Volební šance maďarské opozice

26. 4. 2019

čas čtení 3 minuty
Komunální volby v Maďarsku proběhnou na podzim. V Budapešti je zřejmě opozice lépe organizována a připravena než v minulosti. Je si jista lepšími výsledky než v roce 2014, kdy vládní Fidesz získal 17 z 23 okrsků. Podle dobře informovaných zdrojů jednání mezi čtyřmi opozičními stranami pokračují zdárně, napsal Dénes Sályi.


Levice je v hlavním městě silná a ačkoliv primátor István Tarlós podporovaný Fideszem je populární a má dobré šance udržet se ve funkci, opozice má zřejmě šanci v jednotlivých obvodech. Pokud levicové a liberální strany dobře zvládnou kampaň, mohou konečně po mnoha letech uspět. Pravděpodobně získají chudší oblasti v Pešti, stejně jako jiné oblasti tradičně obývané dělnictvem. Největší otázkou zůstává Buda, nejbohatší část hlavního města, primárně osídlená střední a vyšší třídou. I když původně šlo o důležitou Orbánovu baštu, v posledních letech se poněkud posunula směrem k levicové a liberální politice. Výsledek primátorských voleb je velmi důležitý, protože do značné míry rozhodne o složení budapěšťského zastupitelstva. Pokud opozice získá dost křesel, může vytvořit většinu, což by Tarlósovu pozici i v případě znovuzvolení značně zkomplikovalo.

Nicméně existuje několik faktorů, které mohou způsobit liberálním a levicovým politikům problémy. Ekosociální LMP je ochotna vybírat kandidáty na primátora podle dohody s ultrapravicovou stranou Jobbik. Opoziční strany v Budapešti jako celek nicméně nevypadají na to, že by směřovaly k široké spolupráci. LMP a Jobbik nominovaly společného kandidáta na primátora, Róberta Puzséra, který je poněkud kritický vůči staré levici (Demokratické koalici a socialistům). Věci ještě zhoršil čerstvý skandál, který odhalil místní alianci ve 14. obvodě mezi zástupci vládního Fidesze a opozičních socialistů založenou na korupci.

Ačkoliv vládní Fidesz má v zemi masivní podporu, v několika městech vládne opozice. Po volbách do samospráv mohou přibýt další. V několika městech došlo k dohodě mezi Jobbikem a levicí, takže s Fideszem bude soupeřit pouze jeden silný kandidát. Z 23 nejdůležitějších měst mají nyní dvě socialistické primátory a dvě primátory nezávislé. Očekává se, že na podzim opozice získá 8-10 primátorů.

Protože maďarský politický systém je centralizovaný se zaměřením na národní legislativní komoru, skutečně se počítají parlamentní volby. Přesto pokud opozice dokáže posílit postavení na místní úrovni, šance v parlamentních volbách v roce 2022 se mohou velmi zlepšit. V současnosti se ovšem nezdá, že by si většina voličů přála změnu takového rozsahu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7252

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2019