Brexit: Britská vláda prohrála u soudu:

Parlament musí mít právo schválit aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy

3. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Tři vysocí soudci rozhodli, že britská premiérka nemá právo aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy, čímž má být zahájen odchod Británie z EU, bez souhlasu britského parlamentu.

Britská vláda se proti tomuto rozhodnutí odvolá k Nejvyššímu soudu a v poslední instanci by o záležitosti měl zřejmě rozhodovat Evropský soudní dvůr, jehož prerogativu pro Británii chce britská vláda nyní zrušit.

Více než 70 procent poslanců britského parlamentu bylo proti brexitu, jenže více než 70 procent anglických volebních okrsků hlasovalo pro brexit. Otázkou je, zda se poslanci odváží postavit se v této věci proti voličům.

V reakci na toto soudní rozhodnutí okamžitě stoupla britská libra:

Nigel Farage: Obávám se, že se blíží zrada:

Aktivistka z euroskeptické strany UKIP: "Jak si tito aktivističtí soudci dovolují pokoušet se svrhnout naši vůli? Je to pokus o puč, ochromuje to demokracii. Je načase, abychom měli právo je vyhodit!" Premiérka Mayová se vyjádřila, že nedopustí, aby soudy odchod Británie z EU zdržely a že navzdory soudnímu rozhodnutí bude aktivovat článek 50 koncem března 2017.

Rozhovor Britských listů 81:

Etnicky se nepovažuju za Čecha

28. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

K 28. říjnu hovoří Jan Čulík s obráncem lidských práv Petrem Uhlem o jeho názorech a jeho internacionalistické motivaci i o obrovském vlivu, jaký na něho měl jeho otec. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 28. října 2016.

Recenze v rozhovoru zmiňované knihy Petra Uhla Dělal jsem, co jsem považoval za správné a ukázky z ní jsou zde:

16. 12. 2013 Milan Daniel: Dělal a dělá to, co pokládá nejen za správné, ale i spravedlivé ZDE
23. 12. 2013 Petr Uhl: O zločinech a chybách minulosti se v ČR musí tradičně mlčet ZDE
23. 12. 2013 Petr Uhl: O "českých tradicích" v české vládě a o xenofobii úředníků ZDE
23. 12. 2013 Petr Uhl: Jsem proti institutu prezidenta ZDE
23. 12. 2013 Petr Uhl: Češi pořád proti něčemu bojují ZDE
I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Dokola se opakující repríza kulturní nemohoucnosti na pozadí iluze "boje o všechno"

My, nudní Češi

3. 11. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 8 minut

Když se člověk pohybuje uvnitř české společnosti, může být svědkem zdánlivě vyostřené společenské atmosféry, v níž jde o hodně. Hodně se mluví o demokracii, o tom, že ti nebo oni ji porušují, o tom, kdo je devótní ke které velmoci, o tom, kdo více krade a kdo chce usurpovat více moci, aby ji mohl osedlat. Stačí se prostřednictvím digitálního teleportu pomyslně vznést nad malý časoprostor ve Střední Evropě, v němž se děje tento zdánlivě důležitý politický střet, a najednou to všechno vypadá poněkud jinak. Pár dogmatiků velí partičkám ideologických souputníků rozdělených rámcově do dvou táborů v podivném boji o kuličku české identity, uzavřené v překvapivě hermetickém kulturním prostoru, v němž se tento svár odehrává už po staletí. Je to nudná, nespočetná repríza téhož, v mírně upravené konstelaci a s mírně obměněným obsazením. Pinožení se za vítězstvím v takové válce je stejně marné jako vytí na Měsíc. Je to ale pro většinu evidentně zábavnější způsob prožívání své vlastní identity než snaha hrát o něco podstatného. Nebo se alespoň o něco podstatného zajímat. A propos, všimli jste si, jak rychle česká společnost vyřešila tu strašnou hrozbu uprchlické vlny?

An English version of this article is in CLICK HERE

My, nudní Češi: Zkoumejme, co chování Čechů znamená. Jaký význam má ten narativ?

3. 11. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Plně souhlasím s argumentací Bohumila Kartouse, že přehnaně monolitní, autoritářské, až hysterické chování jak stoupenců Miloše Zemana, tak jeho odpůrců, se zdá být pozorovateli zvnějšku naprosto absurdní a nepochopitelné. Myslím si ale, že asi nemá valného významu ani jednu z obou stran kritizovat, protože jsou obě tak zaťaté v úpornosti obou postojů, že druhou stranu - a nikoho mimo jejich kmen - nebudou poslouchat.

Spíš se domnívám, že by bylo plodnější snažit se s oběma stranami hovořit a porozumět, co je vlastně motivací pro jejich hystericky vypjaté postoje. Před několika lety zemřelý americký psycholog Marshall Rosenberg byl proponentem tzv. "nenásilné komunikace" a několika otázkami dokázal neutralizovat i nejagresivnější jedince v nejsložitějších konfliktech. Politikové ho používali k řešení problémů mezi Palestinci a Izraelci. Byl povolán, aby odstranil nenávist mezi skupinou izraelských a skupinou palestinských rodičů, jimž druhá strana zavraždila děti. Odstranil nenávist mezi nimi během dvaceti minut, protože se jich začal ptát: "Co potřebujete?" "Co vám chybí?" "Co chcete?" Ukázalo se, že obě skupiny rodičů nutně potřebují pro sebe a své rodiny především bezpečnost. Na tom se Palestinci i Izraelci shodli.

Myslím si, že namísto hysterických demonstrací by bylo záhodno, aby se někdo začal ptát na hlubinné příčiny postojů obou znesvářených stran. Přehnaná idolizace Václava Havla (kterou by on sám nikdy nedopustil) i Miloše Zemana musí mít hlubinné psychické příčiny. Měli bychom se snažit je odhalit, pokud má česká společnost pokročit od nynějšího nesmyslného, nenávistného diskursu k debatě o skutečných, reálných problémech.

Důležitým, souvisejícím problémem je také otázka, co způsobuje, že se tak lehce a jednoduše  drtivá většina české společnosti nechá svést manipulativními nesmysly, které vévodí českým médiím, případně na ně reaguje zlobně, takže záměrně (syndrom Rudého práva za komunismu) začne zastávat opačné názory, než jaké se dočte v mainstreamových médiích. Češi většinou nevyhledávají důležité a nové informace, ale nechají se prostě jen manipulovat hospodskými nesmysly. Zuří nad uměle vytvářenou realitou, zatímco život je jindé a důležitá řešení jim unikají. To také signalizuje určitý vnitřní psychologický problém. Zkusme mu přijít na kloub.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za říjen 2016

31. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

V říjnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 26 557,93 Kč.   Výdaje na provoz Britských listů byly 48 802 Kč. Příjem z reklamy byl 9160 Kč.

Zůstatek byl koncem října  2016 79 981,02 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Americké prezidentské volby 2016

Má nyní Donald Trump šanci zvítězit v amerických prezidentských volbách?

3. 11. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Třebaže byl Donald Trump zvláště po poslední prezidentské debatě v podstatě odepsán, podle aktuálního průzkumu televize ABC a listu The Washington Post má kontroverzní magnát před Hillary Clintonovou náskok o jeden procentní bod, a to v poměru 46 ku 45 procentům. Bývalé ministryni zahraničí bezpochyby uškodilo zveřejnění její e-mailové korespondence a s tím související vyšetřování FBI, nicméně na povrch pravděpodobně nevypluje nic tak skandálního, co by Clintonové mohlo zlomit vaz. V každém případě nás za necelý týden čeká nervy drásající souboj, kde ještě před několika dny byla vítězka známa.    

Volte Trumpa

3. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Volte Trumpa, vyzývá nápis na vypáleném černošském kostele v Mississippi. Útok na kostel je vyšetřován jako zločin z rasové nenávisti.

Přední čeští xenofobové šli předvádět svou odvahu

Jak vypadá hrdinství aneb totalitní reminiscence

3. 11. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Představte si, že jdete po ulici, zastaví vás žena ve středním věku a velmi sugestivně vás bude vyzývat k tomu, abyste si něco svlékli, protože ji to provokuje. Kdyby byla moc neodbytná a neoblomě vás obtěžovala svým hloupým požadavkem, mohli byste zavolat policii. V podstatě totéž se děje na videu z předsálí soudního procesu, v němž žákyně žaluje střední školu, která jí zakázala nosit hidžáb. Jakási žena tam - s neuvěřitelným pocitem ospravedlnění - žádá dívku, aby si sundala z hlavy svůj šátek, další hysterici na ni řvou, že je to uráží. Pánové Klaus a Stárek, dále paní Černochová, shodou okolností (?) všichni reprezentanti ODS, zástupce ombudsmanky (!) a sociální demokrat (!!) Křeček a další čeští xenofobové přišli demonstrovat svou otevřenou příslušnost k totalitnímu myšlení. Obklopeni suitou stejně intelektuálně vybavených "hrdinů" přišli demonstrovat své ryzí vlastnosti: totalitní myšlení a násilné prosazování svých zmatených závěrů, k nimž dospívají. Archetypální představitelé malosti, kterou Zeman a spol. v této společnosti postavili na úroveň nezadatelného nároku. Pro srovnání doporučuji tuto "výchovnou", propagandistickou reportáž tehdejší normalizační Československé televize, která se snaží ukázat, kterak chorobné a cizorodé je naší kultuře, když nosí muži dlouhé vlasy. Odborníci, psychiatři, sochy starořeckých jinochů, dekadentní kultura západu, to všechno přece svědčí, že tady něco takového nechceme. K tomu jeden přímo "převychovaný" zbloudilec. Takhle nějak si to představujete, vážení? Mně také vadí lidská idiocie a přitom nemohu lidem, kteří šli řvát na dívku s hidžábem, vnucovat, aby se začali chovat kultivovaně a začali uvažovat. I tupost má své nezadatelné právo na existenci. Natož vyznání.

Czech racists verbally attacked women wearing a hijab at court

2. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

District Court for Prague 10 started to deal with a complaint made by a student with Somali roots who was ordered not to wear a hijab during classes at her Czech secondary school. Dozens of people came to give support to Ivana Kohoutová, the headmistress of the Secondary Health Service School in Ruská Street in Prague, who issued the order forbidding the student to wear a hijab. There were also dozens of people supporting the student.

Two representatives of the Czech right wing Civic Democratic Party, former secondary school headmaster Václav Klaus junior and former dissident František Stárek protested against the student´s complaint. "When a child is from a minority, it is immediately defended by activists and by state authorities who terrorise the headmaster of the given school. I fully support the headmistress in this case, hijabs do not belong to Czech schools," said Klaus junior in front of the court.

Supporters of the school headmistress verbally assaulted the student who lodged her complaint. "Why are you wearing a scarf, since you are a Czech?" yelled one of the present women at the student. Other demonstrators shouted at the student that she should "go back to where she has come from". The student was born in the Czech Republic.

Two students left the Secondary Health Service School in Ruská Street in 2013 because the headmistress banned them from wearing scarves.

According to the headmistress Kohoutová, the School Regulations do not allow the wearing of scarves on the premises of the school.

The Czech Ombudsman Anna Šabatová pointed out that the student has been the subject of discrimination. The School Regulations are in conflict with the constitution of the Czech Republic, the Czech Education Law and the Czech Anti-discrimination law. Her comments have been met with strong protests.

Source in Czech HERE

Politolog, esejista a vojevůdce

Klaus ml. opět zasahuje

3. 11. 2016 / Jaroslav Polák

čas čtení 2 minuty

Uprchlická krize mediálně opadá, čeští populisté si tedy vybírají z plejády jiných zástupných témat. Václav Klaus mladší, který je kupodivu nejviditelnějším politikem ODS, velmi přičinlivě uprchlické krize využíval ve svých komentářích servilních k davové hysterii. Nyní sahá opět k osvědčeným tématům, takovým evergreenům místního šovinismu: co sudeťák, to nacista. 

Vyšší vzdělání omezuje dogmatismus

3. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Moše Gafni, ortodoxní izraelský politik a předseda rozpočtového výboru Knesetu, prohlásil, že podpora účasti ultraortodoxních mladých Židů na vyšším vzdělávání je snahou o jejich sekularizaci. Gafni dobře vystihuje smýšlení některých evropských populistů, kteří vidí ve vyšším vzdělání "nebezpečí" omezení dogmatismu. Vidí správně...

Zásadní historické momenty v boji za politická práva žen

Od boje za volební právo žen ke kandidátce na prezidentku USA

3. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

V USA se poprvé stala kandidátkou na prezidentku jedné ze dvou velkých stran žena. Z historického hlediska je to nedávno, kdy ženy získaly volební právo. V USA to bylo až dodatkem k ústavě v roce 1920, tedy ve stejné době jako v tehdejším Československu. Toto právo však v USA platilo do 60. let pouze pro bílé ženy. V některých zemích se tak stalo ještě později, takřka neuvěřitelným milníkem je Švýcarsko, kde ženy získaly volební právo až po referendu v roce 1971. Článek Huffington Post poukazuje na důležité dějinné okamžiky doprovázené vynikajícími dobovými obrazy.

Znečištění ovzduší: Řidiči aut na naftu zřejmě budou v Británii muset platit za vjezd do měst

3. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Britská vláda ve středu přijala rozhodnutí vysokého soudu, že její plány na odstraňování znečištění vzduchu v Británii jsou tak chabé, že porušují zákon. Je to už druhá soudní porážka britské vlády v této věci za posledního půldruhého roku. Vláda se octla na pranýři za to, že neřeší problém, v jehož důsledku v Británii předčasně umírá 50 000 lidí ročně. Znečištění ovzduší způsobuje množství smrtelných chorob, včetně rakoviny a infarktů.

Největším problémem jsou vozidla na naftu, která silně znečišťují vzduch kysličníky dusíku NOx. Koncentrace dusíku je na 90 procent území Velké Británie od roku 2010 vyšší než jsou legální normy, a porušuje tak zákon. Zdá se, že vláda nyní rychle vyřeší problém uvalením vysokých poplatků na vjezd naftových vozidel do britských měst. Původně vláda zavedení těchto poplatků odložila, protože se obávala, že to bude volebně nepopulární. Jiným rychlým řešením, jak uvedl jeden odborník v britském rozhlase, by mělo být rychlé vyřazení starších autobusů a nákladních vozů na naftu z veřejné dopravy. Tato vozidla prý tvoří jen 10 procent současného vozového parku a jejich eliminací by se snížilo znečištění ovzduší o 50 procent.

Navzdory vysokému znečištění ovzduší v britských městech je pozoruhodné, že po každém příletu do Prahy z Británie především v podzimních, zimních a jarních měsících, udeří člověka do nosu už v Praze-Ruzyni daleko silněji znečištěný vzduch, poznamenává Jan Čulík.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Bodláky Václava Duška

Rozptylové loučky šašourů

3. 11. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Mýtina elit s ochrnutými kohoutky skomírá. Kázání neduživých nedojímá; přední linie obsazeny dravci. Ke všemu sekty stále k mání, přihlas se a zapomeneš. V houfu nefičí. A křesťanský kanibalismus nepotrestán - oběť se k ochutnávkám nabídla sama. S noblesou pojídají tělo, pijí krev; i já pojedl, nezapírám. Hledání nové víry vyžaduje mládí; lidé bohatí, šťastní, svobodní, kde se nalézají? Mein Glück ist dahin. Pravda, staří ještěři přidržují se vesel v lodích bouřemi poškozených; klesají ke dnu politického netěsnícího papiňáku. Byly doby bohaté na moudré šašky. Padla slova: Však myslím si tak v předtuchách, že vždy bude dost po Čechách kořisti, chutě štvané. Karel čtvrtý dával šaškům za odměnu fiktivní panství: Narrenberg, Afftenberg. Současní šašci nerozesmějí, nedojímají, ale rozpláčí. Odměna tudíž v nedohlednu.

Lék proti Alzheimerově chorobě je "na dosah"

2. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Tableta, která dokáže vypnout tvorbu toxických amyloidních bílkovin, by se měla brzo objevit v lékárnách, pokud se prokáže, že také dokáže zastavit pokrok demence

V malém klinickém testu bylo zjištěno, že nová tableta firmy Merck dokáže zablokovat tvorbu toxických amyloidních bílkovin, které v mozku starších lidí vytvářejí lepkavé chuchvalce blokující komunikační cesty. Pokud se v dalším klinickém testu příští rok dokáže, že tableta dokáže zpomalit i duševní degeneraci, stane se zřejmě prvním významnějším lékem proti Alzheimerově chorobě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Co vyvolalo nástup populismu na Západě?

2. 11. 2016

čas čtení 5 minut


Populismus v Asii z velké části chybí, i v rozvinuté Jižní Koreji a Japonsku. V Latinské Americe, kde levicoví populisté v Argentině, Bolívii a Venezuele v minulé dekádě dovedli své země na buben, je fakticky na ústupu. Nicméně v Evropě dochází k trvalému a silnému vzestupu populismu takřka všude, ale má hlubší kořeny, než si možná představujete, napsal Fareed Zakaria.

Kult silného vůdce:

Vzestup osobní autokracie povede k mezinárodní nestabilitě

2. 11. 2016

čas čtení 2 minuty


Od Moskvy po Manilu, od Pekingu po Budapešť, Ankaru a Dillí přichází znova do módy silný nacionalistický vůdce. Pokud USA příští týden zvolí Donalda Trumpa, budou následovat mezinárodní trend, ne ho tvořit, napsal Gideon Rachman.

Tohle je skutečné televizní zpravodajství

2. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Každodenní hodinové zpravodajství Channel Four News, které se vysílá každý všedni den od 19 hodin, uváděl moderátor Jon Snow přímým přenosem z New Orleansu. Vysílání se přímým přenosem účastnili i reportéři Matt Frei z Washingtonu, reportérka Kylie Morris z Arizony, reportér Alex Thomson z Moskvy a moderátor Channel Four News Krishnan Guru-Murthy také živě ze západního Aleppa, kde ostřelovač právě v jedné rodině usmrtil šestiletého chlapce:

Zpravodajský bulletin obsahoval i živé vstupy z londýnského studia a od reportéra z křižovatky u londýnského letiště Heathrow, když se hovořilo o tom, že soudní verdikt odsoudil britskou vládu, že dopouští překračování bezpečnostních limitů koncentrace NOx v britských městech, což způsobuje předčasné úmrtí 50 000 občanů ročně.

Celé toto středeční hodinové televizní zpravodajství, pozoruhodné už jen mezinárodní koordinací jednotlivých televizních mostů, je možno zhlédnout (v angličtině) ZDE

Mezitím v Absurdistánu 8: Orgie pravice

2. 11. 2016 / Tomasz Oryński

čas čtení 7 minut

Minulý týden v Polsku byl překvapivě klidný. Po dobu několika dní vláda neučinila nic trapného. Zdá se, že usiluje o nový rekord!

Avšak stav mysli strany Právo a spravedlnost funguje i na nižších úrovních. Zejména kolem Poznaně se to projevuje zvlášť mimořádně. Před časem tam místní radní ze strany Právo a spravedlnost požadovala oddělení oslů a oslic v místní zoologické zahradě, protože na veřejnosti měli pohlavní styk, což uráželo pocity slušných lidí a kazilo to mládež. Nyní tam místní politik ze strany Právo a spravedlnost usiluje o zákaz injekcí HPV pro mladé dívky, které jsou prevencí pro rakovinu děložního čípku. Podle jeho názoru ty injekce připravují dívky na kariéru prostitutek. A co se týče té rakoviny samotné, politik tvrdí, že je to nemoc způsobená přílišným bohatstvím a životním stylem, který šíří liberální levice.

"Po Trumpově nezvolení může dojít k revoluci, ale já sama se násilně chovat nebudu"

1. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

"Udělali jsme z Hillary panenku voodoo." - "Vy jste jí píchli špendlík do oka?"

"Co to tady máte?"

"To je voodoo panenka Hillary."

"Panenka voodoo?"

"Ano, do toho se píchají špendlíky a přeje se jí všechno zlé."

"Vy jste jí píchli špendlík do oka?"

"Ano, to jsme udělali."

"To moc hezké není."

"Mně se to moc líbí."

(Dav skanduje:) "Zavřít ji! Zavřít ji!"

"Dnes večer tu bylo hodně lidí, kteří skandovali ´Zavřít ji.´ Vy jste taky skandoval?"

"Chci, aby byla postavena před spravedlivý soud na základě všech obvinění. Ale také na základě všech důkazů, aniž by je FBI z politických důvodů potlačovala."

"Co uděláte, pokud mají průzkumy veřejného mínění pravdu a 8. listopadu zvítězí Hillary Clintonová?"

"Budu zhnusen a otráven a budu myslet na to, čím vším budeme muset projít, další čtyři roky skandálů, vyšetřování a ničení naší armády. Bude to nechutné."

"Někteří lidé hovoří o revoluci, pokud Trump prohraje?"

"To by se opravdu mohlo stát. Já bych se toho neúčastnila, mám vnoučata a tak. Já se násilně chovat ale nebudu."

Papež znovu apeloval na státy, aby přijímaly uprchlíky

2. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Papež František: Myslím, že teoreticky, nemůžeme před uprchlíkem uzavřít své srdce. Ale vlády musejí být moudré. Musejí být velmi otevřené přijímání uprchlíků, ale také musejí uvažovat o tom, jak se o ně postarat. Protože nestačí jen uprchlíka přijmout, je nutno ho také integrovat. Není lidské uzavřít dveře, není lidské uzavřít své srdce. Protože v dlouhodobé perspektivě za to zaplatíte. Ano, zaplatíte za to politicky. Ale zaplatíte politickou cenu i v tom případě, když nebudete jednat moudře při uvažování o přijímání dalších uprchlíků, které musíte být schopni integrovat.

Vrána vráně prý nikdy oči nevyklove

2. 11. 2016 / Ivo V. Fencl

čas čtení 10 minut


První nesmělá úvaha nad sborníkem „ PLZEŇ HLAVNÍ MĚSTO KULTURY“ v souvislostech. Podtitul: „Otevřeno, pojďte dál! Open, come inside!“ Tisk: EUROVERLAG,s.r.o., Bolzanova 5, Plzeň, květen 2016, ISBN 978-80-88102-14-4. Vydal zapsaný ústav Plzeň 2015, www.plzen2015.cz, náklad neuveden

"Postsociální postdemokracie"

Zachrání ČSSD počínštění? Nebo jde o víc?

2. 11. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut


V roce 1988 vydal německý sociolog Ralf Dahrendorf knihu nazvanou The Modern Social Conflict (slovensky: Moderný sociálny konflikt: esej o politike svobody. Bratislava 1992.) V předvečer zdánlivě absolutního triumfu západních demokracií nad konkurenčními byrokratickými diktaturami Dahrendorf prognózoval úpadek a zánik sociální demokracie, kterou podle něj čeká osud meziválečných liberálně demokratických stran.

Všichni pořád vytvářejí mytologie

2. 11. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

K článku Jaroslava Vávry a jeho kritice utlačitelské habsburské monarchie bych chtěl poukázat na to, že existují i jiné interpretace, pro Čecha mnohdy docela šokující. Měli bychom je alespoň vzít v potaz.

Psal jsem tom před třemi lety v článku nazvaném "Všichni pořád vytvářejí mytologie" ZDE.

Dovolte sebecitaci:

Všechno je totiž mýtus. Jak na to poukázal už Foucault, každý diskurs je mocenský, a vždycky se musíme ptát, o co jeho šiřiteli jde.

(Jak šokujícím způsobem může být diskurs "jiný", ukazuje třeba tento projekt historiků na University of St Andrews, kteří dostali grant na to, aby analyzovali postoje habsburské císařské rodiny, vládnoucí Rakousku a posléze Rakousku-Uhersku, a pojednávají o tom, jak schopní byli rakouští habsburští císaři a jak umožnili národům mnohonárodnostního rakouského impéria přežívat ve vzájemném respektu a míru... :) Projekt podle slov jeho autorů zkoumá "brilantní úspěch evropských konstitučních monarchií, včetně Rakouska-Uherska, v letech 1815-1914"). (sic!)

Nesouhlasím s kritikou "tatíčkovství TGM"

2. 11. 2016

čas čtení 8 minut

Noticku Borise Cveka o Masarykovi a jeho údajné tatíčkovské zaslepenosti rozdělující společnost jsem přelétl sedě pod pomníkem Garibaldiho v Nizze (Nice, francouzská Riviéra), kde se tento narodil, píše Jaroslav Vávra.

Garibaldi se svými druhy (k mé lítosti se mezi jeho mezinárodními "Garibaldini" nenachází žádný Čechoslovák, zato ale Mexikánec, Polák, Španěl, Fin aj., toť "decentně" viditelné díky bustám všech "Garibaldini" na jednom z římských vrchů jménem Gianicolo) osvobodil a sjednotil území, kteréžto jednotné po více než šestnáct staletí jako územní nebo státní celek neexistovalo, a které se od té doby nazývá Itálií, jsa veden hned několika "theoreticky reálně" neexistujícími ideami, neboť nejenže "Itálie" samotné nebylo, na jejím budoucím území neexistovala ani jednotná řeč (jenom na italské a francouzské Riviéře žije množství lokálních, odlišujících se řečí a nářečí, o čemž svědčí například dvojjazyčně vyhotovené tabule s názvy ulic), neexistoval ani italský národ; to kromě absence dalších, z tehdejšího hlediska "státotvorných" prvků.

Přepjatý pocit vlastní důležitosti začíná vypadat klinicky:

Angličané: Narcistický národ

2. 11. 2016

čas čtení 5 minut


Evropané, včetně londýnského Nizozemce, sotva kdy měli možnost takového hlubokého vhledu do nejtemnějších koutů anglické psýché (vynechávám Skoty, Welšany a Severní Iry), napsal antropolog Joris Luyendijk. Milosrdný přístup tvrdí, že Angličané trpí komplexem nadřazenosti, který jim brání v realistickém pohledu na jejich místo ve světě. Jak pokračuje sága brexitu, člověk pochybuje, zda část britského politického a mediálního establishmentu, pokud ne celá země, náhodou nepropadli vlivu kolektivního klinického narcismu.

Obamův "pivot" nevyšel:

Čínské domino v Jihočínském moři: Po Filipínách může přijít řada na Malajsii

2. 11. 2016

čas čtení 4 minuty


Malajsijský premiér Najib Razak v pondělí přicestoval do Číny a měl pro své hostitele vřelá slova, žízeň po čínských penězích a poprvé také přislíbil výrazně užší vojenskou spolupráci spojenou s nákupem čínských pobřežních hlídkových lodí. Poté co z Obamova projektu "obratu k Asii" před dvěma týdny odpadl tradiční americký spojenec Filipíny možná přišla na řadu další země.

"Norsko bude trpět": Rusko hrozí jadernými zbraněmi

2. 11. 2016

čas čtení 1 minuta


Vysoký ruský bezpečnostní představitel prohlásil, že umístění 330 amerických námořních pěšáků v norském Værnesu je součástí přípravy amerických sil pro "globální Blitzkrieg" a varoval Norsko, že se může stát terčem potenciálního jaderného útoku.

Hospoda na obrazovce

2. 11. 2016

čas čtení 2 minuty

Kdo pravidelně sleduje politické diskusní pořady na televizních kanálech a kriticky si je porovnává, bude mít možná stejný názor či aspoň dojem jako já. Přiměřeně společenskému postavení respektive vzdělanostnímu statusu přizvaných aktérů snad získáváme nárok být jimi netoliko poučováni, ale rovnou obohaceni silou prezentovaných myšlenek ne-li kultivačně okysličováni. Je tomu tak doopravdy? ptá se Felix Černoch.

Místo fundované výměny argumentů ad medium res převážně výpady ad personam. Vzájemné napadání je tu však jen jedním z výrazů přízemnosti quaziosobností. Nejsou stavěna fakta proti faktům na bázi erudovaného zmocnění se dané tématiky. Často se tu vedou řeči vskutku jako u piva. Tam se to aspoň dotáhne někdy k nějakému řešení ve smyslu kolektivního ujasnění nebo i shody. Zřejmě také proto, že hospodský jim do toho většinou nemluví, natož se snažil jejich mínění usměrňovat. Na rozdíl od svých kolegů v rolích moderátorů zmiňovaných pořadů.

Piráti: Sobotka a Babiš tají vlastníky firem, podporují tím korupci

1. 11. 2016

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva


Prezident Zeman dnes podepsal novelu zákona o praní špinavých peněz, podle něhož se zavádí rejstřík vlastníků firem. Problém ale spočívá v tom, že je tento rejstřík tajný a budou do něho mít přístup jen soudy a vybrané státní orgány.

Ministr Babiš původně předkládal na vládu návrh, aby byl rejstřík více veřejný, ale následně návrh změnil a spolu se Sobotkou trvají na tom, aby rejstřík byl tajný pouze pro vybrané úřady. Vedle toho dokonce prosazují utajování skutečných vlastníků i na úrovni EU, kde se vyjednává další novela směrnice o praní špinavých peněz a většina států souhlasí s širší dostupností údajů.

Piráti upozorňují na to, že jak Babiš, tak Sobotka jednají ve střetu zájmů:

Kodifikace lidských práv byla důsledkem Norimberského procesu

1. 11. 2016 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

  To, že si lidi mohou zvolit v demokratických volbách nedemokratický režim, je známo z Německa i Československa z let 1932 a 1946. Také naši krajané německé národnosti volili v roce 1935 stranu, která se hlásila k hitlerovskému režimu. V té době již byly v Říši koncentráky a sudetští Němci to věděli. Přinejmenších od uprchlíků, kteří utíkali přes ČSR. Hlavním odkazem Norimberského procesu není jen potrestání válečných zločinců, ale odkaz, že demokracie spočívá na lidských právech. https://cs.wikipedia.org/wiki/Norimbersk%C3%BD_proces  Pokud by taková práva bývala platila dříve, patrně by nedošlo ani k vyhánění a vysídlení německy mluvícího obyvatelstva z ČSR.

Svátky života

1. 11. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Existují světci, o nichž nikdo neví, že jsou svatí, tedy kromě Boha. A právě tito světci jsou ti, kteří mají podle západního křesťanského kalendáře (ortodoxní církve slaví tento svátek v první neděli po Letnicích) dnes, 1. listopadu, svátek především, svátek Všech svatých. A hned po něm, zítra, 2. listopadu, následuje Vzpomínka na všechny věrné zemřelé, tzv. Dušičky. Tyto svátky mne každoročně fascinují.

Jsou to totiž, navzdory všemu zdání, ve skutečnosti svátky života. Svatost je život v tom nejplnějším smyslu. Ale není to nějaká vlastním úsilím dosažená dokonalost nebo bezhříšnost, čistota od všeho pozemského. Svatost je to, co člověk má v sobě z Boha, co posvěcuje a vykupuje jeho pozemskost, smrtelnost a hříšnost. Není to nějaký pohanský kult pozemských bůžků. Je to odkaz k nekonečnému, absolutnímu, jedinému Bohu.

Svatost je vstup Boha do našich životů. Ta formální, oficiální stránka uznávání někoho za svatého, ta reflektuje danou společnost a dobu, konsensus v hledání znaků svatosti. Bůh je ale věčný a nekonečný. Ve svatosti dává plnost života, který smrtí nekončí. Není to odměna a soud, je to milost, projev Boží lásky. Je to přesně ten život, v nějž doufáme pro všechny naše zemřelé, že jim jej Bůh dá ze svého milosrdenství. A proto jsou tyto svátky svátky života.

K prvému listopadu 1755 v Lisabonu - strašné přírodní katastrofě na svátek Všech Svatých

1. 11. 2016 / Petr Kužvart

čas čtení 7 minut



Před několika dny došlo ve střední Itálii k dalšímu velkému zemětřesení. Média mluví o 6.6 stupni Richterovy stupnice, ale od kamarádky italienistky mám informaci přímo z oblasti, že to bylo až 7,2 stupně Richtera. V horách měla vzniknout 25 km dlouhá prasklina. Vše se prý děje v neklidném území nad okrajem podzemního jezera magmatu, jež je hluboko pod povrchem. Pokud by se magma díky prasklinám dostalo až na povrch, Itálie by mohla přestat na nějakou (geologicky celkem krátkou) dobu existovat … . Ale, jak říkají staří latiníci: „Nihil novi sub sole!“ - Nic nového pod sluncem! Čtěte:

Rusko by plně okupovalo pobaltské země za 36 hodin

1. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Rusko by dokázalo zlikvidovat současné vojenské jednotky NATO v pobaltských státech za méně než dva dny, tvrdí analýza americké Rand Corporation, která má vazby na americkou armádu. Analýza tvrdí, že obranné vojenské prostředky Severoatlantického společenství v Estonsku, v Lotyšsku a v Litvě jsou tak ubohé, že "vyzývají ke zničující válce, namísto toho, aby ji odstrašily".

Kanada přijme v roce 2017 300 000 imigrantů

1. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Kanada oznámila v pondělí, že do země vpustí v roce 2017 300 000 imigrantů, stejně jako letos. John McCallum, ministr pro imigraci, sdělil reportérům, že kvóta 300 000 imigrantů vytváří dobré základy pro další imigrační růst.

"Jsem přesvědčen, že více imigrantů pro Kanadu by byla dobrá strategie z demografických důvodů," zdůraznil McCallum. Jako mnoho rozvinutých zemí má Kanada stárnoucí populaci, což je problémem pro budoucí hospodářský růst.

Ekonomický poradce ministra financí Bill Morneau nedávno kanadské vládě doporučil, aby zvýšila své každoroční imigrantské kvóty na 450 000 lidí ročně. "Takový počet je realizovatelný v budoucnosti, nikoliv však už v roce 2017," konstatoval McCallum, který s duchem tohoto doporučení souhlasí.

Kanada má 35 milionů obyvatel.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Je přípustné demokratickým rozhodnutím omezit lidská práva?

1. 11. 2016 / Vladimír Hejnic

čas čtení 5 minut

Není, ale...děje se...., píše Vladimír Hejnic.

Je otázka, co považujeme za demokratické. Jestliže připustíme, že demokratické je rozhodnutí v posledních senátních volbách aktuálně zúčastněných voličů z celkového množství možných voličů, obávám se, že se dostáváme do současného stavu.

Tzv "pražská kavárna" se vymezuje svým výjimečným postavením a radikálně proti němu stojí zvolení "protivníci" v čele s pánem v demokratických volbách zvoleným, ale na plakátech "aktuálně volbami nepotvrzených také voličů" ztvárněným do podoby lejna prosazujícím rovněž svojí "demokraticky převažující" pravdu.

O křehkosti demokracie

1. 11. 2016 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 5 minut

V článku výkonného ředitele lidskoprávní organizace Human Right Watch Kennethe Rotha, který vyšel na Britských listech včera 31. 10. 2016, je kladen důraz na lidská práva jako na základní stavební kámen demokratického uspořádání. V článku také uvažuje o nadřazenosti základních lidských práv nad přáním většiny společnosti, pokud by se dostaly do rozporu.

Ze současné situace ve světě vyplývá, že strach a nejistota lidí většinou vedou k nerespektování lidských práv, což je možné ilustrovat zvláště na přístupu k migrantům z oblastí válečného konfliktu, kteří mají dle mezinárodního práva právo na azyl, dalším příkladem jsou demonstrace proti islámu, aniž by lidé rozlišovali jednotlivé vyznavače této víry a uznali jejich výsostné právo na náboženské vyznání.

Šéf MI5: Rusko je stále větší hrozbou Británii i Evropě

1. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Šéf britské rozvědky MI5 Andrew Parker uvedl v exkluzivním rozhovoru s deníkem Guardian, že je Rusko stále větší hrozbou stabilitě Británie a používá k tomu nové sofistikované nástroje, především hackerství na internetu.

"Rusko dnes používá celou řadu státních orgánů a státních pravomocí k prosazování své zahraniční politiky stále agresivnějším způsobem. Využívá propagandy, špionáže, podvracení a útoků na internetu. Rusko tímto způsobem nyní pracuje po celé Evropě i v Británii," řekl Parker.

Pět Čechů bylo v Británii odsouzeno k dlouhým vězenským trestům za terorizování zranitelných lidí

1. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Pět příslušníků jedné rodiny z České republiky bylo odsouzeno za přivezení zranitelných lidí do Británie a za to, že je nutili dělat tvrdou, ponižující práci.

Nejméně osm jejich obětí bylo donuceno spát v garáži na matracích na podlaze či dokonce ve skříni a byli nuceni doplňovat svou nedostatečnou stravu hledáním zbytků jídel v popelnicích. Byli nuceni pracovat v místních továrnách, myčkách automobilů nebo jako sluhové v domácnosti a jeden z nich byl nucen stříhat trávník nožem.

Otrokáři jim odebírali téměř veškeré peníze a muži byli biti a bylo jim vyhrožováno, že pokud se pokusí utéci, budou zavražděni.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
20601