Po opakovaném Trumpově útoku na Macrona Merkelová podpořila výzvu ke zřízení evropské armády

14. 11. 2018

čas čtení 1 minuta
V úterý se Trump opakovaně pustil do Macrona a vyčetl Francii její vojenské výkony ve dvou světových válkách, její vinařský průmysl a Macronovu podporu mezi voliči.


Německá kancléřka Angela Merkelová v úterý vyzvala ke zřízení integrovaných evropských ozbrojených sil, čímž podpořila návrh francouzského prezidenta Emmanuela Macrona z minulého týdne, který Trumpa rozčílil.

"Měli bychom pracovat na vizi jednoho dne založit skutečnou evropskou armádu," sdělila Merkelová Evropskému parlamentu během projevu, v němž vědomě podpořila Macrona. Ten žádá společné evropské obranné plánování, operace a vývoj zbraní.

Macronova výzva odráží širší trend v EU, avšak není univerzálně přijímána. Měla dát najevo ochotu EU plnit americké požadavky, aby Evropa dělala více pro vlastní bezpečnost a méně spoléhala na USA.

Merkelová prohlásila, že takové ozbrojené síly by nepodkopávaly NATO vedené USA, ale mohly by být vůči němu komplementární. Její vyjádření vyvolalo hlasitý aplaus parlamentu, ale také nevoli nacionalistů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10872

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2018