Rozhovor Britských listů 332. Amerika zešílela?

4. 11. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

V povolební ráno amerického času hovoří Jan Čulík s profesorkou Karen von Kunesovou, bohemistkou z Yale University v New Havenu, o situaci v USA po prezidentských volbách a o tom, zda se ta země kdy dokáže vynořit z konfliktů a z chaosu. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 4. listopadu 2020.

Signál z amerických voleb r. 2020? Frustrace a konflikt trvají

4. 11. 2020

čas čtení 6 minut

 

Američané si sobě i světu v roce 2016 vážně uškodili a teď v roce 2020 to udělali znovu

Hluboce pociťované stížnosti, že lidi nikdo nebere vážně a nikdo jim nepomůže, zůstávají neřešeny. Trump k nim mluvil tak jak to Biden neumí


Americké volby r. 2020 bohužel vypadají skoro úplně stejně jako ty, které tolik lidí před čtyřmi lety překvapily, píše Martin Kettle.

Předvolební průzkumy veřejného mínění byly v USA i letos úplně špatně. I jestliže Joe Biden zvítězí, znamená to, že demokraci vedli nesprávnou kampaň. Biden byl dobrý kandidát, ale kandidoval na základě přesvědčení, že hlavním tématem je koronavirová pandemie. Miliony levičáků s ním souhlasily. Avšak bělošská dělnická třída v rezavějícím pásmu států a na horním Středozápadě, která způsobila Trumpovo vítězství v roce 2016, od té doby nezměnila svůj názor. Tito lidé zvolili Trumpa ze závažných důvodů, které posléze všichni uznali: měli pocit, že jsou ignorováni, že zmizely jejich pracovní příležitosti a rozložily se jejich komunity, domnívali se, že jiní - včetně cizinců - jsou na tom daleko lépe než oni, chtěli někoho, kdo bude jejich jménem mluvit. A demokraté to přestali dělat.

Joe Biden se blíží k volebnímu vítězství, není ale zaručeno

5. 11. 2020

čas čtení 5 minut

- V Arizoně se se sčítáním snižuje procento podpory pro Bidena a Trump by mohl ještě zvítězit. V těchto volbách, pozoruhodně, získal Donald Trump více hlasů než v roce 2016. Desítky milionů Američanů pro něho hlasovaly, ačkoliv musejí vědět, že je to nekompetentní lhář a podvodník. Je to velký problém pro americkou společnost. Trumpismus zůstává mocnou silou v americké politice, varuje list Washington Post. 

- Biden zvítězil ve Wisconsinu a v Michiganu. Ve středu večer měl 264 hlasů volitelů z volební koleje, Trump měl 214.  Vítěz potřebuje 270 volitelů. - Trump se snaží soudně zabránit dalšímu sčítání poštou zaslaných hlasů v Pennsylvánii, kde jeho volební náskok rychle klesá. Pennsylvánie musí sečíst ještě milion volebních hlasů, zaslaných poštou, které jsou zřejmě především pro Bidena.

- Ve středu kolem patnácté hodiny měl Joe Biden při sčítání hlasů v Michiganu mírný náskok.

- Joe Biden už získal druhý nejvyšší počet volebních hlasů v historii amerických prezidentských voleb, asi o 2,3 miliony hlasů více než Donald Trump. Avšak v důsledku zastaralého volebního systému, spoléhající na tzv. "volební kolej", je výsledek amerických prezidentských voleb těsný.

Do středy 16 hodin středoevropského času získal Joe Biden 238 hlasů příslušníků volební koleje, Donald Trump 213. Vítěz musí získat 270 hlasů. Trump bezdůvodně vyhlásil své vítězství. Také lživě tvrdil, že volby jsou zfalšované. Volební činitelé ve Wisconsinu zřejmě zveřejní výsledky ve středu. Michigan je zveřejní zřejmě ve středu odpoledne amerického ča\su. Avšak Nevada, Georgia, Severní Karolína a Pennsylvánie zřejmě budou potřebovat několik dní na dokončení sčítání hlasů. Hlasy odeslané poštou, které ještě nebyly započteny, zřejmě většinou podpoří Bidena.

- Biden zvítězil v Arizoně, což omezuje Trumpovu cestu k vítězství. Biden by potenciálně mohl nezvítězit v Pennsylvánii a přesto vyhrát volby, pokud zvítězí ve Wisconsinu a v Michiganu. Volební účast bude zřejmě rekordní za celé jedno století, předpovídá se asi 67 procent.

- Do sněmovny reprezentantů byl zvolen republikán Lauren Boebert, který vyjádřil podporu pro hnutí šířící konspirační teorie QAnon.

- Evropští a britští komentátoři vyjadřují na Twitteru ohromení z chaosu, jaký vládne v USA - někteří se ptají "je to skutečně nějaká psychická choroba, že tolik Američanů hlasuje pro lháře, idiota a podvodníka"? Guy Verhofstadt píše, že ať se stane cokoliv, Evropa musí být soběstačná a silná. Evropští a britští komentátoři varují, že i jestliže Biden zvitězí, Trump má tak silnou podporu a Spojené státy jsou natolik rozhádané, že ta země zůstane destabilizována na mnoho let a přestává být vzorem demokracie.

- Donald Trump zvítězil na Floridě, v Ohiu a v Texasu. Není tedy vyloučeno, že zvítězí, ale klíčové státy Michigan, Pennsylvánie a  Wisconsin zůstávají příliš nerozhodné. Joe Biden vyjádřil názor, že volby vyhraje.

- Biden zvítězil v Arizoně. Znamená to, že by mohl potenciálně nezvítězit v Pennsylvánii a přesto vyhrát, pokud zvítězí ve Wisconsinu a v Michiganu. Bidenovo vítězství v Arizoně podstatně omezuje Trumpovu cestu k vítězství a jeho spojenci si toho jsou vědomi. - Guardian vysvětluje, že Arizona se obrátila k BIdenovi, protože vážně trpí globálním oteplováním. Je tam v současnosti až 46 stupňů Celsia a umírají lidé. ZDE

- Stále mohou zvítězit oba kandidáti, v této chvíli je Bidenovou vítězství stále ještě pravděpodobnější. Důležité pro Bidena je jeho vítězství v Arizoně a docela silná podpora v Georgii. Naproti tomu Trump zvítězil na Floridě a má větší podporu ve Wisconsinu, než se očekávalo. Výsledky v Michiganu a v Pennsylvánii nejsou dosud jasné. Trump zaznamenal podstatnou podporu od hispánců na texaské hranici a na Floridě, zatímco Biden pozoruhodně vítězí v jižanských státech, ale nikoliv na severním středozápadě, ani v Ohiu či Iowě.

- Trump lživě prohlásil, že volby vyhrál, a lživě tvrdil, že dochází při sčítání k "podvodům". Pohrozil, že zpochybní výsledky voleb u Nejvyššího soudu

- Zdá se, že republikáni si udrží kontrolu v Senátu.

- I ve Sněmovně reprezentantů je situace demokratů relativně slabší, i když si ji zřejmě udrží. Několik demokratů, o nichž se očekávalo, že si těsnou většinou udrží svá křesla, bylo poraženo republikány.

- Twitter umístil varování na Trumpův tweet tvrdící, že zvítězil.

Češi budou rádi, že se ten prolhaný debil nezmínil o nich. (Trump píše ve svém lživém tweetu o "Polácích", na mysli má "volby". Ty se ovšem anglicky píší "polls", ne "Poles". )

29544

Trump nemá ani na piškvorky

4. 11. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Když se včera přední konzervativní intelektuál a představitel hnutí Never Trump Bill Kristol zmínil, že nejklidnější část dne pro něj představovala návštěva zubaře, samozřejmě ještě netušil, co ho čeká dnes. Protrumpovská Fox News ráno přiznala Trumpovu porážku v klíčovém státě Arizona ("McCainova pomsta") a její volební mapka dále indikuje, že se obrací poměr sil v Trumpův neprospěch také v Nevadě a Wisconsinu. - Za předpokladu, že Joe Biden po započtení předčasně odevzdaných hlasů za pár dní zvítězí doma v Pennsylvánii, měl by vítězství s přehledem v kapse (podle Natea Silvera s pravděpodobností 85 %). Již nyní získal více hlasů, než v roce 2016 Hillary Clintonová. Právě proto Trump žvaní o svém údajném vítězství a "volebních podvodech".

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Počet hospitalizovaných v USA překročil 50 000 osob

4. 11. 2020

čas čtení 3 minuty

MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Za úterý 3.11. je registrováno 12 088  nových nákaz.Celkem má ČR registrováno 362 985 nákaz. Zemřelo 3913 osob, od včerejška je to o 259 více, hospitalizováno je 7396 lidí. 


Počet registrovaných nákaz v jednotlivých českých okresech mírně poklesl, je nyní kolem 800-900 nákaz na 100 000 obyvatel. To je však stále velmi vysoké číslo.

- Počet pacientů hospitalizovaných na koronavirus v amerických nemocnicích překročil v úterý 50 000 osob, je to nejvyšší množství za posledního čtvrt roku. Množství nákaz hrozí zahlcením amerického zdravotnictví. Pozoruhodně, jak vyplývá z průzkumu u východů z volebních místností, jen 5 procent Trumpových voličů považuje koronavirus za problém. Nejdůležitějším tématem pro ně je ekonomika.

- Sedm amerických států registruje tento týden rekordní počet hospitalizací. Missouri, Oklahoma, Iowa, Indiana, Nebraska, Severní Dakota, a Nové Mexiko.

- - V Severní Dakotě získal křeslo do místního parlamentu republikánský kandidát David Andahl (55), který 5. října zemřel na koronavirus. ZDE 

- Indie už desátý den zaznamenala méně než 50 000 nových nákaz.

K propadu Zemanovy popularity: Pandemie dokázala, že země potřebují ve svém čele skutečné státníky

4. 11. 2020

čas čtení 5 minut

 

Po čtyřech letech a po pandemii je jedna věc jasná: Je nutno znovu urychleně postavit zeď mezi televizní zábavou a politikou


Když v sobotu večer Boris Johnson oznámil v televizi, že Anglie musí zavést nový lockdown, bylo to těsně před vysíláním populárního tanečního pořadu Strictly Come Dancing, britské verze pořadu Stardance. Je jednoduché si představit, že by Boris Johnson v tomto pořadu ve flitrových šatech tančil. V tomto hypotetickém světě zůstává i Donald Trump televizní celebritou, uvádějící populární americkou "podnikatelskou" soutěž The Apprentice, protože západní demokracie se ještě nestaly rukojmími televizních celebrit, píše Raphael Behr.

Smutný konec žvanivého ouřady

4. 11. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Češi už mají dost Miloše Zemana. Polovina dotázaných v průzkumu agentury STEM/MARK uvedla, že by jeho výkon v koronakrizi hodnotili nedostatečnou. 20 % by prezidentovi dalo čtyřku. Jedničku nebo dvojku udělilo Zemanovi dohromady 14 % respondentů. 30 % dotázaných považuje samotný prezidentský úřad za nedůležitý, 46 % jej sice má za důležitý, ale nechce posilovat jeho pravomoci.

Hospodaření OSBL za říjen 2020

4. 11. 2020

čas čtení 1 minuta

V říjnu 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 60 057.20 Kč výdaje byly tentokrát  61 731.50  Kč. Zůstatek ke konci října byl 43 822.19 Kč, dále nevyhnutelně směřujeme k nule

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci říjnu 2020.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

USA: Volební noc, která sotva něco rozhodne

4. 11. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Kvůli pandemii se letos více než 100 milionů amerických voličů rozhodlo hlasovat předčasně. Sčítání poštovních hlasů například v klíčovém státě Pennsylvánie však bude podle poměrně optimistického scénáře trvat do pátku 6. listopadu. V dalších státech nebo jednotlivých okresech může pak sčítání trvat ještě déle, protože zákonný limit je relativně benevolentní.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Studie: Úbytek ledu v důsledku oteplení způsobuje další oteplování

4. 11. 2020

čas čtení 1 minuta

Úbytek obrovských mas ledu může přispívat k oteplování, které tento úbytek způsobuje, a dále zvyšovat rizika. Nová studie kvantifikuje pozitivní zpětnou vazbu na základě výzkumu dlouhodobých scénářů. Pokud by zcela vymizel letní mořský led v Arktidě, což bude zřejmě během tohoto století přinejmenším na čas splněno, může to posílit globální oteplení o zhruba 0,2 stupně.

Mladý Rakušan, který v pondělí ve Vídni střílel, podvedl své mentory z deradikalizačního programu

4. 11. 2020

čas čtení 2 minuty



Dvacetiletý Rakušan Kujtim Fejzulai, atentátník z Vídně, kterého policie zastřelila devět minut poté, co začal střílet po lidech na ulici a sedících v kavárničkách ve středu města, úmyslně "podvedl" své mentory z deradikalizačního programu, a předstíral, že se vzdal džihádismu, uvedl rakouský ministr vnitra.

Jeho oběti byli "starší pán, starší paní, mladý náhodný chodec a číšnice", informoval rakouský kancléř Sebastian Kurz, který pochválil odvahu policisty, postřeleného při útoku, který je v kritickém, ale stabilním stavu.

Vídeň, Francie: K radikalizaci mladíků dochází během pandemie. Sedí doma u počítače, nemají co dělat...

4. 11. 2020

čas čtení 5 minut

Co víme, že je katalyzátorem těchto útoků, ve Francii a nyní v Rakousku? Odborníci poukazují, že s tím má co společného karanténa způsobená koronavirovou pandemií. Mladíci po celé Evropě nemohou chodit ven, sedí doma v ložnici u laptopu a lehce se stávají obětí džihádistické propagandy. K tomu rozhovor rozhlasu BBC s odbornicí na džihádistická média z BBC Monitoringu a interview z Channel 4 News:
 
Mina Alami, odbornice na džihádistická média v  BBC Monitoring: Je nutno si uvědomit, že tento útok přichází v kontextu obrovského množství džihádistického podněcování k akci. Džihádistické servery neustále vyzývají mladé muže k útokům. Pochází to jak od Islámského státu, tak od al Kajdy. Týká se to tématu kontroverzních karikatur proroka Mohammeda, které vydal satirický časopis Charlie Hebdo a postoje francouzské vlády vůči svobodě projevu. Takže džihádisté v posledních dnech, týdnech vlastně, zveřejňují obrovské množství oportunistického materiálu. Snaží se zneužívat hněvu muslimů ohledně těchto karikatur. A v tomto materiálu se snaží džihádisté přesvědčit muslimy, že oni sami i jejich náboženství jsou terčem útoků. A pokud se muslimové nezačnou bránit silou, západní vlády je budou "i nadále urážet a utlačovat". Takže tohle je kontext těch útoků ve Vídni.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Koronavirus "ohrožuje Rusko neplodností"

4. 11. 2020

čas čtení 1 minuta

V dětství prodělané koronavirové onemocnění může vést ke snížení plodnosti a problémům s reprodukčními funkcemi v několika generacích. Tvrdí to předsedkyně výkonného výboru Svazu pediatrů Ruska Lejla Namazovová-Baranovová, všímá si Nikita Kurganov.

 17690

What matters in the Czech Republic now

3. 11. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 18 minut


As an outside observer and a journalist with experience of living in the UK, and as an analyst of the work of the Czech media, I was pointing out for many years that the institutional and the democratic structures in the post-communist Czech Republic are inherently unstable and that a major crisis could bring about their collapse. The Czech media have been unable internally to accept the principle of critical impartiality. For many years, they have just been spouting one-sided ideological messages, mostly idealising the West and the United States in particular. Recently, they have resorted to disseminating, fake news, evidently for commercial reasons, without correction.

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Imunita buněk typu T "trvá půl roku"

3. 11. 2020

čas čtení 3 minuty

MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Za pondělí 2.11. je registrováno 9241 nových nákaz.

Celkem má ČR registrováno 350 896 nákaz. Zemřelo 3654 osob, od včerejška je to o 225 více, hospitalizováno je 7486 lidí.  Za jediný den bylo hospitalizováno dalších 205 osob. 


 Imunita buněk typu T prý "u dospělých trvá šest měsíců po první nákaze". Tato imunita je podstatně vyšší u pacientů s příznaky, naznačuje vědecká studie. ZDE 

- V Polsku se počet nákaz za méně než 14 dní zdvojnásobil. Počet nákaz v Polsku v úterý přesáhl 400 000. Za posledních 24 hodin bylo registrováno nových 19 364 infekcí, trochu méně než rekord 21 897 z minulé soboty. Počet nakažených od začátku pandemie stoupl na 414 844 a celkový počet mrtvých stoupl na 6102.

- Maďarsko zaznamenalo rekordní nárůst denních koronavirových infekcí. Za posledních 24 hodin zemřelo 84 pacientů. Počet infekcí v Maďarsku stoupl o 3989 na 86 769. V Maďarsku dosud zemřelo 1973 osob.

- Německo doufá, že nový antigenový test umožní neuzavírat příbuzných pečovatelské domovy. Antigenové testy jsou levné a rychlé, ale méně přesné než standardní test PCR. Jak uvádí Michal Giboda, antigenové testy občas nezaznamenávají nákazu, když je virová nálož u nakaženého pacienta nízká. Německo má nejstarší obyvatelstvo na světě. Více než 24 milionů Němců je starších šedesáti let. V pečovatelských domovech žije asi 900 000 lidí. Dalších 2,5 milionu mladších lidí má vážné nemoce. To znamená, až až 30 procent německého obyvatelstva  z 83 milionů Němců je mimořádně zranitelné koronavirem, varovala Angela Merkelová. Německo zaznamenalo asi 550 000 koronavirových nákaz - méně než polovinu nákaz registrovaných v Británii, ve Španělsku a ve Francii. Celkem v Německu zemřelo 10 669 osob, což je ve srovnání např. s Británií také jen čtvrtina úmrtí.


V Americe nadchází den voleb - uprostřed obav nad ohrožením demokracie

3. 11. 2020

čas čtení 3 minuty



Biden požaduje obnovení tradičního charakteru USA, Trump podpořil taktiku násilného davu


Američané se připravují na volební den, jaký dosud ještě nikdy nezažili, ohrožený hrozbami manipulace a násilí a obav, že hrozí likvidace demokracie samotné.

Do pondělka ve volbách hlasovalo už 94 milionů Američanů. Je to ekvivalent 70 procent volební účasti v roce 2016, a to všechno ještě před dnem samotných voleb.

Jsou to také první americké prezidentské volby, při nichž dosavadní prezident pohrozil, že se pokusí zastavit sčítání hlasů, pokud to bude vypadat, že podle prvních výsledků během volební noci vítězí. Trump také otevřeně podpořil zastrašování, které vůči spoluobčanům páchají jeho stoupenci.

Vždycky před hlasováním ve volbách myslete na své prapravnuky

3. 11. 2020

čas čtení < 1 minuta

Vždycky ve volbách při hlasování myslete na své prapravnuky. Nevíte: Jak budou vypadat... Jakým jazykem budou mluvit... Jakého budou náboženství... Koho si budou chtít vzít... Kde budou chtít žít a pracovat... A předpokládejte, že budou chtít žít na obyvatelné planetě.


Vídeňský terorista se zřejmě na Slovensku nevyzbrojil

3. 11. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Rakouský list Heute uvádí v mezititulku svého zpravodajského článku, že vídeňský atentátník Kujtim Fejzulai pocházející z albánské menšiny v Severní Makedonii, který včera zaútočil na hlavní vídeňskou synagogu Stadttempel  a kriticky zranil jejího strážce, "kaufte Waffe in Slowakei" (koupil zbraň na Slovensku). To je však velmi málo pravděpodobné.


Útok ve Vídni

3. 11. 2020

čas čtení 6 minut

Aktualizace: Vídeňský útočník usmrtil dva muže a dvě ženy. Byl to dvacetiletý Rakušan, narodil se v Rakousku rodičům původem ze Severní Makedonie. Loni byl odsouzen za členství Islámského státu. Byl zatčen, když se vydal do Sýrie, kde se chtěl k Islámskému státu připojit. Byl předčasně propuštěn z vězení, kde měl původně setrvat až do prosince 2020 poté, co byl odsouzen na 22 měsíců. Jeho obětmi byli "starší pán, starší paní, mladý náhodný chodec a číšnice," řekl rakouský kancléř Sebastian Kurz. Pochválil policistůl, který byl při útoku postřelen a je v kritickém, avšak stabilním stavu. V souvislosti s útokem bylo zatčeno dalších 14 lidí. Rakousko, které není zvyklé na násilné útoky, je pondělním útokem zcela šokováno. Rakušané, stejně jako Němci, jsou dlouhá léta v důsledku své nacistické minulosti vychováváni proti nacionalismu. Je možné, že se to teď změní, konstatují pozorovatelé. Země si navzájem vyjadřuje solidaritu a zdůrazňuje demokracii, snášenlivost a svobodu projevu. ZDE 

Aktualizace: Rakouská policie zatkla několik lidí na adresách spojených se sympatizantem s Islámským státem, který v pondělí večer ve Vídni usmrtil nejméně čtyři lidi.

Na otázku, zda byla střelba motivována islamistickým extremismem nebo antisemitismem, Ruf uvedl, "Je jasné, že šlo o zradikalizovanou osobu, víc ale nemůžeme říci, dále vyšetřujeme."

Dva muži a dvě ženy zemřeli na svá zranění po útoku v centru Vídně, k němuž došlo několik hodin před zahájením nového koronavirového lockdownu. V nemocnicích zůstává v život ohrožujícím stavu dalších sedm lidí, 17 lidí bylo celkem v nemocnicích ošetřeno. Měli zranění způsobená střelnými zbraněmi, ale také řezné rány.

Útočníka, který měl v rukou útočnou pušku a falešnou sebevražednou vestu, policie zastřelila.

Mezinárodní akademici varují před kolapsem demokracie

2. 11. 2020

čas čtení 2 minuty



Desítky expertů na fašismus varují před globálním nebezpečím. Apelují na obyčejné občany, aby začali jednat: "Není příliš pozdě!"


Desítky historiků specializujících se na studium fašismu a autoritářství podepsaly dopis varující, že "demokracie globálně odumírá, anebo je už v plném procesu rozpadu". Akademici naléhají na občany, aby začali na ochranu demokracie jednat.

"Demokracie je nesmírně křehká a potenciálně jen dočasná. Vyžaduje bdělost a ochranu," napsali vědci v neděli ve svém dopise.    "Není příliš pozdě situaci změnit."

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Počet mrtvých překročil 1,2 milionu. Trump chce vyhodit svého hlavního epidemiologa za jeho kritičnost

2. 11. 2020

čas čtení 5 minut

MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Za neděli 1.11. je registrováno 6542 nových nákaz. (Je to pořád o hodně víc na jednoho obyvatele než například v Británii, která má šestkrát více obyvatel než ČR a v  pondělí 23 254 nákaz. Českých 6542 nákaz by v Británii bylo 39 252 nákaz. Britové se obávají, že během zimy zemře v jejhich zemi dalších 50 000 lidí.)

Celkem má ČR registrováno 341 644 nákaz. Zemřelo 3429 osob, od včerejška je to o 351 více, hospitalizováno je 7281 lidí.  Za jediný den bylo hospitalizováno dalších 81 osob. O víkendu je hlášení neúplné.

Česko má 1561 nákaz na 100 000 obyvatel a rekordních 17,8 úmrtí na 100 000 obyvatel. Zdroj: Evropské centrum pro zvládání nemocí ZDE

Počet mrtvých v ČR:


- Kdyby byl krátkodobý lockdown zaveden v Anglii už v září, Boris Johnson by tím zachránil tisíce životů a škody ekonomice by byly daleko menší než nyní, konstatoval epidemiolog profesor Andrew Hayward z University College London, člen britského vědeckého vládního výboru SAGE. Totéž samozřejmě platí i pro Českou republiku, která by také zachránila tisíce životů, kdyby neodkládala lockdown nesmyslně až na dobu po komunálních volbách.

- Počet mrtvých na světě překročil 1,2 milionu. Celkem zemřelo 1 200 361 osob. Na prvním místě jsou v počtu mrtvých Spojené státy (230 972), na druhém místě je Brazílie (160 074), na třetím místě je Indie (122 607).

- Španělský premiér Pedro Sanchez apeloval na menšinu občanů, aby se přestali chovat "násilně a iracionálně". V Madridu se v neděli konaly hněvivé demonstrace proti rozhodnutí španělské vlády zavést půlroční mimořádný stav. 32 lidí bylo v sobotu v Madridu zatčeno a 12 zraněno. O víkendu byly také protesty v městech Barcelona, Málaga, Vitoria, Valencia, Santander a Burgos.

- V Británii bude v pondělí v parlamentě varovat Boris Johnson, že není "jiná alternativa", než zavést v Anglii na čtyři týdny lockdown. Ve Skotsku, v Severním Irsku a ve Walesu je už dávno přísnější režim, tyto části Británie mají dentralizované vlády a vlastní ministerstva zdravotnictví. Jen Johnson v Londýně odmítal naléhání vědců, kteří už v září doporučovali krátkodobý čtrnáctidenní lockdown. Jeho váhání a zdržování nyní znamená, že lockdown bude muset trvat nejméně měsíc, ne-li déle. V neděli přiznal v televizi jeden z Johnsonových vládních probrexitových maniaků Michael Gove, že lockdown bude zřejmě muset trvat déle než do avizovaného 2. prosince. Pokud bude skutečně zrušeno období předvánočních nákupů, bude to pro ekonomiku katastrofa. ZDE 

Největší záhada současnosti

2. 11. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Největší tajemství dnes neskrývá Svatý grál ani Turínské plátno. Momentálně na ně poukazuje otázka, jak může nějaký Američan volit prezidentem Spojených států člověka, který svou zabedněností a bezohledností způsobil, že USA v době hlubokého míru zcela zbytečně utrpěly více jak dvakrát vyšší ztráty na životech, než během korejské a vietnamské války dohromady.

COVID-19, poslední wake-up call naší civilizace?

2. 11. 2020 / Milan Čech

čas čtení 27 minut


Jsme koronavirem a děním kolem něj tak ohromeni, že se nám ostatní problémy často jeví jako marginální. Co když je tomu ale právě naopak a covid (stejně jako jakákoliv jiná krize) nám má ukázat naše osobní i společenská chybná nastavení a negativa? Co když je krize naopak možností se poučit a zabránit daleko vážnějším událostem v budoucnu? 

To, jak chaoticky, nelogicky a nesmyslně v současné situaci zatím postupujeme, zcela zřetelně odhaluje, jak nevyspělí a neschopní správné reakce jsme, a to jako jednotlivci i jako společnost. Naše šance obstát v přicházející velké výzvě se tak možná limitně blíží nule.

Přeměna SARSU v COVID

3. 11. 2020 / Michal Giboda

čas čtení 19 minut

Nikdo nemůže onemocnět COVIDem-19, dokud se neinfikuje virem SARS-CoV-2, ale ne každý infikovaný virem SARS-CoV-2 onemocní; jedna ze záhad infekčních nemocí. Otázek je víc, a proto budeme hledat odpovědi na další tajemství nemoci COVID-19 a snažit se jim porozumět. První otázka zní, jaké laboratorní testy jsou vhodné k potvrzení, že nemoc je vyvolaná SARS-CoV-2. Graf, který publikoval časopis Nature, ukazuje vhodnost jednotlivých diagnostických metod.

Světová zdravotnická organizace (WHO) vydala toto stanovisko expertů k laboratorní diagnostice COVID-19: Laboratory testing for coronavirus disease (COVID-19) in suspected human cases Interim guidance, 19 March 2020. WHO reference number: WHO/COVID-19/laboratory/2020.5. Jsou v něm definovány zásady tzv. Good Laboratory Practice.


Divide et impera

2. 11. 2020

čas čtení 4 minuty

Vyvoláte-li mezi svými protivníky rozepře a rozbroje, oslabíte je.

Divide et Impera, říkával už Julius Caesar.

Když dokážete, aby byli nejednotní, porazíte je o to snáz. To není žádný nový objev. Pamatujete si třeba na staré české pověsti pověsti o Svatoplukovi a třech prutech? Ne? Škoda, protože právě o tomhle se tam píše. Vypráví o ní František Palacký ve svých Dějinách národu českého.

To bylo tak. Kníže Svatopluk měl kromě starostí se správou Velkomoravské říše ne jednoho, ne dva, ale rovnou tři dědice - tři syny. A když umíral, každému z nich dal díl svého panství, přičemž jim připomínal, aby drželi spolu. A aby to pochopili a aby si to zapamatovali, rozhodl se jim to předvést názorně, píše Petr Nutil.

Americké prezidentské volby

Případné vítězství Joe Bidena Ameriku nespasí

3. 11. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Bylo by krajně naivní se domnívat, že případné vítězství washingtonského insidera nad k neofašismu inklinujícím prezidentem vyřeší přetrvávající neduhy americké společnosti a politické scény. Ano, v tuto chvíli to skutečně vypadá na výhru Joe Bidena. Nicméně unylý kandidát neautentické opozice, jíž je Demokratická strana, by podle mého soudu neměl proti prostořekému klaunovi žádnou šanci, kdyby neudeřila pandemie. Pokud se demokraté konečně nechytnou za nos, za čtyři roky se do Bílého domu může dostat autentický tyran, který tentokrát bude dobře vědět, co dělá.

Arménie: Bez komentáře

2. 11. 2020

čas čtení < 1 minuta

Arménští dobrovolníci v táboře v Jerevanu cvičí s dřevěnými atrapami Kalašnikovových útočných pušek, aby se připravili na nasazení ve válce o Náhorní Karabach, kterou Arménie katastrofálně prohrává - zatímco se premiér Pašinjan o víkendu marně obrátil s žádostí o pomoc na spojeneckou Moskvu.

Zdroj v ruštině: ZDE

30012

Amerika s Bidenem "udeří na Rusko ze dvou stran"

2. 11. 2020

čas čtení 3 minuty

Rusové pozorně sledují americké prezidentské volby, přičemž někteří jsou přesvědčeni, že Trumpovo vítězství by bylo lepší, zatímco jiní věří, že lépe bude za Bidena. Ale obě strany debaty se takřka výlučně soustředí na otázku ekonomických sankcí a jejich posílení nebo uvolnění, tvrdí Sergej Šelin.

USA: Totalitní demokracie?

2. 11. 2020 / Milan Kohout

čas čtení 1 minuta


Dnes jsem udělal drobný test demokratické názorové “tolerance”, kterou se Amerika tak pyšnila v dobách, kdy jsem sem před třiceti lety přišel, a která se úplně vypařila. V této šílené době je společnost rozdělena na nesmiřitelné tábory, které se navzájem nenávidí.

Ač nejsem voličem Trumpa, tak jsem pro zajímavost umístil nápis vyzývající k volbě Trumpa v naší bostonské ulici, abych otestoval, jak dlouho tam vytrvá, než ho nějaký příznivec “demokracie” rozdupe a rozerve. V předchozích dobách se nikdo nepozastavoval nad tím, jestli jeho soused má na trávníku před domem nápis podporující rozdílného kandidáta.

Miskoncepce Hizballáhu: populární libanonské hnutí, nikoliv teroristická organizace

3. 11. 2020 / Jan Darmovzal

čas čtení 15 minut

 

Jelikož je rok před volbami, je jasné, že čeští politici budou chtít získat plusové body předkládáním návrhů, které veřejnosti mohou znít velmi populárně, ale ostatně velmi často o nich ani sami politici, kteří je předkládají, téměř vůbec nic neví. Jedním takovým bludem, který se bohužel poslanecká sněmovna chystá schválit, je návrh paní poslankyně Černochové, který označuje libanonské hnutí Hizballáh jako teroristickou organizaci v České republice. Paní poslankyně jako absolventka mezinárodních vztahů asi moc literatury na toto téma nepřečetla, a jde proto o vyloženě populistický krok bez jakýchkoliv faktických důkazů. Podle toho také celý návrh poslanecké sněmovny dopadl – zmatek plný lží a polopravd. Rád bych proto vyjasnil několik základních faktů, na které naši politici v čele s paní Černochovou asi neměli odvahu nebo znalosti.

Trumpisté, nebo islamisté?

2. 11. 2020

čas čtení < 1 minuta

"V čem je rozdíl?", ptá se Alex Cole pod fotografiemi trumpistických a islamistických bojových vozidel s vlajkami. - Trumpisté v Texasu v sobotu agresívní a nebezpečnou jízdou zablokovali účastníky volebního mítinku Demokratické strany.

Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
25937