Zapomeňte na ideologii, liberální demokracie je ohrožena technologií a biovědou

28. 8. 2016

čas čtení 5 minut

Historik Yuval Harari argumentuje v nové knize, že umělá inteligence a genetické modifikace lidí vytvoří svět nerovnosti a mocných elit.

To je argumentace nové knihy historika Yuvala Noaha Harariho Homo Deus: A Brief History of Tomorrow (Člověk Pánbůh: Stručná historie zítřka).

Harari píše: "Moc budou mít v jednadvacátém století jen ti, kdo rozumějí jeho technologii, zejména moci biotechnologie a počítačových algoritmů. Tato moc je daleko silnější, než byla moc páry či telegrafu v devatenáctém století, a nebude používána především na výrobu potravin, textilu, vozidel a zbraní. Hlavními produkty jednadvacátého století budou těla, mozky a mysli. Propast mezi těmi, kdo budou umět konstruovat těla a mozky, a těmi, kteří to umět nebudou, bude hlubší než mezi homo sapiens a neandertálci. V jednadvacátém století ti, kdo nasednou do vlaku pokroku, získají božské schopnosti tvorby a ničení, zatímco ti, kteří zůstanou pozadu, budou čelit likvidaci."

Jednání ohledně TTIP selhala, ale nikdo to podle německého vicekancléře nepřizná

28. 8. 2016

čas čtení 3 minuty



Photo Credit: UweHiksch via Compfight cc

Německý vicekancléř Sigmar Gabriel uvedl, že v průběhu čtrnácti kol rozhovorů o Transatlantické dohodě o obchodu a investicích mezi USA a Evropskou unií (TTIP) se zástupci ani jedné strany nedokázali dohodnout na žádné z 27 diskutovaných kapitol. Gabriel poznamenal, že krach jednání není nikdo schopen veřejně přiznat.

Čtrnácté kolo vyjednávání mezi americkými a evropskými představiteli proběhlo v červenci v Bruselu. Šlo v pořadí o třetí kolo rozhovorů za poslední půlrok.

Rozhovory byly poznamenány nedůvěrou řady předních evropských politiků, kteří vyjadřovali obavy z dopadů TTIP na evropské spotřebitele. K selhání rozhovorů přispěla rovněž neochota americké strany akceptovat různé pozměňovací návrhy.

Rozhovor Britských listů 72:

ČR je na tom ve visegrádské čtyřce relativně nejlíp

26. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Bohumil Kartous hovoří o současných poměrech v České republice v tomto Rozhovoru Britských listů s obráncem lidských práv Petrem Uhlem. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 26. srpna 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Turecká armáda usmrtila v Sýrii leteckými údery nejméně 35 civilistů

28. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Turecká armáda a její spojenci pronikli v neděli hluboko do severní Sýrie a ovládla území, které dosud kontrolovaly kurdské jednotky. Turecko provádí už pátý den invazi do Sýrie, při níž zemřelo nejméně 35 civilistů.

Letectvo a dělostřelectvo při úsvitu v neděli bombardovalo severní Sýrii v místech, které podle tureckých bezpečnostních zdrojů ovládají kurdské jednotky YPG. V noci ze soboty na neděli probíhaly těžké boje.

Nejméně dvacet civilistů usmrtily turecké nálety ve vesnici Jub al-Kousa a dalších 15 civilistů zahynulo při leteckém úderu proti farmě nedaleko vesnice al-Amarna, kterou Turecko v neděli dobylo od kurdských jednotek.

Turecko na území Sýrie bojuje především proti Kurdy podporovaným Syrským demokratickým jednotkám. Snaží se zabránit Kurdům ve vytvoření jednotného kurdského území na severu Sýrie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Czech Interior Minister: Czech Republic will not accept any refugees in 2016

28. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

According to the EU-Turkey agreement, the Czech Republic was expected to accept eighty (!)  Syrians directly from refugee camps in Turkey. They were supposed to arrive by the end of October. However, "the Czech Republic will not accept any of these refugees before the end of 2016," said the Czech social democratic Interior Minister Milan Chovanec on television on Sunday, adding, "We are carrying in-depth security checks on these individuals and these checks will not have been completed by the end of 2016. Hence we are unable to accept anyone this year."

"We want to know whom we are allowing into the country," said Chovanec adding that some of the refugees may be a strong security risk.

The Czech Social Democratic party is going into the regional elections, which will take place in the autumn in the Czech Republic, with a strong security message. It aims to fortify the southern border of the Czech Republic against "foreign intruders" and demands the creation of a joint European army.

Source in Czech HERE

EU vyšetřuje Andreje Babiše

27. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Andrej Babiš obdržel z fondů EU, určených pro malé a střední podniky, pro své firmy 92 milionů euro. Kontroloval to - Andrej Babiš, na ministerstvu financí ČR. Vyšetřují to činitelé EU pro podvody, informuje německá televize ARD:

Podrobnosti v němčině ZDE

PŘEČETLI JSME:

Muž vyhrožoval dětem ze sboru Idy Kelarové, střílel ze zbraně. Policie nepřijela

27. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Výstražná střelba do vzduchu a sprosté nadávky: tomu všemu opakovaně čelili účastníci tábora Romano Drom, který se konal letos počátkem srpna v Jiřetíně pod Jedlovou. Obyvatel obce, jehož domek sousedí s areálem, kde tábor probíhal, během tří dnů dvakrát „vyběhl“ na přítomné děti a vedoucí s dosud blíže neurčenou zbraní, z níž následně střílel do vzduchu. Křičel: ´Do pí.i, vy cigáni z..rvený, bežte do pr..?!" Po druhém incidentu se vedení tábora rozhodlo přivolat policii ČR, ta se však i po opakovaných urgencích odmítla případem zabývat přímo na místě.

Začátkem srpna proběhlo umělecké soustředění a zážitkový tábor pro děti z pěveckého sboru Idy Kelarové Čhavorenge. Když se [organizátorka tábora] obrátila na policii, byla nevybíravě odbyta s tím, že policie „má své postupy“. Vedení tábora se přitom pokoušelo domoci pozornosti nejprve na okresní stanici, posléze i prostřednictvím linky 158. Na místo dění se přesto nikdo nedostavil, stěžovatelům bylo řečeno, aby z celé záležitosti „nedělali kovbojku“.

Další podrobnosti ZDE ZDE

Theresa Mayová "plánuje zabránit britskému parlamentu, aby rozhodl o brexitu"

28. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Nevolená britská konzervativní premiérka Theresa Mayová byla obviněna, že projevuje "aroganci tudorovského monarchy" tím, že chce údajně zabránit tomu, aby britská Dolní sněmovna hlasovala o brexitu, než zahájí proces odchodu z EU. Premiérka prý chce zabránit Dolní sněmovně, aby hlasovala o brexitu. Její právníci jí údajně informovali, že souhlasu parlamentu k odchodu Británie z EU není třeba.

Odpůrci tohoto postoje se však chtějí obrátit na soudy. Jiní právníci argumentují, že referendum má v britském ústavním systému pouze konzultativní charakter a že držitelem moci je parlament. Ovšem drtivá většina poslanců Dolní sněmovny, více než 480, je proti odchodu Británie z EU. Někteří tito poslanci reagovali na výše uvedenou zprávu zuřivě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

TOTÉŽ PLATÍ V DALEKO VĚTŠÍ MÍŘE PRO STŘEDNÍ EVROPU:

OSN: Britští politikové v předvolební kampani pro referendum o brexitu vyvolali vlnu xenofobní nenávisti

27. 8. 2016

čas čtení 2 minuty

Během předvolební kampaně pro referendum o brexitu a po ní pomohli britští politikové vyvolat velkou vlnu rasistických nenávistných trestných činů, konstatoval Výbor OSN pro odstranění rasové diskriminace. Zdůraznil, že mnoho prominentních britských politiků nese vinu za vlnu xenofobie a zastrašování etnických menšin.

(Středoevropští politikové mají velké štěstí, že nikdo nerozumí jazykům, jimiž mluví. Protože by OSN zjistila, že středoevropští politikové vyvolávají nenávist vůči etnickým skupinám a náboženstvím ještě daleko silněji než politikové britští, pozn. JČ.)

OSN vyjádřila znepokojení, že britská kampaň o referendu za brexit byla charakterizována konfliktní, protiimigrantskou a xenofobní rétorikou.

Maďarsko postaví druhý plot proti uprchlíkům

27. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Maďarská vláda se rozhodla postavit další, nebezpečnější žiletkový plot proti uprchlíkům na své hranici se Srbskem, oznámil v pátek maďarský premiér Viktor Orbán. Maďarsko se podle něho musí přípravit na eventualitu, že se rozloží dohoda Turecko-Evropská unie, podle níž zatím Turecko brání uprchlíkům v příchodu na evropský kontinent.

"Když to nepůjde hezkými slovy, budeme je muset zastavit silou, a to uděláme," řekl Orbán.

Britská komerční televize v sobotu přerušila na hodinu vysílání, aby šli lidi cvičit

27. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta



Max Whitlock, držitel dvou zlatých medailí z olympijských her v Riu, uvedl v sobotu dopoledne hodinové přerušení televizního vysílání na všech okruzích britské komerční televize ITV. Televize tím chce přimět své diváky, aby vstali od televizorů a šli se hýbat.

Ve spolupráci s televizí ITV nabízí stovky britských fitek britským občanům cvičení zadarmo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Francouzský nejvyšší soud suspendoval zákaz burkin

26. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Nejvyšší francouzský administrativní soud suspendoval zákaz nošení burkin na francouzské Riviéře. Učinil to na podnět lidskoprávních organizací.

Verdikt státní rady suspendoval jedinou vyhlášku proti celotělovým plavkám, kterou vydal primátor letoviska Villeneuve-Loubet, nedaleko Nice. Avšak její ropzhodnutí bude precedentem i pro ostatní města, která zakázala na svých plážích celotělové plavky.

Státní rada rozhodla, že primátor neměl právo vydat zákaz burkin. Poukázal na to, že místní úřady mají právo omezit osobní svobodu občanů pouze v případě, že existuje "prokázané riziko" veřejnému pořádku. Soud dospěl k názoru, že takové riziko prokázáno nebylo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

A man started shooting at a children's summer camp, the Czech police did not act: they were only Roma children

27. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

On several occasions, a man verbally assaulted a summer camp of Romany children from "Čhavorenge", a children's choir run by Ida Kelarová, which was held at Jiřetín pod Jedlovou, in the Děčín region of the Czech Republic. The man also threatened the participants of the camp with a gun and shot in the air on three occasions. Several times, he entered the camp and interfered with the camp's programme. He yelled abuse such as: "Fucking hell, you fucking Gypsies, fuck off from here!" In the camp, he also verbally assaulted the composer Desiderius Dužda and challenged him to a fist fight.

When the organisers of the camp repeatedly contacted the Czech police, they refused to act. The police said that "it had its own procedures". No police arrived and the camp organisers were told "not to exaggerate matters".

The Romea.cz website has now contacted the spokesperson of Czech Police in the northern city of Děčín with a request to explain the situation. Police spokesperson Pavla Kofrová denied that the police had shown disinterest in this case. Czech Police has acted in accordance with the law and the man's behaviour will now be investigated as a minor offence.

Source in Czech HERE

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

Dopis premiérovi České republiky

Doba je zralá na malé politické hrdinství

26. 8. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Vážený pane premiére,

obracím se na Vás s prosbou jako k nejvyššímu ústavnímu činiteli v zemi. Jistě, kromě Vás jsou zde ještě jiní vysocí představitelé, ale nejsou tak úplně ústavní, to jen abychom předešli nedorozumění. Po měsíce, během nichž se Evropa "dozvídá" prostřednictvím uprchlické vlny o teroru v Sýrii, Iráku, Afghánistánu nebo v Eritrei (která nikoho nezajímá), jste se projevil jako vůbec jeden z mála ústavních činitelů v zemi, bez ohledu na tabulkové zařazení. Je možné, že i ostatní následují nějakou ústavu, u Vás ale bylo stále možné doufat, že se řídíte tou českou v její platné a kompletní podobě. Jste proto jednoznačně nejpovolanější k drobnému politickému hrdinství, které nestojí takřka nic.

Prague demonstrators chanted "Gas them!" when a group of muslim women was passing by

26. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Some two hundred anti-refugee demonstrators met in Prague's Little Town Square on Thursday afternoon to protest against Chancellor Angela Merkel's visit to the Czech Republic. The event was called Welcome for Mutti Merkel. The gathering was addressed by the well-known Czech islamophobes Martin Konvička (who organised a mock ISIS invasion in Prague last Sunday) and Tomio Okamura. Tatjana Festerling from the German anti-refugee group Pegida also spoke at the meeting. Demonstrators carried placards comparing Merkel to Hitler.

When a group of women wearing a hijab was passing the demonstration, the demonstrators chanted "Gas them!" Czech police said it had no information about the incident.

A handful of pro-Merkel and anti-Merkel activists also gathered at the Prague Castle.

The Czech government resolutely rejected the EU policy of refugee quotas, but expressed interest in economic and academic cooperation with Germany.

Source in Czech HERE

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

Prague archbishop Duka: When there are 25 per cent of muslims in society, they will demand sharia law

26. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

"Can you name me a muslim country which enjoys democracy, religious freedom, equality of men and women and no imposition of sharia law?" asks the Prague archbiship Dominik Duka today  at the beginning of an interview with the echo24.cz website.

He continues: "There have been important muslim thinkers such as Avicena, Averroes and others who have influnced Thomas Aquinas, but they were later rejected by islam as heretics. Unlike Christianity, islam does not recognise the autonomy of the secular sphere. Unlike in Europe, protests in muslim countries are always violent. There is fear in Europe now. All those security measures... If things go on like this, I cannot imagine the situation ten years from now. It would be horrifying to live here."

"When there are 5 per cent of muslims in society, there is no problem with them. When there are 15 per cent of muslims, they start presenting demands and want to appoint their own people to key positions in society. And when there are 25 per cent of muslims, they start demanding the introduction of sharia law and start trying to take over the government."

Source in Czech HERE

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

Fotka, která budí celou řadu asociací...

25. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Ukradl jsem fotku z Ovčáčkova Twitteru a omlouvám se mu, ale vyvolává ve mně celou řadu asociací..., píše na Facebooku Josef Šlerka:



- Reakce dalších uživatelů Facebooku:

- Dovolil jsem si švestičky ze zahrádky...

- Sňatkový podvodník loví ženy v Karlových Varech?

- Export českých koblih do Německa meziročně vzrostl o 500 procent! Danke!

- To zrcadlo je zajímavý. Dvorní dámy mě napadly a ani nevím proč.

- Takový úklon vysekl a zářivý oči měl Andrej naposled, když tu byl Xi.

- Ta vyšpulená prdelka me straší ve snech.

- Nelze se ubránit myšlence, že s takovým úklonem není překvapivé, že to Andrej dotáhl, kam až to dotáhl.

- Muž na fotografii bude tvrdit, že s ni jednal jako rovný s rovným, jeho obraz v zrcadle mu to trochu kazí :-)

- Služebníček...

- Hujer. ..metelesku blesku.

- Obsluhoval jsem německou kancléřku.

- Poklona uctivá .. a když mi trochu popřejete sluchu, rozmrdám i tu vaši ekonomiku. Mimochodem...nějaká dotace by nebyla?

- Zrcadlo umí víc než jen ukázat, kdo je na světě nejkrásnější.

- Čtěme řeč těla => Angela drží tělo rovně jako svíce a je na ní vidět klid a sebevědomí, Babiš se mírně předklání a drží si distanc => postoj úlisného lokaje se špatným svědomím, ještě lépe to je vidět na jeho odrazu v zrcadle :-)

O co usiluje Turecko v Sýrii?

26. 8. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Ankara a její koaliční partneři ve středu ráno zahájili letecké útoky na baštu Daeše v syrském Džarábulusu nedaleko tureckých hranic za podpory tureckého dělostřelectva a tanků. Poté, co kurdské jednotky dobyly z rukou džihádistů Manbidž, se Džarábulus stal posledním klíčovým uzlem Daeše na zásobovací trase z Turecka do srdce džihádistického kvazikalifátu v Rakká. Ankara šla v průběhu uplynulých let džihádistům bojujícím v Sýrii různými způsoby na ruku; proč tedy nyní vystoupila proti nim?

Rozhovor Britských listů 71:

Liberalizace začala Stalinovou smrtí

19. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Při příležitosti nadcházejícího 48. výročí sovětské invaze do Československa v srpnu 1968, která ukončila liberalizační období šedesátých let, hovoří Jan Čulík s publicistou a svědkem tohoto období Antonínem J. Liehmem (92) o tom, jak to všechno začalo. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 19. srpna 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Západ nese přímou odpovědnost za jednání spojenců ze Saúdské Arábie

Saúdská Arábie nadále bombarduje nemocnice v Jemenu, Lékaři bez hranic nadále odcházejí

26. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Po dalším bombardování v severním Jemenu opouštějí Lékaři bez hranic další nemocnici. Je to už několikáté zdravotnické zařízení v této oblasti, postižené bombardováním armádou sousední Saúdské Arábie, které musela organizace zajišťující alespoň základní dostupnost lékařské péče pro civilní obyvatelstvo opustit. Americká administrativa pokrytecky odsuzuje bombardování nemocnic a škol v Jemenu, kterého se Saúdská Arábie soustavně dopouští, ale přitom stále poskytuje této despocii významnou vojenskou pomoc. Obamova administrativa požádala kongres o schválení prodeje zbraní této zemi za 1,15 miliardy dolarů. O situaci informuje deník NY Times.

Deník The Independent před třemi dny zveřejnil článek, v němž uvádí, že Velká Británie prodala pouze za poslední rok Saúdské Arábii výzbroj za 3,3 miliardy liber.

Je snad předseda strany slepý a hluchý? Chce být?

Sbližování ODS a extrémní pravice

26. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Předseda ODS Petr Fiala pravděpodobně úplně ztratil orientaci v realitě. Václav Klaus ml., oficiálně "expert pro vzdělávání", dlouhodobě udržuje totožnou populistickou dikci jako obskurní, extrémně pravicová politická hnutí vyvolaná imigrační krizí.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Trump v posledních průzkumech ztrácí podporu

26. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Deník Wall Street Journal zveřejnil výsledky průzkumu volebních preferencí před nadcházejícími prezidentskými volbami v USA. Výsledky ukazují, že po krátkém období, v němž těsně předstihl Hillary Clintonovou, Donald Trump celkově ztrácí zhruba 5 %. Průzkum se zaměřuje na tradičně nerozhodné státy unie, které v konečném sčítání určují výsledky voleb. Ve většině z nich v preferencích vede Clintonová.

Jiný průzkum, který provedlo Pew Research Center, ukazuje, že většina Američanů odmítá Trumpovu populistickou rétoriku na téma imigrace. Například podpora stavby zdi mezi USA a Mexikem, z níž Trump udělal jeden z pilířů své kampaně, od loňského roku klesá. Trump se v posledních dnech kampaně snaží změnit tón svých prohlášení a zalíbit se menšinovým voličům. Informuje Washington Post.

Není lepší rasista v parlamentu než na univerzitě?

24. 8. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

V současnosti nejznámějším českým akademikem je jistý entomolog Konvička z regionální univerzity v Českých Budějovicích. Vědecká komunita musí blednout závistí, o málokterém českém vědci píšou NY Times. Přitom stačí tak málo, odhodit veškerou intelektuální hrdost a jít se zesměšnit na Staroměstské náměstí  fraškou o sobě samém. Když kuchařka nazpívá burcující píseň o střetu kultur, člověk to tak nějak dokáže pochopit. Když ale člověk s formálním vzděláním trpí ekvivalentní idiocií, těžko hledat pochopení. Navíc když veřejně - byť nepřímo - vyhrožuje jiným lidem násilím, těžko si představit smysluplnou argumentaci o jakýchkoliv svobodách projevu, které by měl člověk placený za to, aby vzdělával jiné, požívat. Jak je možné, že Jihočeská univerzita nadále trpí tu neuvěřitelnou ostudu, kterou jí tento rasistický, halucinující egomaniak s násilnými sklony způsobuje? Dokonce i "průměrný" český xenofob už dává od nebožáka ruce pryč...

Bartolomějská noc jako zrcadlo tradičních evropských hodnot

24. 8. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Dnes je svatého Bartoloměje, a když je svatého Bartoloměje, tak si vždy vzpomenu na tzv. Bartolomějskou noc. V současnosti je to obzvláště aktuální téma, neboť se stále dokola mele o naší skvělé evropské kultuře, o našich evropských tradicích, o křesťanských základech naší civilizace.

Ve skutečnosti po celé dějiny Evropy až do konce 2. sv. války se tu stále válčilo, nenávidělo, masakrovalo. A křesťanství bylo často právě záminkou pro nenávist. Není možné si plést mír a evropské hodnoty – včetně odmítání rasismus, zdůrazňování práv žen, tělesně postižených, pracujících nebo homosexuálů – po druhé světové válce s tím, co tady bylo před ní.

Ty naše krásné hodnoty jsou v Evropě normálem jen krátce. Např. v Británii ještě v roce 1952 byl génius Alan Turing odsouzen za homosexualitu (šel si stěžovat na policii, že ho okradl jeho mladý milenec) k chemické kastraci a ženy získaly volební právo ve Švýcarsku až v roce 1971.

Bodláky Václava Duška

Moclikrát jsi hřešil, bloude

26. 8. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Pamatuj, nechybovat mohou pouze bozi; útlocitní věřící ubývají. Horší sluníčkářů jsou věru žlučníčkáři. Prskají, škodí, zapáchají. Voher nehmen und nicht stehen, jak se praví při sestavování volební nabídky pro voličské kádry – a to od Praglu ku Šalingradu, i dále v čukotských krajinách, kde vypalují značkovou kořalku, dosud nevyčmuchanou mlsnou komisí EU. /p>

Proč jsou finské školy nejlepší

26. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Dětskou prací je hra. Děti se nejlépe učí, když si hrají. Nechejme děti být dětmi. Přátelské, respektující prostředí, na němž jsou založeny vztahy učitelů a žáků, nepotřebnost plošných testů, důvěra ve VYSOCE kvalifikované učitele (profesně i lidsky), individuální vzdělávání, ochota předávat dětem jejich porci odpovědnosti, nechat je vystoupit z komfortní zóny. "Jsme tu proto, abychom chránili děti před politiky a drželi business mimo školy", tak vnímají finští učitelé své poslání. Něco ze zkušenosti amerického akademika, který působí ve Finsku a jehož syn navštěvuje finskou školu...

Vynucování zákazu burkin vyvolalo (i) ve Francii obrovský skandál

25. 8. 2016

čas čtení 6 minut

Světová média byla šokována fotografiemi a zprávou, že francouzští policisté na pláži v Nice pokutovali oblečenou ženu a přiměli ji, aby se svlékla. Upozornění na incident, který zaznamenal původně deník Guardian, které na twitteru zveřejnil náš spolupracovník Andrew Stroehlein, mediální ředitel lidskoprávní organizace Human Rights Watch v Bruselu, byl přeposlán do světa téměř dvoutisíckrát:

Stroehleinovu otázku, "Kolika ozbrojených policistů je zapotřebí, aby donutili jednu ženu se svléknout?" citoval britský list Daily Mail, španělský deník El Mundo a další mezinárodní sdělovací prostředky:

Daily Mail také okamžitě hrdě ukázal, co se v dnešních horkých dnech děje na plážích v Británii:

"Tady není Francie, my v Británii chodíme na pláž rádi v burkách!"

Zdroj ZDE

Fotografie vynucování zákazu burkin ukazuje děsivou realitu toho, když policisté kontrolují a hlídají ženské tělo

Skotská policie schválila hidžáb jako oficiální součást policejní uniformy

25. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Chce tím docílit, aby se pro práci v policii přihlásilo více musliských žen. Dochází k tomu patnáct let poté, co přidala hidžáb k policejní uniformě londýnská policie.

Police Scotland oznámila, že se hidžáb stane součástí její oficiální uniformy, protože usiluje o větší rozrůzněnost mezi svými zaměstnanci. Skotská policie uvedla, že doufá, že "toto rozhodnutí přiměje ženy z muslimských komunit, které dosud nepovažovaly práci v policii za kariérní možnost pro sebe, aby o vstupu do policie začaly uvažovat."

V minulosti směly skotské policistky nosit hidžáb pouze, pokud jim to povolili jejich nadřízení.

Londýnská Metropolitní policie zavedla hidžáb jako součást policejní uniformy už v roce 2001 jako součást obdobné verbovací kampaně, jejímž účelem bylo zvýšit etnickou rozrůzněnost londýnských policistů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Petr Fiala, Chair of the Czech Civic Democratic Party: EU pro-refugee policy is suicidal

25. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

The Czech government must reject the nonsensical immigration policy of the European Union. It must reject the EU refugee quotas and not allow the arrival of migrants into the Czech Republic, who are a security risk, said Petr Fiala, the Chair of the Czech Civic Democratic Party. The Civic Democratic Party used to be the main right wing political party in the Czech Republic, currently it has the electoral support of around 10 per cent of the Czech citizens.

The European Union should choose selected refugees from hotspots abroad and it should stop "illegal migration" into Europe. The external borders of the Schengen area must be fully controlled, said Petr Fiala, adding that he disagreed with Angela Merkel's assertion that refugees are not bringing terrorism into Europe:

"Facts tell us something else. Migration of course is linked with radical islam. Muslim communities and new migrants do support radical islam. Europe has failed to integrate migrants even in the previous, rather weak immigration waves. What is happening now is greatly increasing the security risks. Many EU countries are now pursuing an openly suicidal immigration policy," said Fiala and demanded that the Czech state should greatly increase investment into anti-refugee security measures:

"When EU solutions fail, it is the duty of the nation state to protect the security of its own citizens," added Fiala.

Source in Czech HERE

Mainstreamová média zradila své diváky a čtenáře tím, že se spikla s Trumpem, tvrdí zakladatel serveru Vice

25. 8. 2016

čas čtení 3 minuty

Mainstreamová média otevřela dveře pro nové podvratné internetové servery v důsledku své posedlosti sledovaností. Tato posedlost je totiž přiměla, aby zradila své diváky a čtenáře a spikla se s kontroverzními politiky. To řekl ve své přednášce na edinburském televizním festivalu miliardář Shane Smith, zakladatel serveru Vice.

Tradiční mainstreamová média podle Shanea Smithe nekomunikují s mladými lidmi a nezabývají se tématy, která zajímají mladé lidi. Některá z nich se spikla s notoricky známými politiky ve snaze zvýšit svou sledovanost.

"Tajemství našeho úspěchu lze vystopovat ke dni, kdy jsme změnili, o čem píšeme. Podnik se rozrostl, počet našich čtenářů se astronomicky zvětšil a my jsme vydělali více peněz." řekl Shane na edinburském televizním festivalu.

Turecko usiluje o udržení celistvosti Sýrie, ne o svržení Asada

25. 8. 2016

čas čtení 2 minuty

Turecké tanky ve středu pronikly na syrské území do syrského města Jarablus a vyhnaly tak Islámský stát z jedné z jeho posledních pohraničních pevností. Pro Ankaru však bylo daleko důležitější ovládnout toto město dříve, než padne do rukou kurdským bojovníkům.

Americký viceprezident Joe Biden učinil výrazný ústupek Turecku a požadoval, aby kurdské jednotky, které byly hlavním náhradním bojovníkem pro USA ve válce proti Islámskému státu, "ustoupily za řeku Eufrat", východně od města Jarablus. Pokud to neučiní, Spojené státy jim přestanou poskytovat podporu. Americké stihačky podpořily tureckou invazi do Sýrie.

Privatizace železnic v Británii byla "naprostým selháním"

25. 8. 2016

čas čtení 2 minuty

V souvislosti s kontroverzí týkající se předáka Labouristické strany Jeremyho Corbyna se v Británii dostal znovu do ohniska zájmu médií strašlivý stav zprivatizovaných britských železnic.

Jeremy Corbyn se nechal cestou vlakem na politickou akci z Londýna do severní Anglie asi před čtrnácti dny nafilmovat, jak ve vlaku sedí na zemi u záchodu, protože je "narvaný" a nebylo údajně místo kde si sednout. Ve videoklipu natočeném na zemi u záchodu Corbyn požadovat znárodnění soukromých britských železnic.

Zpráva OSN: Syrská vládní vojska a Islámský stát používají ve válce zakázaných jedovatých plynů

25. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

OSN a Organizace pro zákaz chemických zbraní rok vyšetřovaly devět útoků v sedmi oblastech v Sýrii a došly k závěru, že bylo velmi pravděpodobně použito chemických zbraní. Při osmi vyšetřovaných útocích byl použit chlór. Islámský stát použil yperit.

Zjištění obsažená v analýze povedou zřejmě ke konfliktu v Radě bezpečnosti OSN, ohledně toho, zda mají být proti Asadovu režimu zavedeny sankce.

Tomáš Proll v galerii 140

25. 8. 2016 / Michal Giboda

čas čtení 4 minuty

Trojský kůň, kamenina, oxidy kovů, modelováno, výška 47cm

Víte o okresním městě v České republice, s počtem obyvatel kolem 34 tisíc, jež by mělo 12 galerií – 4 provozované Městským úřadem a 8 soukromých? Město Tábor je má. Řádí se tím do kategorie Kulturní město, které přitahuje kreativní lidí hledající různorodost, dostatek stimulů a bohatost zážitku. Právě koncentrace těchto lidí je motorem místní ekonomiky a regionu a jeho konkurenceschopnosti založené na produktech s vysokou přidanou hodnotou. Říká se tomu kulturní, nebo kreativní průmysl a patří sem i galerie. Klíčem k takové transformaci města je osvícené vedení města schopné získat, kultivovat a motivovat kreativní skupinu lidí, a městský architekt. Výrazně k tomu přispěl i výtvarný umělec Tomáš Proll, který v Galerii 140, spravované táborským Městským úřadem, vystavuje do 24. záři 2016 svoje sochy a kresby.

Evropa se chová stále absurdněji

24. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Absurdní, kontraproduktivní reakce na vážnou bezpečnostní hrozbu:

- Francouzská policie veřejně ponížila a pokutovala jednu ženu a donutila jí na pláži v Nice se svléknout.

- Maďarský europoslanec navrhl, aby se na žiletkový plot na maďarské hranici proti uprchlíkům umístily prasečí hlavy.

- Tři cestující byli donuceni odejít z letadla v Londýně, protože se xenofobnímu pasažéru zdálo, že "čtou materiály Islámského státu". Četli si na mobilu normální britský tisk o kontroverzi ohledně Jeremyho Corbyna.

- Polský poslanec varoval veřejně před "terorem homosexuálů"

- Česká islamofobní organizace uspořádala falešný útok na Staroměstském náměstí v Praze a vyvolala tím paniku, takže několik lidí bylo zraněno.

"I cannot sack the islamophobe Konvička," says his dean from the University of South Bohemia

24. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

The islamophobe Martin Konvička, who teaches at the University of South Bohemia at České Budějovice, is free to stage mock Islamic state attacks in Czech cities without being afraid that he would be sacked from his university position. František Vácha, his Dean at the University of South Bohemia, explains that Czech labour law makes it impossible for him to get rid of Konvička. Czech labour law clearly defines all the reasons why an employee can be sacked and these do not include political activity of any kind of even political extremism. Konvička is highly regarded as an expert in the field of entomology. Dean Vácha has been contacted by a number of members of the public who demand that Konvička should be fired.

The University of South Bohemia has not sacked Konvička even when he was charged with the crime of hate speech for threatening to gas muslims. Mr Vácha said that he will wait for a court decision in this matter.

Martin Konvička will stand as a candidate for a new extreme right wing Czech political party "An Alternative for the Czech Republic" in the local authorities elections in the autumn.

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

Source in Czech HERE

Závěry z Fóra o přesidlování a integraci uprchlíků v zemích východní a střední Evropy

Umožněte uprchlíkům legální cestu do Evropy, shodují se experti z USA i z Evropy

24. 8. 2016 / Marie Heřmanová

čas čtení 6 minut

Zástupci neziskových organizací a experti ze 7 evropských zemí se 23. 8. spolu se zástupci slovenského Ministerstva práce, rodiny a sociálních věcí, zástupci holandské a české ambasády, zástupci UNHCR, slovenskými novináři, americkými odborníky a mnoha dalšími mezinárodními experty na migraci sešli na fóru v hotelu Austria Trend v Bratislavě, aby prodiskutovali současnou migrační situaci v zemích střední a východní Evropy a možná řešení tzv. migrační krize. V debatách zaznělo jak volání po lepší a těsnější spolupráci jednotlivých vlád evropských a balkánských států, tak po větším tlaku na řešení příčin migrační krize na Blízkém Východě.

Angličtí konzervativci sní o tom, že za EU prásknou dveřmi

24. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Podnikatelští právníci si nad tímto plánem rvou vlasy.Obrovské množství věcí by zůstalo nevyřešených. Jeden vysoký obchodní činitel v Bruselu se vyjádřil, že pokud by takto jednostranně Británie za EU práskla dveřmi, poškodilo by to její pověst. Kdyby Londýn totiž porušil své mezinárodní smluvní závazky, ohrozilo by to jeho vyhlídky na uzavření dohod s USA a s Čínou, které by Británii začaly považovat za nedůvěryhodného partnera.

Činitelé Evropské unie také varují, že jakmile by Británie vypadla z jednotného evropského trhu, okamžitě by proti ní byly zavedeny ostré obchodní bariéry v zemědělství a v automobilovém průmyslu. Vzhledem k tomu, že Británie je daleko menším obchodním partnerem než evropská sedmadvacítka, boj o obchodní bariéry by byl daleko bolestnější pro Británii než pro ostatní Evropu.

Theresa Mayová má v Dolní sněmovně většinou pouhých 17 poslanců. Nebude pro ni jednoduché udržet na uzdě fundamentalistické euroskeptiky ze své strany. V důsledku toho Mayová, která se vrací ve středu z dovolené, přebírá rázně kontrolu nade vším.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Bodláky Václava Duška

V zájmu lidu se odsuzují...

24. 8. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

Odsuzují se k zapomenutí nepohodlné vzpomínky, nevyplajchované pravdy, přehmaty justiční, zatýkání na pováženou, školní tereziánské neduhy, ideová zvěrstva, mučírny, bratrské výpomoci, pomatení glosátoři - k zapomenutí odsouzeno vše, co brání k nakročení pokroku. Postrašili voliče - do hejtmatství má našlápnuto fešák červíček, aby nakazil zdravé stromky v linii čistých úmyslů. Běda. Bývalý politický kejval z modrostrany neústupných se v příležitostných televizních debatách nezná. Zapomenul vlastní neschopnost, přifukuje plyny do éteru - trochu přibral, zešedivěl - ale hloupost mu zůstala výstavní. Zrůda zůstane zrůdou - žadné štráchy v předvolebním boji se nevedou.

Proměňme 21. srpen na den přátelství mezi lidmi

24. 8. 2016 / Zdeňka Petáková

čas čtení 1 minuta

Je to už téměř 50 let. A druhá světová válka skončila víc než před 70 lety. Koho dnes žijícího tyto události zasáhly přímo? A přitom si je stále připomínáme – u nás v Čechách jako „bububu“, ti druzí, Němci, Rusové, jsou ti špatní. A my, my jsme ti hodní, malí chudinkové, kterým bylo ublíženo.

Chovali bychom se my a naši předkové, kterých se Srpen i druhá světová dotýkala přímo, jinak, kdybychom byli těmi Rusy nebo Němci?

Od druhé poloviny 20. století dodnes očima západního Němce "mezi světy"

70 let rozporů

24. 8. 2016 / Uwe Ladwig

čas čtení 13 minut

Pravděpodobně mnoho lidí denně udeří nějaký ten rozpor do očí. Začíná to brzy po narození a poslední se objeví těsně před smrtí. Podívejme se z chronologické retrospektivy na některé z těch, jež jsou v ČR z historických důvodů pravděpodobně neznámé ...

Skotská ekonomika by v důsledku brexitu přišla o miliardy liber

24. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Žádný vztah s Evropskou unií nebude tak hospodářsky prospěšný jako plné členství, varuje skotská premiérka Nicola Sturgeonová.

Do roku 2030 bude skotská ekonomika každoročně o 1,7 až 11,2 miliardy liber každoročně chudší, pokud Británie odejde z Evropské unie. Vyplývá to z analýzy skotské vlády, která byla zveřejněna v úterý. Znamenalo by to snížení skotského státního rozpočtu o 6 až 13 procent. Jde o první oficiální studii která zkoumá dopad brexitu na Skotsko.

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová poukázala na to, že toto zjištění podtrhuje potřebu ochránit vztah Skotska s Evropskou unií a její vláda "je absolutně rozhodnuta zkoumat všechny existující alternativy, které by to zajistily".

62 procent Skotů hlasovalo pro setrvání v Evropské unii, zatímco v celé Británii hlasovalo 52 procent občanů pro odchod z EU.

Zdroj v angličtině ZDE

Sturgeonová: Británie nám už nedokáže zajistit bezpečnost

Titulní stránka středečního skotského deníku The National: "Mlčení v Downing Street je 'stále více zanedbáním povinností' a druhé referendum o skotské nezávislosti je stále 'vysoce pravděpodobné'":

Poctivá analýza by měla být poctivá

Skutečně je Západ viníkem islamistického radikalismu?

24. 8. 2016 / Pavel Urban

čas čtení 5 minut

Daniel Veselý žádá ve svém článku „poctivě analyzovat kořeny [radikálního islamismu], jenž byl dlouhá staletí pouze marginálním hnutím a pozapomenut.“ To je zajisté snaha chvályhodná. Problém je, že Daniel Veselý sám se zabývá jen jedním kořenem, totiž vlivem Západu. Ten mu pak logicky vychází jako klíčový. Možná, že chce být vůči vlastním kritičtější, než k druhým, jak svého času deklaroval. Ale to by pak bylo moralizování, ne analýza.

Jean-Claude Juncker: Hranice jsou nejhorší vynález, jaký kdy politici vymysleli

24. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Hranice jsou nejhorší vynález, jaký kdy politici vymysleli. Nemáme s hranicemi zrovna dobré zkušenosti. V Evropě dnes už nejsou hranice považovány za něco, co nás dělí, ale za něco, co nás spojuje. A kdo ničí tyto mosty, ničí budoucnost Evropy. A proto si musíme v otázce uprchlíků dávat velký pozor. Nesmíme číst jen řádky, ale musíme číst i mezi řádky. Mezi řádky totiž čteme množství věcí, které se nám zrovna nelíbí.

Uprchlická otázka je především dramatem pro uprchlíky, kteří prchají před násilím, válkou, terorem a hladomorem. A jim a jejich dětem musíme projevovat maximální solidaritu.

Joseph Stiglitz: Sedm změn, jichž je třeba pro záchranu eura a EU

23. 8. 2016

čas čtení 3 minuty

Ekonomicky nejslabší země eurozóny jsou ochromeny hospodářskou krizí, která je v mnoha ohledech horší než Velká hospodářská krize ze třicátých let, míní ekonom Joseph Stiglitz. Nejlépe ekonomicky fungující země eurozóny, jako je Německo, vypadají dobře jen ve srovnání s nimi a jejich úspěch vzniká na úkor zemí v hospodářské krizi.

Hospodářská krize od roku 2008 vyvolala deficity a zadluženost, nikoliv obráceně. Nelze tedy například Řecko obviňovat, že se dostalo do své krize plýtváním. Z krize je také často obviňována přílišná regulace trhů a příliš silný sociální stát. Jenže země se silným sociálním státem a silnou regulací pracovních trhů, jako země skandinávské, patří k ekonomicky nejúspěšnějším.-

Mnoha zemím, jimž se vedlo hospodářsky dobře, než přijaly euro, se vede po zavedení eura špatně. Zásadní vliv měla špatná správa této měny.

New York Times: Falešný útok "ISIS" v Praze vyvolal paniku

23. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Konvičkovou akcí v nedělní Praze se podrobně zabývá list New York Times ZDE.

První čtenářský komentář pod článkem: "Je povzbuzující si uvědomit, že i jiné země [než USA] mají své idioty."

V Británii přinesl informaci o Konvičkově nedělní akci deník Independent ZDE

Czech PM: "We do not want a strong muslim community in the Czech Republic"

23. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

"We will not accept EU refugee quotas, but the German chancellor knows this," said the Czech Prime Minister Bohuslav Sobotka in an interview given to the Právo daily prior to Angela Merkel's visit to the Czech Republic on Thursday. "I am convinced that each individual EU member state must have the right to decide how many refugees it wishes to accept. It is the duty of the national governments to guarantee their people's security."

"While it is wrong to equate all refugees with terrorists, it is also impossible to accept an open door policy for refugees like when Germany received  large numbers of people without any security checks last year. Due to the existence of the open Schengen borders in Central Europe, this has greatly increased security risks."

"Acts of terrorism are usually committed by the descendants of immigrants who came to Europe some 15-20 years ago. So we have to deal with the question of whether we are able to integrate successfully people who come from and environment which is culturally and religiously different from ours. We also need to deal with the question why they become radicalised."

"These are, however, mostly issues for Germany. The Czech Republic does not have a strong muslim community and we do not want a strong muslim community here, since we see all the problems [associated muslim communities]. Nevertheless it is wrong to equate all muslims with terrorists."

"During the EU summit in Bratislava in September, apart from measures to stimulate the economy in Europe, the Czech Republic will demand the strengthening of EU security measures in order to protect our citizens. It will also demand that we should fight terrorism and illegal migration."

Source in Czech HERE

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

Leading Czech islamophobe calls for "action" against a New York University professor

23. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Leading Czech islamophobe Martin Konvička, who staged a mock ISIS invasion in Prague on Sunday, during which some people were hurt (see video here), has called on his followers to act against Professor Jiří Pehe, the Director of the Prague outpost of New York University, for standing up against anti-refugee hysteria. Mr. Konvička has appealed on Facebook to "do something to him i.e. Jiří Pehe] about which we are now even banned to write about":

Previously, Mr. Konvička, a professor of entomology from the University of South Bohemia, has become famous for demanding that muslims should be placed in concentration camps and/or ground down into bone meal. He is being prosecuted for these statements.

Mr. Konvička's call has produced a number of quite incredible reactions on facebook HERE. Some people are demanding that Professor Pehe be shot, others that he should be hanged, others that he should be "castrated and I would gladly take part in the procedure, it would take quite a long time". Facebook has not reacted, nor has the Czech Police acted against these threats to Professor Pehe.

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

O zahradníkovi, kterého zabili

23. 8. 2016

čas čtení 4 minuty

"Tohle je lískový ořech, na začátku svého života. Tohle je loquat. Tady máme hrušni."

Jmenuje se Abu Wad. Znamená to Otec květin. A jeho malý syn, Ibrahim. Po dobu pěti let ďábelské války byla tato oáza klidu v Aleppu neuvěřitelným útočištěm, které přežilo. Abu Wad provozuje poslední zahradní středisko v tomto městě.

"Tady tohle moje místo má cenu mnoha miliard dolarů! Vlastním celý svět! My obyčejní lidé vlastníme celý svět! Svět je náš!"

Avšak svět Abu Wada je ve vzbouřenecké části Aleppa. Která je neúnavně bombardována syrským režimem a nyní i ruskými letadly.

Konvička patří do cirkusu

22. 8. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Zdá se, že po včerejším pražském vystoupení jarmareční společnosti pana Konvičky zbývají už jen dvě možnosti. Jednou z nich je přetavení fraškovitého divadla v realitu krve:

Konvička postřílí nebo ještě lépe podřeže několik lidí, nejlépe rodin s malými dětmi, aby konečně a jasně demonstroval Čechům nebezpečí islámu, přičemž se ho pokusí zlikvidovat neohrožení, čerstvě, podle rady prezidenta republiky, vyzbrojení občané, kteří přitom omylem postřílejí další lidi a nejspíše i sebe.

Do vězení za to všechno půjde nějaký náhodně vybraný muslim, který vlastně ani nemusí být muslimem, úplně postačí, když si to o něm bude myslet veřejnost.

Druhou možností je seriózně nabídnout veselé společnosti pana Konvičky několik kotců v nějakém cirkusu, kde by mohli tito výtečníci nahradit ušlechtilá zvířata, jichž je na taková představení škoda. Manéž je však třeba obehnat bezpečnostním plotem, neboť není možné spoléhat na to, že konvičkovci budou po celou dobu představení schopni rozlišovat mezi svou rolí a realitou.

Nicméně je možné takto panu Konvičkovi zřejmě zprostředkovat početnější publikum a využít jeho talent užitečněji, než je využíván dosud, a zároveň výrazně snížit možnost, že na nás skutečně začne střílet.

Potěmkinovské referendum Viktora Orbána

22. 8. 2016

čas čtení 4 minuty

2. října budou Maďaři hlasovat v referendu ohledně plánu Evropské unie rozdělit uprchlíky po evropském kontinentu. Orbán silně prosazuje odmítnutí uprchlíků a podobnost referenda s britským referendem o brexitu vyvolala zájem o situaci v Maďarsku, píše na serveru Politico Goran Buldioski.

Avšak referendum je spíše Orbánova PR akce než vyjádření demokratické vůle Maďarů - pokus posílit Orbánův image jako obraz šéfa vznikajcí populistické, nacionalistické a regresivní Evropy.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2016

1. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

V červenci 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 48 938.41 Kč.   

Zůstatek byl koncem července  2016 94 660.91 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
40327