Downing Street vyhrožuje: "Potrestáme ty státy, které schválí odložení brexitu"

8. 10. 2019

čas čtení 1 minuta


Robert Peston, ITV: Úřad britského premiéra v Downing Street řekl v pondělí otevřeně, že evropské vlády, které se postaví proti odložení brexitu, Boris Johnson "odmění", potrestá ty, které podpoří odložení brexitu  a že jestliže EU schválí odložení brexitu,  Johnson udělá to nejhorší, aby práci Evropské unie  sabotoval. Je to nejexplozivnější informace, přicházející z Downing Street v moderní éře. Diplomatické dopady budou podstatné. Jestli je tento článek jen z poloviny pravdivý, zlá krev mezi Londýnem a EU potrvá až desetiletí.

Britská vláda Borise Johnsona: "Dáme najevo jasně soukromě i veřejně, že země, které se postaví proti odkladu brexitu, postavíme  dopředu do  fronty pro budoucí spolupráci - spolupráci na věcech jak v rámci kompetencí EU, tak i mimo ně. Ty země, které podpoří odklad brexitu, půjdou na konec fronty. Podporu pro odklad brexitu bude naše vláda považovat za nepřátelský zásah do domácí politiky a více než polovina britské veřejnosti s námi bude souhlasit."

(K tomu: Realita: Britští voliči se obracejí proti brexitu)

Je to od Johnsonovy mafie neuvěřitelná arogance a drzost, poznamenává Jan Čulík. Jak dodává právník Steve Pears, toto prohlášení také projevuje v této etapě už pozoruhodnou, absolutní neznalost toho, jak Evropská unie funguje. Jednotlivé členské země nevyjednávají s Británií samostatně. O případném odkladu brexitu bude rozhodovat jednohlasně celá evropská sedmadvacítka.


Kompletní anonymní informace z Downing Street v angličtině ZDE   

0
Vytisknout
7448

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2019