezinárodních letů rozšířilo infekci.

- Pokud by nákaza koronavirem poskytovala trvalou imunitu, vzniklo by na světě nové třídní rozdělení - na svobodné lidi s imunitou proti koronaviru a na ostatní. Na Floridě chodili někteří lidé na mejdany s nakaženými s cílem právě získat imunitu. Potíž je, že tohle zřejmě budou právě dělat chudí lidé, aby si udrželi či získali zaměstnání - a zvýší to společenskou nerovnost. ZDE 

- OECD: Nejpostiženější ekonomikou koronavirem bude Británie. Pokud dojde k druhé vlně, britská ekonomika se letos zmenší o 14 procent, jinak o 11,5 procenta. ZDE 

- V důsledku koronavirové epidemie stoupne v Británii zřejmě počet pacientů, čekajících na ošetření či operaci v nemocnici, do Vánoc na 10 milionů.

- Neuvěřitelně, britská vláda nedokázala zorganizovat návrat dětí do škol, který se měl uskutečnit 1. června. Reportéři informují, že sílí mezi konzervativními poslanci nespokojenost s Borisem Johnsonem, který se v koronavirové krizi chová nekompetentně. Pravičáci chtějí otevření ekonomiky, vadí jim, že Johnsonova vláda trvá na sociálním distancování 2 metrů, což brání otevření hostinců a restaurací, zuří (chtějí to snížit na 1 metr), že právě teď, až po třech měsících, zavedla britská vláda pro lidi přijíždějící do země čtrnáctidenní přísnou karanténu, jsou šokováni, že se Johnsonově vládě stále nepodařilo vytvořit testovací a sledovací systém nakažených.

- Brazílie v úterý obnovila zveřejňováni koronavirových statistik na oficiálních vládních stránkách poté, co to nařídil Nejvyšší soud.

- Skupina členských zemí EU požaduje, aby byly zvýšeny zdravotnické zásoby léků i zařízení.

- Epidemie v Mexiku se blíží k vrcholu infekcí. Počet potvrzených nákaz je tam vyšší než 120 000 a počet úmrtí dosáhl 14 000. Mexiko přesto začíná otevírat svou ekonomiku.

- Od začátku koronavirové krize výrazně stouplo v Jižní Americe množství násilí páchaného proti ženám.

- Svět kvůli koronavirové pandemii ohrožuje nejhorší potravinová krize za posledních padesát let, varuje OSN.

- Počet nadbytečných úmrtí (ve srovnání s průměrem z posledních let) v Británii během koronavirové karantény dosáhl 63 000. ZDE 

- Soudce od Nejvyššího soudu v Brazílii nařídil Bolsonarovi, aby znovu začal zveřejňovat kompletní statistiky o nákazách a úmrtích COVIDEM-19.

- Nejméně 600 úmrtí v severonigerijském městě Kano během jediného týdne v dubnu bylo způsobeno nezjištěným ohniskem nákazy koronavirem, oznámilo nigerijské ministersetvo zdravotnictví.

- Jednadvacet amerických států zaznamenalo výrazný nárůst infekcí. ZDE    Počet infekcí v  USA se blíží 2 milionům, počet registrovaných úmrtí na koronavirus dosáhl 110 454.

- Pětapadesátiletý prezident Burundi Pierre Nkurunziza zemřel zřejmě na koronavirus. Úřady to charakterizovaly jako infarkt.  ZDE  

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Do posledních výstřelů

10. 6. 2020 / Pavlína Antošová

čas čtení 4 minuty

 Foto: Farář Josef Štemberka

Dnes, 10. června, je památka obětí vyhlazení Lidic.

O hromadné popravě na zahradě Horákova statku v Lidicích se dochovaly poměrně rozsáhlé nacistické výpovědi. Všechny skutečnosti v nich zahrnuté vzbuzují úctu k lidickým mužům. A smutná svědectví obsahují i zmínky o tom, že dva z představitelů obce – farář a starosta – padli pod výstřely popravčí čety až mezi posledními. Dva dobří, nanejvýš pozoruhodní lidé, a přitom navzájem výrazně odlišní.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Nevěřte konspiračním teoriím: Vědci vědí, že COVID-19 nebyl vytvořen v laboratoři

9. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

 

I některá bulvární, lživá česká média převzala "zprávu" z Daily Telegraphu, novin, které dávno přestaly být seriozním deníkem (drasticky se jim propadá čtenost, protože čtenáři to vědí), že bývalý šéf britské rozvědky MI6 Richard Dearlove si myslí, že COVID-19 vyrobili čínští vědci.

To i další obdobné konspirační teorie jsou nesmysl, píše Peter Daszak, ředitel EcoHealth Alliance, neziskové organizace, která analyzuje pandemie a snaží se jim preventivně zabraňovat.

Její pracovníci strávili posledních 15 let prací v Číně, kde analyzují skupinu virů, z nichž vznikla nemoc SARS a nyní COVID-19. Brali vzorky od více než 16 000 netopýrů a dokázali, že SARS vznikl ze skupiny koronavirů, které šíří tzv. podkovitoví netopýři, jichž v jižní a centrální Číně existují spousty a kteří se běžně prodávají na čínských mokrých trzích. Nalezli viry příbuzné SARS, které dokázaly v laboratoři infikovat lidské buňky, způsobovat nemoce u laboratorních zvířat a  vyhýbat se lékům a vakcínám, které nás mají chránit. Spolupracovali s vědci, kteří vytvořili zásadně důležitý lék Remdesivir, a ukázali, že je proti lidským koronavirům efektivní.

Větší chaos jsme ještě nezažili. Kde najdeme odpovědi, vládo?

9. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

Co věta, to perla. Vláda jedná chaoticky, desetitisíce lidí v republice trpí nejistotou. Spolek Společně Brno se proto rozhodl připojit k celorepublikovým protestům Vy ještě nemáte dost?!, které pořádá spolek Milion chvilek pro demokracii. Proběhne 9. 6. od 18 hodin na náměstí Svobody.


“Bizarnější chvíle jsem ve svém životě zažila snad jen na koncertě Evy a Vaška,” vysvětluje zaměření brněnského protestu Hana Strašáková ze spolku Společně Brno. “Jeden den je oznámeno, že se rozvolňují opatření a shromažďovací právo nám tedy umožňuje se za dodržení určitých hygienických podmínek shromáždit. Další den vyjde najevo, že ministerstvo zdravotnictví si narozdíl od ministerstva vnitra myslí něco jiného a shromáždění omezí na počet do 500 osob. Další bizáry a chaotická nařízení se děly po celou dobu nouzového stavu. Už jsem jen čekala, kdy ministr Vojtěch začne své proslovy zpívat a Radek Vondráček mu k tomu bude hrát na kytaru.”

Trumpovo lhaní nyní americkým voličům ukazuje, že se stará ne o USA, ale jen o sebe

9. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

Poradci prezidenta Trumpa hovoří o tom, že Trump vážně uvažuje, že pronese v televizi projev k národu o rasismu a národní jednotě. Až se přestanete chechtat, zauvažujte o vážné věci: Ukazuje to, do jak obrovské míry Trump nedokáže interpretovat, co se v současnosti v Americe děje, a může to pro něho mít fatální důsledky.

Trumpova neschopnost číst, co se děje, odhaluje Trumpovu zranitelnost, zvýrazněnou seismickými událostmi posledních měsíců - pandemií, hospodářskou krizí a nyní vlnou občanské aktivizace, jaké země nebyla svědkem přes půl století, píše v deníku Washnigton Post Greg Sargent.

Uzamčení evropských zemí zabránilo úmrtí 3.1 milionu osob

9. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

 - Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  9.6. bylo v ČR registrováno  9697   nakažených, v nemocnici bylo 117 osob a 328 osob zemřelo.  Hodnota R v ČR se zvýšila na 1.1, což hrozí exponenciálním šířením nákazy. ZDE

- Uzamčení zemí v důsledku pandemie zabránilo v Evropě úmrtí do začátku květnu až 3.1 milionu lidí, konstatují vědci z Imperial College v Londýně. Jen v Británii by bez uzamčení země zemřelo 470 000 osob. Počet nákaz byl uzamčením zemí snížen o 81 procent a ve všech zemích míra nákazy R poklesla pod číslo 1. Číslo R menší než 1 znamená, že jeden nakažený nakazí méně než 1 člověka. Nad číslo 1 se nákaza šíří exponenciálně. Do 4. května bylo nakaženo v Evropě asi 12-15 milionů lidí, nejvíce v Belgii (8 procent), v Norsku jen 0,46 procent a v Německu 0,85 procent. V Británii bylo podle článku v časopise Nature nakaženo 5,1 procent populace. Země jsou velmi daleko od státní imunity. Na to by muselo být nakaženo cca 70 procent obyvatelstva.

- Globální počet infekcí přesáhl 7 milionů osob. Oficiální počet mrtvých je 404 304. Obě čísla jsou podhodnocená.

- Brazilské ministerstvo zdravotnictví snížilo počet nových úmrtí na COVID-19 v neděli o 857, protože ultrapravicový prezident Bolsonaro chce méně než tisíc úmrtí denně. V neděli uvedlo ministerstvo, že za posledních 24 hodin zemřelo v Brazílii na koronavirus 1382 osob, posléze ten počet snížilo na 525. V pondělí informoval list Estado de S.Paulo, že počet byl snížen, protože Bolsonaro chce méně úmrtí než tisíc denně. V Brazílii dosud zemřelo na koronavirus 36 455 osob a bylo nakaženo 691 758 osob.

- Polsko od úterka uzavře na tři týdny 12 uhelných dolů ve snaze omezit šíření koronaviru. Téměř 20 procent případů nákazy koronavirem v Polsku je mezi horníky.

- Moskva končí své uzamčení.

- Světová zdravotnická organizace varuje před absencí ostražitosti. Světová pandemie koronaviru se zhoršuje. V neděli byl globálně zaznamenán největší denní nárůst infekci (136 000), především v severní a v jižní Americe. "I když se situace v Evropě zlepšuje, globálně se zhoršuje," varoval šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

- Protirasističtí demonstranti by měli nosit roušky, varoval šéf Světové zdravotnické organizace.

- Filipíny neotevřou školy bez vakcíny.

- Jihoafrická republika zaznamenala 50 879 infekcí a 1080 úmrtí. Je to největší počet infekcí v Africe a druhý největší počet úmrtí po Egyptě.

- Světová zdravotnická organizace vydala matoucí zprávu. Rozšířila ji americká televize CNBC. Podle Světové zdravotnické organizace lidé nakažení koronavirem, kteří nemají žádné příznaky nemoci, málokdy někoho nakazí. Potíž je, že zpráva nevyjasnila, že se to týká jen lidí, u nichž se NIKDY neprojeví žádné příznaky. Osoby, které jsou nakaženy koronavirem, ale příznaky se u nich JEŠTĚ neprojevily, jsou šiřiteli nákazy.

- V Los Angeles se zvyšuje počet infekcí: 

- Trump do čtrnácti dnů začne organizovat předvolební shromáždění, bez ohledu na pandemii. Brad Parscale, šéf Trumpovy předvolební kampaně, konstatoval: "Uvidíte zase takové obrovské davy a takové nadšení, o jakém se uspávači Bidenovi může jen zdát." ZDE 

Podrobnosti v angličtině ZDE
Předchozí průběžné zpravodajství ZDE  

Bolsonarova zbraň proti COVIDU-19: Utajit počty nákaz a mrtvých

9. 6. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 

Brazílie je země s velmi vysokým počtem obětí koronaviru. Horší než v Brazílii je to jen ve Spojených státech. Brazílie má více než 10 procent všech případů nákazy na světě. Celkem 700 000 nákaz a téměř 40 000 mrtvých.

Univerzita Pelotas zveřejnila studii, která dokazuje, že reálné počty jsou ve skutečnosti téměř osmkrát vyšší, protože registrační systém nákaz a úmrtí brazilského zdravotnictví je chaotický a rozbitý.

Tak se prezident Jair Bolsonaro rozhodl, že nechce oficiální zprávy, které informují, že každý den umírá tisíc lidí.

Jedině masové nepokoje přinutí mocné jednat

9. 6. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Bouře občanské nevole proti rasisticky motivovanému policejnímu násilí, která zachvátila Spojené státy, se přelila do řady významných západních, asijských i afrických měst. Leckde se nyní ostře spílá policejní zvůli. Zdá se, že jedině masové nepokoje represivní státní byrokracii v USA rozhoupaly k činu: nejdříve na demonstranty poštvala policii, která se mnohdy chovala jako zuřivé paramilitární komando, a pak hrozila nasazením armády, jako kdyby si americká města spletla s bitevní zónou. Trumpův Bílý dům v silně polarizované zemi systematicky rozdmýchává konflikt, protože jeho obliba klesá. A pouze vytrvalý tlak zdola doprovázený i výbuchy násilné frustrace a nihilismu, kdy hoří budovy a policejní vozy, dokáže politický establishment vyděsit a přimět k reakci. 

30537

Navzdory protestům, americká policie stále zabíjí 1000 lidí ročně

9. 6. 2020

čas čtení 2 minuty


V roce 2015 vznikla ve Spojených státech vlna protestů proti zabíjení občanů policií. Demonstranti protestovali v Chicagu, v Baltimore a okupovali celé týdny prostor před jednou policejní stanicí v Minneapolis. Demonstranti opakovaně protestovali v městě Ferguson v Montaně, kde bělošský policista usmrtil černošského teenagera. Znovu to vyvolalo celonárodní debatu o používání síly a o tom, jak policie zachází s menšinami.

Washington Post tehdy začal počítat, kolik lidí policie střelbou usmrcuje. Do konce roku 2015 policisté usmrtili téměř 1000 lidí.

Policie v Minneapolis prořezala pneumatiky automobilů demonstrantů, novinářů a zdravotníků

9. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta

Někteří demonstranti, novináři a zdravotníci v městě Minneapolis nemohli po nedávných protestech odjet. Kdosi rozřezal pneumatiky jejich automobilů.

Mnozí se domnívali, že to udělali demonstranti. Z videozáznamů však vyplývá, že to byla policie:


Přichází sociální a ekonomická katastrofa. Jak budeme reagovat?

8. 6. 2020

čas čtení 3 minuty



Británie, stejně jako celá řada další zemí, čelí v důsledku uzamčení země hospodářské katastrofě. Postihuje to lidi, kteří dosud vždycky pracovali - často na volné noze. John Harris v deníku Guardian upozorňuje, že středostavovští občané v médiích a na sociálních sítích si neuvědomují, co se děje, a zabývají se podružnostmi. Postiženi jsou řemeslníci: elektrikáři, malíři, opatrovnice dětí.  Samozřejmě lidé pracující v restauracích, v hotelích, v turistickém sektoru a mnoho dalších. Tito lidé nikdy dosud nebyli nezaměstnaní a netuší, kam se obrátit.

Naprosto tytéž problémy hrozí v České republice. Částečně na ně reaguje hnutí Milion chvilek za demokracii. Měli bychom se nad nimi vážně zamyslet stejně jako anglický komentátor.

Fascinuje mě, že když požádáme o pomoc instituce či nevládní organizace, které by měly pomoci lidem, kteří jsou v ČR v opravdovém průšvihu, neozve se nikdo. Hlavně, že se řeší blbosti jako Mariánský sloup, Koněvova socha či údajní traviči z Ruska. (JČ)

Harris pokračuje:

Je něco opravdu podivného, když v severní Anglii o tomhle mluvíte s lidmi, a pak se podíváte na sociální sítě, kde najdete názory téměř na všechno, ale na tuhle krizi ne. Jde o dva naprosto oddělené světy.

Kamikadze po česku

8. 6. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

I šedá eminence polské nacionalistické politiky Jaroslaw Kaczyński dávno vyhlásila podporu členství v EU za vlasteneckou povinnost. Polská vláda s opozicí soupeří o to, kdo bude více proevropský a státní média jásají nad sumami z evropského rozpočtu, které Polsko dostane. Naproti tomu Babišistánu, jehož veškeré aliance se nyní ztenčily na orbánovské Maďarsko utápějící se ve sto let starých křivdách, zásadně vadí celá evropská koncepce postpandemické solidarity s jižním křídlem unie.

Rozhovor Britských listů 288. Zvedáme se v ČR z deprese, ale se zkušeností

3. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta



Jan Vlček je filmový architekt, který už dvacet let jezdí po České republice a vyhledává vhodné budovy pro natáčení filmů. Zná Českou republiku jako své boty. Bohumil Kartous s ním mluví v tomto Rozhovoru Britských listů o rozdílech mezi jednotlivými místy v ČR a o tom, která místa v České republice jsou nejzajímavější a nejdynamičtější. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 3. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Vy ještě nemáte dost?!

8. 6. 2020

čas čtení 5 minut

Tisková zpráva

MILION CHVILEK PRO DEMOKRACII USPOŘÁDÁ V ÚTERÝ 9. 6. NA 150 PROTESTNÍCH AKCÍ PO CELÉ REPUBLICE

  Podtitul akcí: Vy ještě nemáte dost?! 

V úterý 9. 6. vyjádří lidé po celé republice svůj nesouhlas se zneužíváním moci a koronavirové pandemie k prosazování osobních zájmů Andreje Babiše. Protesty se uskuteční nejen v Praze, ale také na dalších 145 místech po celé zemi - viz SEZNAM.


V Praze na Staroměstském náměstí se protest uskuteční od 18 hodin. Organizátoři jej z bezpečnostních důvodů omezí na pouhých 500 účastníků, pro něž bude vyhrazen koridor ze zábran a pásek. Lidé, kteří se na akci nevejdou, budou moci vyjádřit svůj názor individuálně.

Průběžné zpravodajství:

Epidemie samoty: Desítky obětí koronaviru byly doma nalezeny mrtvé až po čtrnácti dnech

8. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

 - Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  8.6. bylo v ČR registrováno  9628   nakažených, v nemocnici bylo 118 osob a 327 osob zemřelo.  Hodnota R v ČR je opět 1, což je alarmující. ZDE

- V mnoha případech byly mrtvoly obětí koronaviru nalezeny, až po čtrnácti dnech, až když se už začaly rozkládat. Aktivisté poukazují na to, že to varovně poukazuje na zranitelnost izolovaných starších lidí žijících o samotě a na riziko velkého množství pacientů, kteří se bojí jít do nemocnice či k lékaři, aby se tam koronavirem nenakazili. ZDE 

- Boris Johnson odmítl jakkoliv podpořit imigranty, kteří v důsledku pandemie přišli o zaměstnání, nemají žádný příjem a jako imigranti jsou v Británii diskriminováni a nemají přístup k žádné sociální podpoře. Jde o statisíce lidí. ZDE

- Brazílie přestala na příkaz ultrapravicového prezidenta Bolsonara zveřejňovat údaje o počtu nákaz a mrtvých na koronavirus. Brazílie má nyní druhý největší počet nákaz, 672 846 a zaznamenala 35 930 úmrtí. ZDE

- Počet nákaz v USA se blíží 2 milionům. Spojené státy mají největší počet nákaz a úmrtí globálně, 1 931 850 potvrzených nákaz a 110 141 úmrtí.

- Globální registrovaný počet mrtvých na koronavirus je 401 564. Počet nákaz se blíží 7 milionům.

- Polsko v sobotu zaznamenalo 575 nových nákaz. Celkový počet nákaz v Polsku je 26 561, celkový počet mrtvých 1157. V sobotu zemřelo v Polsku 16 osob. Zvýšení počtu nákaz je spojeno s ohniskem nákazy v uhelných dolech ve Slezsku.

- Indie zaznamenala v neděli  9971 nových nákaz. Celkem má Indie 246 628 nákaz, 6929 osob zemřelo.

- Itálie zaznamenala 197 nových nákaz, většinou v Lombardii. Za posledních 24 hodin v Itálii zemřelo 53 osob.

- Saúdská Arábie registruje 101 914 potvrzených nákaz. V neděli zaznamenala 2045 nových nákaz.

Podrobnosti v angličtině ZDE
Předchozí průběžné zpravodajství je ZDE

Rána na solar plexus transatlantické smlouvy

8. 6. 2020

čas čtení 6 minut

Přední německý politik navrhl zbavit se amerických jaderných zbraní. Dva poradci amerického prezidentského kandidáta Joea Bidena, Michelle Flournoyová a Jim Townsend, tvrdí, že udělat to by znamenalo výrazně oslabit NATO i Německo.

Případný přesun amerických vojsk z Německa do Polska nemá co dělat s Trumpem

8. 6. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Bylo by chybou spojovat úvahy o případném přesunu amerických jednotek z Německa do Polska se zničujícím dopadem, který má na americko-německé vztahy působení zcela neseriózního Donalda Trumpa v nejvyšší mocenské funkci Spojených států amerických. Jakkoliv osobní rozměr politiky nelze popřít a osobní chemie mezi rezervovanou pedantkou Merkelovou a hysterickým bordelářem Trumpem musí být nepochybně děsivou záležitostí, stěhování Američanů do Polska dává velmi dobrý strategický smysl - a už k němu nejspíše mělo dávno dojít.

Rozhovor Britských listů 287. Brexit bude ekonomická katastrofa

29. 5. 2020

čas čtení 1 minuta



"'Británie může být po brexitu opět velká,' Válím se smíchy v závějích. Evropská unie pro nás, kteří jsme zažili různé okupace, je obranou svobody," říká v tomto Rozhovoru Britských listů, vedeném s Janem Čulíkem, sedmaosmdesátiletý český honorární konzul v Edinburku dr. Paul Millar. V tomto rozhovoru se mluví o politice, jednak britské (brexit bez dohody v důsledku jednání anglických vládních maniaků, jako je Boris Johnson, opět hrozí) a také se zmiňuje pan doktor Millar o Václavu Klausovu starším, Václavu Havlovi a Miloši Zemanovi. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 29. května 2020.

Předchozí rozhovory s dr. Millarem:



Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 286. Cítím se být honorárním Skotem

27. 5. 2020

čas čtení 1 minuta



Proč byl generál Čepička, Gottwaldův zeť a ministr obrany za stalinismu, tak dlouho na záchodě?  Jan Čulík znovu hovoří s dr. Paulem Millarem, sedmaosmdesátiletým honorárním konzulem České republiky v Edinburku o jeho zkušenostech z vojenské služby v Československu v padesátých letech, o životě ostrakizovaného občana se špatným kádrovým původem v Československu a o uspokojující dlouholeté vědecké kariéře jeho i jeho manželky ve skotském Edinburku. Je to poučení, jak hloupý byl československý komunistický režim, který bránil realizaci svých nadaných občanů, po nichž západní země v rámci odlivu mozků z Československa okamžitě chňaply. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 27. května 2020.

Předchozí rozhovor s dr. Millarem "Narodili jsme se v blbé době" ZDE

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 285. Česká novinařina je v troskách

22. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta



Mainstreamová česká média v těchto dnech řeší především údajnou aféru ruských špionů, kteří měli plánovat ricinem usmrtit některé české politiky. Zaprvé, je to skutečně zpráva, nebo mámení, a zadruhé, je toto opravdu to nejdůležitější, čím by se měla v současnosti zabývat média v ČR? Ta, jak se zdá, vůbec nepochopila, že se svět změnil a že v dosud obdivovaných Spojených státech vládne stejný maniak s diktátorskými tendencemi jako v Rusku či v Číně. Na toto a další témata hovoří Jan Čulík s Danielem Veselým, Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 22. května 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 284. Pomůže vám v pandemii náboženská víra?

20. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta




Je Bůh zločinec, že dopouští zlo a umírání statisíců lidí na koronavirus,. když je všemocný, anebo je tomu jinak? O tom, jak zřejmě funguje víra za koronavirové pandemie a jak nás může vést k prozření, když se dostaneme mimo svou komfortní zónu, hovoří Jan Čulík s historikem a teologiem Richardem Vlasákem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 20. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 283. Koronavirus: Strategie české vlády není podložena vědeckými fakty

14. 5. 2020

čas čtení 1 minuta




Česká vláda nemá žádný epidemiologický model o možném rozšíření nákazy koronavirem českou společností a svá rozhodnutí činí na základě intuice. Žádné analýzy nejsou předkládány vládním konsorciím. "Čím méně lidé vědí, tím méně se ptají a tím více klidu máme na to rozhodovat, jak chceme," říká ekonom Daniel Münich, kterého nedávno vykázal náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula z jednání laboratorního týmu na ministerstvu zdravotnictví za to, že požaduje zveřejnění dat o koronavirové nákaze v Česku. Přitom ČR má vědce, kteří by mohli k zmapování situace výrazně přispět, vláda ČR však nevytvořila žádný vědecký tým, jaký mají snad všechny ostatní evropské země, kde jsou koronavirová data volně k dispozici. Tento Rozhovor Britských listů Bohumila Kartouse s Danielem Münichem z CERGE se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 15. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rusko: Tající permafrost je Pandořinou skříňkou

8. 6. 2020

čas čtení 1 minuta

Tání věčně zmrzlé půdy v arktických oblastech (permafrostu) mohlo být příčinou nedávného bezprecedentního úniku ropných produktů, který zasáhl ohromné části arktických řek. Toto tání představuje časovanou bombu ohrožující zdraví i prostředí - a také riziko posílení globálního oteplování, napsal Jean-Philippe Chognot.

Rozhovor Britských listů 282. Proč nemá Česko pro postkoronavirovou éru žádnou strategii?

12. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík a Bohumil Kartous srovnávají v tomto Rozhovoru Britských listů postoj je koronavirové pandemii v ČR a v Británii. V Británii zemřely na koronavirus desetitisíce občanů. Země je ohromena a vede to k vážným úvahám o tom, že celý systém správy státu je špatný, neoliberalismus selhal a v budoucnosti se politikové i občané budou muset chovat jinak. K podobnému šoku v ČR nedošlo, takže se takto většinou neuvažuje a Andrej Babiš má svou volební podporu zajištěnu, takže pro postižené občany nemusí dělat nic. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 13. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 281. Koronavirus: Pomoc podnikatelskému sektoru je příliš pomalá

10. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta





O ekonomických dopadech koronavirové pandemie hovoří Bohumil Kartous s rektorkou Mendelovy univerzity v Brně Danuší Nerudovou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od neděle 10. května 2020.



Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 279. Jak se česká ekonomika proměňuje v predátorský kapitalismus

5. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta



Na rozdíl od západoevropských zemí má Česká republika jen malou vrstvičku bohatých podnikatelů. Způsobuje to oligarchizaci českého hospodářství v důsledku predátorské praxe, která připomíná daleko víc země na východ od ČR než země na západ od ČR. V důsledku koronavirové krize zřejmě dojde k výraznému urychlení tototo procesu, argumentuje Albín Sybera v rozhovoru s Janem Čulíkem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 6. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Jak pokojní demonstranti v Louisville zachránili osamělého policistu

8. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta

Policista Galen Hinshaw reagoval na žádost o pomoc předanou vysílačkou od kolegy, který se ocitl obklíčen demonstranty ve služebním vozidle. Vydal se mu sám pěšky na pomoc,  ale ocitl se brzy v mnohem horším postavení než on - protože ho nechránila ani karosérie vozidla. Když se k němu již blížil rozhněvaný dav a očekával násilí, pětice pokojných demonstrantů, kteří se do té doby sami neznali, Hinshawa ochránila vlastními těly a dostala jej do bezpečí.   

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Rozhovor Britských listů 280. Povede ožebračení lidí v ČR v důsledku koronaviru k likvidaci demokracie?

8. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta



Už v současnosti je v České republice finančně ohroženo 300 000 lidí. (Pan Buchtík do toho zjevně nezapočítává onen přibližně milion v exekuci.) V ČR bylo na přelomu roku 2019-2020 v zaměstnaneckém poměru 5,3 milionu lidí. Z nich nyní  27 procent vyjádřilo pravděpodobnost, že 20 procent bude postiženo výpadkem ekonomiky v důsledku koronaviru. 650 000 lidí v ČR má malé úspory. O těchto a dalších sociologických a demografických skutečnostech hovoří Bohumil Kartous s ředitelem společnosti STEM Martinem Buchtíkem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Stephen Colbert: Trump se nás bojí

8. 6. 2020

čas čtení 17 minut

Stephen Colbert je americká celebrita. Léta známý performer a satirik. Před pandemií vysílala kažodenně americké televize CBS jeho Late Show ze Sullivanova divadla v New Yorku, nyní - jako my všichni - vysílá Colbert na CBS své pořady z rohu jednoho pokoje svého bytu. Colbertova pronikavá, ironická politická analýza poskytuje jedinečný vhled do současné americké politické situace. Uvádíme níže český překlad části jeho pátečního pořadu - jenže je problém. Původní angličtina jiskří vtipy, založenými na místních kulturních referencích, a množstvím nepřeložitelných slovních hříček. No, tak alespoň tento odvar, v češtině. Toto video od pátku zhlédly na YouTube  tři miliony lidí (JČ):  


Proč se vláda bojí svých vlastních občanů?  To je prostý fakt. Trump se nás bojí. Z jakého jiného důvodu by umístil Bílý dům do klece proti žralokům? Jenže tentokrát je to na ochranu velkých bílých zvířat.

No, ono to není  nutně špatná věc, aby se vláda bála svých vlastních občanů. Političtí předáci by se měli zdravě obávat, aby neporušili práva svých občanů, protože ti by mohli povstat a odstranit je. V evropské historii často odstraňovali nejprve jejich hlavu.

Během posledních deseti dní se lidé veřejně scházejí a žádají vládu, aby odstranila křivdy, které je postihují. A v reakci na to se nás naši vedoucí politikové snaží zastrašovat, a tak umlčet. Nebude to fungovat. Zaprvé, vláda je příliš slabá. Jak slabá? Tak slabá, že shodí na zem starce. Jak řekl Isaac Asimov, "Násilí je posledním útočištěm těch nekompetentních." 

Zadruhé, je jich málo. Nás je víc. Je prostě příliš mnoho hlasů v příliš mnoha městech, od Havaje po Maine, všichni požadují, aby každý Američan obdržel stejnou měrou onen první vládní benefit, který nám byl kdy přislíben: Právo na život, svobodu a na hledání štěstí. A ty lidi prostě nezastrašíte.  Účelem protestů je způsobit, aby se mocní cítili nejistě a nepříjemně.

A když už mluvíme o pohodě, chtěl bych na okamžik promluvit ke kolegům ostatním bělochům - jestli smím.

Čeho se bojíte? Násilí? Tak v tom případě byste se zbavili střelných zbraní. Že přijdete o peníze v důsledku jejich přerozdělování? No tak byste zdanili bohaté, kteří platí míň než vy. Odškodného? O kolik peněz jste přišli jen letos v důsledku krimináně nekompetentního přístupu vlády k pandemii COVIDU? 

Toto hnutí, tento okamžik neskončí bez prokazatelné. kvanfitikované změny. Nové zákony, nové důsledky pro ty, kdo zneužívají své moci. Možná právě proto má naše vláda strach. Ví, že zastupitelská vláda je bezmocná bez souhlasu občanů. Jakmile o ten souhlas přijde, už není zastupitelská. 

A bílí Američané budou brzo menšinou. A to je vynikající! Naším jediným kořením jsou brambory. Poučte se z historie. Menšina nikdy nedokázala ovládat většinu, aniž by nejprve  odepřela té většině její lidskost. Čímž ztratila i vlastní lidskost.


Rozhovor Britských listů 278. Jak v Čechách potvoříme myšlenky Komenského

30. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta




Při příležitosti třistapadesátého výročí úmrtí pedagoga Jana Ámose Komenského, Evropana, hovoří Bohumil Kartous a teologem a historikem Richardem Vlasákem o Komenského vzdělávacím a filozofickém odkazu, aktuálním zrovna v nynější koronavirové krizi. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 277. Koronavirus: Chcete být chudí, nebo mrtví?

29. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta




S podnikatelem Markem Benešem hovoří Jan Čulík o nynější situaci koronavirové pandemie v České republice. Povede současná ekonomická strategie české vlády k drastické restrukturalizaci české ekonomiky tak, že většina podniků skončí v rukou hrstky domácích a zahraničních oligarchů? A proč to tak skončí a proč proti tomu nikdo nic nedělá? Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 29. dubna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Hospodaření OSBL za květen 2020

8. 6. 2020

čas čtení 1 minuta

V květnu 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 57 283.03 Kč,  výdaje byly 64 731,50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
25931