V Německu používají církve historickou tradici poskytování azylu na církevní půdě - dnes uprchlíkům

15. 6. 2015

čas čtení 3 minuty

Uprchlíky, kteří by jinak byli z Německa deportováni, chrání katolická církev tím, že jim poskytuje útočiště na církevní půdě. Informoval o tom v pondělí v podvečer rozhlas BBC:

Kostel svatého Josefa v bavorském městě Tutzing je jedním z dvou set německých kostelů, které nabízejí starobylou německou tradici útočiště na církevní půdě uprchlíkům. Říká se tomu Kirchenasyl - církevní asyl. Tři mladíci, kteří se v kostele účastní hodin němčiny, jsou ohroženi deportací. Avšak dokud pobývají na církevní půdě v malé místnosti, kterou sdílí, německé úřady je ze země nevyhodí.

Amnesty International ostře kritizuje světové politiky za "ostudné selhání" ohledně uprchlické krize

15. 6. 2015

čas čtení 3 minuty

Sžíravá analýza AI konstatuje, že světoví politikové jsou vinni naprostým zanedbáním problému, zatímco miliony lidí čelí hrůzám "v nejhorší uprchlické krizi naší doby"

Miliony uprchlíků byly odsouzeny k životu v zoufalství kvůli nejhorší uprchlické krizi od druhé světové války, konstatuje organizace Amnesty International v ostře kritické analýze, která obviňuje světové politiky, že zavinili smrti tisíců civilistů, prchajících před válkami na Blízkém východě a v Africe.

Poškodíme Evropskou unii, jestliže krize s uprchlíky nebude vyřešena, varuje italský premiér

15. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Itálie požádá Evropskou unii o založení táborů na zpracovávání registrace uprchlíků v Libyi a pohrozila, že "poškodí" EU, pokud bude dále ignorovat uprchlickou krizi na italském pobřeží.

Itálie zápolí s množstvím uprchlíků a situaci zhoršily Francie a Rakousko, které uzavřely hranice s Itálii a vyvolaly tak chaos na italských železničních stanicích.

Krize "by se neměla podceňovat", uvedl italský premiér Matteo Renzi, zatímco Rakousko, Francie a Švýcarsko vracejí uprchlíky zpět na italské území.

"Jestliže zvolí Evropa solidaritu, dobře. Jestliže ne, máme připravený plán B. Ale ten v první řadě poškodí Evropu," řekl Renzi, aniž by poskytl další podrobnosti.

Renzi je v Itálii pod tlakem zaujmout ostřejší postoj v Evropské unii. Protiestablishmentové italské Pětihvězdičkové hnutí požaduje, aby Itálie zastavila své platby do rozpočtu EU, pokud jí Evropská unie s uprchlíky nepomůže.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Řecko: Nejnovější pokus dohodnout se s věřiteli selhal

15. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Poslední pokus Řecka dohodnout se s věřiteli se v neděli v Bruselu rozložil po hněvivé výměně názorů už po půlhodině. Činitelé EU odmítli návrhy Řecka jako nedostatečné. Rozhovory mají pokračovat ve čtvrtek, kdy se zřejmě rozhodne o dalším osudu Řecka.

Pravidelný týdenní přehled o událostech ve vzdělávání

Budoucí ministryně školství pravděpodobně výrazně změní kurz

15. 6. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Kateřina Valachová, která bude ve středu 17. 6. jmenována ministryní školství, podle dosavadních prohlášení výrazně změní kurz, který se neúspěšně snažil nastavit Marcel Chládek. Zatímco Chládek bezvýhradně plnil kroky požadované zaměstnavateli, Valachová odmítla, že by příprava na povolání byla primárním a jediným úkolem vzdělávání. Může se přitom odkázat na strategické dokumenty ministerstva, které Chládek s chutí ignoroval. Odmítá povinnou maturitu z matematiky, kterou chtěl Chládek prosadit na popud průmyslové lobby. Více v pravidelném týdenním souhrnu Beduin, připravovaném vzdělávacím think-tankem EDUin.

29283

V příští kulturní revoluci půjde o zachování kultury samé

Genetický fatalismus

15. 6. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Nedávno mi jeden v ČR uznávaný opinion maker vřele doporučoval knihu o tom, že naše politická orientace je určena geneticky. Prý se jako konzervativci či liberálové rodíme. Byl tím zjištěním zcela fascinován a rozradostněn, prý si to mám určitě přečíst. V jedné disputaci na internetu ohledně smysluplnosti podpory sociálně slabých dětí z romské komunity mi zase jeden matematicky vzdělaný fachidiot s výrazně xenofobními, eugenickými sklony tvrdil, že je to zcela zbytečné, protože vlastnosti jako vůle či odpovědnost jsou nám dány geneticky. Čím dál víc si začínám uvědomovat, jak sílí přesvědčení, že genetická predispozice je něco nepřekonatelného a že vlastně nemá smysl uvažovat nad kulturou, výchovou, vzděláváním, etikou a jejich sdílením: vše je přece dáno a ireverzibilně uloženo v naší DNA. Naše nové náboženství má podobu genetického fatalismu.

Někdy to chce desítky let usilovné práce, abyste zlomili "danost"

Jak bojovat proti fatalismu všeho druhu

15. 6. 2015

čas čtení 4 minuty

Cyril Mooney jako mladá dívka pochopila, že společnost ostrakizuje ty, kteří mají jiné vlastnosti a rysy než majorita. V sedmnácti letech nastoupila do řádu Sester z Loreta a ve svých dvaceti odcestovala do Indie, kde se jí postupem času podařilo vybudovat síť škol, jež jsou otevřeny pro všechny děti bez rozdílu. Díky svému desítky let trvajícímu úsilí nabourala systém kastovní společnosti: vzdělává vedle sebe nejchudší a nejbohatší děti, a i přesto se její školy dále řadí mezi ty nejelitnější v Indii.

Rozhovor Britských listů 9:

Společnost je nejkrutější k těm nejslabším

12. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Proč je tolik lidí v České republice bezdomovci a proč je vůči nim společnost tak krutá? Rozhovor s Janem Malcem z organizace DivaDno.

Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12. června 2015.

Pět otázek pro britskou vládu ohledně pokusu pošpinit Edwarda Snowdena

15. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

zveřejnil v deníku Guardian Ewan MacAskill:

1. Je pravda, že Rusko a Čína získaly přístup k přísně tajným Snowdenovým dokumentům? Pokud ano, kde jsou o tom důkazy?

O jakých dokumentech britská vláda mluví? Snowden řekl, že předal desetitisíce prozrazených dokumentů novinářům v Hongkongu a že je od té doby už nemá. Získaly Rusko a Čína tyto dokumenty od novinářů nebo z jejich firem?

Pokud museli být agenti přesunuti, kteří to byli a kam byli přesunuti? Které Snowdenovy dokumenty způsobily, že museli být přesunuti?

Válku blbosti!

15. 6. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Chystal jsem se napsat zprávu o tom, jak "kybernetický Pearl Harbor" ze závěru minulého týdne ZDE ovlivní další fungování amerického státního a bezpečnostního aparátu.

The Look of Silence - dokument o vyvraždění milionu "komunistů" v Indonésii

15. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

V neděli večer se promítal v celonárodní síti britských kin filmového umění celovečerní dokumentární film režiséra Joshuy Oppenheimera The Look of Silence (Pohled mlčení) a pak se do kin přenášela londýnská diskuse s režisérem Oppenheimerem a hlavní postavou dokumentu, indonéským očním optikem Adim. Film je nesmírně silným svědectvím o vyvraždění milionu "komunistů" v Indonésii v roce 1965, poté, co se tam dostala k moci vojenská diktatura. S podporou Spojených států začalo vraždění kohokoliv, kdo mohl být podezříván z jakkoliv mírných levicových tendencí, například i členové do té doby legálních odborů.

OSN: Skoro všichni uprchlíci ze Sýrie a Eritreje mají plné právo být přijati v Evropě

15. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Peter Sutherland, mimořádný zástupce generálního tajemníka OSN pro otázky přistěhovalectví, řekl v neděli v rozhlase BBC: V případě Eritreje a Sýrie jsou zřejmě všichni uprchlíci z těchto zemí osoby, které čelí pronásledování, a proto mají právo na pobyt v zemi, kam přišli, v Evropě. A v současnosti existuje obrovský rozdíl v počtech uprchlíků, které různé země přijímají. Německo a Švédsko přijímají daleko více uprchlíků na jednoho obyvatele, než například Velká Británie. A spravedlivé vyřešení tohoto problému, na základě počtu obyvatel jednotlivých zemí, jejich HDP, jejich míry zaměstnanosti, i dalších faktorů, které mohou být relevantní, se zdá být rozumným způsobem jak tento problém vyřešit.

Britská vláda byla obviněna, že se snahou pošpinit Snowdena pokouší vyhnout diskusi o masovém špehování Britů

15. 6. 2015

čas čtení 4 minuty

Úřad britského premiéra Davida Camerona a britské ministerstvo vnitra byly vyzvány, aby veřejně reagovaly na tvrzení, že Rusko a Čína rozluštily tajné dokumenty v držení Edwarda Snowdena a že britští agenti proto museli být staženi z operací. Tuto informaci nejprve otiskl týdeník Sunday Times z anonymních zdrojů a BBC také citovala anonymní vládní zdroje.

Americký novinář Glen Greenwald obvinil Sunday Times z neprofesionality

15. 6. 2015

čas čtení 5 minut

"Máte v článku (mezi mnoha) jednu naprosto jasnou lež," napsal americký novinář Glen Greenwald na Twitteru do Sunday Times poté, co list zveřejnil článek, založený na anonymních tvrzeních z britských výzvědných služeb, že Snowdenova odhalení ohrozila britské a americké agenty. "Tvrdíte, v článku, že David Miranda, partner novináře Glena Greenwalda, byl zatčen na letišti v Heathrow r. 2013 s 58 000 přísně tajnými výzvědnými dokumenty poté, co navštívil Snowdena v Moskvě. Je to stoprocentní lež. David před svým zatčením v Heathrow nebyl v Moskvě a nenavštívil Snowdena. Nikdy se s ním nesetkal. "Novináři" ze Sunday Times otiskli otevřenou lež na podporu svého hlavního argumentu - že Snowden měl s sebou v Moskvě tajné digitální materiály. Tohle je jediný "důkaz", že Snowden měl s sebou dokumenty, kdyžř odcestoval z Hongkongu, a je naprosto a prokazatelně falešný."



V rozhovoru s britskou televizní stanicí Sky News Glen Greenwald řekl toto:

Proč veřejnoprávní média nezveřejní statistiku citovaných zdrojů?

Sterilizovaná představa o svobodě slova

15. 6. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Tato společnost si živí tzv. veřejnoprávní média proto, aby poskytovala maximálně objektivní odraz dění ve společnosti i mimo ni. Když projdete kodex České televize, zavazuje se k tomu na různých místech a krom toho k mnoha dalším společensky prospěšným činnostem. Ve skutečnosti je to ale jako s řadou zákonů, které jsou sice platné, nicméně jejich naplňování je sporné nebo dokonce protichůdné jejich samotnému znění. Minimálně s ohledem na to, jakým způsobem veřejnoprávní média zdrojují své informace lze úspěšně dokázat, že bez srozumitelného zdůvodnění straní pouze některým zdrojům, zatímco jiné spolehlivě a programově ignorují.

V Orléansu o všeobecném úpadku humanitních studií

13. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty



Od čtvrtka 11.6. do soboty 13.6. jsem se účastnil ve středofrancouzském městě Orléansu (proslulém Janou z Arku) mezinárodní akademické konference, která se snažila řešit úpadek humanitních studií na západních univerzitách. Delší dobu upozorňuju, a jak Kasandra, kterou nikdo neposlouchá, jsem už tím nudný, že se na Západě rychle likvidují centra českých a středoevropských studií a zanedlouho nebudou ve světě na střední Evropu už vůbec žádní odborníci. Vzhledem k rychle se destabilizující Evropě (viz například nynější hysterická, nesmyslná ultrapravicová kampaň proti uprchlíkům v České republice a v Maďarsku a vzrůst ultrapravicových hnutí po celé západní Evropě) to vůbec není dobrá zpráva.

Na konferenci v Orléansu jsem byl pozván na základě naší mezinárodní pověsti z Glasgow University od roku 2010, kdy se nám jakž takž podařilo zachránit naše tamější centrum jazyků a kultur před pokusy univerzity ho zlikvidovat.

Rozhovor Britských listů 8:

Dluhové otroctví ve společnosti blahobytu

5. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Rozhovor Jana Čulíka s bezdomovcem Petrem Bukalem. Jak lidi dokáže česká společnost zničit.



Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5. června 2015.

Špion v České televizi

15. 6. 2015 / Štěpán Steiger

čas čtení 3 minuty

Po tomto titulku, hodném Blesku, musím se před případným čtenářem bohužel hned sám desavuovat: nehodlám/nemohu psát o fyzické přítomnosti nějakého zvěda. (O zvědovi českém by mi v tom zabránil zákon o ochraně státních tajemství – pokud taková tajemství v ČT jsou, a o cizích vyzvědačích nic nevím.) Objevil se ovšem, byť už mrtev, 13. 6. na obrazovce večerních Událostí (nevím, proč jej jejich redakce považovala za událost – ale o tom píši dále v textu), čímž dala ČT1 najevo, že informaci o něm považuje za důležitou.

Obyvatelé západoevropských zemí by své východní spojence nebránili

Rozmístění amerických zbraní v nárazníkovém pásmu NATO vyvolává kontroverzi

15. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Už několik týdnů trvají jednání mezi Polskem a USA o rozmístění amerických těžkých zbraní na polském území jako reakce na expanzivní vojenské operace Ruska na Ukrajině. Kromě Polska by měly být rozmístěny jednotky v pobaltských zemích, Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku. Uvedl to deník Guardian. Podle informací NY Times jde o součást návrhu, který předložil Pentagon a jenž prozatím čeká na schválení ministrem obrany Ashtonem B. Carterem.

Lživá myšlenka spásonosné "soutěže"

Jednobuněčný člověk

15. 6. 2015 / Ivo Barteček, Štěpán Cháb

čas čtení 6 minut

Okolo financí se točí svět víc, než kolem vlastní osy. Neptá se proč, ale za co. A když se přesto zeptá proč, tak hned dodá a co za to. Proto se například vkládá síla a talent více do kosmetického průmyslu, nežli do průmyslu lékařského. Přední je v tomto i ve všech ostatních případech finanční zisk. Profit. Hromadění peněz. Lidstvo je jeden žijící organismus, kde by hlavním středobodem mělo být slovo My. My lidé. Nikoliv my běloši, my Američané, my bohatí, my kapitalisti či socialisti, my menšiny či většiny. Sdílení existence a osamělosti v ní by mělo být určujícím prvkem, z něhož bychom měli vycházet.

Kde je genetika nesporně užitečná

"Zázrační pacienti" pomáhají v léčbě rakoviny

15. 6. 2015

čas čtení 4 minuty

Grace Silva and Karen Coakley, obě ženy ve věku 59 let, se nikdy nepotkaly. Spojuje je velmi těžká, pro většinu jiných pacientů fatální diagnóza. Obě prodělávají rakovinu a obě se ocitly ve stádiu, z niž pro většinu současných pacientů není úniku. Díky informacím o specifické genetické mutaci jedné však druhá měla možnost podstoupit podobnou léčbu, která se ukázala jako funkční. Díky informacím o specifických genetických mutacích pacientů je totiž možné nasadit léky dříve považované za obecně selhávající...

Bodláky Václava Duška

Děravé duše

15. 6. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 1 minuta

Nekvalitní genofondy prý vlečou lidstvo do záhuby. Jak kde! S úžasem a rasistickým kukátkem u oka žasneme nad množením dle našich norem méně kvalitních bytostí – nu, přátelé, my běloušové jsme zkrátka na prahu zániku, neboť se nemnožíme, a nepřemnožíme se mimo jiné i proto, že jsme chamtiví a lační úspěchu, peněz, moci, titulů, zážitků – a zíráme do svých rozkvašených krasohledů nakvašeni, že svět se hýbe jiným směrem, než jsme si určili.

Konflikt jednadvacátého století bude uvnitř náboženství a civilizací, nikoliv mezi nimi

11. 6. 2015

čas čtení 4 minuty

Ve světě upadajících supervelmocí a sklerotických mezinárodních institucí, řady selhávajících států a hobbesovského chaosu občanských a kmenových válek se dostávají k moci náboženští extremisté, cituje britský konzervativní deník Daily Telegraph z nové knihy známého britského rabína Jonathana Sackse Not in God's Name: Confronting Religious Violence (Ne božím jménem: proti náboženskému násilí).

Nabízíme komerční reklamu na Regionální televizi

8. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Vážení čtenáři,

nabízíme vám možnost třicetivteřinového reklamního spotu na Regionální televizi, která je v ČR k dispozici na kabelu a na satelitu, pokaždé před vysíláním Rozhovoru Britských listů. Cena je 1000 Kč za jednou odvysílaný spot, celková cena za pět denních repríz (noční se přidávají zadarmo jako bonus) je 4000 Kč. Předpokládáme, že zájemce dodá třicetivteřinovou reklamu podle technické specifikace Regionální televize.

Kumulativní sledovanost Regionální televize je půl milionu diváků.

Zájemci o tuto televizní reklamu, prosíme, pište na tuto adresu redakce@blisty.cz.

Evropa tajně vyjednává s totalitním režimem v Eritreji, aby hermeticky uzavřel své hranice

14. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

OSN varuje, že Evropská unie tajně vyjednává s africkou Severní Koreou, aby hermeticky uzavřela své hranice

Činitelé OSN a lidskoprávní organizace jsou silně znepokojeny, že Evropská unie uzavírá tajnou dohodu s totalitní Eritreou, aby hermeticky uzavřela své hranice a zabránila svým občanům, kteří ze země prchají před neuvěřitelným útlakem, odcházet ze země. Oplátkou za to má totalitní režim v Eritreji dostat od EU peníze a dosáhnout zrušení sankcí.

Zastavme ostudné chování vůči uprchlíkům

14. 6. 2015

čas čtení 3 minuty

"Eritrejci prchají před vážným porušováním lidských práv ve své zemi a potřebují mezinárodní ochranu," praví se ve zprávě OSN o totalitním režimu v Eritreji.

Tento cenný princip - absolutní právo, zaručované mezinárodním zákonodárstvím, aby lidé, prchající před pronásledováním a mučením, požadovali útočiště a bezpečí - je nyní ohrožen tím, že Evropská unie ho chce jaksi zapomenout. OSN konstatuje, že už více než 100 000 lidí podniklo letos riskantní cestu přes moře ze severní Afriky do Evropy. Letos už také v moři zahynul rekordní počet 1770 osob a Mezinárodní organizace pro migraci varuje, že by počet mrtvých letos mohl dosáhnout 30 000. Půl milionu uprchlíků čeká v Libyi. A z těch, kteří se už dostali přes Středozemní moře, je 25 procent Eritrejců, což je disproporčně velký počet, vzhledem k tomu, že v Eritreji žije jen 6 milionů lidí, píše týdeník Observer.

PŘEČETLI JSME:

Britové vidí Čechy jako rasisty

14. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Reportér: Naše kultura je v našich očích té britské přece bližší než ta orientální.

Iva Pekárková, spisovatelka žijící v Londýně: Přesně tak – v našich očích. Leč v britských očích tomu tak není. My si mylně myslíme, že – protože jsme bílí a povrchně vizuálně jsme Angličanům blíž – , že ti Angličané se cítí spřízněnější spíš s námi než s usedlými Jamajčany či Indy. Jenže ti jsou považováni za Brity daleko víc než člověk, který přijde z Polska či z Čech, neumí se v tom Londýně chovat a v Británii nezapadne. Britové jsou hrdí na to, že to britství zahrnuje všechny barvy, takže Pákistánec druhé třetí generace, kterého Češi mohou považovat za nejhorší póvl, je jim blíž. Tedy když se povede a mluví bezvadně anglicky. Říká se, že bez Indů a Pákistánců by totálně zkrachovalo britské zdravotnictví, protože doktoři pocházející z těchto zemí dělají jako obvoďáci a na dalších postech, na které nikdo moc nechce. Navíc Britové nás, kteří jsme dorazili z Polska a přilehlých států, považují za strašné rasisty. Oni se nás kvůli tomu v podstatě bojí, možná proto, že jim připomínáme vlastní minulost před padesáti či osmdesáti lety, kdy i oni to často brali podle rasy. Máme pořád pocit, že my běloši bychom měli být výš než nějaký Pákistánec, přestože zametáme a on tam dělá doktora.

Zdroj: ZDE

Drama s Řeckem končí

14. 6. 2015

čas čtení 3 minuty

Řecku dochází čas na to, aby mohlo uniknout bankrotu a nucenému odchodu z jednotné evropské měny. Stojí zato si položit otázku, jak jsme se tam dostali. Euro mělo být politickým projektem - mělo pozvednout chudé evropské země na úroveň ostatních a tím k posílení politických vazeb mezi Aténami a Antwerpami, Madridem a Mnichovem. Připojit se k euru bývalo odznakem politické sofistikovanosti a hospodářského pokroku. Společný postoj měl pomoci evropské ekonomice jednat jako protiváha proti moci dolaru a hegemonii tržního kapitalismu amerického stylu, píše v neděli týdeník Observer.

Spojené státy uvažují o rozmístění několika svých zbraní ve východní Evropě

14. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Ve snaze odradit Rusko od možné agrese v Evropě uvažují Spojené státy, že rozmístí několik tanků a pěchotních vozidel v pobaltských zemích a v některých státech středovýchodní Evropy. V Litvě, Lotyšsku a v Estonsku by měly být rozmístěny americké zbraně pro asi 150 vojáků, v Polsku, Rumunsku, v Bulharsku a možná i v Maďarsku vojenské zařízení a zbraně pro asi 750 vojáků. Spojené státy se mají také podílet na modernizaci tamějších železnic a infrastruktury pro vojenské účely, informoval deník New York Times. Plán dosud neschválil americký ministr obrany.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Případ pana Lofa

13. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Před několika dny se na čtenáře Britských listů obrátil v extremní nouzi diabetik pan Jiří Lof, který trpí závažným onemocněním, přesto však, namísto toho, aby se doma léčil, musí z existenčních důvodů chodit do práce. Měl problém, že mu hrozilo vyhození z ubytovny, protože invalidní důchod, o který u českého státu požádal v lednu 2015, začne dostávat až v říjnu!!

Panu Lofovi čtenáři pomohli, avšak někteří se dotazují, jak by se dalo tento otřesný případ (jistě nikoliv jediný) řešit, aby se mu dalo dlouhodoběji pomoci. Na to pan Lof reagoval tímto mailem:

"Moc děkuji za veškerou pomoc, nájem je uhrazený, a ještě zbylo 4050.

Nájem jsem uhradil, blíží se platba dalšího, na ten si snad vydělám, pomoc a podporu uvítám i nadále, nemám ani co na sebe, zhubl jsem o 30 kg, nemám slušný oblek ani košili.

Nemluvě o tom že bych měl jíst dietně jako cukrovkář, ale na to opravdu nemám peníze. Kamarádka mi nabídla, že mohu využít její účet.

Číslo účtu je: číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Prosím uvádějte variabilní symbol 2206."

Myslím že by se český stát měl hluboce stydět.

Ušetříme korunu, i kdyby to mělo stát milión

13. 6. 2015 / Radek Mokrý

čas čtení 1 minuta

"Zhubl jsem o 30 kg ... nemluvě o tom že bych měl jíst dietně jako cukrovkář, ale na to opravdu nemám peníze." píše pan Lof.

Ve stejné situaci jsou tisíce nemocných lidí a může za to vlastně jen přežívající bolševický duch v ministerských a vládních barácích. Ostatně každý druhý tam má dodnes ve skříni nebo pod kobercem schovanou rudou knížku a v duši zažrané heslo těch dob: "Kdo nepracuje, ať nejí". Podívejme se na to ale racionálně.

Zodpovědné orgány MZ a MPSV v minulých letech pořádaly pro vedoucí posudkové lékaře pravidelná školení. Zde je přednášející objednaní ministerstvy instruovali k co nejvyšší tvrdosti k posuzovaným "simulantům", kteří jak "dědeček a babička nám ujídají z chlebíčka". Tyto osoby tam působí dál i pod socialistickou ministryní Tominovou - Marksovou.

Dál způsobují závažné ekonomické ztráty zdravotních pojišťoven. Všech. Kupodivu totiž platí, že náklady na vyléčení pacienta bez adekvátní stravy jsou vždy o 50% vyšší než s podporou vhodného jídla.

Čili platí jednoduchá věta: Co ušetří ČSSZ na dávkách, to zaplatí zdravotní pojišťovny. A velmi pravděpodobně mnohem víc, než ušetří erár.

Papež František zasáhne do debaty o globálním oteplování

13. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Papež František požaduje v dopise 1,2 miliardě světových katolíků, který bude zveřejněn ve čtvrtek, etickou a ekonomickou revoluci, která by zabránila katastrofálním klimatickým změnám a rostoucí nerovnosti.

V encyklice, věnované tomuto tématu, argumentuje papež, že drancování přírodních zdrojů planety Země lidstvem už překročilo přirozené hranice a že bez revoluce v srdcích a myslích čelí svět katastrofě. Encyklika bude ve čtvrtek rozeslána 5000 katolickým biskupům a na internetu bude vydána v pěti jazycích světa.

Tradice smrtících aliancí, aneb Primitivní antiantikomunismus jako cesta do pekel

13. 6. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

V důsledku květnového ruského hackerského útoku na Bundestag ZDE se stále ještě ztrácejí klasifikované údaje z německého parlamentu. Zřejmě jen mimořádnou shodou okolností se právě utajovaná německá data začala objevovat na stránce WikiLeaks ZDE, a to v době, kdy němečtí vyšetřovatelé usilující o obvinění v kauze údajných odposlechů Angely Merkelové museli konstatovat, že mizivá důkazní základna něco takového nedovoluje a softwarový specialista Edward Snowden osobně vůbec neví, o čem mluví ZDE.

Bojová letadla NATO létají také s vypnutými transpondery

13. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

I bojová letadla Severoatlantického společenství létají při nasazení bez zapnutých transponderů, píše německý týdeník Der Spiegel. Transpondery jsou vysílače, které zajišťují bezpečnost letadel ve vzduchu, protože vysílají informace o jejich okamžité poloze. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg mnohokrát ostře kritizoval Moskvu, že ruské bojové letouny létají s vypnutými transpondery, a ohrožují tak civilní leteckou dopravu. NATO nyní oznámilo, že jeho letadla - ovšem jen ve výjimečných případech při vojenském cvičení a nikoliv nad východní Evropou - dělají totéž.

Neférová interpretace německého rozhodnutí

13. 6. 2015 / Uwe Ladwig

čas čtení < 1 minuta

V článku Karla Dolejšího se stalo z věty publikované v týdeníku Der Spiegel “Bisher bekannte Äußerungen von Snowden lieferten keine Hinweise dafür, dass er über eigene Kenntnisse verfügt (Dosud zveřejněné informace od Snowdena neposkytly žádné důkazy, že disponuje konkrétními údaji)" “němečtí vyšetřovatelé usilující o obvinění v kauze údajných odposlechů Angely Merkelové museli konstatovat, že mizivá důkazní základna něco takového nedovoluje a softwarový specialista Edward Snowden osobně vůbec neví, o čem mluví."

Je to manipulativní, protože šlo o to, že ohledně odposlechů Merkelové americkou organizací NSA "Weitere Beweiserhebungen versprechen keinen Erfolg (Další pokusy získat důkazy neslibují úspěch)" - protože Američané je odmítli poskytnout - a ne o to, že by odposlech Merkelové (ohledně něhož dal Obama oficiálně příkaz ho ukončit) neexistoval. A kdo chce, aby se myslelo, že Snowden neví, o čem mluví, musí asi jen tvrdit, že neexistují důkazy, že něco ví.

Spojené státy nereagovaly na žádost Polska o dokumenty CIA o tajných věznicích

13. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Spojené státy brání vyšetřování Polska týkajícího se tajné věznice CIA na jeho území. Opakovaně totiž ignoruje oficiální polské žádosti o důležité dokumenty, včetně zprávy amerického Senátu z loňského prosince, obsahující podrobné informace o věznicích CIA a o tom, co se v nich dělo, konstatoval v sobotu mluvčí polské prokuratury pro odvolací říení v Krakově Piotr Kosmaty, která záležitost vyšetřuje. Senátní zpráva byla zcenzurována a zcenzurovaná verze neobsahovala zmínku o Polsku, avšak jiná fakta v té zprávě odkazovala na Polsko a na tajnou věznici CIA, která tam byla v provozu v letech 2002 a 2003, kdy v ní byly podrobovány drsnému zacházení osoby podezřívané z terorismu.

Šetření pro podezření ze špionáže mobilního telefonu používaného kancléřkou zastaveno

14. 6. 2015

čas čtení 4 minuty

KD│ Není-li ve hře celý originální text, lze se jistě donekonečna přít o to, co v takovém textu stojí nebo nestojí a kdo jej jak vyložil. Proto je nejlepší, pokud se čtenář může seznámit s celým vyjádřením úřadu spolkového generálního návladního ke kauze údajných odposlechů telefonu Angely Merkelové, čili k aféře "Handygate" - a udělat si vlastní názor, která interpretace zde na Britských listech je vlastně "férová" nebo "neférová". Zda ta, kterou operuje Uwe Ladwig, nebo ta, která zcela vystačí se známými, dostupnými a dobře doloženými fakty o hromadném shromažďování metadat týkajících se elektronické komunikace ze strany americké NSA.

EU poprvé jednala o možném bankrotu Řecka

12. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Vládní představitelé, kteří připravují jednání ministrů financí eurozóny, které se má konat příští týden, konstatovali při rozhovorech v Bratislavě pozdě večer ve čtvrtek, že existují tři možné scénáře ohledně toho, co se stane s Řeckem koncem června. Nejméně pravděpodobné je, že by Řecko příští týden před vypršením právní lhůty koncem června uzavřelo úspěšnou dohodu o reformách a uvolnilo tak cestu k získání dalších financí.

Švédský systém upozorňuje dobrovolníky na kardiaky v nouzi

12. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Švédský systém, který zasílá SMS dobrovolníkům vycvičeným v poskytování první pomoci, pokud se do 500 metrů od nich nachází kardiak v nouzi, vedl k výraznému navýšení počtu těch, jimž je dobrovolníky včas poskytnuto ošetření s použitím defibrilátoru. Podíl takto ošetřených pacientů se záchvatem vzrostl o 30 %.

Turecký policista, který zasáhl demonstrantku slzným plynem, musí zasadit 600 stromů

12. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Turecký policista Fatih Zengin, který v roce 2013 v istanbulském Gezi Parku zasáhl slzným plynem "ženu v červeném", musí podle rozhodnutí soudu za trest zasadit 600 stromů a pečovat o ně, dokud nevyrostou. Ceyda Sungurová, na kterou policista útočil plynem z bezprostřední blízkosti a zasáhl ji do obličeje, se stala symbolem protivládních protestů.

Sněmovna reprezentantů zakázala financovat výcvik ukrajinského praporu Azov

12. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Americká Sněmovna reprezentantů ve středu projednala zákon o rozpočtu ministerstva obrany pro rok 2015. Kongresmani John Conyers Junior (demokrat zvolený za Michigan) a Ted Yoho (republikán z Floridy) společně předložili tři dodatky, aby zablokovali výcvik ukrajinské neonacistické polovojenské milice "Prapor Azov" a zabránili dodávkám přenosných protiletadlových střel do Iráku a na Ukrajinu.

Proruská dezinformační kampaň v ČR a na Slovensku letem světem

12. 6. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Studie Ivany Smoleňové "The Pro-Russian Disinformation Campaing in the Czech Republic and Slovakia" ZDE (pdf) vydaná Pražským institutem bezpečnostních studií je jednou z prvních podrobnějších prací věnovaných danému tématu. To, spolu s pestrou sekundární zdrojovou základnou, tvoří hlavní silné stránky studie. K mínusům patří poměrně úzký záběr v oblasti primárních zdrojů a podle mého názoru tomu neodpovídající úroveň analýzy.

Nenaslouchejte příznivcům Edwarda Snowdena. Jeho úniky byly darem pro teroristy

12. 6. 2015

čas čtení 3 minuty

Schválení zákona Freedom Act minulý týden omezilo pravomoci NSA, zejména týkající se shromažďování telefonických metadat. V rámci toho jsou nyní záznamy o telefonních hovorech v rukou soukromých společností místo státu. To posouvá USA do stejné situace jako Británii. Ve skutečnosti vysoce postavené osoby v americké zpravodajské komunitě jsou s tím spokojeny, pakliže se NSA k datům dostane rychle, napsal Robin Simcox.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2015

2. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

V květnu 2015 přispělo 146 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 35 258,16 Kč. Příjem z reklamy byl 23 115 Kč.

Zůstatek byl koncem května 2015 165 038,78 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

27963