Podporovat politiku, která dehumanizuje druhé, je dehumanizovat sám sebe

4. 8. 2015

čas čtení 6 minut

Samozřejmě, zásadní existenciální hrozba pochází od nás samých. Jestliže dokážeme pohlédnout na jinou lidskou bytost a zkategorizovat ji jako "ilegála", co se to proboha stalo s naším lidstvím? Podporovat politiku, které dehumanizuje druhé, je dehumanizovat sám sebe. Myslím, že většina lidí se tomu brání, ale tlačí jí tím směrem naše stále sadističtější elity. Jestliže jste znepokojeni hrozbami vašemu způsobu života, podívejte se na lidí, kteří rozprodávají vaše veřejné služby. Lidé, kteří zničí tuto společnost, jsou už tady: tisknou si vlastní peníze, tisknou si vlastní noviny a reagují na nežádoucí lidské bytosti u bran vypuštěním psů.

Minulý týden byla vlakem v tunelu pod kanálem La Manche usmrcena krásná, milovaná africká bytost, která strávila posledních několik let životem v ohradě, píše známý britský televizní komik Frankie Boyle, a ironicky tak odkazuje na nedávnou smrt afrického lva, která u některých lidí vyvolala větší zájem než smrt lidí, uprchlíků u kanálu La Manche.

Máte toho hodně na svědomí, pane Polanský

4. 8. 2015 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Vy máte toho hodně na svědomí, pane Polanský. Naprosto zblbnout ubohé prosté lidi:


Subject: Vazeny pane Culik
Date: Tue, 04 Aug 2015 19:57:06 +0200 (CEST)
From: koleckobaf@seznam.cz
To: culik@blisty.cz

Na rozdil od Vas mam rad Ceskou Republiku. Vy si prejete, aby Cesi zili pod vlajkou Islamskeho statu. Jste vzdelany clovek a presne vite co takova hruza obnasi pro vsechny a obvzlast nase Ceske zeny.

To, ze chcete aby vlala ve Velke Britanii je mi jedno, ale na nasim Hrade nebude.
Vas sen neuskutecni!

Rozhovor Britských listů 16:

Jak bojovat proti strachu v obyvatelstvu

31. 7. 2015

čas čtení < 1 minuta




Rozhovor Jana Čulíka s místopředsedou ÚV KSČM Jiřím Dolejšem o nynějším strachu českého obyvatelstva z uprchlíků a o politice Komunistické strany Čech a Moravy. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 31. července 2015.

Anglická policie vyšetřuje obvinění, že bývalý konzervativní premiér Edward Heath sexuálně zneužíval nezletilé děti

4. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

Independent Police Complaints Commission, Nezávislá komise pro vyšetřování stížností na policii, vyšetřuje tvrzení jednoho vysokého policisty v důchodu, že policie v hrabství Wiltshire v devadesátých letech zrušila trestní vyšetřování jedné majitelky místního bordelu, když žena pohrozila, že odhalí, že Edward Heath, bývalý britský premiér za Konzervativní stranu, sexuálně zneužíval nezletilé děti.

Policie oznámila, že v záležitosti nyní obdržela celou řadu telefonátů. Deník The Mirror zveřejnil tvrzení nejmenovaného muže, že ho Heath znásilnil, když mu bylo 12 let. Edward Heath zemřel r. 2005 ve věku 89 let.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Krávo, co to máš na hlavě? Píčo, sundej to!

Měla jsem zánět zvukovodů, musela jsem si vzít šátek. Stala jsem se terčem útoků, že jsem "muslimka"

4. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Posledních asi 10 dní jsem většinu času chodila se šátkem na hlavě. Ne z náboženských důvodů, ale kvůli komplikovanému zánětu zvukovodu, který se mi léčil pomaleji než je zvykem - doktorka mi proto doporučila mít zakryté uši. Ne neprodyšně, ne klapkami nebo něčím, co by tlačilo, šátek proto byl ideální varianta. I když jsem samozřejmě přemýšlela, jaké reakce by to mohlo vyvolat vzhledem k té probíhající xeno-hysterii..., píše na facebooku Petra Jell.

Postupně se přikládalo do ohně...

4. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Až se bude vzpomínat, proč to s námi na začátku 21. století skončilo špatně a že to ve zpětném pohledu nikdo nechápe, jak se z "mírumilovného Česka slušných Čechů" mohla stát odporná, rasistická, agresivní a zfanatizovaná země nesnášenlivých oblud, odpověď bude snadná, jen ji budou všichni popírat a zavírat před ní oči, píše na Facebooku Ján Simkanič.

"Postupně se přikládalo do ohně, každý si přihřál svůj kousek, až se totálně zbláznili skoro všichni. A když se tomu trochu mediálně pomůže, to by bylo, aby se pudy pořádně neuvolnily. Extrémisti, politici, média, dav. Jeli v tom všichni. A stačilo na to pár měsíců. Někdo si v tom vybíjel komplexy, někdo to využíval k osobnímu prospěchu, někdo se na tom bavil. Ale vzájemné reakce nakonec jako chrámové sloupy podepřely tu ohromnou katedrálu nenávisti."

A bylo jim dobře. Protože se mohli cítit jako něco lepšího. Jako něco lepšího než ONI. I když nikoho z NICH za celý svůj život nikdy neviděli.

NOVÉ VĚCI Z ČESKÉ REPUBLIKY:

Britské listy se proviňují "extremním humanismem"

4. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

"V poslední době se profilujete jako extrémní humanisti. Přijde mi, že jste to vy, kdo nechápe, že lidé v ČR prostě nemají zájem a nechtějí především muslimské uprchlíky, píše jeden mladý čtenář, nechápaje, že některé etické principy prostě nelze opustit.

"Zeman má pravdu, nikdo uprchlíky nezval. Podle průzkumů veřejného mínění souhlasí 70 procent Čechů se svým prezidentem. Náš mimořádný etno-kulturní mikrokosmos je nám velmi drahý a máme v úmyslu si ho žárlivě střežit. Naši dědové za něj zaplatili svou krví a my ho v žádném případě nebudeme sdílet s nezvanými hosty. Konec konců, naše historická zkušenost nás učí, že jen nepřátelé přicházejí jako nezvaní hosté. Laskavě se starejte o sebe a přestaňte zasahovat do našich vnitřních záležitostí!" píše na Facebooku řediteli Human Rights Watch Europe Andrewu Streohleinovi Jena Millerová.

Česká republika si koleduje o pověst nejhnusnější země v Evropě. A může na to těžce doplatit

4. 8. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Chovejte se k jiným tak, jak byste očekávali, že se budou oni chovat k vám, až se octnete v téže situaci

Vlna šovinistické protiuprchlické hysterie v České republice je opravdu krátkozraká, vzhledem k tomu, že Češi obývají nestabilní prostor ve středovýchodní Evropě, který se historicky stává skoro každých dvacet let terčem pogromů, etnického očišťování, politického pronásledování a katastrof. Pro šovinistické Čechy, kteří zaujali naprosto nelidský a kriminální postoj vůči uprchlíkům a odpírají jim z nesmyslných rasistických důvodů právo na ochranu před smrtí a pronásledováním, které jim ČR má podle mezinárodních smluv, které podepsala POVINNOST POSKYTNOUT, je velmi riskantní tento postoj prosazovat, protože se může velmi rychle obrátit proti nim.

Vězte, že v západní Evropě drtivá většina obyvatelstva nepovažuje přistěhovalce z Asie a z Blízkého Východu za méněcenné lidi, žije s nimi v pokojné symbióze už mnoho desítek let. Nedůvěru a odpor však mají v západní Evropě k lidem ze středovýchodní Evropy, které - dosud jsem si myslel že neférově - považují za bigotní primitivy. Pokud se tak Češi, Maďaři a Slováci opravdu budou chovat, podřežou si tím větev, na které sedí. Nikdo je za "civilizovaný Západ" považovat nebude.

V řediteli redakce Parlamentních listů se probouzí "vlastenecká bojovnost"

4. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

Žiju v nejkrásnější zemi v Evropě, kterou mám rád. A mám rád i její lid, mezi kterým jsem na venkově vyrůstal a který je moudrý a opatrný. Dnes si přehraju celou Mou Vlast, při které slzím u prvních dvou vět a při posledních dvou větách se ve mně probouzí vlastenecká bojovnost, píše na Facebooku Jaroslav Polanský, ředitel redakce Parlamentních listů.

Blízký východ trpí vlnou vedra, dosahující až 50 stupňů Celsia

4. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Nesnesitelně vysoké teploty jdou ruku v ruce s obrovskou vlhkostí vzduchu

Obrovské vedro, rozkládající se infrastruktura a výpadky elektrického proudu na Blízkém Východě vytvářejí zvlášť nesnesitelné klima v oblasti, která je už notoricky známá horkými léty.

Očekává se, že v městě Basra na jihu Iráku budou teploty dosahovat 51 stupňů Celsia po většinu týdne a o víkendu dosáhnou 52 stupňů Celsia. V Iráku vláda vyhlásila čtyřdenní volno, protože se ve vedrech nedá pracovat, a obyvatelé Libanonu bez elektřiny spí na holé dlážděné podlaze ve snaze se zchladit, protože v důsledku výpadků elektrického proudu nejde klimatizace.

V pátek bylo v důsledku kombinace extremního horka a vlhka v íránském městě Bandar Mahshahr, jako kdyby byla teplota 73 stupňů Celsia, i když ve skutečnosti byla "jen" asi 46 stupňů.

V Pákistánu usmrtila nedávná vedra stovky lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Bývalý šéf CIA přiznal televizi BBC, že CIA své vězně mučila

4. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

Buzzy Krongard, bývalý výkonný ředitel CIA, přiznal v pořadu britské televize Panorama, že CIA ve svém programu "posílených výslechů" mučila osoby podezřívané z terorismu. CIA dosud tvrdila, že tyto techniky mučením nebyly, protože je za George W. Bushe schválil Bílý dům.

Prezident Obama program mučení v CIA zrušil r., 2009, když přišel k moci.

Mučení je podle amerického práva trestným činem, avšak Obama odmítl postavit vysoké činitele před soud.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Saúdská Arábie: Svoboda projevu je zneužíváním náboženských práv

4. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

Saúdská Arábie zopakovala svůj požadavek, aby byl globálně zaveden zákon proti rouhání. Tvrdí, že svoboda projevu vede k porušování "náboženských a ideologických práv".

Abdulmajeed Al-Omari, ředitel pro mezinárodní vztahy na saúdském Ministerstvu islamistických záležitostí, se vyjádřil, že "svoboda projevu bez omezení by vedla k porušování a zneužívání náboženských a ideologických práv". Požadoval, aby urážky náboženství byly trestným činem, a naléhal na zintenzivnění úsilí zaměřeného na zákaz urážek náboženských symbolů.

Podle Al-Omariho vyvolává "zneužívání" svobody projevu náboženský extremismus a porušování lidských práv.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Překvapující a znepokojující lék proti stárnutí: transfuze krve od mladých lidí

4. 8. 2015

čas čtení 2 minuty

Deník Guardian se ve své sekci nazvané "The Long Read" (Dlouhá četba) zabývá pozoruhodnými zjištěními amerických vědců: sešijete-li chirurgicky mladou myš se starou myší a spojíte-li jejich krevní oběhy, mladá krev způsobí, že mozek staré myši začne dramaticky regenerovat a produkovat mozkové buňky mladého organismu. Zdá se, žře to funguje i u lidí - zatím se uskutečnily jen dílčí testy, avšak například v případě jednoho čínského miliardáře, který v posledních letech svého života byl silně postižen Alzheimerovou chorobou a už nepoznával své příbuzné, došlo po transfuzi krve k podstatnému zlepšení jeho stavu.

Kdy se ozve podobný apel z Česka?

Žádost z Dánska: Uprchlíci, prosíme, přijďte k nám!

4. 8. 2015

čas čtení 3 minuty

Často přemýšlím o větě, kterou napsal na Facebook jeden můj švédský známý: "Jsem hrdý, že žiju v zemi, do níž lidé utíkají."

To dává rozum. Měla bych být hrdá a vděčná, že lidé jako vy - lidé v tísni a v nebezpečí - přicházejí do mé země pro ochranu a mír, píše Michala Bendixen.

Avšak v mé zemi, v Dánsku, zastává vláda opačný postoj. Minstr pro integraci tu nedávno zahájil reklamní kampaň, varují, aby žadatelé o azyl nejezdili do Dánska.

Avšak my se tomuto narativu nevzdáme bez boje. Dánsko není xenofobní země - ví se o nás, že jsme šťastní, uvolnění a velkomyslní. Dánská a britská vláda vás vidí jen jako přítěž. Vím ze svých setkání se stovkami uprchlíků během let, že to není pravda. Chcete pracovat, chcete se vzdělávat a přijíždíte s množstvím zdrojů.

Hillary Clintonová: Britský premiér Cameron je "nejistý, nezkušený, nečitelný a neangažovaný"

4. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

V Americe vyšlo najevo, že americká kandidátka na prezidenta Hillary Clintonová označila ve svých emailech britského konzervativního premiéra za "aristokratického, nejistého, nezkušeného, nečitelného a víceméně neangažovaného". Londýnského konzervativního primátora Borise Johnsona označila za "konzervativního klauna-prince" (slovní hříčka "clown prince" s výrazem "crown prince" - korunní princ. O Johnsonovi se uvažovalo jako o možném novém šéfovi Konzervativni strany.)

Teror židovských osadníků vůči Palestincům je „vedlejší produkt“ izraelské okupace

4. 8. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Právě před rokem provedl Izrael v Pásmu Gazy jeden z nejmasivnějších útoků v rámci operace Ochranné ostří. Někteří pracovníci z různých lidskoprávních organizací potvrdili, že izraelská armáda (IDF) záměrně cílila na civilisty. Při těchto útocích bylo zavražděno mnoho obyčejných lidí včetně dětí; žádní zakuklení hamásovci údajně útočící ze škol spravovaných OSN v dosahu nebyli, jak jinak tvrdívá neochvějná hasbara. Proto je žhářský útok ve vesnici Kfar Duma na Izraelem okupovaném Západním břehu, při němž uhořelo palestinské batole a několik jeho příbuzných utrpělo těžké popáleniny, některými pozorovateli považován za cynické, byť logické pokračování projevů izraelského státního terorismu namířeného proti okupované palestinské populaci.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Terorismus proti kolonialismu verze 15.4, nebo Šílenství má různá jména

4. 8. 2015 / Uwe Ladwig

čas čtení 3 minuty

Pravděpodobně jste slyšeli o tom, že v Německu znovu hoří příbytky. Nežijí v nich jako kdysi Židé, dnes to jsou přistěhovalci a často i v těch domech nežije nikdo, jsou prázdné, protože ultranacionalističtí němečtí teroristé chtějí, aby se zabránilo přílivu cizinců do jejich komunit. Zvláštní na tom je, že při tom nejde o lidi, kteří by ohrožovali kariéru silným Němcům z dobře placených pracovních míst, protože nově příchozí nejsou investoři a jejich zaměstnanci z "prvního světa", kteří se můžou nerušeně usadit, v které zemi chtějí, ale jsou to před smrtí a pronásledováním prchající lidé z druhého a třetího světa.

Chytrý britský konzervativní politik Kenneth Clarke:

Levičák Jeremy Corbyn by mohl v Británii vyhrát volby

4. 8. 2015

čas čtení 2 minuty

Po letošním květnovém volebním debaklu anglické Labouristické strany nyní řeší tato skoro polorozpadlá strana volby svého budoucího šéfa. V Labouristické straně se sváří pravicové a levicové křídlo. Pravicové křídlo, které kdysi vytvořil Tony Blair, jehož hlavní modlou a inspirací byla Margaret Thatcherová a který přijal a v mnoha ohledech ještě prohloubil thatcherovskou ideologii, se sváří s tradičními nezreformovanými "staromódně levicovými" odboráři a aktivisty. Pravice v Labouristické straně varuje, že pokud strana nebude centristická a nebude vlastně svou ekonomickou i jinou politikou napodobovat konzervativce, v Anglii ve volbách nikdy nezvítězí.

Typický oddaný čtenář serveru je pravděpodobně mediálně pologramotný frustrant

Vliv Parlamentních listů je přeceňován

3. 8. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Nedílnou součástí projektu Parlamentních listů je způsob legitimizace, postavený na seriózních autorech, kteří jsou ochotni zařadit se do tohoto mediálního panoptika, a také na mediální prostituci politiků, kteří svými příspěvky do svých profilů na serveru posvěcují jeho "serióznost".

Příklad první: žena na sklonku produktivního věku s afinitou ke komunistům, postrádající celoživotně důvěru ve společenský systém, s postupujícím věkem navíc nabývající existenčních starostí vyvolaných spíše iracionálně než z důvodů reálného ohrožení. Na cokoliv, co zvyšuje její pocit ohrožení, reaguje přirozeně vzdorovitě, ať už se jedná o jakýkoliv politický návrh "tunelářů" (v podstatě jakýkoliv politik, který je v jejích očích v držení moci) nebo třeba imigrace. Příklad druhý: muž na sklonku produktivního věku, "revoltující" proti systému, jehož se necítí součástí, svérazným nicneděláním, které si sám pro sebe vykládá jako způsob boje "za nezávislost". Sociálně izolovaný, frustrovaný životním neúspěchem, hledající vnější zdůvodnění a imaginárního nepřítele, s nímž by mohl "bojovat" a potlačit tak všechny znaky životního selhání. Tyto kazuistiky patří oddaným čtenářům serveru Parlamentní listy.

Co je to rasismus a proč je neslučitelný se západní demokracií

3. 8. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Setkávám se s postojem typu: jak se může levice, které má jít o uražené a ponížené, zastávat muslimů a imigrantů? Já když slyším paušální odsudky muslimů nebo imigrantů nebo Romů, vždy si představím nevinného, hodného člověka, který je Rom, imigrant nebo muslim, a je mi jasné, že nejen levice, ale kdokoli vůbec soudný, musí tyto paušalizace odmítnout.

"Nikdo vás nezval" - Zemanovi to prochází jen proto, že nikdo nerozumí česky, varuje Human Rights Watch

3. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

"Nikdo vás nezval," vzkázal český prezident Miloš Zeman uprchlíkům a zintenzivnil tak rétoriku odporné nesnášenlivosti. Je to jen proto, že tak málo lidí rozumí česky (nebo maďarsky), že mainstreamovým hlasům ve střední Evropě mohou projít takto odporné postoje, upozorňuje evropský šéf organizace Human Rights Watch Andrew Stroehlein a dodává: "A argument, že ´nejlépe můžeme uprchlíkům pomáhat v jejich domovských zemích´, je zlovolně cynický, protože jde o lidi, kteří prchají před válkou a útlakem."

Jak Evropa přijímá uprchlíky

Lidé, před nimiž by se mnozí Češi měli hluboce stydět

3. 8. 2015

čas čtení 12 minut

Vedle xenofobní hysterie zaměřené proti zoufalým a bezmocným uprchlíkům, je v Evropě mnoho lidí, kteří aktivně novým příchozím pomáhají a podporují dobré věci, které uprchlíci s sebou přinášejí. Jsou v Německu, v Maďarsku, v Řecku, v Itálii, v Británii i ve Francii

Pokud bychom to posuzovali podle novinových titulků, někdy to vypadá, že nikdo v Evropě nechce uprchlíkům pomoci. Letos jich do Itálie a do Řecka přijíždějí rekordní počty, a přesto ostatní státy Evropské unie souhlasily, že přijmou méně než 20 procent z nich. Maďarsko buduje proti uprchlíkům zeď. Z téhož důvodu uzavřela Francie svou hranici s Itálií. V Řecku vládly letos pochybnosti, zda není přestupkem uprchlíka svézt autem.

Avšak na místní úrovni jsou aktivní tisíce lidí po celém kontinentu, kteří čelí nenávisti svých spoluobčanů a jednají pozitivně tam, kde politikové zůstávají v nečinnosti. V Evropě nyní existuje obrovské hnutí lidí na pomoc uprchlíkům, ať už jsou to dobrovolníci v Maďarsku, kteří pomáhají čtyřiadvacet hodin denně syrským a afghánským příchozím, nebo španělští kněží, kteří imigrantům pomáhají vyplňovat formuláře. V Evropě dnes existuje nejméně sedm hnutí, která bojují za práva uprchlíků.

Proč nemá Česko takovéhoto prezidenta?

3. 8. 2015

čas čtení 33 minut

"Pojďme začít tím, co by mělo být samozřejmostí: Podle mého názoru je morální povinností všech států Evropy zachraňovat uprchlíky před smrtí ve Středozemním moři. Přišli bychom o veškerou sebeúctu, kdybychom lidi, kteří jsou unášeni vodami před branami našeho kontinentu, přenechali jejich osudu.

Podle mého názoru by také mělo i nadále být samozřejmou morální povinností všech států Evropy poskytnout bezpečné útočiště lidem, kteří – jak stanovují německá ústava v článku 16a a ustanovení ženevské konvence o uprchlících – jsou z politických, etnických, náboženských a rasových důvodů pronásledováni. Takováto ochrana je dle mého zcela bez diskuse a je naší povinností tak dlouho, dokud se tito lidé nebudou moci vrátit do své vlasti, aniž by jim hrozilo nebezpečí, nebo také zůstat v Německu či na nějakém jiném bezpečném místě."

Projev spolkového prezidenta Joachima Gaucka u příležitosti prvního dne připomínky obětí útěků a vyhánění dne 20. června 2015 v Berlíně

Dnes chceme hovořit o lidech vykořeněných.

O uprchlících a vyhnancích, o lidech donucených k emigraci.

O lidech bez domova v minulosti a o lidech bez domova dnes a zítra.

O lidech, kteří již nejsou tam a ještě nejsou zcela ani tady.

O lidech, kteří něco postrádají a zároveň jsou rádi, že nemusejí žít tam, kam stesk po domově vede jejich myšlenky.

Dnes chceme hovořit o lidech vykořeněných.

O lidech – jedno zda černých či bílých, mladých či starých, mužích či ženách, křesťanech, židech či muslimech – o lidech, kteří všichni učinili hluboko v duši tutéž bolestnou zkušenost, kterou spisovatel Jean Améry, uprchlík před nacistickým Německem a přeživší z koncentračního táboru Bergen-Belsen, shrnul prostou, pro jedny utěšující, pro jiné tísnivou větou: „Člověk musí mít vlast, aby jí neměl zapotřebí.“

PŘEČETLI JSME:

Jak Parlamentní listy destabilizují českou společnost

1. 8. 2015

čas čtení 4 minuty

Pozn. red., 18.8. 2015: Dodatečně Lidové noviny článek uvolnily, v kompletní verzi je k dispozici ZDE

V Lidových novinách vyšel v sobotu 1. srpna závažný analytický článek, dokazující, jak server Parlamentní listy zveřejňováním kachen, emocionálních nesmyslů, "názorů" nezaložených na ničem a manipulativním šířením předsudků a pitomostí do české společnosti tuto společnost vážně destabilizují. Parlamentní listy jsou vážným nebezpečím pro českou společnost, která je povětšině neschopná kriticky vnímat fakta - protože ji to ve škole nikdo neučil - a propadá emocionální manipulaci a věří naprostým nesmyslům. Jak poznamenal na Facebooku Karel Dolejší, "Otevřenost je opravdu cenná vlastnost, zvlášť když se uměle staví do protikladu se základními civilizačními zvyklostmi. Proč na veřejnosti nekrkat, nemočit a neprdět, pořád nějaká pravidla a zákazy... Zatím se díky hysterii šířené PL zvedá počet rasových útoků a lidé začínají věřit totálním pitomostem, přesně jako v Rusku." Je opravdu znepokojující, že server v české společnosti legitimizuje a normalizuje štvavé extrémistické texty a vydává rasistické antisemitské přílohy, které léta vydává. Český stát je slabý a neumí zasáhnout proti své destabilizaci.

Článek bohužel není na webu (co to je za politiku, kdy vypracuju zásadní analýzu, a pak ji znepřístupním čtenářům!) , zde je pár klíčových citací:

"Proklamovaná neutralita a liberálnost poskytovaného prostoru, v němž dle webu PL "redakční část na politiku nahlíží jako na celek rovnocenných prvků a subjektů, z nichž každý má právo na svůj názor", se ve skutečnosti projevuje jako mimořádně deformované prostředí, ve kterém se daří populistům a radikálům. A redakční politika vyhledávání a vyvažování extrémů v praxi pomáhá tyto extrémy vytvářet. Novináři se tu nesnaží popisovat skutečnost či hledat pravdu, nýbrž využívají aktuální společensky citlivá témata, skrze něž posilují předsudky a stereotypy vlastní jim samým.

Zásada "Pět minut pro pana Žida, pět minut pro pana Hitlera" se v praxi Parlamentních listů nejen doslovně naplňuje, ale je brána jako výchozí bod.

MEDECINS DU MONDE:

Ženy a děti mezi uprchlíky potřebují větší ochranu

3. 8. 2015

čas čtení 2 minuty

"Je to středostavovská populace, většina z nich má velmi rozsáhlé vzdělání, oni nejsou chudí," zdůrazňuje Corty. "Proto tak strašně riskují, a umírají tak často, není to proto, že jsou pitomí, nebo si neuvědomují nebezpečí. Jsou pod obrovským tlakem a nejsou zvyklí na to žít za špatných podmínek, neumějí v nich žít."

Jean-François Corty, ředitel humanitární organizace Medecins du Monde, požaduje, aby Evropa dělala víc pro uprchlíky ve Francii.

Do uprchlického tábora v Calais přicházejí nyní ve velkém počtu ženy a děti a úřady nedělají dost pro to, aby jim poskytly útočiště a ochranu. "Není lehké je vidět za dne, protože ony nechodí ven, ale vidíte je v noci, kdy se snaží dostat se na vlak či kamion," řekl Corty.

Na okraj konspiračních teorií spojovaných s přílivem uprchlíků do Evropy

Zabránili revoluci. Už zase!

3. 8. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Veškerý rozdíl proti době nedávno minulé spočívá v tom, že dříve se s takovými názory do slušné společnosti prostě nesmělo. Dnes už se ale smí cokoliv. Například pražská primátorka za Babišovo Ano může mít neonacistickou poradkyni

Zdaleka nejrozšířenější konspirační teorie spojovaná s uprchlickou vlnou dnes v Česku hlásá, že lidé, jejichž rozhodující část prchá před násilím páchaným proíránským/proruským režimem v Sýrii a pročínským režimem v Eritreji, jsou součástí amerického spiknutí s cílem zlikvidovat evropský sociální systém. Podvariantou je tvrzení, že mezi uprchlíky se skrývají operativci "Islámského státu", kteří přicházejí do Evropy bojovat. Také "Islámský stát", jako všechno špatné na světě, ovšem prý vytvořili Američané.

Nesnášenlivost

3. 8. 2015 / Jan Sláma

čas čtení 3 minuty

Tak prý míra trpělivosti teplických občanů přetekla. Aby ukázali svou nespokojenost s existencí arabské komunity na území města, provedli manifestační promenádu se psy parkem poblíž Kamenných lázní. Ti pejsci prý vlastně zavdali důvod k tomuto aktu, protože prý byli arabskými kluky znepokojováni házením kamenů. Kromě toho Arabové vadí svým hlukem a děláním nepořádku.

Vytvoří uměle vyvolávaná vlna strachu v Česku ultrapravicový režim?

2. 8. 2015 / Giorgio Cadorini

čas čtení 3 minuty

Dnes je výročí masového atentátu na nádraží v Boloni, kde výbuch 2. srpna 1980 zabil 85 a zranil nad 200 lidí. Město si ho dnes připomíná celodenním programem. Na náměstí před nádražím mluvili předseda Sdružení rodinných příslušníků obětí boloňského masového atentátu Paolo Bolognesi, starosta Virginio Merola a předseda senátu Pietro Grasso.

PŘEČETLI JSME:

"Jsme národ těch nejodpornějších rasistů, xenofobů a primitivů"

2. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

co tváří v tvář uprchlické humanitární katastrofě říká český občan? Pokud bychom měli soudit podle internetových diskusí pod články známých deníků a serverů, jsme národ těch nejodpornějších rasistů, xenofobů a primitivů. Nad tím, co se dnes beztrestně objevuje v tomto mediálním prostoru, se člověku zvedá žaludek. Značná část příspěvků pod výše zmíněnými články určitě naplňuje několik paragrafů trestního zákoníku týkajících se hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení. Děsí mě, že tito lidé jsou mými spoluobčany.

Zdroj: ZDE

Jestliže nenávidíte uprchlíky, nenávidíte sami sebe

2. 8. 2015

čas čtení 9 minut

Podíval jsem se na Salaha Mohammeda Aliho a uvažoval jsem, jak na něho budou lidé pamatovat, pokud dnes v noci zahyne ve snaze dostat se do Anglie. Nebylo to nepravděpodobné, píše v zásadním článku v britském týdeníku Observer Nick Cohen.

Od 1. června zemřelo na silnicích kolem Calais 10 uprchlíků. Mezi nimi to byla žena z Eritreji, kterou minulý týden na dálnici u Calais srazilo auto. O několik dní předtím se Súdánec pokusil naskočit na vlak Eurostar. Špatně odhadl vzdálenost a vlak mu rozdrtil hlavu. Nejhorší byl Samir, nemluvně z Eritreji, které se narodilo a zemřelo během jediné hodiny. Jeho mladá maminka spadla z kamionu jedoucího do Doveru. To vyvolalo předčasný porod a tím Samirův život skončil, než začal.

Ani mnoho dobrých Francouzů a afričtí dobrovolníci, kteří se snaží poskytovat táboru v Calais základní služby, nevědí, kdo je většina mrtvých. Jsou to lidé beze jména, jejichž rozdrcená a udušená těla jsou opuštěna v nenavštěvovaných hrobech.

Švédský ministr spravedlnosti a ministr pro uprchlíky obvinil Camerona z neodpovědné politické manipulace

2. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

Morgan Johansson, švédský ministr spravedlnosti a ministr pro uprchlíky, se vyjádřil v neděli v rozhovoru pro rozhlas BBC, že krize v Calais je důsledkem skutečnosti, že Británie a Francie odmítají svou odpovědnost přijmout více uprchlíků. Johansson kritizoval britského premiéra Davida Camerona, že pro uprchlíky použil slova "nelegální", přestože dosud nebyly zpracovány jejich žádosti o azyl, a zdůraznil, že uprchlíci se dožadují základního lidského práva.

Švédsko automaticky přijímá veškeré uprchlíky ze Sýrie a loni přijalo 30 000 žadatelů o azyl, zatímco Británie 10 000. Johansson apeloval na Evropskou unii, včetně Británie, aby přijala více uprchlíků.

"Slyším, co říká Cameron o ilegálních imigrantech a o hejnech a tak. Myslím, že emocionálně manipuluje své voliče - chce lidi rozhádat - a to není konstruktivní přístup."

Podrobnosti v angličtině ZDE

85. Jiráskův Hronov

1. 8. 2015 / Dominika Švecová

čas čtení 1 minuta

Jubilejní 85. Jiráskův divadelní Hronov dnes oficiálně zahájila na hronovském náměstí starostka Hana Nedvědová. Na zahájení přijel Pavel Bělobrádek, a jako každým rokem se zahájení účastnil Milan Uhde. Vystoupila skupina The Tap Tap, studentů a absolventů Jedličkova ústavu.

Proč přicházejí uprchlíci do Evropy? Nemají jinou možnost

1. 8. 2015

čas čtení 5 minut

Buď bude v Evropě s uprchlíky chaos, anebo je Evropa začne spořádaně přijímat. Jiná možnost neexistuje.

Mou prací je informovat o uprchlické krizi ve všech jejích formách - v severní Africe, v Itálii, v Řecku a na Balkáně, píše v deníku Guardian Philip Knightsley. Během své novinářské práce na toto téma jsem interviewoval desítky uprchlíků, proč riskují smrt, aby se dostali do Evropy. Nejčastější odpověd je, že nemají jinou možnost. Mnoho uprchlíků se nemůže vrátit domů anebo začít nový život v jiných zemích na Blízkém Východě nebo v severní Africe. Tak nemají co ztratit a pokoušejí se dostat do Evropy. Znamená to, že se dál budou pokoušet přeplout Středozemní moře ve vratkých a děravých člunech - dokud nevznikne bezpečný, právní a realistický způsob, jak je přesídlit do Evropy.

Je to nebezpečné: V ČR chybí veřejná kritická debata

2. 8. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

V současné době se musím znovu vracet ke starým otázkám, jimiž jsem se zabýval někdy v 90. letech, kdy jsem se snažil pochopit, co je to vlastně demokracie, svoboda, svobodný názor. Někteří říkali, že s pádem starého režimu jsme se prostě osvobodili od autorit a státu, jiní chtěli vakuum minulé autority nahradit nějakými staršími, důstojnějšími autoritami – onou „svobodou pro něco“, např. pro dodržování katechismu katolické církve.

Nejsme zvířata. Učíme se francouzsky

2. 8. 2015

čas čtení 3 minuty




Střecha je z igelitu, je připevněná na křivolaký kmen stromu. V učebně Chemin des Dunes sedí studenti na starých vyhozených židlích, ale studují se stejnou intenzitou, jakou byste našli na semináři na Oxfordské univerzitě.

"Francouzština je velmi obtížná, ale opravdu se snažíme. Pokud sem budeme chodit každý den, snad dosáhneme svých snů," říká Kamal, uprchlík z válkou zničeného Darfuru v Súdánu, který sem chodí každý den na tři až čtyři vyučovací hodiny. "Je opravdu dobré udržovat si mozek v činnosti."

Kamal, devětadvacetiletý elektrikář, je jedním z desítek, možná stovek uprchlíků, žijících v táboře Džungle u Calais, který zažádal o azyl ve Francii a chce se naučit jazyk své nové země.

Kdy se postaví veřejně na obranu uprchlíků Dominik Duka?

Anglikánská církev ostře zaútočila na Davida Camerona, že se ve věci uprchlíků nechová lidsky

1. 8. 2015

čas čtení 3 minuty

Biskup z Doveru žádá, aby britský premiér "znovu objevil, co to je být člověkem"

Anglikánská církev dramaticky intervenovala v uprchlické krizi. Ostře napomenula britského premiéra Davida Camerona, že jeho rétorika ohledně uprchlíků "není konstruktivní".

Biskup z Doveru po konzultaci a za podpory vysokých církevních činitelů obvinil čelné britské politiky, včetně premiéra, že zapomněli na svou lidskost. Zaútočil také na některé britské sdělovací prostředky, že šíří "jedovatou atmosféru", jejímž cílem je vyvolávat nenávist vůči uprchlíkům.

Vzpoura paní Machalické

31. 7. 2015 / Josef Švéda

čas čtení 1 minuta

Čeští novináři a novinářky odjeli na dovolenou. Naštěstí. Paní Machalická odjela do Francie. Odjela do jižní Francie. K moři. Opalovat se, koupat se, prostě relaxovat. Najednou se však na pláži vynořují postavy zahalené v tunice, v šátku. Považte, mají šátek a tuniku! V létě! Hrůza.

Dirigent Riccardo Muti podporuje přátelství s muslimy

1. 8. 2015 / Giorgio Cadorini

čas čtení 2 minuty

Na českém internetu koluje lživá zpráva s odkazem na záznam z roku 2011, kdy se prý měl dirigent Muti vyslovit proti islámu

Koncert, který se odehrál 6. července v chrámu města Otranto v Apulii, byl krásný a zároveň velmi aktuální. Stejně jako se vzácnou Pantaleonovou mozaikou na podlaze biskupského kostela prolínají náměty křesťanské i židovské a muslimské, tak i hudební program tvořily skladby křesťanské a muslimské tradice. Také soubor hudebníků měl mezinárodní složení – zmíníme aspoň účast turecké sopranistky Simge Büyükedesové a azerského kontratenoristy Ilhama Nazarova.

Proč vězní nesmyslně Chovanec nevinné lidi, kteří chtějí zažádat v Německu o azyl?

31. 7. 2015

čas čtení 3 minuty

Nelidský úřední šiml v ČR řehtá a ministr vnitra za ČSSD Milan Chovanec ze sebe dělá idiota, když nesmyslně vězní v Bělé pod Bezdězem zahraniční uprchlíky, kteří se snaží dostat do Německa. Zdá se, že projevuje naprostou neznalost mezinárodního práva, především Dublinské konvence o udělování azylu, když tyto ubohé lidi nesmyslně vězní poté, co jim odebral peníze a mobilní telefony. Proč proboha? Když už není schopna česká vláda pro ty lidi nic dobrého udělat, ať jim aspoň nedělá nesmyslně z jejich už tak strašlivého života peklo. Ti lidé nespáchali žádný trestný čin a není důvodu, proč by měli být vězněni. Francie například nechává uprchlíky na svém území, aby prošli do zemí, kde chtějí žádat o azyl. Proč ne Česko? Sociální demokracie by se měla za Chovancovo jednání hluboce stydět. Ministr vnitra by měl spíše motivovat policii, aby začala vyšetřovat neuvěřitelně rasistické útoky, publikované v Česku na sociálních sítích, než aby pronásledoval nevinné uprchlíky před válkou, poznamenává Jan Čulík.

K tomu napsal na Facebooku Lukáš Kraus:

"Požadují okamžité propuštění, odchod do Německa, navrácení mobilních telefonů a peněz – a to odporuje českému právnímu řádu," prohlásil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Naopak, ČR je vázána mezinárodní konvencí (Dublin III) a nemá právo zadržovat tyto lidi, kteří chtějí požádat o azyl v jiné členské zemi Unie. Rozhodnutí, jestli dostanou či nedostanou azyl, o tom rozhoduje pouze a jedině členská země, kde uprchlík poprvé složí svou žádost. Zjevně se nechystají požádat o azyl v ČR, proč je tedy pan Milan z plzeňských práv zadržuje, to si nedokážu vysvětlit jinak, než že to je naprosto skandální porušení mezinárodních smluv, píše Lukáš Kraus a pokračuje:

Oni nemají zjištěnu ani jejich totožnost, ale už je chtějí vyhostit, přitom nežádají o azyl v ČR? Četli dohodou Dublin III? Nečetli...

Politický odkaz Baracka Obamy, aneb Jak dědeček měnil, až vyměnil

1. 8. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Francie má v zásadě opačný názor na Obamovu dohodu s Íránem, než jaký šíří Bílý dům. To je zákulisně známo již několik měsíců, ale potvrzení přišlo v podobě vyjádření jednoho z klíčových Hollandových poradců, Jacquesa Audiberta ZDE. Ten v osobním rozhovoru s kongresmany označil možnost zamítnutí íránské dohody Kongresem za pozivní variantu, která by nakonec přiměla Írán k dalším ústupkům. Ačkoliv vyjádření bylo v zápětí oficiálně dementováno, existují tři očití svědkové, kteří jej mohou doložit. Francie navíc prokazatelně v mnoha ohledech již těží ze své kritické pozice, protože posiluje její postavení v arabských státech rovněž kritických k Obamově dohodě - a kromě řady jiných aspektů se to promítá do rostoucích objednávek francouzských zbraní.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2015

17. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

V čeervnu 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 150 564,80 Kč. Příjem z reklamy byl 13 996 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2015 209 875,59 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
26465