Premiérův Komenský: Představa, že vzdělanost brání migraci, je komická

30. 8. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Cituji z Novinek: „Bude to takové gesto od našeho státu. Jan Amos Komenský říkal, že řešení migrace není přesídlování národů, ale jejích vzdělávání. Pokud budou lidé vzdělaní, tak zůstanou doma a nebudou chtít jít jinam do Evropy,“ podotkl premiér.

Nejsem si jistý, zda pan premiér má ponětí o tom, kdy Komenský žil a jaký měl životní osud. Komenský musel v roce 1628 odejít do exilu kvůli svému náboženskému přesvědčení. Byl protestantským biskupem. Pobýval v Polsku, Uhrách, Švédsku a Nizozemí, kde je pohřben. Jeho vzdělanost mu pomohla, aby se uchytil v cizině, ale nemohla ho ochránit před poměry v jeho vlasti. Kdyby Komenský utíkal před náboženskou nenávistí ze Sýrie dnes, co by mu pan premiér řekl? Nepřijmeme ani jednoho uprchlíka.

Tragický osud Rohingyů vyvrací mytologii o mírumilovných a krvežíznivých náboženstvích

Dočkají se oběti genocidy v Myanmaru satisfakce?

30. 8. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

OSN požaduje, aby se myanmarští generálové, kteří nesou zodpovědnost za vypalování vesnic, masové vraždy a hromadné znásilňování muslimských Rohingyů, ze svých zločinů zodpovídali před Mezinárodním trestním soudem (ICC). Rangún podle očekávání závěry zjišťovací mise popírá, protože pracovníkům OSN nepovolil vstup do Myanmaru, takže nemohli nic zjistit (sic). Navíc mocenská konstelace v Radě bezpečnosti OSN ani kontroverzní spolupráce Rangúnu s některými západními zeměmi není kauze Rohingyů příliš nakloněna.

Stěhování národů

30. 8. 2018 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 5 minut

Člověk neznalý jen léta poslouchá blábolení o uprchlících a snaží se udělat si vlastní názor nezatížený jakoukoli propagandou. Kolega Hašek by si s tím určitě poradil. Na Lipnickém kopci ve stínu středověkých hradních zdí u žejdlíku lahodného moku (možná z brodského měšťanského pivovaru) by mohl psát další díl. Třeba o tom, jak Švejk opálený skoro do černa z povalování se na letošním pološíleném slunci vyrazí pěšky z Budějic do Bratislavy a v jedné střediskové vísce u Popradu (kudy skoro zaručeně šel :-) by si ho na místní policejní stanici pohýčkali „ako prvého skutočného MIGRANTÁ (aj uniformy by si dali)“.

Rozhovor Britských listů 179.

Proč lidi dnes vůbec nerozumějí, jaké bylo Pražské jaro?

21. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta



Kam se poděl duch let šedesátých? Co se s ním stalo? Vrátí se někdy? Češi většinou vůbec neznají svou historii. Současné představy o Pražském jaru 1968 se redukují jen na výročí 21. srpna a jak neuvěřitelně významné byly předcházející měsíce a roky, tuší málokdo. Proč jsme to, co se v Československu dělo v šedesátých letech, tak drtivě zapomněli a vrátí se do ČR někdy tehdejší étos? O tom hovoří Bohumil Kartous s pamětníkem Pražského jara 1968 Janem Čulíkem.  Rozhovor se vysílá na Regionalnitelevizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24. srpna 2018.

28736

Český blboun nejapný

30. 8. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 1 minuta

Český prezident Miloš Zeman na sebe opět cíleně upoutal pozornost (nic jiného mu totiž nezbývá), když prohlásil: „Jsem přesvědčen, že inteligence českých novinářů je někdy na úrovni blbouna nejapného, což byl tvor žijící na Madagaskaru, ale byl právem vyhuben. České novináře se zatím vyhubit nepodařilo.“ Český prezident ale už poněkud žije mimo reálný svět, když kupříkladu tvrdí, že letadla, která v New Yorku 11. září 2001 narazila do Světového obchodního centra, zakoupil teroristům Afghánistán. Na základě tohoto falešného hodnocení Miloš Zeman volá do zbraně, neboť u Kábulu se podle něj bojuje za Prahu. Mytologie mu však nikdy nebyla cizí, jak ostatně dokládá jeho aktuální výrok.

Kdosi z policie v Chemnitz předal zatykač ultrapravici - tak vznikly násilné demonstrace

30. 8. 2018

čas čtení 4 minuty

Chemnitz je město s vysokou nezaměstnaností. Nežijí tam skoro žádní uprchlíci. Nikdo tam nejde. 20 procent obyvatelstva v důsledku nezaměstnanosti uprchlo jinam. Po roce 1989 nechtěli západní Němci do této oblasti NDR investovat, aby jim nevznikla konkurence. Tak tam mají teď nacismus...

Úřady potvrdily, že násilné protesty vznikly v městě Chemnitz poté, co kdosi od policie předal zatykač na jednoho z dvou mužů, kteří pobodali německou oběť, německé ultrapravici.

Tato skutečnost posílila široce sdílené přesvědčení, že mezi německou policií a xenofobními demonstranty jsou těsné vazby.

Saúdský princ: Chceme, aby se budoucí generace Jemenců chvěly strachy

30. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

Podle informací webu alkhaleejonline.net saúdskoarabský korunní princ Mohamed bin Salmán v reakci na vraždění dětí v Jemenu svým podřízeným řekl, že Rijád se chce zapsat do vědomí budoucích generací Jemenců tak, aby se jemenské ženy a děti jen pří zmínce Saúdské Arábie chvěly strachy.

Nicméně Salmánova pozice je podle některých pozorovatelů nejistá, neboť jeho otec, král Salmán, zamítl princem iniciovaný plán na první veřejnou nabídku akcií (IPO) zhruba pěti procent hodnoty saúdského ropného gigantu Aramco. Podle agentury Reuters se král a jeho poradci obávají, že by tento krok vyžadoval odhalení finančních podrobností týkajících se této státem vlastněné společnosti.

Komenský se musí obracet v hrobě

30. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

Jsem rád, že Jednota bratrská mohla mít svou misii na jihu Afriky a uniknout tak pronásledování a rekatolizaci, útlaku a perzekuci, náboženské nesnášenlivosti. Dnes žije v JAR přes 1000 Moraváků a Čechů. Jednota bratrská má dnes v JAR přes 100 000 členů, píše na Facebooku Lukáš Kraus.

Naopak Andrej Babiš z katolických Uher pronásledováním netrpěl a ani při obsazení většiny Uher Osmanskou říší se nemusel vzdát své konfese. Pan Babiš je tak symbolem křupanství a degenerace a nedostatku vzdělání.

Komenský, který tímto útiskem trpěl také a nemohl se už nikdy vrátit do Čech, ač nadále pečoval o český jazyk a byl jeho velkým reformátorem a propagátorem, se musí v hrobě obracet, když si tyto různé fašizoidní elementy vypůjčují jeho jméno proti emigrantům a uprchlíkům. „Komukoli prospěti můžeš, prospívej rád, možno-li celému světu," říká Jan Amos Komenský pro mistra Babiše.

Co je a co není důležité

30. 8. 2018 / Pavel Urban

čas čtení 3 minuty

Začátkem června mi BL zveřejnily můj zatím poslední článek. Ten vyvolal reakci pana Čulíka, k oběma článkům se pak připojila řada diskutujících čtenářů.

Nemůžu říct, že bych odpovědi pana Čulíka považoval za dostatečné. Například nechápu, proč by v běžném smyslu integrovaný člověk nemohl být stoupencem liberalismu nepřátelské ideologie. Třeba komunismu nebo radikálního islamismu. Taktéž si nemyslím, že by se tyto problémy daly řešit čtením knih, chozením ven či jinou variantou „strategie pštros“. Ale to teď nechci řešit. V každém případě, pokud jde o rizika islamismu či zavedení islámského práva v Evropě, byla reakce pan Čulíka i ostatních diskutujících k věci.

Jenže tohle byla jen druhá část mého článku. Ta nejkratší.

Uchovají-li si po listopadových volbách Republikáni kontrolu Kongresu, demokracie v USA končí

29. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

Krátce po pádu berlínské zdi zavtipkoval jeden můj přítel, expert na mezinárodní vztahy: "Teď, když se východní Evropa zbavila cizí ideologie komunismu, může se konečně vrátit na svou autentickou historickou cestu - k fašismu." I tehdy byl ten bonmot velmi pronikavý, píše v deníku New York Times Paul Krugman.

A v roce 2018 to už vůbec není vtip. Ve východní Evropě sílí illiberalismus. Polsko a Maďarsko jsou sice stále ještě členské země Evropské unie, ale demokracie, jak jí normálně rozumíme, je v těchto zemích už mrtvá.

29541

Trump: "Zpravodajství Googlu je proti mně zaujaté"

28. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous
 
Trump v úterý brzo ráno zveřejnil sérii výroků na Twitteru, jimiž si stěžuje, že zpravodajství firmy Google je proti němu "zaujaté" a tvrdil, že bude tuto "velmi vážnou" situaci řešit. Trump prohlašuje, že existující systém je zaujatý ve prospěch "levicových" médií a že technologické společnosti se snaží "utajovat" pozitivní informace o jeho vládě. Google to energicky popřel.

Jsem zásadně proti zavírání našich hranic před běženci

29. 8. 2018 / Pavel Rybák

čas čtení 1 minuta



V posledních letech dochází k jednomu významnému fenoménu na evropském kontinentu, a nejen na něm, a to je příliv běženců.

Jsem naprosto proti tomu, abychom v dlouhodobě demokratické zemi odmítali takové  lidi pouštět do naší země. Není to podle mého názoru demokratický přístup a je to výsledek současné nejen české politické scény, která vytváří velmi efektivní protimigrační politickou aktivitu a vytrácí se tím z Česka demokracie a tolerance. Tedy to, co českou kulturu a historii vždy zdobilo.

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Putinovo Rusko: Kdo se chystá na válku, ten se - prostě chystá na válku

29. 8. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Historicky největších manévrů NATO Trident Juncture se v roce 2015 zúčastnilo 36 000 vojáků aliance ZDE. Letos 11. září začne největší ruské vojenské cvičení od roku 1981, Vostok-2018. Zapojí se do něj v návaznosti na předem nehlášenou prověrku připravenosti 300 000 vojáků a více jak 1 000 ks vojenské techniky - půjde tedy o manévry dvakrát tak velké, jako vůbec největší sovětské vojenské cvičení Zapad-81 v době vrcholící studené války.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Tanky jako pravda Pražského jara

29. 8. 2018 / Tomáš Korda

čas čtení 8 minut

V posledních pár dnech máme za sebou horlivé projevy, diskuse i demonstrace, které se vztahovaly k další naší osudové osmičce – okupaci reformujícího se Československa vojsky Varšavské smlouvy. Obsahově mnohé příspěvky upozorňovaly na obezřetnost, na ponaučení se s dějin a také dávaly na vědomí, že se musíme mít na pozoru, dohlédnout na to, aby se dějiny neopakovaly.

Nepokoje v Chemnitz byly vyvolány fake news

29. 8. 2018

čas čtení 1 minuta



"Musíme přiznat, že mobilizace na internetu byla silnější než v minulosti," řekl Michael Kretschmer, státní premiér Saska, kde došlo k násilí.

Dva dny ultrapravicových protestů byly vyvolány smrtí pětatřicetiletého Němce v časných ranních hodinách v neděli. Údajně ho ubodali dva žadatelé o azyl z Iráku a ze Sýrie. Částečně byly ultrapravicové nepokoje vyvolány lživým tvrzením na sociálních sítích, že Němec byl ubodán, protože zasáhl na ochranu nějaké ženy. Policie oznámila, že toto tvrzení bylo falešné.

Němci se děsí ultrapravicových pogromů v městě Chemnitz

28. 8. 2018

čas čtení 2 minuty


Německá policie a němečtí politikové jsou obviňováni z neadekvátního plánování poté, co orgie ultrapravicového násilí začaly otřásat částí bývalého východního Německa.

Zatímco pravicoví extremisté plánovali na úterý třetí demonstraci, politikové charakterizovali scény v Chemnitz, během nichž chátra honí městem cizince, jako scény připomínající občanskou válku a nacistické pogromy.

Salvini a Orbán chtějí utvořit protiimigrační frontu

29. 8. 2018

čas čtení 2 minuty

 

Italský ultrapravicový ministr vnitra Matteo Salvini a maďarský premiér Viktor Orbán se  vyjádřili, že "jdou po stejné estě". Chtějí vytvořit protimigrační frontu, jejímž prostřednictvím by bojovali proti politické strategii francouzského prezidenta.

"Chceme změnit Evropskou komisi. Chceme chránit své hranice. Budeme bojovat proti proimigrantské politice, kterou podporují Macron a Soros," řekl Salvini po schůzce s Orbánem v Miláně.

Orbánova vláda strany Fidesz odpírá poskytovat potraviny uprchlíkům, které jsou v její péči. Dokonce zabraňuje druhým lidem, včetně duchovního, aby přinášeli potraviny lidem ve státních věznicích:



Přečetli jsme:

Rusko uspořádá obří vojenské cvičení Východ 2018, má být největší za téměř 40 let

29. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Rusko uspořádá obří vojenské cvičení Východ 2018, má být největší za téměř 40 let Rusko v září uspořádá rozsáhlé vojenské cvičení s názvem Východ 2018 (Vostok 2018), kterého se zúčastní zhruba 300 tisíc vojáků a více než tisíc kusů vojenské techniky. Oznámil to v úterý ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Do cvičení ve střední a východní části Ruska se zapojí ruská Tichomořská a Severní flotila a všechny letecké jednotky. Chystané manévry budou podle Šojgua největší od roku 1981.

Celý text: ZDE

Přečetli jsme:

Volný trh s byty nefunguje nikde

29. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Německo chce v následujících čtyřech letech investovat šest miliard euro do výstavby 1,5 milionu nových bytů. Plán zahrnuje dvě miliardy eur z federálních fondů na projekty sociálního bydlení, dále daňové pobídky pro domy a byty, které budou dostupné pro lidi se středními příjmy. Vláda rovněž pomůže rodinám, aby si mohly dovolit vlastní bydlení. Plán představila kancléřka Angela Merkelová koncem května − reagovala mimo jiné na dubnovou demonstraci v Berlíně, kde proti rostoucím nájmům demonstrovalo 13 tisíc lidí.

Celý text: ZDE

FT: Drastický nedostatek pracovních sil ve střední Evropě musí vést k změně ekonomického modelu a školství

28. 8. 2018

čas čtení 4 minuty

V důsledku nedostatku pracovních sil a odmítání imigrace si střední Evropa bude muset vytvořit úplně nový ekonomický model - už ne založený na levných pracovních silách jako dosud, ale založený na nejnovějších technologiích a inovacích, vyšších mzdách a na inteligentnějším systému vzdělávání.

Polsko má uprostřed svého hospodářského rozkvětu tak velký nedostatek pracovních sil, že jednomu majiteli řetězce hotelů, shánějícímu pro ně zaměstnance, bylo nedávno navrhnuto, aby si je naverboval na Filipínách. Řekl si: Proč nakonec ne? Jsou to také katolíci.

 
Od vstupu Polska, Maďarska, ČR a Slovenska do EU v roce 2004, tyto země udělaly obrovský hospodářský pokrok, protože byly schopny spojit kapitál z multinacionálních společností s levnou, vzdělanou místní pracovní silou. Transformace středoevropského regionu, poškozeného čtyřiceti lety nekompetentní komunistické vlády je jedním z největších úspěchů Evropské unie. Jenže nyní mají středoevropské země stále větší nedostatek pracovních sil a dosavadní hospodářský model proto začíná být neudržitelný. Bude nutno ho změnit.

Srpnové bratrství s křížkem po funusu

28. 8. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

 

Každý rok vzpomeneme srpnových události – mladí lidé prý netuší, že u nás byly tanky, ať žije dějepis. S kdejakou prkotinou se zaobíráme detailně, ale víme vůbec, kde mají zavraždění hroby, kam donést kytky – a co ohleduplní potentáti, kolik těch bratrsky zabitých dostalo in memoriam jakékoli vyznamenání; v bludném kruhu házíme špínu na oceněné – ten udělal zlého to a ten zas tohle, dohromady skoro nic.

Znečištění vzduchu (jako v Praze) způsobuje velký pokles inteligence

28. 8. 2018

čas čtení 3 minuty



Dopad vysoce znečištěného vzduchu "se rovná ztrátě celého jednoho roku vzdělávání" a více


Znečištění vzduchu způsobuje "obrovský" pokles inteligence. Vyplývá to z nového výzkumu, který dokazuje, že škody způsobené společnosti toxickým vzduchem jsou daleko větší než známé dopady na fyzické zdraví.

(Pozn. JČ: Dovolte mi spekulaci: Je to snad důvodem, proč se tolik českých politiků chová jako idioti, a zejména tolik polských politiků, kde je míra znečištění ovzduší ještě daleko katastrofálnější než v Praze? Může znečištění vzduchu vést ke špatné politické strategii postižených zemí?)

K níže uvedeným informacím dodává Bob Kartous: Důsledky dýchání emisemi znečištěného vzduchu mají drastický dopad na inteligenci. ČR patří k zemím s významně rozdílnou kvalitou vzduchu, zejména Ostravsko je některými typy nebezpečných emisí těžce postiženo, jak ukazují měření European Environment Agency (str. 50, odkaz v komentáři pod postem). Další politické téma první kategorie, v české pokleslé veřejné diskusi daleko za imigrací, bezpečností, scestnými narativy odvádějícími pozornost od reálných problémů lidí v této společnosti. Ostudná vizitka, žel vizitka demokratických voleb.


Proč Johna McCaina tolik amerických Republikánů tolik nenávidělo?

28. 8. 2018

čas čtení 4 minuty




Senátor John McCain, který v sobotu zemřel na rakovinu mozku ve věku 81 let, byl paradoxem. Byl to silně konzervativní poslanec, který skoro vždycky hlasoval v souladu s preferencemi své Republikánské strany. Byl proti potratům a omezování soukromého vlastnictví zbraní. Byl jestřábem, prosazujícím omezování státních výdajů a chtěl, aby stát přestal dotovat dlouhý seznam populárních programů, včetně osobní železniční dopravy a veřejnoprávní televize. Podporoval trest smrti a ústavní dodatek zakazující pálení americké vlajky. Byl v čele úsilí investovat další a další miliardy dolarů do zbrojení a podporoval fundamentalistickou a intervencionistickou zahraniční politiku. Přesto ho však mnoho konzervativců považovalo za nepřítele a umírnění Republikáni a Demokraté ho viděli jako svého spojence. Proč? ptá ze Geoffrey Kabaservice.

Sasko se vrací k nacismu

28. 8. 2018

čas čtení 2 minuty

Merkelová odsoudila orgie násilí extremních pravičáků vůči uprchlíkům v bývalé NDR

Kancléřka varovala, že ultrapravicové orgie násilí v bývalém východoněmeckém městě Chemnitz (Karl-Marx-Stadt) "nemají místo v naší zemi"

Neonacisté zneužili k šíření nenávisti a k organizaci demonstrací Facebooku

Aktualizace: V pondělí se v Chemnitz konaly dvě soupeřící demonstrace, levicová, protestující proti fašistům, a fašistická. Několik lidí bylo zraněno, protože obě strany házely na protivníky předměty, uvedla policie. Antinacisté obvinili fašisty ze zneužívání smrti pro politické cíle. Kancléřka Angela Merkelová varovala, že "spontánní uplatňování spravedlnosti" se nebude v Německu tolerovat.

Novinky: "Uprchlíci vzali útokem pláž tím, že se rozutekli"

28. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta


 

Pomohla by psychoanalýza?

28. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta


"Kmotr korálů" předpovídá "planetární katastrofu"

27. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

John "Charlie" Veron, široce známý jako "kmotr korálů", je proslulým expertem na korálové útesy, píše Rebecca Wrightová. Osobně objevil takřka čtvrtinu druhů světových korálů a strávil 45 let potápěním u australského Velkého bradlového útesu.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v červenci 2018

1. 8. 2018

čas čtení 2 minuty

V červenci 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 46 755.82 .    Výdaje na provoz Britských listů byly 78 297.50 Kč.   

Z výše uvedeného vyplývá, že jsme v dlouhodobém deficitu a potřebujeme větší finanční pomoc od čtenářů. Děkujeme.

Zůstatek byl koncem července 2018 277 484.92 Kč.  

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

27440