První kolo ukrajinských prezidentských voleb zřejmě vyhraje mladý komik

31. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Podle průzkumů provedených u východů z volebních místností získal komik Vladimir Zelenskij  30,4 procent voličských hlasů, zatímco dosavadní prezident Petro Porošenko jen 17,8 procent. Bývalá premiérka Julia Tymošenková se umístila jako třetí z 14,2 procenty hlasů. Ostatní hlasy si mezi sebou rozdělilo více než třicet kandidátů.

Zelenskij dosud nikdy nekandidoval do žádného politického úřadu.

Porošenko je miliardář podnikatel, který byl zvolen po povstání na Euromajdanu v roce 2014 a neúspěšně se snaží ukončit válku s Ruskem podporovanými separatisty na východní Ukrajině. Je relativně nepopulární

Zelenskij hraje ukrajinského prezidenta v televizním seriálu jménem "Služebník lidu". Je to populární satira o učiteli, který se dostane do nejvyššího úřadu v zemi.

Podrobnosti ZDE
 

Rozhovor Britských listů 212. O lidech, kteří na východní Ukrajině zachraňují důchodce a děti

29. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta


Víte, že nepříliš daleko od vás, na východní Ukrajině zuří už řadu let krutá válka? Jan Čulík hovoří s fotografem a novinářem Petrem Tomanem o jeho otřesných osobních zkušenostech z této oblasti. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 29. března 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Británie: Zuřiví toryové varují, že zablokují snahu Mayové uspořádat předčasné volby

30. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

 
- Konzervativní poslanci ze všech křídel strany vyhrožují, že hlasováním zablokují veškeré snahy Theresy Mayové uspořádat předčasné volby. Varují, že by to rozštěpilo Konzervativní stranu a prohloubilo krizi brexitu.

Důkazem, že se zcela rozplynula premiérčina autorita, je skutečnost, že ministři ve vládě Theresy Mayové otevřeně varují, že konzervativci uspořádají závažnou kampaň proti předčasným volbám, které Mayová nyní zamýšlí zorganizovat  ve snaze dostat brexit ze slepé uličky.

Hrozba předčasných voleb rozčílila probrexitové i proevropské konzervativní poslance. Mayová si musí zajistit dvoutřetinovou většinu v Dolní sněmovně, má-li být schopna uspořádat předčasné volby. Rozsáhlé vzbouření konzervativních poslanců by znamenalo, že jsou schopni tuto většinu zablokovat. Mayová by pak byla nucena zajistit si předčasné volby podporou pro hlasování o nedůvěře v její vládu, k čemuž potřebuje jen prostou většinu.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 


- Kandidáti na funkci šéfa Konzervativní strany, brexitéři Michael Gove a Boris Johnson, se octli pod sílícím tlakem, aby vysvětlili, jak je možné, že oficiální probrexitová kampaň Vote Leave, jíž stáli v čele, vážně porušovala volební zákon. Organizace Vote Leave zrušila své odvolání proti pokutě ve výši 61 000 liber, kterou dostala od vládní Volební komise za to, že Vote Leave poskytl statisíce liber další, údajně nezávislé kampani BeLeave.  ZDE  


Stovky zaměstnanců automobilky Honda v anglickém městě Swindon demonstrovaly proti rozhodnutí japonské automobilky svou továrnu v Británii r.2021 uzavřít, což bude znamenat ztrátu 3500 pracovních příležitostí. ZDE  


Stovky občanů na severoirské hranici v sobotu protestovaly proti brexitu  ZDE  

Mayová chce předložit svou dohodu o brexitu s Bruselem parlamentu k hlasování počtvrté

30. 3. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

 

Britská premiérka Theresa Mayová chce nechat v nadcházejícím týdnu v  Dolní sněmovně hlasovat o své smlouvě o brexitu s Bruselem napočtvrté. Není však vůbec jasné, zda by to předseda sněmovny John Bercow povolil, vzhledem k ustanovení z roku 1604, že vláda nemůže předkládat ve sněmovně hlasováním odmítnutý návrh poslancům k hlasování znovu a znovu.

Probrexitová organizace Vote Leave přiznala svou kriminální aktivitu

29. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

Britská státní Volební komise, která dohlíží na legální průběh voleb, pokutovala probrexitovou organizaci Vote Leave částkou 61 000 liber (1,83 milionů Kč) za porušení zákona při předvolební kampani před referendem o brexitu v červnu 2016 tím, že organizace Vote Leave hrubě nedodržela zákon limitující financování předvolebních politických kampaní.

Organizace Vote Leave původně oznámila svůj úmysl tuto pokutu zpochybnit a odvolat se proti ní. Dnes, 29. března, v den, kdy se původně měl konat brexit, britská státní Volební komise oznámila, že organizace Vote Leave se své odvolání rozhodla nepodat a pokutu zaplatila. Tím nepřímo potvrdila, že spáchala v předvolební kampani za brexit svůj trestný čin.

Pokutu loni dostala organizace Vote Leave, hlavní aktivistická organizace za brexit, protože britská státní Volební komise dospěla k závěru, že Vote Leave porušil legální limity financování předvolební kampaně tím, že poskytla statisíce liber jinému  aktivistovi za brexit, tehdy dvaadvacetiletému studentu Darrenu Grimesovi, zakladateli organizace BeLeave.

V pátek oznámila Volební komise, že organizace Vote Leave zrušila své odvolání proti této pokutě.

Grimes, který byl sám pokutován částkou 20 000 liber, se vyjádřil na Twitteru, že se bude osobně odvolávat, "dokud bude mít k dispozici i třeba jediný zasraný halíř". Prostřednictvím crowdfundingu získal 80 000 liber pro své odvolání.

Minulý týden potvrdil soudce v Londýně zjištění Volební komise, že jiná probrexitová kampaně Leave.EU se také dopustila čtyř porušení volebního zákona. Soudce však zmenšil rozsah zjištění. Znamená to, že pokuta 70 000 liber, udělená kampani Leave.EU, může být zřejmě při slyšení příští měsíc snížena.

* * *

Novinářka Carole Cadwalladr: Pane Bože! To NAČASOVÁNÍ! V den, kdy měla Británie odejít z EU, přiznala oficiální probrexitová kampaň konečně, že porušila zákon. Úmyslně. Obrovským způsobem. A za dohledu jednoho z nejbližších poradců Theresy Mayové a jednoho jejího ministra. Neuvěřitelné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ultrapravicoví stoupenci brexitu v pátek v Londýně fyzicky zaútočili na televizní zpravodajské týmy Channel 4 News a CNN

29. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

Moderátor Channel 4 News Krishnan Guru Murthy:  Tento pátek nebyl dnem, kdy by měl člověk pocit hrdosti, že je ve Westminsteru. Nevím, co bylo horší - to, co se dělo ve sněmovně, nebo to, co se dělo před sněmovnou. Z obojího mám špatný pocit ohledně  budoucnosti.




Chovat se takto vůči novinářům nikdy nebylo a nikdy nebude v pořádku. Channel 4 News a CNN dnes terčem útoků:
Produkční pořadu Channel 4 News: S úlevou informuji o tom, že náš televizní štáb unikl dnes večer fyzické úhoně a zatímco jeho bezpečnost zůstává naší prioritou, nenechá se zastrašit ani odstrašit od provádění své práce během dalšího mimořádného dne v probíhající brexitové krizi:





Co je do prdele tohle?



Tisíce probrexitových demonstrantů v Londýně protestovaly proti "Dnu zrady"

Srovnání: Více než milionová demonstrace proti brexitu minulý týden a probrexitová demonstrace stoupenců fašisty Tommyho Robinsona v pátek 29.3. 2019:

TOTO JE BREXIT. Skotští poslanci terčem nadávek, že jsou zrádci. Mají z Londýna vypadnout a vrátit se domů. Toto je brexit:


Brexit: Theresa Mayová napotřetí prohrála hlasování o své brexitové dohodě s Bruselem

29. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Poměrem 344 ku 286 hlasům prohrála Theresa Mayová napotřetí hlasování o dohodě s Bruselem o brexitu, kterou její  vláda vyjednala za poslední dva a půl roku, Proti její dohodě tentokrát hlasovalo 58 poslanců.

Předseda Evropské komise Donald Tusk svolal mimořádný summit Evropské unie na 10. dubna, dva dny předtím, než má Británie vypadnout z EU bez dohody.

Theresa Mayová po prohře v parlamentě konstatovala, že parlament sice vyloučil odchod z EU bez dohody, ale odmítl také dohodu a odmítl veškeré alternativy jak dál.

Několik konzervativních poslanců, podporujících brexit, kteří hlasovali proti dohodě Mayové s Bruselem při předchozích dvou hlasováních, tentokrát Mayovou podpořilo. Avšak Labouristická strana dohodu podpořit odmítla, stejně jako fundamentalistická severoirská protestantská strana DUP.

Po hlasování řekla Mayová v parlamentě: "Dopady rozhodnutí této sněmovny jsou vážné," a dodala: "Obávám se, že jsme v této sněmovně dosáhli hranic tohoto procesu."

Dodala, že poslanci budou o alternativních řešeních hlasovat příští týden, avšak neinformovala  o tom, jak plánuje postupovat.

Evropská unie dala britské vládě 11 dní na to, aby vypracovala nový plán pro brexit, do 12. dubna, jinak Británie vypadne z EU bez dohody.

Pokud by chtěla Británie požádat o dlouhý odklad brexitu, budou o tom jednat představitelé EU dne 10. dubna. Evropská hlavní města budou vyžadovat jasné důvody pro takový odklad nejméně dva dny před summitem, aby se činitelé EU mohli řádně připravit.

Politikové z členských zemí EU vyjádřili své vážné znepokojení nad tím, že v Dolní sněmovně a v britské vládě stále ještě není k dispozici žádné řešení nynější situace. ZDE  ZDE


V pondělí však má pokračovat parlamentní indikativní hlasování o možné strategii a je pravděpodobné, že poslanci přijmou určité řešení. Nejpravděpodobnějším se zdá být žádost o prodloužení lhůty pro odchod Británie z EU, další možností je, že by Británie zůstala v evropské celní unii či v evropském trhu.

Britská libra z obavy před vypadnutím Británie z EU bez dohody v pátek odpoledne poklesla. 

Theresa Mayová je jediným politikem, který se pokusil padnout na meč a netrefil se

30. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Nicola Sturgeon, skotská premiérka: Je tradiční, že vedoucí politikové říkají svým kolegům: "Víte, pokud mě v takové důležité věci nepodpoříte, budu muset odstoupit. Ne ale konzervativci. Postoj Theresy Mayové je: "Když mě nepodpoříte, zůstanu ve funkci!!"  (Smích)

Víte, Theresa Mayová je zřejmě jediným politikem v historii, který se pokusil padnout na meč a netrefil se. (Smích)


Trumpgate: Stojí prezident nad zákonem?

29. 3. 2019

čas čtení 3 minuty

Barrovo shrnutí Muellerovy zprávy vytvořilo politický narativ umožňující prezidentovi nepravdivě tvrdit, že je zcela zbaven podezření - a že jeho tvrzení, že šetření bylo ilegálním pokusem ho svrhnout, bylo oprávněné.

Špatné vztahy mezi bývalým ředitelem FBI Jamesem Comeyem a prezidentem, který ho propustil, se vrací v podobě duelu ohledně výsledku Muellerova vyšetřování. To bylo zahájeno jako bezprostřední důsledek Comeyho vyhození, píše Stephen Collison.

Proč pouští ČRo k mikrofonu šílence, kteří šíří nesmyslné bláboly?

29. 3. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

ČRo Plus se pokusil vysílat diskusi o brexitu. Mezi diskutéry vynikli především Mirek Topolánek a Pavel Kohout, kteří šířili naprosté nesmysly, bez jakékoliv vazby na fakta. Veřejnoprávní médium má povinnost uvádět nesmysly na pravou míru, nemůže blbostmi mást veřejnost. Zdá se, že i ČRo má nutkání zvát do studia maniaky, tvrdící nezodpovědně jakékoliv nesmysly, odporující faktům, jen aby si "zvýšil sledovanost". Avšak jak varuje slavný britský novinář Sir John Tusa, veřejnoprávní médium nemůže vyvažovat fakta nějakými tvrzeními, jen koho co napadne.  Politováníhodné: 

Absolutní nesmysl. Všichni ekonomové varují, že všechny formy brexitu povedou ke zchudnutí britského obyvatelstva. Vypadnutí z EU bez dohody by bylo katastrofou. Podle oficiální analýzy britské vlády by se ekonomika zmenšila o 9 procent! ZDE

Kampismus a princip nevměšování nemohou koexistovat v jediném vesmíru

29. 3. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Když se vyjasnilo, že Spojené státy nemají v plánu vojensky intervenovat ve Venezuele proti nelegitimnímu Madurovi, Rusko zahájilo vlastní oficiální intervenci. Zatímco dosud uzurpátorovi neoficiálně pomáhaly "soukromé" ruské jednotky firmy Wagner ZDE, které ovšem vznikly podle jihoafrické předlohy z iniciativy Kremlu ZDE, nyní se dostavila i pravidelná ruská armáda ZDE. A jak vyplývá z komentáře mluvčí ministerstva zahraničí Zacharovové, ruský voják v Jižní Americe setrvá, "dokud bude plnit úkoly v oblasti vojensko-technické spolupráce" ZDE. Dočasně - čili správně česky nafurt.

Krize brexit: Theresa Mayová se v den, kdy se původně měl odehrát brexit, znovu pokouší o nemožné

28. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Premiérka Theresa Mayová se v pátek 29.3. znovu pokusí předložit svou dohodu s Bruselem o brexitu Dolní sněmovně. Ovšem pozor: Pouze vyjednaný "Withdrawal agreement", "Dohodu o vystoupení", nikoliv však Politickou deklaraci, která nastiňuje budoucí vztahy Británie k EU, o nichž se má vyjednávat v případě schválení "Dohody o vystoupení" v nadcházejících měsících až letech.

Potíž je, že bez Politické deklarace je Dohoda o vystoupení neplatná, takže hlasování pouze o Dohodě o vystoupení, bez hlasování o Politické deklaraci, nemá smyslu.

Co je podstatou dnešní hluboké britské krize

29. 3. 2019

čas čtení 3 minuty



Původ dnešní britské krize spočívá v pošetilosti strategické reakce premiérky Mayové na mimořádné všeobecné volby v červnu 2017. Ty Mayová uspořádala, aby získala v parlamentě pro provádění brexitu výraznou většinu, ve skutečnosti je však prohrála, většinu v parlamentě ztratila a musí se od té doby spoléhat na volební podporu deseti  fundamentalistických poslanců severoirské strany DUP, které si zavázala úplatkem 1 miliardy liber, píše Tom Kibasi, ředitel organizace Institute for Public Policy Research.

EU: Británie má nyní binární volbu: Vypadnutí z EU bez dohody, nebo delší odklad brexitu

29. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

Po nejnovějších 24 hodinách chaosu brexitu, kdy poslanci Dolní sněmovny indikativním hlasováním odmítli všechny předložené možnosti řešení brexitu - avšak šlo pouze o první kolo hlasování, v pondělním kole se mohou vykrystalizovat konkrétnější varianty, které poslanci mohou podpořit - zastává Evropská unie názor, že Británii zbývají už jen dvě řešení - buď brexit bez dohody, anebo dlouhé odložení brexitu.

Obojí možnost přinese členským zemím EU problémy: Dlouhý odklad by znamenal, že se bohužel bude Británie i nadále podílet na rozhodování v EU, zatímco vypadnutí Británie z  EU bez dohody by znamenalo podstatné ekonomické škody pro některé menší členské země, které budou potřebovat z Bruselu dotace:



Rozhovor Britských listů 211. Proč Češi nenávidí neziskové organizace

22. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta


Bohumil Kartous hovoří s Petrem Lebedou, šéfem organizace Glopolis a zakladatelem platformy neziskových organizací Měj se k světu, který napsal studii o vztahu české společnosti k neziskovým organizacím, o důvodech rostoucího populismu a o zdrojích iracionální nedůvěry vůči neziskovým aktivistům. Zdrojem je nejen ekonomická nejistota a nestabilita, ale také řada psychologických důvodů a politický tribalismus. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 22. března 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

30367

Blbost prodává a zároveň skvěle izoluje

Zaplevelení diskursu intelektuálními zoufalci vede k předčasné společenské demenci

28. 3. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut


Zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Česká média (nejen!) prožívají dlouholetou krizi. Buď jsou zatížena technickými náklady, které ještě před pár lety zajišťovaly dostupnost informací pro publikum (tisk, vysílání). Zatímco zisky mohou spadnou na čistou nulu, náklady lze snižovat jen na určitou úroveň. Nepoměr mezi poklesem zisků a limitem snížení nákladů se už projevil. Internetová média sice nenesou nadbytečnou technickou zátěž, ale marně hledají cestu, jak svou produkci monetizovat v situaci, kdy jsou informace dostupné zdarma. Sázka na to, že lidé budou hledat kvalitu, se zatím neukazuje jako ekonomicky profitabilní. A tak se zatím jediným funkčním model jeví být sázka na pitomost a její přirozenou viralitu. Nejen v politice, ale i v médiích tak dochází k úspěšné vzpouře a instalaci deprivantů a hochštaplerů do pozic mudrců. 

29666

Nechte nás sakra učit dobře (příběh desátý)

Kde jste přišel na to, že škola má žáky bavit? Normalizace v českých školách...

28. 3. 2019 / Jiří Karen

čas čtení 3 minuty


Učitel přírodovědných předmětů, 30 let. Po několika zkušenostech s frontálně vedenými zkostnatělými základkami jsem se upnul k představě, že vrcholem mé pedagogické kariéry bude dostat se na místní elitní výběrové gymnázium, kde budu moci skutečně rozvinout svou tvořivost. Den otevřených dveří byl pro mě proto vítanou příležitostí, jak zjistit o jediném gymnáziu na našem malém městě více podrobností. „Nebereme, právě naopak. Budeme propouštět, slučujeme třídy,“ odpověděl ředitel na mou otázku, zda náhodou – vzhledem k rozšiřování nabízených oborů – nebudou potřebovat posily.

29596

Ještě ke zpoplatňování znečišťovatelů a SFŽP

28. 3. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty

Picture: Jáchym Bohumil Kartous

Zpoplatnění znečišťovatelů životního prostředí není novou institucí. Není to ani opatření, o které by usilovala kterákoliv vláda ČR za poslední dekády v reakci na narůstající klimatické změny. Kořeny těchto legislativních opatření sahají do roků bezprostředně po pádu komunistické vlády. Smyslem bylo nejenom vytváření mantinelů pro neregulované úniky zplodin do ovzduší, či ohrožování spodních vod. Zpoplatnění znečišťovatelů zároveň mělo vytvářet finanční prostředky pro investice Státního fondu životního prostředí do zkvalitňování životního prostředí (například vodohospodářské infrastruktury, či nakládání s odpady) a zamezování dalšímu zamořování krajiny. Byla to reakce na projevy normalizační vlády Československa, které měla společnost možnost spatřovat ve svém okolí na vlastní oči.

Španělsko se mění v kastovní společnost

29. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

Španělovi, který se narodil v rodině s nízkými příjmy, by trvalo čtyři generace, než by dosáhl průměrného příjmu, zjistila zpráva OECD.

 

První věta Velkého Gatsbyho, mistrovského díla Francise Scotta Fitzgeralda, konstatuje dvě věci: Že svět je nefér a že je nerovný. Tak tomu bylo v Americe 20. let a tak tomu je i v současném Španělsku, napsal Miguel Ángel García Vega.

Země EU odvolaly své lodě ze záchranné mise ve Středomoří

29. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta

Představitelé EU ve středu vyjádřili politování nad jednáním členských států, které odvolaly své lodě účastnící se námořní mise EU. Ta patroluje ve Středomoří s cílem najít migranty pokoušející se překročit nebezpečné vody ze Severní Afriky.

Slovensko ako Veľká Británia

28. 3. 2019 / Igor Daniš

čas čtení 24 minut


(prezidentské voľby a aktuálna politická situácia)

Jediný volebný prieskum pred druhým kolom slovenských prezidentských volieb uvádza, že Zuzanu Čaputovú by volilo 60,5 % a Maroša Šefčoviča 39,5 % oslovených respondentov. V prvom kole Čaputová získala 40,57 % a Šefčovič 18,66 % hlasov. Víťazstvo by jej nemalo utiecť, aj keď zenit má už za sebou a Šefčovič ju dobieha. Začal neskoršie a medzi širšou verejnosťou nebol známy. Podobne aj Čaputová, ale ona využila efekt novej, sympatickej tváre a jedinej opozičnej liberálnej kandidátky.

Ultimátum US Air Force Trumpovi:

Oprava základen poškozených extrémním počasím si vyžádá dodatečných 5 miliard

29. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

Bez peněz na opravu základen poškozených nedávnými klimatickými extrémy bude muset americké vojenské letectvo omezit výcvik pilotů, letouny zůstanou na zemi a bude třeba také omezit výstavbu dalších základen, informuje Marcus Weisgerber. Letectvo tvrdí, že potřebuje téměř 5 miliard dolarů během příštích tří let na obnovu základen na Floridě a v Nebrasce.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Weber zvyšuje tlak na Fidesz

29. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

Ve středu na plenárním jednání Evropského parlamentu lídr frakce Evropské lidové strany (EPP) Manfred Weber požadoval, aby předseda Evropské rady Donald Tusk znova otevřel diskusi ohledně použití článku 7 proti maďarské straně Fidesz, informuje Ábrahám Vass.

Britská premiérka Mayová údajně nabídla rezignaci, pokud parlament schválí její plán brexitu

28. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta

Theresa Mayová údajně během setkání s konzervativními zákonodárci nabídla možnost své rezignace, pokud dojde k dohodě a schválení jejího plánu pro brexit. Tento plán byl už dvakrát britskou dolní komorou parlamentu odmítnut, přičemž proti se postavilo mnoho poslanců konzervativní strany, kterou její vláda reprezentuje. Klíčový je ovšem postoj Demokratické unionistické strany, která nadále podporu odmítá, a to i přes původní dohodu podpořenou subvencemi centrální vlády. Jejích deset poslanců pdole prozatím aktuálního prohlášení plán při hlasování nepodpoří. Hlasovat by se mělo v pátek.


Sir John Tusa zažádal o český pas

28. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta

Britské listy interviewovaly tohoto významného světového novináře o dnešních vážných problémech novinářské práce a o brutálním propadu novinařiny společnosti BBC na loňském filmovém festivalu v Jihlavě, kde se šéfredaktor Britských listů účastnil diskuse o současných problémech novinářské práce:


Britská fraška pokračuje: DUP v žádném případě nepodpoří dohodu Mayové o brexitu

28. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Oznámila, že bude hlasovat proti dohodě Mayové s Bruselem o brexitu, "protože tato dohoda vážně ohrožuje integritu Spojeného království". DUP je okrajová, fundamentalistická protestantská strana v Severním Irsku, která nijak nezastupuje většinu tamějšího obyvatelstva. Po zpackaných všeobecných volbách v červnu 2017, které Mayová prohrála, dala straně DUP úplatek miliardy liber, aby ji jejích 7 poslanců podporovalo v parlamentě. Tento úplatek šel, zjevně nazmar:



- Theresa Mayová, ve snaze přimět brexitéry, aby podpořili její dohodu s Bruselem o brexitu, nabídla Konzervativní straně svou rezignaci. Znamená to, že by se její dohody mohl zmocnit budoucí brexitérský premiér a zrušit ji. Není vůbec jisté, zda takový podvod Evropská unie přijme. ZDE 

- Předseda Dolní sněmovny John Bercow varoval, že premiérka nemůže předložit svou dohodu o brexitu parlamentu k třetímu hlasování, pokud nebude podstatnou měrou pozměněna.  ZDE      

- Jenže Mayová se zřejmě koncem týdne dohodu stejně parlamentu k hlasování předložit neodváží, protože by ani napotřetí neprošla:

Gavin Esler, k oznámení, že strana DUP dohodu Mayové nepodpoří: Je toto poprvé v historii, kdy byl premiér ve funkci zachráněn před rezignací nikoliv úspěchem, ale selháním? Třetí hlasování o její dohodě je nyní nepravděpodobné? Tak budeme mít Theresu Mayovou za premiérku ještě delší dobu? Ví to někdo?



Zachránění migranti ve Středozemí se zmocnili obchodní lodě, která je vezla zpět do Libye

27. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

Ve středu oznámila Evropská unie, že přestane provozovat námořní hlídky ve Středozemním moři, které zachránily tisíce uprchlíků. Stalo se to poté, co italská vláda pohrozila, že záchrannou operaci EU ve Středozemním moři bude vetovat.

108 uprchlíků, které ve Středozemním moři zachránila obchodní loď Elhiblu 1, se jí údajně zmocnili, když se dověděli, že je veze zpět do Libye. Loď namířila směrem k Maltě.

Migranti v Libyi čelí prodávání do otroctví, únosům, mučení a znásilňování, jak konstatují OSN a humanitární organizace.

Čím dál bláznivější brexit

28. 3. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Nevyčítám Britům, že volili odchod z EU. I v civilizačním blahobytu trpíme neustálou nespokojeností - chceme změnu, zřejmě pro změnu samotnou. Takový je člověk, a nespokojenost je ostatně matkou pokroku (i když zrovna v tomto případě to neplatí), a vůči anobudelípismu není imunní ani Brit ani jiné národy.

(Mým) automobilkám

28. 3. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 5 minut

Nedávno jsem psal na téma národní mobilita a vlastně tak oslovoval centrální mozek - náš stát. Ale problém samozřejmě netvoří jen jistá neschopnost státu. Automobilky vykřikují do všech světových stran, že kolabují a pokud jim nebude pomoženo, možná zkolabují. Řešení hledají krom pomoci od státu ve zdražování nebo v propouštění zaměstnanců. K tomu prošlo médii, že jedna z automobilek v Česku má průměrný plat zaměstnanců přes 50 tisíc korun, odměny, další výhody.

30049

Russiagate je snad pryč, nyní nastal čas soustředit se na reálné Trumpovy zločiny

28. 3. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty



Ten, kdo napjatě očekává, že zveřejnění Muellerovy zprávy sumarizující téměř dva roky intenzivního vyšetřování ruského vměšování do amerických prezidentských voleb přinese kýžený kouřící revolver a Donald Trump bude konečně odhalen jako Putinův agent, musí žít v naprosté iluzi. Domněnka, že by Trumpův loajalista William Barr lhal celému světu, když tlumočil klíčové poznatky Muellerova vyšetřování, je pak na úrovni konspiračních teorií. Americké sdělovací prostředky utrpěly novinářské Waterloo, aniž by si to uvědomily, a nyní snad konečně nastal čas soustředit se na skutečné zločiny Trumpovy vlády, jež mají globální přesah.

Autorská práva na internetu a kvalita novinové práce

27. 3. 2019 / Martin Čechura

čas čtení 6 minut


V souvislosti se směrnicí o autorských právech na internetu, která poměrně hladce prošla Evropským parlamentem, se vyrojilo velké množství komentářů a analýz ohledně omezení svobodného internetu. Zastánci přísnější verze této směrnice argumentují především ochranou autorských práv, a směrem k velkým internetovým společnostem směřují výtky z bezdůvodného obohacení. Bohužel, zcela stranou pozornosti zůstalo to, co má být touto směrnicí chráněno . samotné novinové články.


Všiml jsem si toho již dávno: velká část článků, které jsou publikovány v českých denících, se nejenže zabývají stejným tématem, ale jejich text je doslova a do písmene stejný.

Zkusil jsem dnes namátkou otevřít několik českých deníků a porovnat náhodně vybrané články.

Neviditelné milníky

27. 3. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

V článku s názvem "Stalin nebyl žádný hlupák" (Lidové noviny, 23. 3. 2019) se dočtete, že Trockého portrét Stalina je prý naprosto zavádějící, jelikož bankovní lupič, budoucí diktátor a masový vrah plánující 3. světovou válku byl ve skutečnosti muž "idejí, který pro svou víru strašně moc obětoval a nebál se pro ni nasadit vlastní život". Probíhající aféře Kapschgate druhého muže ANO Faltýnka nejlépe porozumíte, pokud nastudujete význam výrazu "крыша" (kryša; původně střecha) v ruském kriminálním slangu. A ruské ministerstvo zahraničí si předvolalo českého velvyslance kvůli "nezdravé atmosféře" údajně uměle vytvářené psaním o tom, že ruská strana v rozporu s diplomatickými zvyklostmi pronajímá za úplatu diplomatické byty v Praze.

Jak nás citovali, druhý díl

27. 3. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Zhruba před rokem jsem psal do Britských listů o tom, jak japonští vědci citovali náš článek v Nature, aniž by vzali v potaz jeho obsah. Ten přístup je velmi jednoduchý a naprosto stupidní: chci poukázat na to, že disulfiram je sloučenina s důležitými protinádorovými vlastnostmi, proto cituji ten článek v Nature, ale zároveň naprosto ignoruji jeho obsah, který ukazuje, že protinádorové vlastnosti disulfiramu nejsou spojené s disulfiramem, který ani v lidském těle prakticky neexistuje, ale s jeho sloučeninou s mědí.

Po brexitové krizi může následovat druhá thatcherovská revoluce

27. 3. 2019

čas čtení 4 minuty

Britské politické trauma je akutní, ale jeho symptomy nejsou jedinečné. Po celém světě se otřásají základy liberálních společností. Ekonomická nerovnost se stala neudržitelnou. Sociální reforma upadá a zastupitelská demokracie je pod útokem. Autoritářské režimy jsou na pochodu a liberální kapitalismus na ústupu, napsal David Miliband.

Britský parlament dále rozhádaný. Při tzv. "indikativním hlasování" byly všechny navrhované strategie pro brexit odmítnuty

27. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

 



Avšak největší podporu získaly:

-  nové referendum o brexitu a

- setrvání Británie v evropské celní unii:


 

- (B) Vypadnutí Británie z EU bez dohody:
Pro: 160 poslanců, Proti 400 poslanců.

- (D) Vytvoření nového "společného trhu" - setrvání Británie v EFTA a EEA:
Pro 188, proti 283.

- (H) Setrvání Británie v EFTA a EEA, ale bez účasti Británie v evropské celní unii:
Pro 65, proti 377.

- (J) Celní unie Británie s EU:
Pro 264, proti 272.

- (K) Labouristický plán pro celní unii a koordinaci s jednotným evropským trhem:
Pro 237, proti 307.

-(L)  Revokace článku 50 ve snaze vyhnout se vypadnutí Británie z EU:

Pro 184, proti 293.

-(M)  Lidové referendum potvrzující jakoukoliv vyjednanou dohodu o brexitu:
Pro 268, proti 295.

- (O) Snaha vyjednat "preferenční obchodní dohody s EU":

Pro 139, proti 422.


Podrobnosti v angličtině ZDE

Je ale  možné, že dojde ke konvergenci v některých případech hlasování. Velmi podobné jsou zejména případy (J), (K) a (M).


 

Nemorální a úplatná: britská vládnoucí třída ztratila veškerý smysl pro odpovědnost

27. 3. 2019

čas čtení 2 minuty


Zatímco Británii hrozí po vypadnutí z EU bez dohody svět ohrožený nedostatkem léků a nepokoji v důsledku nedostatku potravin, britští konzervativní politikové se v pondělí na zasedání vlády zabývali přípravou strategií pro předčasné volby a uvažováním o tom, jak ty volby načasovat tak, aby to "zastrašilo" labouristy. O národní zájem jim vůbec nešlo, prosazovali jako obvykle jen zájem své politické strany, píše Aditya Chakrabortty.

Zatímco se Británie potácí na pokraji útesu, vládnoucí třídu to nezajímá. Nechová se odpovědně a opatrně. Nejedná v zájmu obyvatelstva. Tito lidé se nám smějí, zatímco si každodenně berou naše peníze. Dnešní politikové absolutně neprosazují kolektivní společenský zájem či odpovědnost vůči veřejnosti. Chovají se tak, že to ochromuje establishment, jehož jsou součástí, a ničí to zemi, kterou spravují.

Zábavný fakt vyplývající z rozboru petice požadující zrušení brexitu

27. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta

Sarah Wollaston: Zábavný fakt z rozboru petice požadující zrušení brexitu, kterou dosud podepsalo téměř 6 milionů Britů. Počet signatářů petice nyní přesahuje volební většinu Jacoba Reese-Mogga v jeho volebním okrsku. Mnoho těchto voličů už nikdy nebude hlasovat pro Konzervativní stranu a i když to neznamená, že Konzervativní strana opravdu přijde o poslanecké křeslo za okrsek Severnovýchodní Somerset, v důsledku tohoto vývoje bude z poslaneckých funkcí odstraněno mnoho jeho konzervativních kolegů. Vede to konzervativní poslance k soustředění své mysli.


Brexit je součástí širšího evropského boje

27. 3. 2019

čas čtení 3 minuty

Největší demonstrace za EU v dějinách proběhla minulou sobotu. Je ironické, že tato ukázka eurofilie proběhla v zemi, která má EU opustit, zatímco milion lidí vyšel do ulic Londýna na protest proti brexitu. Odchod z EU má paradoxní výsledek v podobě vytvoření čehosi zcela nového - vášnivého proevropského hnutí v Británii, napsal Gideon Rachman.

Britská vláda drze odmítla petici téměř 6 milionů občanů požadující zrušení brexitu

27. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

Mělo se o ní v parlamentě nejprve debatovat. Vláda Theresy Mayové však není demokratická a dělá si, co se jí zamane.

Odpůrci brexitu apelují na britskou veřejnost, aby podepisovali petici dál, až dosáhne 20 milionů hlasů. Odmítnutí petice s téměř 6 miliony hlasů je totiž od vlády taktický manévr - chce přimět občany, aby ji přestali podepisovat.

Petice podrobně informuje, kolik voličů hlasovalo pro zrušení brexitu v jednotlivých volebních okrscích, a zejména informuje o tom, že volební většina mnoha poslanců je menší než počet signatářů petice. Postihuje to zatím 228 poslanců. Činí je to velmi nervózními, protože kdyby byly předčasné volby a tito poslanci by zrušení brexitu nepodpořili, voliči je při volbách odvolají. Autoři petice nyní tento analytický server podrobně rozpracovali - ukazuje mimo jiné každému jednotlivému poslanci, kolik voličů v jeho volebním okrsku právě podepisuje petici za každou danou hodinu.
Donald Tusk: Apel na Evropský parlament: Měli byste podpořit dlouhé odložení brexitu, pokud si Británie přeje změnit svou strategii. 6 milionů lidí podepsalo petici, 1 milion se v sobotu účastnil protibrexitové demonstrace. Tito lidé zřejmě mají pocit, že je britská Dolní sněmovna řádně nezastupuje, ale musíte je zastupovat vy v Evropském parlamentě. Protože jsou to Evropané.


Británie: Další příklad zuřivé arogantní nekompetence a šíleného plýtvání peněz

27. 3. 2019

čas čtení 1 minuta



Britské ministerstvo zahraničí právě zakoupilo v New Yorku vysoce exkluzivní byt, který navrhl architekt Norman Foster za 17,9 milionů dolarů!  Je to celé 38. patro budovy na adrese 50 United Nations Plaza. Byt má 574 čtverečních metrů a sedm ložnic. Má se  stát oficiální rezidencí Antony Philopsona, britského obchodního komisaře pro severní Ameriku, který má po brexitu údajně "uzavírat v USA samostatné obchodní dohody pro Británii". (To bude velmi obtížné, protože mimo EU nebude mít Velká Británie zdaleka tak velkou vyjednávací sílu jako EU, celek 500 milionů lidí, a američtí podnikatelé a Donald Trump Británii sežerou k večeři. Už nyní si brousí zuby na britské státní zdravotnictví - budou požadovat jeho privatizaci - a na britský potravinářský a zemědělský průmysl, chtějí do Británie prodávat chlórem vyuzená kuřata - tato procedura je v EU zakázána a je neefektivní, protože neusmrtí všechny bakterie z nezdravých amerických chovatelských linek kuřat - a nutí Británii, aby se vzdala evropských potravinářských standartů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Fundamentalističtí brexitéři požadují rezignaci Mayové, mají-li podpořit její dohodu o brexitu s Bruselem

27. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Vyjádřili se: Teď jí to necháme podepsat a pak ta ustanovení stejně nesplníme


Rafael Behr: Vznikající postoj European Research Group (fundamentalistických brexitérů v Konzervativní straně): "Dobře, přijmeme dohodu Mayové, teď.  Později, pod novým premiérem, ji zlikvidujeme. Dokazuje to onen intuitivní respekt pro povinnosti vyplývající z uzavřených mezinárodních smluv, které získaly konzervativcům při první fázi brexitového vyjednávání tolik dobré vůle...


Theresa Mayová je pod silným tlakem zveřejnit časový rozvrh svého odchodu z premiérské funkce. Pokud prý přislíbí odchod k určitému datu, zajistí si podporu brexitérských fundamentalistů, jako jsou Boris Johnson a Jacob Rees-Mogg pro svou dvakrát už odmítnutou dohodu.

Čínský projekt Hedvábné stezky čelí francouzské blokádě

27. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

Francouzský prezident Emmanuel Macron, který hostí svůj čínský protějšek na třídenní státní návštěvě, vyzval k posílení "reciprocity" v obchodních smlouvách s Čínou - a k jednotné evropské frontě čelící globálním ambicím Pekingu, napsal Benjamin Dodman.

Ruská vláda se kvůli personální politice "blíží kolapsu"

27. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

Navzdory touze vrcholových manažerů najít inteligentní a schopné lidi na administrativní pozice se ruský vládní systém "blíží kolapsu" kvůli mizerné kvalitě těch, kdo jsou na místa jmenováni. Jde o výsledek absolutní přednosti, kterou režim dává loajalitě před schopnostmi, píše German Sadulajev.

Hospodaření OSBL v únoru 2019

5. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

V únoru 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 44 193.14 Kč, výdaje však byly 74 091.50 Kč. Prosíme o větší finanční podporu.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
43533