Piráti: Sobotka a Babiš tají vlastníky firem, podporují tím korupci

1. 11. 2016

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva


Prezident Zeman dnes podepsal novelu zákona o praní špinavých peněz, podle něhož se zavádí rejstřík vlastníků firem. Problém ale spočívá v tom, že je tento rejstřík tajný a budou do něho mít přístup jen soudy a vybrané státní orgány.

Ministr Babiš původně předkládal na vládu návrh, aby byl rejstřík více veřejný, ale následně návrh změnil a spolu se Sobotkou trvají na tom, aby rejstřík byl tajný pouze pro vybrané úřady. Vedle toho dokonce prosazují utajování skutečných vlastníků i na úrovni EU, kde se vyjednává další novela směrnice o praní špinavých peněz a většina států souhlasí s širší dostupností údajů.

Piráti upozorňují na to, že jak Babiš, tak Sobotka jednají ve střetu zájmů:



  • Babišovi vyhovuje nezveřejňování konečných vlastníků, protože sám tímto způsobem nelegálně čerpal evropské dotace na farmu Čapí hnízdo, na které neměl nárok. Nemusí přitom jít o jediný případ.
Minimální požadavek Pirátů je, aby stát a veřejný sektor dotoval a vyplácel pouze firmy, které mají jasného vlastníka doloženého dokumenty. Tuto podmínku Piráti prosadili např. do usnesení zastupitelstva k nákupu pražského stadionu Ďolíček pro klub Bohemians.

„Jde o jednoznačný důkaz, že Babišovi nejde o potírání korupce, naopak aktivně lobbuje v EU za utajování skutečných vlastníků firem. Veřejný rejstřík oficiálně odmítl s tím, že se projednává v EU novela evropských pravidel. Ale ve stejné době ten samý Babiš u EU předložil pozici vlády ČR, že má být rejstřík neveřejný. V konečném důsledku to znamená, že se kvůli neprůhlednosti vybere méně peněz na daních,“ shrnuje počínání české vlády Jakub Michálek, místopředseda Pirátů.

Proč je utajování konečných vlastníků špatně:

  1. Veřejnost nemá jak ověřit, že politici nevyplácí přes kyperské firmy peníze sami sobě. Mohou se dále opakovat kauzy jako je Čapí hnízdo a zakázky zadávat neprůhledným firmám.

  2. Když nebude veřejná kontrola, bude zákon ještě hůře vymahatelný, protože úřady budou záznamy kontrolovat až po vzniku problému, když už bude pozdě.

  3. Katastr nemovitostí, rejstřík podnikatelů a obchodní rejstřík jsou také veřejné, ačkoliv ty se týkají normálních lidí mnohem více než řetězce firem v rejstříku konečných vlastníků.

  4. Vůči vlastníkovi společnosti, který je anonymní, nelze vyvodit žádnou odpovědnost, ačkoliv právě tento vlastník společnost fakticky ovládá.

  5. Neveřejnost rejstříku jde proti doporučení Rady vlády pro boj proti korupci, Nadačního fondu proti korupci, doporučení expertů Vondráčka a Havrdy, autorů knihy Korupce jako parazit, a také trendu v boji EU proti praní špinavých peněz.
Pirátská strana dlouhodobě bojuje za otevřený a férový trh, kde je chráněno soukromé vlastnictví, ale kde také vlastníci za svoje jednání nesou plnou odpovědnost. Proto nemohou být anonymní, když jde třeba o miliardové podniky.

Pirátská strana zveřejnila stanovisko Ministerstva financí, podle něhož Česká republika jako jeden z mála států blokuje zavedení veřejných rejstříků celoevropsky, což má v gesci právě ministr Babiš.

Odkazy:

Pozice ČR pro vyjednávání v EU, aby byl rejstřík tajný https://github.com/pirati-byro/spisy-parl-2016/raw/master/3988-pozice-aml-smernice/03-castecne-odmitnuti-zadosti/priloha-k-poskytnuti.pdf

0
Vytisknout
6743

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2016