V Africe zemře hladem asi milion dětí

21. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Přibližně milionu dětí hrozí v africkém regionu Sahel (Mauretánie, Mali, Niger, Čad, Kamerun) smrt v důsledku podvýživy. Tamější obyvatelé mají vážně problémy. Odumírá jim dobytek, protože je sucho a nemá se čím pást. Dobytek je hlavním zdrojem obživy v tomto regionu.

Mnoho lidí odešlo z domova a hledá nová místa, kde by se jejich dobytek mohl pást. Světový potravinový program konstatuje, že 700 000 lidí v Mauretánii trpí chronickým nedostatkem potravin.

Krizový štáb proti rasismu v České republice

21. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Dne 19. 6. 2012 vznikl z iniciativy mladých Romů ,,Krizový štáb". Skupina složená ze studentů a intelektuálů chce přispět k pozitivní celospolečenské změně a změně ve vnímání romské menšiny v České republice.

Jsme znepokojeni občanskou a politickou situací v ČR v souvislosti s romskou národnostní menšinou. Současná ekonomická krize má svůj odraz i v krizi společenské. Kvalifikované odhady uvádějí, že celkový počet Romů žijících v ČR se pohybuje kolem 200 tisíc, z toho asi 80 tisíc jich žije ve vyloučených lokalitách. Právě tyto lokality se stávají terčem nenávisti.

David Cameron uvažoval o zásahu ozbrojeného komanda proti ruské lodi vezoucí zbraně pro Sýrii

21. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Krizový bezpečnostní výbor britského kabinetu s názvem Cobra se několikrát sešel k jednání v době, kdy se ke břehům Skotska blížila nákladní loď MV Alaed, která podle informací západních zdrojů veze z Kaliningradu opravené bitevní vrtulníky do Sýrie. Když Spojené státy vyvinuly na Británii tlak, aby loď zastavila, premiér Cameron zvažoval několik možností, včetně obsazení lodi speciální jednotkou. Nakonec byla loď zastavena odebráním povinného pojištění u britské společnosti, čímž se její cesta stala ilegální.

Británie a Spojené státy chtějí Asadovi nabídnout milost, pokud se zúčastní mírových rozhovorů

21. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Tato iniciativa vznikla poté, co Obamu a Camerona v Mexiku na rozhovorech G20 podpořil Putin

Amerika a Británie jsou ochotny poskytnout syrskému prezidentu Bašáru al-Asadovi bezpečný odchod ze země a dokonce i milost. Je to součástí diplomatického úsilí zorganizovat v Ženevě konferenci OSN o politických změnách v Sýrii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Obama přiznal, že se mu nepodařilo přesvědčit Čínu a Rusko k účasti na svržení Asada

21. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Barack Obama v úterý přiznal, že se mu nepodařilo získat čínskou a ruskou podporu pro plán svrhnout syrského prezidenta Bašára Asada.

(Tvrzení že Putin již Asada údajně nepodporuje pochází pouze a jedině od britského premiéra Davida Camerona, který si ve své zoufalé politické situaci vyvolané návratem ekonomiky do recese a skandálem s odposlechy nutně potřebuje připsat nějaký úspěch, a žádný jiný zdroj ho nepotvrzuje - pozn. KD.)

Pozn. JČ: Výše uvedená spekulace Karla Dolejšího je možná, avšak nepodložená. Jinou možností je, že Britové se snaží o jemnější diplomatický přístup než Američani. Informace o tom, že Putin nic nenamítá proti výše zmíněnému plánu, se ve čtvrtek objevila v řadě britských médií, např. i v Daily Telegraphu ZDE. Je jistě možné, že britští novináři přítomní v Mexiku mohli podlehnout Cameronově vládní propagandě, ale je to dost nepravděpodobné.

Pozn KD: "Spekulace" se zakládá na řadě zpráv zcela nesourodých s tvrzením o ukončení ruské podpory Asadovi, mj. na i zprávě zmíněného deníku The Telegraph ZDE, podle níž Britové již po údajném Putinově "obrácení" zastavili ruskou loď vezoucí do Sýrie opravené bitevní vrtulníky Mi-25. To že ekonomicky paralyzovaný anglosaský blok sveřepě a idiotsky směřuje k další katastrofální invazi iráckého typu a že je v tom opět slepě a idiotsky následován mnoha médii není myslím důvodem přebírat nekriticky jeho propagandu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Kde Bůh ne -líbal zemi

21. 6. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 9 minut

Kradlo se a krade. Sranda musí být, i kdyby na chleba nebylo a fotra věšeli! Žijeme dneska, užívejme a neremcejme! Nikdo nám nic nedá. Na lidi je spolehnutí asi jako na hladové lvy! Nemáš? Vezmi si? Kde? Hádej dvakrát, bloude!

Všude dobře, doma nejlépe, říkávají cestovatelé po zeměkouli, matičce Zemi naši drahé, milované, barbary sužované! Mnoho lidí řekne, že Bůh líbal Itálii nejednou -- a pravda, vysoko v horách v božských městečkách, kde čekáte, jak na vás vyskočí násilník s luparou, pocítíte, jako by se vás dotýkala Jeho laskavá i přísná ruka !

Čtenářce Cosmopolitanu

21. 6. 2012 / Milan Kozelka

čas čtení < 1 minuta

Je noc z pátku na sobotu, spíte a máte sen: sklání
se nad Vámi Váš vysněný princ s malým šedivým
knírkem a s umělou kyčlí. Prezidentsky sametovým
hlasem Vám sugeruje jak jste krásná, jak jste
inteligentní, jak jste vzrušující. Jste jeho tiskovou
mluvčí, máte opakovaně silný orgasmus, hlasitě
křičíte jeho jméno -- nelze jinak, je to tak dané
matkou přírodou a otcem chtíčem, je to tak dané
okolnostmi. Vzbouzíte se do reality, venku svítá,
děti jsou bůhvíkde, pan manžel skučí v kocovině
a Vy víte, že jste ošklivá jako mnoho jiných, blbá
jako troky, tuctově nezajímavá a notoricky frigidní.

Z nové knihy Milana Kozelky "Semeniště zmrdů", která je k dostání ZDE

Tyto texty Milana Kozelky před časem vyšly v Britských listech ZDE

Egyptský stát omezuje demokratické svobody

21. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

Několik hodin po zatčení Ahmeda Abdallaha a čtyř dalších egyptských aktivistů za to, že se pokoušeli v ulicích umístit fotografie demonstrantů usmrcených během loňského povstání je policie propustila. Ale až po vážném varování: "Už vás tolerujeme půldruhého roku, ale teď už ta vaše revoluce skončila. Máme pocit, že se policejní stát vrací. Od loňského povstání neprošlo ministerstva vnitra naprosto žádnými reformami.

dTest: Skylink a CS Link klamou spotřebitele

21. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Satelitní digitální televize bez poplatků. To je první informace, kterou o Skylink a podobně o CS Link zjistíme, pokud zadáme jejich jméno do internetových vyhledávačů. Svým zákazníkům přitom od září zavádí servisní poplatek a povinnou výměnu starších karet.

Poradenská linka časopisu dTest zaznamenala mohutný nárůst počtu nespokojených zákazníků Skylink a CS Link. Jak sami uvádějí - jedním z hlavních důvodů pro využívání jejich služeb byla slíbená záruka doživotního bezplatného užívání. Klientům ale nyní přišlo oznámení o zavedení servisního poplatku 29 Kč měsíčně. Navíc jsou nuceni i k výměně starého typu karty CryptoWorks za kartu "Výměna", a to úplatně za 600 Kč.

Pražská koalice ODS a TOP09 chce omezit veřejnou dopravu

21. 6. 2012

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Strany zelených v Praze

Pražská koalice ODS a TOP09 se v těchto dnech rozhodla sehrát komedii na téma úspory ve veřejných rozpočtech. Výměnou za úsporu necelé půlmiliardy korun (což je např. polovina ceny městského plaveckého stadionu Šutka) dostanou Pražané méně vypravených spojů. Díky tomu naroste množství jedoucích i stojících aut v centru města i znečištění zoufalého pražského ovzduší. Zelení vyzývají primátora Bohuslava Svobodu a náměstka pro dopravu Josefa Noska: vezměte si v této věci příklad z Pavla Béma a návrh na škrty ve veřejné dopravě roztrhejte!

Proč dnes etika selhává

21. 6. 2012 / Josef Šmajs

čas čtení 31 minut

Vedle výuky tradiční etiky na mnoha vysokých školách se na ekonomických fakultách v USA i v Evropě již řadu let přednáší také etika podnikání. Na fakultách a katedrách environmentálních studií se již delší dobu vyučuje etika environmentální. Přestože přínos výuky tradičních ani nových konceptů etiky nezpochybňuji, troufám si upozornit na obecnou slabinu etického přístupu ke světu. Problém lze ve zkratce vyjádřit tak, že nelze na jedné straně podporovat (tolerovat) rozmach protipřírodní spotřební kultury, která Zemi pustoší, a na druhé straně vyzývat občany k uctivému vztahu k přírodě.

27713

Hradec Králové -- Salon gramatiky

18. 6. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení 2 minuty

Našemu městu se ve 30. letech 20. století říkalo Salon republiky. Od 90. let téhož století, kdy město Hradec Králové (pro "nadbytečnost") zrušilo funkci městského korektora, by se mu ironicky dalo říkat Salon gramatiky.

Důkazem je jedna z královéhradeckých ulic, která nese název 17. listopadu. V českém jazyce začínají, jak známo, roční období, měsíce a dny v týdnu malými písmeny. Ulice sice začíná velkým písmenem, ale pokud je prvním "písmenem" jejího názvu číslice, přebírá tuto funkci ona a další písmena už své verzálky nemění. Tato ulice je však -- alespoň co do své cedule -- krajovou výjimkou ►

Partyzáni a radikálové na sklonku června

20. 6. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

O boji Petra Nečase s korupcí by se daly popsat stohy listů a nejspíš by vznikl román, jenž by rozsahem mohl konkurovat sáze Uptona Sinclaira o Lanny Buddovi.

Když v listopadu 2011 odbory a různá hnutí uspořádaly demonstraci k ustavení komise, která by dohlédla na prošetření různých korupčních kauz, P. Nečas reagoval slovy: "Jsou to protikorupční partyzáni z konce dubna 1945, kdy bylo jasné, jak válka dopadne."

Dobrodružství v Sýrii?

20. 6. 2012

čas čtení 3 minuty

KD│ Myslel jsem, že obnovení tradičních forem vlády v Egyptě a současný chaos v Libyi odradily neowilsoniány od jejich potřeštěné touhy "zkonstruovat" nový Střední východ, ale nedávná prohlášení ministerstva zahraničí indikují, že naděje v zázraky dosud žije. Všichni bychom rádi viděli, jak na syrskou scénu vstupuje "dobrá vláda". Taková nádherná událost je však z několika důvodů nepravděpodobná, napsal pro National Journal plukovník Patrick Lang.

Jako v žumpě

20. 6. 2012 / Aleš Uhlíř

čas čtení 7 minut

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg odmítá trestní stíhání místopředsedkyně Sněmovny a poslankyně TOP 09 Vlasty Parkanové s argumentem, že Parkanovou se sedmi miliony v krabici nechytili. David Rath tak zřejmě v představách českých politiků, kterým politická odpovědnost či presumpce viny u politiků nic neříkají, nastavil jakési pravidlo. Kdo nebude chycen s "lupem" v rukou, ten je nepostižitelný. Dalo by se očekávat, že alespoň člověk Schwarzenbergova formátu se nebude bránit, aby podezření bylo potvrzeno či vyvráceno regulérním vyšetřováním, popřípadě i soudním řízením. Omyl, kníže se prostě přizpůsobil tomu chlívku, kterým je česká politika. Možná je to tím, jak se povídá, že to s těmi lidmi ve vrcholné politice chce za každou cenu doklepat až do církevních restitucí, možná jen převzal většinové způsoby a zvrácené myšlení. Anebo že by trestní stíhání Parkanové bylo něčím, co tu dosud nebylo, co by mohlo vést do okruhu osob dosud považovaných za nepostižitelné? Ať tak či onak, již samotný postoj této vrcholné političky, která jako právnička (sic!) justici nevěří a očistit se nechce, ukazuje, v jakou žumpu se česká politická scéna propadla.

Kalousek se veřejně diskredituje

19. 6. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Se stále větším znepokojením sleduji komentáře významného českého politika, bývalého i současného ministra financí Kalouska, k případu Vlasty Parkanové, který se ho osobně týká jak politickou příslušností , tak tím, že podezření, vržené na Parkanovou, padá i na fungování ministerstva financí ve věci zbrojních zakázek.

První francouzsko-německé měření sil: Moscovici versus Schäuble

20. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Francouzský prezident Francois Hollande se v pátek pokusí přesvědčit své německé, italské a španělské protějšky, že jeho ministr financí Pierre Moscovici by se měl stát šéfem skupiny Eurogroup (skupiny ministrů financí eurozóny) spíše než německý ministr a "šampión škrtů" Wolfgang Schäuble.

27719

Motorkáři v krnovských lesích

20. 6. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Ve své reakci na vyjádření se Lesní správy Krnov k mým aktivitám proti nelegálně jezdícím motoristům v krnovských lesích jsem připustil, že se situace v oblasti, kde působím, lepší.

Ano, lepší se... kdysi člověk slyšel řev motorek skoro po celý den, dnes už po většinu dne nikoli. Nicméně stále skoro každý den slyším nějaké motorky v lese a skoro pokaždé v posledních několika dnes jsem nějakého motorkáře vyfotil.

Jsou to lidé, jezdící po lesích na motorkách bez SPZ, čili pochybuji, že by mohli mít k tomu povolení ze strany Lesní správy (jedním z argumentů proti tomu, že fotím motoristy v krnovských lesích, byl ten, že stejně většina vyfocených motorových vozidel má výjimku ze zákona a může být v krnovských lesích (jinak podle zákonů platných v ČR nesmějí motorová vozidla ani stát, natož pak vjet) legálně. Dnes (19.6. kolem 19:00) se mi podařilo vyfotit (zepředu i zezadu) dva mládence, kteří objeli zavřenou závoru u točny na Ježníku.

Když se zrovna rozjížděli do kopce v lese, kde už byli nelegálně, vyfotil jsem je. . ZDE je odkaz na galerii mých fotografií různých motoristů v krnovských lesích za poslední 2 roky:

Dva důvody, proč Španělsko opustí eurozónu

20. 6. 2012

čas čtení 5 minut

Španělsko bude muset opustit euro a restrukturalizovat svůj zahraniční dluh. Ve skutečnosti nejde jen o Španělsko, ale o všechny periferní země eurozóny, které jsou také nekonkurenceschopné, masivně zadlužené a mají nebezpečně nízkou míru úspor.

Jednání o íránském jaderném programu takřka zkolabovala, budou však přesto pokračovat

20. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Diplomaté Íránu a šesti světových mocností se snaží zachránit problematická mezinárodní jednání o íránském jaderném programu. V úterý se dohodli, že rozhovory budou prodlouženy sérií jednání na nižší úrovni, k níž dojde v červenci. A to navzdory faktu, že pokrok směrem ke kompromisu je velmi malý a na obou stranách je zřetelná frustrace a nedůvěra.

Turecký premiér napadá ženská práva

20. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Premiér Erdogan nikdy nebyl feministou, nicméně jeho poslední vyjádření k potratům ženy opravdu urazilo. Kritici tvrdí, že se Erdogan snaží odpoutat pozornost od skandálu kolem loňského masakru kurdských civilistů.

Tisíce žen po několik týdnů protestovaly proti Erdoganově vládě, poté co oznámil záměr zastavit potraty a porody císařským řezem. Od té doby vypukla debata o postavení žen v turecké společnosti.

Španělsko a Itálie mají dostat záchranný balíček v hodnotě 600 miliard euro

20. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Bylo to oznámeno na summitu G20 v Mexiku. Toto rozhodnutí představuje podstatnou změnu v politice Německa, které nyní vyšle silný signál finančním trhům, že je konečně ochotno finančně podpořit slabší členy eurozóny.

Merkelová a další evropští politikové se stali na summitu G20 terčem podstatného nátlaku, aby podnikli radikální kroky proti rostoucí krizi v eurozóně, v jejímž důsledku stouply úroky španělských vládních obligací na nesplatitelnou úroveň. Z komuniké, vydaného na závěr summity G20 vyplývá, že evropští činitelé souhlasili, že podniknou kroky ke snížení úrokových měr na přijatelnou míru. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

Úpadek povědomí o české kultuře v zahraničí se drasticky prohlubuje

18. 6. 2012 / Jiří Holý

čas čtení 2 minuty

Myšlenky, které formuloval Jan Čulík, jsou opravdu velmi závažné. Po roce 1989 jsem působil jako hostující docent a profesor deset semestrů na německy mluvících univerzitách, přednášel jsem v New Yorku, v Glasgowě, ve Skandinávii.

Když jsem se na jaře 1990 zúčastnil na New York University konference o nezávislé české literatuře, byl jsem šokován zájmem americké kulturní a politické elity o českou kulturu. Mluvili jsme se senátory, seznámil jsem se s Allenem Ginsbergem, Arthurem Millerem atd. Před třemi lety jsem byl v New Yorku překvapen také, ale upadajícím zájmem o česká studia. Na New York University prakticky neexistují, na Harvardu živoří jako marginálie.

Autor je profesorem české literatury na Karlově univerzitě

27710

Vážné myšlenky z Francie

ČR nemá v občanstvu na Západě strategické spojence

16. 6. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 16 minut

◄▼ Dva pohledy z terasy českého velvyslanectví v avenue Charles Floquet v Paříži, které zřejmě především v důsledku přátelských konexí Milana Rastislava Štefánika získala do svého vlastnictví začátkem dvacátých let Masarykova československá vláda. Budova je výmluvným důkazem toho, jak dobří byli tehdy masarykovci v mezinárodním networkingu v zájmu Československé republiky.

Je bezpečná existence demokratické České republiky v dlouhodobé perspektivě ze zahraničněpolitického pohledu zajištěna? Dokážeme bezpečně předvídat, jaká bude situace v Evropě za pět, deset let? Víme všichni, že se v dnešní nestabilní době může zahraničněpolitická situace radikálně změnit. Kdo by v roce 2007 býval tušil, že nastane vážná hospodářská a finanční krize a že i budoucnost eura, eurozóny a Evropské unie bude zpochybněna? Kdo by býval r. 1932 dokázal předpovědět, že za deset let budou v Evropě vražděni Židé po statisících?

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2012

3. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

V květnu 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 62 046,37 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2012 částkou 44921.92 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2012 částku 92 806,98 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

33599